返回列表 發帖

佛系人生 - 許廷鏗

單選投票, 共有 121 人參與投票
37.19% (45)
16.53% (20)
7.44% (9)
4.13% (5)
34.71% (42)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 06/10/2021

作曲:黃兆銘
填詞:林夕
編曲:黃兆銘
監製:于逸堯 / 黃兆銘

聰敏的 不上學了 不過少張執照
機智的 工也辭了 無謂擁有車票
不要做富翁 擔心綁票
還能拿清高來炫耀 會心的微笑
神遊地底 總好過 半天吊

親愛的 親到病了 急症也等不了
色與空 想到傻了 無夢想有心跳
生醉夢死 打發無聊 何來有情慾忘掉
就聽方丈說 原來什麼都不要 要不了

差不多也有樂趣 毫無大志易沉睡
苦痛 無根據 假使見字可以天天喝水
施主參透錯或對 能用佛偈反駁佛法無罪
假的 真不了 是非不講證據

出過街 街變壞了 勾引太多鈔票
出了家 家也忘了 無謂供到心跳
根據幸福 心法十條 閒言要放棄發表
肉身躺平了 靈魂或者想呼叫 懶得叫

差不多也有樂趣 毫無大志易沉睡
施主參透錯或對 能用佛偈反駁佛法無罪
假的 真不了 是非不講證據

差不差哪有絕對 無聊下去便無懼
師傅不理錯或對 平庸是偉大人物的壯舉
死去 活來 沒悲慘的證據

冬去 夏來 沒春秋的證據

覺得成首歌好古巨基
第一首算幾pop,唔錯

個key太高,曲太平

曲唔只揀得平庸
一聽d詞咁樣既
再了解多d 原來夕爺一開始填左份佳作但阿許生彈詞 叫佢填過依家份詞
原本俾1分 聽聽下2分算

旋律同編曲唔錯
有d 似日本電影主題曲d feel
但Alfred 唱得好似太肉緊 ...

始終唱功有限
幾時先出櫃呀

始終佢vocal都係只handle到K歌
偏偏佢性格又唔甘心唱呢啲就講久天長地都好明顯唱得舒服好多
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

始終佢vocal都係只handle到K歌
偏偏佢性格又唔甘心唱呢啲就講久天長地都好明顯唱得舒服好多 ...
JayantL 發表於 2021-10-13 03:55

係,久天長地係近年唯一有興趣聽

首歌好平淡
要聽多幾次先

都係鍾意隨樂同遊多啲
再將我相信的如煙火般綻放

首歌幾好loop,但唔鍾意佢咁唱

幾有驚喜

又係呢d題材 真係好長氣

曲唔只揀得平庸
一聽d詞咁樣既
再了解多d 原來夕爺一開始填左份佳作但阿許生彈詞 叫佢填過依家份 ...
kayzzz 發表於 2021-10-13 00:59

彈夕爺詞?
咁抵佢啦
邊度知道呢個資料?
香港人,只聽廣東歌

彈夕爺詞?
咁抵佢啦
邊度知道呢個資料?
BillyTam 發表於 2021-10-17 00:16

許廷鏗(Alfred)約滿華納自組公司「自許紀錄」,推出新歌《佛系人生》大獲好評。他指《佛系人生》原名《不在場證據》,由林夕填詞,現在獲對方把全首歌改掉,變成《佛系人生》。
Alfred在直播時播《不在場證據》的錄音版本,「一路錄都覺得唔啱feel,知道夕爺好俾心機寫。坦白講,我都唔知可以喺邊挑剔夕爺。」當時感覺怪怪的他,把歌詞逐句抽出來看,歌詞是無可挑剔。「夕爺填咗咁耐,真係無嘢可以修正。不過一路錄都冇咩信心,最後我同監製建議,最後兩take唱個demo版本,即係lalala,等夕爺知道我點解讀歌詞。」
他把這個「lalala」版本傳給夕爺︰「我同夕爺講,唔好當係工作,係朋友之間嘅鼓勵,我覺得呢首歌係有啲力量。」之後夕爺重新譜上歌詞,Alfred表示收到之後非常滿意,完全不用改任何一個字,更充滿信心決定把《佛系人生》成為他的頭炮歌曲。「再次多謝夕爺信任我,互相信任係好美好。」

Source: https://www.am730.com.hk/news/ ... 多謝信任-288164

直播舊歌詞版本用 夕 許生個名 同 舊歌名 可以google到有人微博save低

轉INDIE唔易呀.

許廷鏗(Alfred)約滿華納自組公司「自許紀錄」,推出新歌《佛系人生》大獲好評。他指《佛系人生》原名《不 ...
kayzzz 發表於 2021-10-17 00:41

聽咗
原版用字強好多
依家唔湯唔水
香港人,只聽廣東歌

聽咗
原版用字強好多
依家唔湯唔水
BillyTam 發表於 2021-10-17 09:43

邊度有得聽原版?

聽咗
原版用字強好多
依家唔湯唔水

新版擺明Hea作

真,呢兩年搞咁多概念嘢突破唔算多,反而久天長地好正

聽咗
原版用字強好多
依家唔湯唔水

我的志願原本既歌名都係好好多

我覺得首歌有啲悶

原版(默寫),大家可以比較下:

《不在場證據》
親過的 知覺頓了 嘴角細胞死了
傷過的 心發霉了 連白骨也黑了
牽涉日子 多到無聊
仍殘留的指紋凌亂 儘管採集了
無人在此 怎把我 去撕票

飲過的 水變壞了 給細菌沾污了
拖過的 手臂麻了 皮肉給半天吊
兇案沒證供 都不緊要 門縫有再見背影
淚水沖掉了 誰人在此犧牲了 我心照

怎麼審判錯或對 情場沒正義程序
罪人 藏心裏 (????)伴隨犯人沉睡
這種冤案探下去 何來被告從來被愛無罪
一世 在場 亦找不到證據

()=聽唔清

許廷鏗(Alfred)約滿華納自組公司「自許紀錄」,推出新歌《佛系人生》大獲好評。他指《佛系人生》原名《不 ...
kayzzz 發表於 2021-10-17 00:41

賴無feel
點解唔係話自己vocal無料到呢

《不在場證據》
傷過的 心發霉了 連白骨也黑 ...
Keith1027 發表於 2021-10-20 15:32

許生把聲唱出嚟會以為係法證先鋒5主題曲

叫夕爺唔好當係job…哪來的霸氣???
最後咪交份朋友level而唔係愛將level既詞俾你
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

賴無feel
點解唔係話自己vocal無料到呢
Lewis 發表於 2021-10-20 15:36

呢樣真

Alfred都同鏡子睇齊,做平衡系歌手了
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

《不在場證據》
Keith1027 發表於 2021-10-20 15:32

有冇人可以扮到許生vocal唱咗佢出嚟

最後咪交份朋友level ...
JasOh103 發表於 2021-10-20 15:44

無sense就係無sense
無sense造歌好大鑊

最後咪交份朋友level ...
JasOh103 發表於 2021-10-20 15:44

佢係咪當自己係夕爺心目中係人瑞級數

佢係咪當自己係夕爺心目中係人瑞級數
victor1991415 發表於 2021-10-20 16:54

人瑞有冇試過彈詞?

起身_系啦
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

《不在場證據》

"幫凶也在"

https://www.bilibili.com/video/BV1oR4y1n7ij?from=search&seid=13039712368389362444
聽佢咁講超肉酸,填晒詞先feel到首歌要表達"正能量"

"幫凶也在"

聽佢咁講超肉酸,填晒詞先feel到首歌要表達"正能量"
lmml4 發表於 2021-10-20 23:52

夕爺仲騷佢真係好俾面佢

首歌太高key,Alfred唱得麻麻,比久天長地差,填詞可彌補不足,2+1=3分

而家呢個年代係咪得返alfred仲會揾夕爺

鐘意開佢都係咁話,
佢呢幾年D所謂正能量,有D太多了

點樣可以全日狂聽。。。

比較平淡,無記憶點

其實係咪為左令歌名有生生而改歌詞,好感動
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

冬去 夏來 沒春秋的證據---想到了《春秋》

而家呢個年代係咪得返alfred仲會揾夕爺
ookne 發表於 2021-10-22 19:21

用番林夕個名就少 不過屌夕爺既詞 連人瑞單春都未試過 許生都算把炮
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

呢首歌第一次聽冇乜feel,但係越聽越好聽……

旋律同編曲唔錯
有d 似日本電影主題曲d feel
但Alfred 唱得好似太肉緊 ...
victor1991415 發表於 2021-10-13 01:32

exactly有呢種感覺
我諗起多啦A夢大電影
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

每次聽佢唱歌個喉嚨都就嚟爆咁,係特色定係點

《不在場證據》

唔想畀人聯想同社會運動有關?

原來林夕仲有填詞, 近年好似好少見佢啲作品咁

原來林夕仲有填詞, 近年好似好少見佢啲作品咁
Alfeewusy 發表於 2021-10-31 12:19

第二個名啫

曲太平, 無特別記憶點

份訶都唔似林夕填, 同以前果啲差好遠, "半天吊" 咩事?

有啲悶,曲太平