返回列表 發帖

睇數據預測商台組合獎三甲 MIRROR衝金要靠最後一擊

在五大媒體樂壇頒獎禮中,商台「叱咤樂壇流行榜頒獎典禮」的獎項一直都以播放率作為指標,定出「我最喜愛」獎項以外,每個獎項的得主誰屬。臨近頒獎禮季節,「樂壇核數師」從今個星期繼續檢視今年「903專業推介」成績,預測叱咤頒獎禮的大獎誰屬。
與上個星期一樣,今次將翻查歌手在本年度的冠軍歌數目,從而預測組合三甲。臨近年底,局勢與6月時的中期分析變化不大,金獎依舊是C AllStar與MIRROR之爭;另一方面,除了上述兩隊外,眾多組合之中只剩下RubberBand曾經贏過冠軍歌,但這又是否代表其銅獎位置十拿九穩?

C AllStar暫稍微佔優
先從兩隊爭金份子說起,就目前形勢而言,暫時C AllStar稍微佔優,有望以量取勝。這隊今年正式重組的男團成績亮麗,《集合吧!地球保衛隊》和《留下來的人》都屬於五台冠軍歌,而後續的《沒明日的恐懼》(第11位)及新作《還有48小時》(今個星期第19位,最高位置第2位)也同樣順利打入「903專業推介」,相比目前只有兩首單曲的MIRROR,C AllStar有機會藉著上榜歌數量多的優勢,相隔5年再度重返組合金獎寶座。

MIRROR要靠Last plug衝金
相比之下,MIRROR目前只有兩首歌《WARRIOR》和《BOSS》,現在要對比兩隊作品的播放次數總和,或許MIRROR會不及C AllStar,但前者屬商台雙周冠軍歌,換算之下,MIRROR贏冠軍的周數比C AllStar優勝,反映派台歌數量少對這支男團爭金獎的影響有限。MIRROR即將踏入3周年,或許會透過歌曲紀念和報答歌迷,若然這首新作最後也順利取得好成績,甚至再成為冠軍歌,一眾「鏡粉」就有望見證偶像贏得隊史首座組合金獎。不論最後成績如何,MIRROR的成績絕對比上年有進步。

Dear Jane要發力守三甲席位
RubberBand暫時是C AllStar和MIRROR以外,唯一一隊組合或樂隊在今年能贏得冠軍歌,包括跨年上榜的《每道微小》和今年唯一一首作品《Ciao》都能成功登頂。尤其後者今年走勢凌厲,在上榜的12個星期內,只有兩個星期僅僅跌出十大,是一首被視為今年有望贏得至尊歌的作品。雖然在技術上,RubberBand的形勢非常被動,但如果其他組合未有亮眼表現,這隊上年贏得組合銀獎的樂隊有望守住三甲位置。

連續兩年贏得組合金獎的Dear Jane,今年的聲勢就不如MIRROR和C AllStar,目前也未有冠軍歌。年初推出的《世上唯一雙細胞》只得第19位,而《聖馬力諾之心》也僅得亞軍,成績不如預期。幸好目前Dear Jane處於製作全新音樂企劃的階段,目前上榜的《人類不宜飛行》也曾經上過第3位。若然最後仍未有歌贏得冠軍,Dear Jane就要在餘下兩個月內推出新作兼上榜,才能進一步扳回劣勢。

Link
討論重點:究竟Mirror同C AllStar邊個會贏得組合金獎?幾時形勢才會明朗化?
感想:今次終於比較實際,大致掌握形勢,不過仍然只跟冠軍歌來討論,不跟播放率來討論,建議好好重新學習如何正確地核數。

我都同意今年明明係 my little airport 大拋開嘅格局
powerful 發表於 2021-11-2 17:51

赫茲同埋關勁松都唔差㗎
不過MLA真係高質都痛哭

我都同意今年明明係 my little airport 大拋開嘅格局

即將落榜
然後再大條道理hea播之後首5th plug

講質同量都好 根本一早就可以拉開
咁樣就住就住壓住嚟播
...
dfangie 發表於 2021-11-2 15:26

今年明明係大拋開嘅格局, 但為咗捧鏡係都要壓到咁相近
我唔討厭鏡, 但如果最後咁樣拎組金, 對佢哋絕對唔係好事
Follow my IG: @delightcantopop

同意, 但只能講903硬捧鏡嘅意圖好明顯, 特別將沒明日的恐懼打壓到上半板到入唔到但boss勁高AP咁冠法 {:1_ ...
delightcantopop 發表於 2021-11-2 15:06

即將落榜
然後再大條道理hea播之後首5th plug

講質同量都好 根本一早就可以拉開
咁樣就住就住壓住嚟播
真係好令人不爽

CAS啲歌好好多囉
大簡 發表於 2021-11-2 12:39

同意, 但只能講903硬捧鏡嘅意圖好明顯, 特別將沒明日的恐懼打壓到上半板到入唔到但boss勁高AP咁冠法
而家還有48小時都唔知撐到幾耐
Follow my IG: @delightcantopop

CAS啲歌好好多囉

如果鏡新歌好似one and all同埋the beautiful game咁好就ok
kenneth 發表於 2021-10-27 01:16

今時唔同往日喇
上年鏡第3plug幾乎ban哂
今年d第3plug仲播得咁好
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

簡簡單單睇下啲冠軍歌記錄就一篇新聞

核咩數是但啦,CAS Mirror 都好啦
但好想Ciao攞至尊歌
aegeanangel 發表於 2021-10-27 04:29

ciao 好普通

我貪心啲 CAS組合金至尊碟最組plz

如果鏡新歌好似one and all同埋the beautiful game咁好就ok
kenneth 發表於 2021-10-27 01:16

實情係如果想推鏡上組金既話, 新歌無論好與唔好,都會狂播

如果我叉拎到至尊碟 我唔介意冇組金
利申:唔係鏡粉

CAS 今年組合金啦 首首都咁高質

CAS冇可能唔係組金啦,鏡留返去最組
inukanekoka 發表於 2021-10-27 14:56

心目中:組合金CAS 新人金MC不過現實好似會:組合金鏡 新人金兒燈

CAS冇可能唔係組金啦,鏡留返去最組

唱作人呀盲毛
kwanie 發表於 2021-10-27 13:52

唱作人 更加無可能啦   !  阿嬸 !
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

話佢做假 都要祖兒金   KAY 銀  幾耐世紀前?
     今年女歌手 換人 祖祖以後同女歌手獎無緣 ...
洗衣王國130 發表於 27/10/2021 13:51
唱作人呀盲毛

JM9 = =?
kwanie 發表於 2021-10-27 13:47

話佢做假 都要祖兒金   KAY 銀  幾耐世紀前?
     今年女歌手 換人 祖祖以後同女歌手獎無緣

爛GAG !!  祖兒一早OUT LA  KAY 上年起碼有銅
    今年女歌手  一定  金 : 欣宜  銀  : 泳兒 銅 :  ...
洗衣王國130 發表於 27/10/2021 13:46
JM9 = =?

我用算盤計過
唱作人
金:容祖兒
銀:謝安琪
銅:Ada
風見志郎 發表於 2021-10-27 11:48

爛GAG !!  祖兒一早OUT LA  KAY 上年起碼有銅
    今年女歌手  一定  金 : 欣宜  銀  : 泳兒 銅 : 黃妍

組合  MIRROR 必金 !!!

金:龍虎豹
銀:X-SISTER
銅:夢幻組合(EEG Dream Team)

喜歡祖兒
on07111 發表於 2021-10-27 08:55

我用算盤計過
唱作人
金:容祖兒
銀:謝安琪
銅:Ada
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

CAS至尊唱片

CAS加油

我盤數明明計到係呢三隊
金 - freeze
銀 - 四朵金花
銅 - 唱勾手指尾嗰隊
DM多仔多到覆唔哂

唔識上嚟睇播放率嘅所謂「樂壇核數師」一律建議收皮。 X2

今次的所謂見解較為貼地,唔知條友係咪上過黎睇過大家留言比佢的“好評”
我只想RB保住個至尊歌,其餘的,CAS或MIRROR拿金都一樣可以.
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

冇祖兒,假新聞
風見志郎 發表於 2021-10-27 08:37

金:龍虎豹
銀:X-SISTER
銅:夢幻組合(EEG Dream Team)

喜歡祖兒
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

冇祖兒,假新聞
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

核咩數是但啦,CAS Mirror 都好啦
但好想Ciao攞至尊歌

支持CAS,
但係Mirror唔係下個禮拜派歌咩
sumtom 發表於 2021-10-26 23:26

支持CAS,
但係Mirror唔係下個禮拜派歌咩

我都唔明,不過估佢應該想講rb冇新派台歌
on07111 發表於 2021-10-26 22:27

睇到好尷尬
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

「雖然在技術上,RubberBand的形勢非常被動。」
有無人知佢講緊乜???
帥小寶` 發表於 2021-10-26 22:24

我都唔明,不過估佢應該想講rb冇新派台歌
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

「雖然在技術上,RubberBand的形勢非常被動。」
有無人知佢講緊乜???
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

樂壇核數師︱Gin Lee《美男子與香煙》奪冠 或重返叱咤三甲

佢算唔算樂壇燈神 ...
on07111 發表於 2021-10-26 17:42

核數屍咁鍾意計冠軍歌數目
應該走去預測加拿大
咁多2週冠俾佢計

其實最後未又係睇DJ點同唱片公司傾點數~~

日又鏡仔 夜又鏡仔
再將我相信的如煙火般綻放

支持team 核數師
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

樂壇核數師︱Gin Lee《美男子與香煙》奪冠 或重返叱咤三甲

佢算唔算樂壇燈神

支持team ak
在這畢生不滅 無極的狀態

唔識上嚟睇播放率嘅所謂「樂壇核數師」一律建議收皮。

THANKS

支持CAS & RB