返回列表 發帖
已經4頁,大家都好留意登登,登又贏

已經4頁,大家都好留意登登,登又贏
jcbartleby 發表於 2021-10-10 14:15

想當年E先生連環不幸事件一日就四頁
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

想當年E先生連橫不幸事件一日就四頁
on07111 發表於 2021-10-10 14:21

都繼唏噓 個陣5分都過百
好多都讚有驚喜好好聽
點知真係越來越差

都繼唏噓 個陣5分都過百
好多都讚有驚喜好好聽
點知真係越來越差
kky1216 發表於 2021-10-10 14:24

之後再出歌(if any)應該就係大家讚佢有進步

腐女講 My Apple Pie 同登神關係 Part 3

上年 AK AL Jer 開始出 solo, 姜神 fans 減少左, 好多毒粉開始攻擊 AK 同 AL. AK 有大鏡仔撐, AL 就有 Jeremy 同 Edan 守護. AL有閨蜜 啫喱米 撐理所當然, 反而一個"直"仔都一直硬撐佢, 登神變得更親密 AL 更加同花姐愚人節 prank called 兒登. 個 prank 好毒好變態 - "花姐三個缺點", AL 應該係對登神關係有100%信心, 第一次見藝人玩 prank 玩到咁大. 兒登為左幫佢出頭口震震"得罪"花姐. 兒登被人玩完爆粗. AL 話嗰個 moment 為保護兒登偶包 cut 左 (不過遲d兒登 大叔 個角色 田一雄 講左好多次"X街") 兒登無嬲, 話 AL 好9, 讚花姐好玩得, AL 喺花姐面前同兒登講"食飯見 love you". AL 唔知無心定有意成功測試兒登嘅 loyalty, 兩個人進展到好似親人咁, 真係黐9線. https://www.youtube.com/watch?v=HMMosYNyQPY (5:51)

幾個月後, AL 同 KT 去台灣拍 超感應學園 (同 My Apple Pie MV 都有少少關係, 遲d講). 兒登 IG 話 AL 話掛住佢, 所以拉小提琴 (角落生物 chorus) 開解 AL “思安之情", AL 答"讓你一解思霆之情", 兒登答"解鈴還須繫鈴人". 然後 Jer 話"風靈呢喂!", 兒登答"你有話掛住我?" 後來佢吹牧童笛 (風靈物語 chorus) 俾 Jer https://www.youtube.com/watch?v=LWghbSbegyM (0:37)

年尾 男排女將 神隊友 合唱版, 一開始頭幾句獨唱係兒登 (AL's #1 神隊友).

待續... (下次開始講今年)

"My apple pie"果幾個音聽一次就俾佢洗腦, 但係果幾個音其實一D都唔好聽
melody普通 佢唱功差
中秋果陣Y唔係睇住佢錄咩...點解咁都由佢過...

"My apple pie"果幾個音聽一次就俾佢洗腦, 但係果幾個音其實一D都唔好聽
中秋果陣Y唔 ...
unknown 發表於 2021-10-10 20:17

可能知佢盡咗力同埋以佢既人氣 出咩歌都會hit

支持兒登拎新諧星金 生力軍歌手金就算啦好嗎
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

中秋果陣Y唔 ...
unknown 發表於 2021-10-10 20:17

點解你覺得Y有能力做埋監製嗰份
佢借啲意去睇仔咋嘛

佢借啲意去睇仔咋嘛
losyes 發表於 2021-10-10 22:50

唔係做埋嗰份
聽到佢唱到咁
即是明知佢會死都唔救佢

佢借啲意去睇仔咋嘛
losyes 發表於 2021-10-10 22:50

我覺得千千個或許監得幾好,下次可以找呢首歌監製造歌
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

唔係做埋嗰份
聽到佢唱到咁
即是明知佢會死都唔救佢
unknown 發表於 2021-10-10 23:38

但係可以點救?呢個version出到街應該已經係最好吧

我覺得千千個或許監得幾好,下次可以找呢首歌監製造歌
on07111 發表於 2021-10-10 23:39

起碼唔會變純音樂路線

呢首幾啱JF唱
「微笑之中 接受還未有 答案。」

唱得唔好 但包裝得好 (曲, Wyman, MV) 同唱果個好樣形象好 照hit
Edan團隊真係屈曬機 一個唔聽開歌既人 睇完三個MV好難唔鐘意Edan ...
呢啲咪叫「造星」

私心想MC攞金
但就算MC攞左金都反駁唔到Edan今年真係紅好多同賺多好多錢既事實 lol
但長遠黎講 Edan同Mirror咁既發展(人氣同實力唔成正比)真係好令人擔憂 lol

兒登父母是大陸人,兒登同大台支支一樣係雙非

成為首個MIRROR成員邀請到Wyman填詞,Edan超緊 ...
jcbartleby 發表於 2021-10-9 13:22

Edan爸爸媽媽係大陸長大但係係香港已經好耐
佢唔係雙非你唔好亂spin啦

喜歡祖兒
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

但係可以點救?呢個version出到街應該已經係最好吧
jcbartleby 發表於 2021-10-10 23:40

咁又可能係 唔知係咪睇過邊條片
佢發唔到某個字嘅音 隊友糾正完佢 講兩講又變返錯

專心做戲拍綜藝啦
唱歌無天份但係又唔放時間心機落去練
交啲咁嘅野有冇尊重幫你做歌嘅人?

Edan唱歌好撚難聽呀diu
完全唔會save低去聽

想聽純音樂版本

專心做戲拍綜藝啦
唱歌無天份但係又唔放時間心機落去練
交啲咁嘅野有冇尊重幫你做歌嘅人?  ...
blinkle 發表於 2021-10-11 01:33

說出重點
d 盲粉成日話佢地好努力
好努力拍廣告就有
大叔的愛果期我都幾鍾意edan
而家見佢越唱越差真係聽都費事
【This is MC】澳門見

其實melody係好好聽好好loop 但佢咬字真係好難聽 完全嘥左首歌。。。
留名等12月live表現
如果無時間不如唔好趕著出hea貨?

三首派台歌類型差唔多,咬字發音仲差過前兩首

唱腔都係好造作
但曲ok
2分

其實melody係好好聽好好loop 但佢咬字真係好難聽 完全嘥左首歌。。。
留名等12月live表現
如果無時間不如唔 ...
aegeanangel 發表於 2021-10-11 03:04

要出嚟爭獎,反正佢出嘅歌幾垃圾都有盲粉埋單,其他人覺得唔好聽就係唔欣賞廣東歌唔支持本地製作睇唔到佢哋努力

回復 170# blinkle

佢其實好清楚自己嘅不足, 亦有跟緊老師學唱歌,
如果有留意佢尋晚嘅ig live就知道佢尋日都有去上堂,
所以話佢唱歌技巧未達標我同意,
但指責佢唔放時間同心機就太過武斷。

回復  blinkle

佢其實好清楚自己嘅不足, 亦有跟緊老師學唱歌,
如果有留意佢尋晚嘅ig live就知道佢尋日都 ...
Mafanny 發表於 2021-10-11 12:44

如果努力咗都係咁...
都係嗰句,專心做諧星算啦
佢唔唱歌都有好多路可以行
有啲野真係勉強唔嚟

如果努力咗都係咁...
都係嗰句,專心做諧星算啦
佢唔唱歌都有好多路可以行
有啲野真係勉強唔嚟  ...
blinkle 發表於 2021-10-11 12:56

佢其實正式以個人solo出道咗先幾個月,係咪唔好咁快一口咬定佢唔適合唱歌呢?

你下下用"諧星"黎形容佢,某程求上已經係偏見。

我都係嗰句,聽歌係好主觀嘅,鍾意聽佢嘅歌唔代表一定係盲粉,亦唔係聽覺出問題。
大家當然有權批評同發表意見,
不過可以互相尊重,唔好口出惡言。

懶音太多, 要改善...
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

佢其實正式以個人solo出道咗先幾個月,係咪唔好咁快一口咬定佢唔適合唱歌呢?

你下下用"諧星"黎形容佢, ...
Mafanny 發表於 2021-10-11 15:07

佢已經三年經驗,mirror培訓計依家爭新人歌手就真係半年經驗

你下下用"諧星"黎形容佢, ...
Mafanny 發表於 2021-10-11 15:07

純粹討論
其實係咪應該train好學好準備好先出道
而唔係未ready乜都唔得就趕住出嚟收割?
未ready就返去練下先
點解一定要人俾時間佢?
我又唔係佢fans

都係嗰句
歷年嘅例子話我哋知
唱得嗰啲一出道已經有返咁上下
去到呢啲level嘅難聽
俾多3, 5, 7年都唔會變得有幾好聽
周柏豪唔會變成張敬軒
kary都唔會變成gin lee

腐女講 My Apple Pie 同登神關係 Part 4

今年年頭 Mr. EGO live 兒登話 AL 得到評擊聲音令人沮喪, 心痛, 易會有放棄念頭. AL 糾正佢話無放棄過, 兩個話會繼續互相扶持, 然後 made 五年之約. https://www.youtube.com/watch?v=cDAFrHJpyQQ (48:22)

Edan「正印」小儀, Dixon黃奕晨同兒登 (考有Feel 主持) 受訪. 訪問人問兒登接唔接受姊弟戀, 佢答”接受”然後兜左幾個圈話最愛都係 AL 小儀話 AL 唔適合佢, 因為 AL 係追求完美嘅, 笑兒登係缺陷美. https://www.youtube.com/watch?v=h70eFMbagEg (1:33)

其實小儀唔知嘅係 AL 嘅狗女 Amber 係有倒及牙,嗰時負責人問AL同佢家人怕唔怕,佢哋驚 Amber冇人想要所以收養.
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... D%E6%87%89%E6%88%91

幾個月後 ELLE 訪問 with 林嘉欣, 佢問登神"心目中100分嘅男女仔係點". AL 答 你最愛嗰個人就係100分 (兒登插嘴同手勢好好笑 - 可以自己睇), 無論有多少陋習缺點, 愛可以包容嗰個人成100分. 兒登話 AL 感性, 然後話自己理性, 答世上無人完美 - 媽咪接近100分. 其實重點係林嘉欣係問"男女仔", 佢哋兩個都答"嗰個人". https://www.youtube.com/watch?v=oBPILX1Ufv0 (1:45)

調教你MIRROR 隊長話 AL 太縱容私追同影響攝影進度嘅神徒, 得兒登兩次辯護 (雖然兩次都唔太成功因為隊長打斷). https://www.youtube.com/watch?v=fw9Gbq54hCI (18:54)
後來成班人分享一直壓抑在心裡既事喊到成 pat 屎咁 (除左冇淚腺嘅兒登). 兒登默默坐在 AL 同 Jer 旁守護 https://www.youtube.com/watch?v=qyrFhlux9Wk

待續... (下次終於講 大叔的愛 )

曲同編曲都唔錯, 但係歌手演繹有啲問題, 懶音加鄉音仲比E先生嗰陣嚴重咗, 第一段verse直頭冇感情, 歌詞都填得好夾硬,我唔明點解要全程力撑apple pie
2 fun 畀曲
不過又唔使叫佢唔好再唱歌住嘅
請佢加油練好啲歌~~

回復 177# inukanekoka

呢個post已經係唔知做咩事。。。又有盲粉衝出黎護主,又有白卡粉作埋啲睇唔明故仔,唔知做乜
順便講下wyman 啲詞 點解要係蘋果批?完全無獨特性 替換任何一種食物落去都得
蘋果批一定要配雪糕?明明蘋果批不嬲配 cream。。。
cutie pie直譯可愛派,好難聽好突兀。。。
wyman係咪都係覺得一定會有盲粉仆到黎收貨仲多謝佢所以是但作都得?

今日先認真聽,講真vocal真係幾差,聽得出唱腔咬字好生硬,連英文都係咁,點解監製咁都收貨。唔夠時間錄?
我覺得Edan形象幾好,但真係要練吓歌,錄音都咁真係唔得。

其實首歌真係唱得好難聽,
佢班Fans繼續盲撐只害左佢

唔好再話佢努力, 睇唔到佢擺左幾多時間係音樂
Make it simple.

正在不停播放,好聽過小諧星,看完MV有點感動,要挑剔是高音部分還可以再唱得好一點。4fun ...
hkwilliamsiu 發表於 2021-10-7 23:31

Edan 喺你心目中係咪坤哥2.0?

我覺得呢首風格同之前兩首好唔同,
咬字發音宦都進步咗, 睇得出有下過苦功...
當然技巧仍要繼續努力

回復 45# ztcotton

Edan live 有解釋過, 係監製 Edward 叫佢英文咬字唔好咁清同實

回復  ztcotton

Edan live 有解釋過, 係監製 Edward 叫佢英文咬字唔好咁清同實 ...
Sax 發表於 2021-10-12 12:02

鏡仔唔會錯
有錯都係人地錯
唱的唔好就監制叫咁唱
唔關自己事

有冇人解釋下個MV?
睇唔明

有冇人解釋下個MV?
睇唔明
electric 發表於 2021-10-12 12:39

條女是問題少女,老母自殺死咗,條女又會喺學校偷野,但又被同學蝦,同學都唔鍾意佢,但暖男兒登這些年來就Always on your side, Always by your side,又煮飯佢食又照顧佢
然後後來應該類似同學大牌檔re-u,大家都唔鍾意兒登帶條女嚟,然後當年蝦條女的同學又嚟恰條女,兒登又再一次保護條女同惡霸同學打交

回復  ztcotton

Edan live 有解釋過, 係監製 Edward 叫佢英文咬字唔好咁清同實 ...
Sax 發表於 2021-10-12 12:02
咁edward chan可以棄用 一個監製叫人唱歌要有懶音同咬字唔正係咩玩法
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

Edan 喺你心目中係咪坤哥2.0?
rickychan0809 發表於 2021-10-12 11:36

Edan 靚仔好多,樂器訓練,學歷和跳舞都好過坤哥,一出道已經有Mirror加持,又有咁好的音樂人作曲,作詞和監制,但唱歌可造性和live就有待改善。坤哥要出唱片需要五年時間,仲要不斷上網cover 歌曲來儲知音,條件性就和Edan差好遠,所以唔覺他是坤哥2.0 ,反而覺得他想模仿坤哥成功之路,希望他會成功

其實首歌真係唱得好難聽,
佢班Fans繼續盲撐只害左佢

唔好再話佢努力, 睇唔到佢擺左幾多時間係音樂 ...
stone@stone 發表於 2021-10-12 11:06

好似考0分然後話自己有俾心機讀書咁,咁只有兩個可能性
1. 佢講大話,根本冇溫書,間唔中上下堂叫去玩,唔係叫俾心機
2. 佢冇天份,咁更加唔洗再俾機會,俾咗心機都咁

仲有人話進步咗
明顯退步咗就真
E先生個vocal都冇咁差

曲 3 詞 3 編 2 唱 1
GPA= 2.25

咁edward chan可以棄用 一個監製叫人唱歌要有懶音同咬字唔正係咩玩法
beethoven250 發表於 2021-10-12 14:05

千錯萬錯Mirror 不會錯
話佢地錯就係抹煞佢地努力
【This is MC】澳門見

個mv劇情搞笑到
兩條友中學俾人欺凌到咁仲會去gathering
真係小學生先代入到

有冇人解釋下個MV?
睇唔明
electric 發表於 2021-10-12 12:39
Credit: Peggy Cheng 的 youtube 留言 (+我少少補充).

有一天女主角放學回家找不到媽媽 (opening scene), 看見有抑鬱症媽媽的拖鞋在窗邊, 往窗下一望, 驚覺媽媽跳樓自殺 (near the end - 倒敘)。在女主角傷心欲絕的時候, 男主角出現給予她安慰的擁抱。

女主角被同學笑媽媽自殺, 在學校被欺凌, 男主角想阻止卻力不從心。在學校天台, 男主角再次擁抱女主角給予她力量。

因為母親自殺逝世, 女主角有了創傷後遺 (加上抑鬱症是遺傳病), 在學校繼續被欺凌, 見了精神科醫生要食藥, 喺學校偷野係對欺她的人小小的報復 (因為不夠力 physically 反擊), 而男主角就擔當照顧女主角的角色, 一直陪伴在她身旁, 做飯女主角食, 又把粒藥混合 apple pie 餵她食。

幾年後, 男主角想帶女主角出席中學同學的聚會, 女主角很害怕不想去, 男主角拖着她的手給予她力量一起出席。可惜當二人出席後, 當初欺凌女主角的同學又再次欺負女主角, 這次男主角奮起為女主角出氣, 大打出手。

在最後一幕, 男主角拉着女主角離開, 鬆手, 女主角再主動擁抱男主角。這一幕有很多不同的解讀, 有人認為男主角已經厭倦照顧女主角而女主角想挽留男主角。但筆者並不這麼想, 筆者認為男主角是在生氣自己保護不了女主角, 因為是男主角拉女主角出席聚會, 但卻令女主角再被欺負, 雖然這次男主角成功為女主角出氣, 可是他內心仍然是自責的, 自責自己為什麼要帶女主角出席聚會。而女主角第一次主動擁抱男主角, 筆者認為是想讓男主角不要生氣, 想告訴他感謝你一直陪伴在我身旁。

如導演所說, 這是一個不離不棄陪伴的故事。筆者亦不想去探討男女主角的關係, 不論是青梅竹馬、情人、還是親暱得像家人一樣的朋友, 這個故事的中心是「陪伴」。相信不少有過被欺凌杯葛經驗但有幸有人撐的人, 看到這個MV都會有共鳴。

本腐女正是對歌詞同MV有共鳴的人 (前幾年患大病有幸有現在的另一半撐), 所以堅持長篇大論寫 My Apple Pie 同登神關係, 因為 AL 同 Edan 係娛樂圈極少見親暱得像家人一樣的朋友. 兒登唱得幾差 + Edward Chan 監製幾不合格 都改變唔到歌詞同MV感動左好多人. 不認同 Wyman 求其寫歌詞, 我同意有個會員話 MAP "會成為未來婚禮/成長片段熱門 bgm".

Thank you haters, 因為有 haters 顯得 positivity + much more powerful in life