返回列表 發帖

沉溺 - 泳兒

單選投票, 共有 105 人參與投票
84.76% (89)
6.67% (7)
4.76% (5)
0.00% (0)
3.81% (4)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 01/11/2021

作詞:周耀輝
作曲:馮穎琪
編曲:Ricky Wong
監製: CMgroovy/馮穎琪

可以為你不要呼不要吸不要呼不要吸不要呼不要吸
可以為你荒誕的突然無須一呼一吸的責任
極似安息 總會忘形
沒法解釋的一次沉溺
是我的沉溺 向下沉

風雪靜了不要呼不要吸不要呼不要吸不要呼不要吸
一切靜了優雅的突然藏於非虛非真的放任
從未見證 萬有的力
但要珍惜 罕見的症
沒記憶 無善惡 請愛恨

再不靠呼吸 能存在到過分
沒氣息的人 和誰一直接吻
用我的生命 換你的生命
為更多安靜 和輕盈 而拼
大愛多深 抱住我不要呼不要吸
向下沉

跟我墮進一秒鐘一秒鐘一秒鐘一秒鐘竟半死竟半生
跟我墮進氫氣中換來皮膚一呼一吸的血脈
全部勇氣 用脊椎吸入
所有稚氣 用眼 亦會呼啊呼
來為我換過天日

再不靠呼吸 能存在到過分
沒氣息的人 和誰一直接吻
用盡我的生命 用盡你的生命
為尚有的安靜 和輕盈 而拼
為尚有的呼吸 能存在到過分
願沒氣息的人 從來不懼幽禁
伴著勇闖新世界 便靠 便靠 靈魂
若未揭開新現實 仍舊 仍舊 脫身
不必焦急 抱住我可以歌可以泣
別太擔心 抱住渴望徐徐的下沉
大愛多深 抱住我可以死可以生
沉溺
大愛多深 抱住我不要呼不要吸
向下沉

希望903可以快啲上榜 泳兒deserves more!!!

唔知有冇人會話Vicky作曲甩皮甩骨半成品唔完整結構有問題流行曲唔可以咁作呢

BTW, 5 fun

聽到好似自己跌咗落水咁,勁有feel
Follow my IG: @delightcantopop

唔知有冇人會話Vicky作曲甩皮甩骨半成品唔完整結構有問題流行曲唔可以咁作呢

BTW, 5 fun ...
ifeinano 發表於 2021-11-8 09:09

條友識春咩
btw 5 fun too,繼續琪袋佢出碟
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

美aiii被嚴重低估
希望有多啲人賞識佢

值得入今年女歌手三甲呀美AI
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

今年一首正過一首

繼續高質, 5 fun

覺得呢首好K,  不過把聲真係好靚,而且chorus 有d 似 美容 首 大大hit歌 煙花記

呢個海洋系列好高質, 荊棘海都好正, 啲歌好有juno style

不過無咩人理

佢重有幾多隻歌先出到碟
好期待 希望個track list執得靚靚仔仔

呢個海洋系列好高質, 荊棘海都好正, 啲歌好有juno style

不過無咩人理
hohoho 發表於 2021-11-8 15:19

編曲真係編到有一種窒息感

女銀plz

雖然節奏好慢但完全唔覺K or 悶,希望美祖退位讓賢
Little Fires Everywhere

藝術品

佢重有幾多隻歌先出到碟
好期待 希望個track list執得靚靚仔仔
treee 發表於 2021-11-8 16:02

suppose 完埋呢個系列就出,希望真係可以

同埋呢首歌佢特登唔吸足氣先唱,所以大家聽到窒息 / 唔夠氣嘅感覺反而係岩
因為就係想營造響海入面就快沒頂嘅感覺
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

希望個track list執得靚靚仔仔
treee 發表於 2021-11-8 16:02

其實都唔洗執
只要順住派台時間落就得
唔好拆散d三步曲

suppose 完埋呢個系列就出,希望真係可以

同埋呢首歌佢特登唔吸足氣先唱,所以大家聽到窒息 / 唔夠氣嘅 ...
星勤 發表於 2021-11-8 17:51

等左好耐

雖然節奏好慢但完全唔覺K or 悶,希望美祖退位讓賢
kyx163 發表於 2021-11-8 16:43

應該退啦...美泳啲歌又有主題,而且今年真心專注做好音樂

泳兒把聲真係好靚

好好奇美AIII LIVE 落五落到最底音。

成個project啲歌都超正
May I deserves better!

好聽
曲詞編曲同演繹都感受到沉溺個主題

好慶幸唔係聽緊Juno啲魔音
5分

其實都唔洗執
只要順住派台時間落就得
唔好拆散d三步曲
lorbat 發表於 2021-11-8 21:41

覺得沉溺幾岩做最後一track

荊棘海比呢首好D

荊棘海 > 沉溺 >>>>>>> 孤毒 = 所有遺失的東西

呢首編曲唔錯

荊棘海 > 沉溺 >>>>>>> 孤毒 = 所有遺失的東西

呢首編曲唔錯
bagfgfcde 發表於 2021-11-9 22:11

我反而覺得 所有遺失的東西 幾慢熱, 越聽越好聽。孤毒 係好型,但吾好聽。
以美AIIII 呢3年計:  美溝> 野木蘭>美荊>所有遺失的東西>沉溺 >>>>>孤毒=花心>>>>>>>>>明日花

上兩年覺得美aiii嘅轉型都幾ok 但係得 花心 比較鍾意
去到今年終於中到我
荊棘海 & 沉溺 都好正
編曲加咗好多分 比起之前多咗好多特色
女三甲 + 十大 @903 please !!

真心佢轉型轉得好成功
支持佢拎女三甲

曲編唱完全切合歌名同詞既主題
有少少以前美之既影子 首歌充滿藝術感
Vincy deserves十大+女三甲
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

其實英文名用Diving 有D怪。。Diving 係 潛水。

可能用Drowning 會適合D?

雖然正解係 Indulge

可以為你不要呼不要吸不要呼不要吸不要呼不要吸...我起哂雞皮。。5分

越出越高質5 fun
Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

其實英文名用Diving 有點D怪。。Diving 係 潛水。

可能用Drowning 會適合D?

雖然正解係 Indulge ...
xteve 發表於 2021-11-14 09:49

可能向張敬軒嗰首潛水致敬
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

荊棘海>溝渠暢泳>沉溺>野木蘭>花心>所有遺失的東西>孤毒>明日花
EEG快L啲課金啦沉溺停曬
Little Fires Everywhere

荊棘海>溝渠暢泳>沉溺>野木蘭>花心>所有遺失的東西>孤毒>明日花
EEG快L啲課金啦沉溺停曬 ...
kyx163 發表於 2021-11-14 22:14

成個project得明日花唔係耀輝填即刻唔同曬
如果統一埋你話幾好
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

好特別 好好聽呀

好高質, 難以相信 暫時仲未有一個台上到榜

今年vincy出唔出到碟 我一定買!!!
哥本哈根的另一個我 81+3

希望903快點播,爭女銀

不要呼不要吸不要呼不要吸不要呼不要吸

我反而覺得 所有遺失的東西 幾慢熱, 越聽越好聽。孤毒 係好型,但吾好聽。
以美AIIII 呢3年計: ...
hkbaby 發表於 2021-11-9 22:42

明日花一定最後,最難聽係騎膊馬
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

成個project得明日花唔係耀輝填即刻唔同曬
如果統一埋你話幾好
sampras625 發表於 2021-11-15 11:29

明日花不入碟就得

明日花一定最後,最難聽係騎膊馬
sexykaren 發表於 2021-11-16 09:23

騎膊馬 入左愛回憶 所以吾計。
但呢PLUG 可能3台聯BAN,應該只有 發星夢台同997 會上。   

騎膊馬 入左愛回憶 所以吾計。但呢PLUG 可能3台聯BAN,應該只有 發星夢台同997 會上。     ...
hkbaby 發表於 2021-11-16 11:35

997一定上仲一定冠

呢首歌應該俾浦銘心

高質 未失望過

呢首歌應該俾浦銘心
rubin01 發表於 2021-11-16 16:59

浦銘心走佐九世啦!都未覺得噢,哩首佢未必唱得