返回列表 發帖
第一次主持季選
希望大家多多支持

多謝大家嘅支持啊

聽晚九點記住入場 一齊揭曉今季得獎歌曲!
歡迎大家一齊估下會係邊幾首

希望主持tag多啲Team AK
cymusic 發表於 2021-10-16 17:55
Team AK 而家規模咁大
已經點 tag 都關事

唔知會唔會頒頒下求婚
JasOh103 發表於 2021-10-16 17:58

Gin Gin 冇份候選
冇心情求婚了

仲有半個鐘就開始喇
大家記住準時入場

請過氣天后李幸兒暖下場先啦
on07111 發表於 2021-10-17 20:37
歡迎 Gin Fun 入場

直接宣布讓浪漫作主第一名!恭喜恭喜
bagfgfcde 發表於 2021-10-17 20:43

In my dream~ In my dream~~

好榮幸請到幸兒百忙之中都嚟做暖場嘉賓
唔知一陣有無機會再登場Lllch 發表於 2021-10-17 20:44

你認為呢

CM會員共和榜 2021年度我最喜愛的歌曲第三季季選

歡迎大家入場
第一次主持季選 仲寫咗好多廢 tag
希望大家多多包涵

每一首歌承載住唔同故事
可以係歌曲本身嘅意思 更珍貴嘅係個人經歷
若干年後聽翻 就會浮現當時畫面
唔知喺第時聽翻呢五首歌曲
會令我地諗起啲咩呢?

平時生活已經好沉重
希望喺度以一個輕鬆嘅方法揭曉得獎歌曲
所以我邀請咗一位天后級女歌手
想透過佢動人嘅歌聲同故事
去公佈每一首我最喜愛的歌曲

事不宜遲 我地即刻 beGin !
歡迎大家估tag

第五位 (Tag)

講到雖然表現好,可惜獎項上卻差強人意?Gin Lee自言沒有難受感受,不過最大感覺是:「身邊人、網民激動過我,着緊過我,覺得幾安慰同開心,呢樣嘢對我更加重要。我寧願啲人戥我唔抵,有人在乎重要過獎項。」談及Phoebus及George表示喜歡她,她說:「開心公司有小鮮肉,我覺得佢哋好得意、好怕醜,我鍾意怕醜嘅男仔,希望有合作機會,我嚟緊都有跳舞作品。」

睇嚟 Gin Lee 都會喜歡嚟緊呢位得獎者喎
唔知佢會唔會有突如其來嘅心跳感覺呢?
亦唔知呢位得獎者年尾會唔會喺·獎項上差強人意呢…?

天后級女歌手?睇嚟真係 Tanya
bagfgfcde 發表於 2021-10-17 21:02

呢個係婆婆級
已經翻咗屋企訓覺

第五位

(好開心第一次主持季選 頒嘅第一首歌就係 反對無效)

反對無效 [29]
唱:張天賦
曲:馮允謙 / Cameron Browne
詞:陳詠謙
編:波多野裕介 (Yusuke Hatano)
監:舒文@Zoo Music

兩個人的愛情 總會受到種種阻礙 種種非議
如何才有勇氣無視一切 放膽去愛?

MC不羈的形象與歌詞完美契合
就如一個不理世事的小子 只要與你手牽手出走到邊境
繪畫出人們心中理想戀愛的模樣
加上 Jay Fung 起伏有致 極度流行的旋律
令〈反對無效〉成功得到一眾樂迷的喜愛

外間冰封所以我對你才著緊   
彈指之間釋放我這狂熱內心  
情形如夜色找到街燈  
我愛你已開始變成癮   
讓我的愛惹起公憤

第四位 (Tag)

談到她推出全新國語碟《浮世繪》,作為送給自己入行10年的禮物,新碟與兩岸三地的音樂人合作,其中第二首主打《以愛情的罪名》張力十足,講述為愛情大家都做過一些很傻的事,追求愛情可能會犯很多不同的錯。問她可有類似經歷?她坦言自己很理智:「當然都會喊、唔開心,但傻到好極端嗰啲我又未必有,我嘅理性大過感性,用理性同自己講咁咁咁,開始分析啲嘢,咁樣應該唔好。」講道理的她又謂分手時未試過叫生叫死,但反而試過有追求者求愛不遂對她又喊又跪:「我嚇親。(你冇畀佢打動到?)冇呀,仲唔鍾意,更覺得我嘅決定係啱。」

原來 Gin Lee 係一個咁理性嘅人
難道 Gin Lee 都係一位不折不扣嘅處女座…

呢隻都有
akk 發表於 2021-10-17 21:08

樂壇吉祥物 MC 好受歡迎

支持Gin stan! 支持 MC Gin!
kel_kelvin 發表於 2021-10-17 21:11

多謝幸兒咁忙都嚟出席

第四位

因愛之罪名 [35]
唱:馮允謙
曲:馮允謙 / 王雙駿
詞:雷暐樂 / 馮允謙
編:王雙駿
監:王雙駿

在愛情面前 如何能像處女座保持理性?
為你瘋狂 狂躁 失去理智 一切皆可歸因於愛
思緒中理性與任性的掙扎 像副歌段落的高音部分 此起彼落 從未歇止
Jay Fung 富有感染力的演繹不單為歌曲畫龍點睛
更令他連續兩季打入五強 不愧為 CM 愛將
恭喜!

No I can’t stop myself tonight
No I can’t stop myself here tonight
Don’t wanna try
愛不到至矜貴

年尾謙b要鎅票
Yan 發表於 2021-10-17 21:20

無一獲獎...

原來Gin首歌inspire咗謙B
ed8671ed 發表於 2021-10-17 21:18

判我酷刑 賜我罪名

第三位 (Tag)

Gin Lee 2020年充滿正能量的首支派台歌《敢》,勉勵大家相信自己、突破舒適區去走別人未走過的路。只要你《敢》跟隨自己的熱情邁進,勇敢飛翔就是人生!

「敢飛翔 就是人生
從未發現過都敢創造」

Gin Gin: It ain’t no one’s business, it’s my life ~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

第三位

風的形狀 [36]
唱:岑寧兒
曲:林家謙
詞:陳詠謙
編:林家謙
監:王雙駿

風吹在臉上 剎那彷彿感受到風的形狀
卻沒留半點痕跡 最後還是搞不懂風是甚麼樣子
就如人生 以為自己看得通透
想放膽時 生命中的挫折總令你再次陷入懷疑

不如就讓輕輕吹起的風 帶著你一起飛翔
不知會在何時降落 哪裡降落
但待風吹走心裏的烏雲後
應該就有答案吧

乘著那風
沿路感覺
何其遼闊 空曠
流淚的過雲雨 或遙望清朗
讓一切沒定案

㚏跑吧!
on07111 發表於 2021-10-17 21:25

咩字嚟
亂估風的形狀
Yan 發表於 2021-10-17 21:27

Bluebirds bluebirds in the sky
bagfgfcde 發表於 2021-10-17 21:28

Gin Lee I will be alright

第二位 (Tag)

Gin Lee在2010年受無綫節目《超級巨聲2》邀請踢館,之後2011年成功在港簽約唱片公司,正式從大馬移居香港生活,開展她夢想的歌手生涯。「那時抱住的心態是試三年,得就得,不成功就回去,年輕就是要嘗試,到外面看不同的世界,看會不會找到一個更加大的舞台。三年後,第一份合約完結,去了一個十字路口,究竟玩夠未?試夠未?還是繼續堅持下去?之後遇上現在的公司,合作到現在,轉眼已十年,沒想到那麼久。我慶幸來香港生活,在一個完全陌生的地方奮鬥,一個人成長得最快,就是願意去試一些不是十分舒服的事情,離開自己熟悉的圈子、環境,所有的人和事物,這十年讓我學得很多,令我變成一個更加好的人。」

Gin Lee 出走到香港發展 十年間進化成更好的人
但總係離不開自己家鄉
相信呢刻嘅 Gin Lee 一定好想等疫情完結後
飛翻屋企探屋企人 追翻失去嘅時間

唔記得改票投反對無效
weiquan 發表於 2021-10-17 21:33

年尾可以補翻

AK慶祝29歲生日 慨嘆:我仲係一個人

恭喜定AK先
losyes 發表於 2021-10-17 21:36

我喜歡一個 我喜歡一個人 恭喜 CityPop

第二位

Ciao [42]
唱:RubberBand
曲:RubberBand
詞:RubberBand & Tim Lui
編:RubberBand & 雷柏熹
監:RubberBand & 雷柏熹

道別未曾是容易的事
一切珍貴的回憶 想起來不禁眼紅
但還是要強忍淚水 給對方送上最大祝福
記得在機場看過一對母子深情擁抱 兩者眼眶全都濕了
我這個旁觀者頓時感受到他們的羈絆 也突然想哭

移民潮下衍生的〈Ciao〉
既是告別舊地的最後一句 又是迎接新生活的第一句問候
描述著這幾個月以來機場每晚的場景

「說了再見 約定再見 就會再見」
是否真的有這一天 無人知曉
但至少 我們相信

聽朝散聚誰先飛 未及嘆氣
細緻收起 曾同行一起的美
懇請每天 好好地過安定還是冒險
好好掛牽 來日後見

睇黎第一名係搞不懂...
bagfgfcde 發表於 2021-10-17 21:42

非正式統計 喺CM出現得最多嘅兩個字係街燈
可能破天荒 冇上榜都可以入選

第一位 (Tag)

崎嶇的愛情路上
若碰上個不順路的人
就該早早放手
讓我今天終於一人回家

Gin Lee 真係好敬業
深夜通宵 未日出就拍MV

第一位 究竟係咪 日出時讓街燈安睡 呢

第一位

係咁先啦 [48]
唱:MC $oHo & KidNey
曲:鄧東成 EAST CITY
詞:MC $oHo
編:鄧東成EAST CITY
監:李一丁

「走先喇 係咁先喇 下次再玩吖」

打開IG 總看到這句歌詞
足以印證這首歌強大的人氣

無論有多戲謔
還是無法掩蓋歌曲本身淡淡的悲傷
在現今香港大概就是如此
仿佛有著不同的平行時空 但又時而交集
讓人無法捉摸

無論這個「走」代表甚麼
都代表不應眷戀或在意
該走還是要走
唔順路還是要放手
最多在走的時候 說一句
「走先喇 係咁先喇 下次再玩吖」

走先喇係咁先喇  下  次  再  玩  吖
再見喇係咁先喇  下次見啦吓
走先喇係咁先喇  下  次  再  玩  吖
再見喇下次見啦  有下次嘅話

多謝咁多位得獎者嘅表演 喺度恭喜大家
同樣多謝大家嘅支持

今季季選完滿結束
唔知大家對呢個賽果滿唔滿意呢

評分人數

• ed8671ed

虎道門呢?
HOTMAN 發表於 2021-10-17 21:58

發現好多人成日話支持 Team AK
點知連大埔AK都唔夠票

花姐喺後台喊緊
losyes 發表於 2021-10-17 21:59

花花嫌的比愛的多

美泳:就欠一點點但這一點點卻很遠

估唔到心野浪漫都有 19 票 喜歡姿姿
深夜即係日出前
希望大家會支持埋街燈

Last round:
6        謝安琪 - 離不開        34
9        RubberBand - Ciao        31
10        陳凱詠 ...
kin888 發表於 2021-10-17 23:54

多咗六個賦二代
Talent only