返回列表 發帖

何韻詩斷捨離忍痛丟晒啲獎 當年爭「膠」獎覺得自己好諧趣

何韻詩近年因發表不少政治言論及為性小眾人士積極爭取權益,令音樂事業變得不易經營。離開唱片公司轉為獨立發展,雖然曾開個唱又有出新歌,但各大樂壇頒獎禮好像已與她無關。2021年臨近完結,一眾歌手期待年尾派樂壇成績表之際,何韻詩決定與昔日得到的獎項作出終極斷捨離。

何韻詩是1996年第15屆新秀歌唱大賽冠軍,加上創作實力,多年來都是各大樂壇頒獎禮常客,得過多個頒獎禮新人獎,就連叱咤樂壇女歌手金銀銅都攞過晒。昨晚(15日)她於IG分享其實早已將大部份獎項偷偷棄掉,剩餘的都是曾經覺得的某種里程碑。

看到昔日接到手上這些獎項,何韻詩有感而發:「當年努力追求別人肯定,爭餐懵(雖然以「爭」來講已經唔算好積極),到今日見到佢地鋪曬塵,啲牌同膠又自我瓦解,諗返都覺得當年嘅自己好諧趣。」又稱雖然物件意義早已不在,但確實為當年的自己添加到自信和肯定,她亦很感謝這些獎項帶給她的一切,但現在她已分清自己需要什麼,不需要什麼,所以決定放手,讓獎項成為真正的過去,創造新的自己。

感想:同一時間美祖仲爭緊女銀

Source

唯一一個女金係贏美祖㗎

都留左幾多叱咤獎

生生想掉都無得掉
在這畢生不滅 無極的狀態

確實獎項到最後都會唔重要

最緊要Live in the Moment

確實獎項到最後都會唔重要

最緊要Live in the Moment
Garfield 發表於 2021-11-16 18:30

和每天 和每分鐘再見
美夢會為誰遇見
活到今天 也許今天
才是幸福起點

拎出嚟畀啲拎開女銀既bid啦美煎 美長
魂冇影啲歌真係好難聽

唯一一個女金係贏美祖㗎
小伙子. 發表於 16/11/2021 18:23
左下嗰個係最女嚟

勁呀 真係好有風骨
某奶共女歌手應該多多學習

應該送個新人獎比生生
離不開 留不低

應該送個新人獎比生生
LoveMirkay520 發表於 2021-11-16 19:49

生生最新心願係攞歌曲獎,唔爭在送埋十大

一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

咩都關美祖事
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

下面幾個叱咤獎由左至右:
2013 最女、2011 女銅、2005/2007 女銀?
剩返女金唔掉?
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

下面幾個叱咤獎由左至右:
2013 最女、2011 女銅、2005/2007 女銀?
剩返女金唔掉? ...
ricnature 發表於 2021-11-16 20:53

她於IG分享其實早已將大部份獎項偷偷棄掉,剩餘的都是曾經覺得的某種里程碑。

她於IG分享其實早已將大部份獎項偷偷棄掉,剩餘的都是曾經覺得的某種里程碑。 ...
losyes 發表於 2021-11-16 20:55

如果當年勁歌俾個最女足金獎座佢佢會唔會掉?
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

女銅後面個個係咪女金獎?

感想 : 贏老祖唔係里程碑
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

丟咗啲獎座都唔會改寫到佢曾經攞過啲獎
都只不過係死物 無所謂啦
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

諗起立立成箱新人獎俾湯怡當垃圾掉咗

雖然理解
但唔好dump叱咤獎啦 留幾座標誌性嘅做記念都好
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

無得棄港台十大歌曲獎
送06年女金獎座俾gin lee都好麻
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

成日入呢個post都持找唔到自己個留言

反OT:喜歡祖兒

點解呢個post次序調轉?

4台冠總數0.5

點解呢個post次序調轉?
sexykaren 發表於 2021-11-16 22:36

唔知點解會咁

唔知點解會咁
梨胃言 發表於 2021-11-16 22:41

你tick左倒序看帖

你tick左倒序看帖
on07111 發表於 2021-11-16 22:48

Thx

喜歡何詩
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

佢講得好好 獎項既意義係一時
但之後點樣繼續向下一個里程碑進發又係另一個挑戰

出色既人生就係不斷set goal 不斷努力 直到人生終結
而佢做既好多野都唔淨係為自己 更值得欣賞

新城港台全掉了??

新城港台全掉了??
阿mark 發表於 2021-11-16 23:54

新城嗰D大而無用
港台就唔使講
離不開 留不低

jcbartleby 發表於 2021-11-16 22:11

立立好慘
人又無獎又無

立立好慘  
人又無獎又無
losyes 發表於 17/11/2021 00:02

然後仲好似好虧周身病咁

都留左幾多叱咤獎
Yan 發表於 2021-11-16 18:27

似乎只係新聞配圖,唔係阿詩留低嘅獎?
舊時狂熱過的,一想到便能躍現

欣賞佢咁決斷咁move on

佢cm話叱咤獎年年高度都唔同好冇規格lolll
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

似乎只係新聞配圖,唔係阿詩留低嘅獎?
luminar 發表於 2021-11-17 03:49

https://www.instagram.com/p/CWSvN_HvyRZ/?utm_medium=copy_link
呢堆送俾佢啲會員

jcbartleby 發表於 2021-11-16 22:11

湯怡會否掉埋自己個仔 咁大頭蝦
魂冇影啲歌真係好難聽

叱吒獎設計算靚
都值得留下

其他就…..
DM多仔多到覆唔哂

4台冠總數0.5
sexykaren 發表於 2021-11-16 22:37

個0.5 係米第3身lol

叱咤D獎項算靚架啦
其它可以扔掉。
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

d獎送俾fan屎都好啊

成就不在於實物

新城港台全掉了??
阿mark 發表於 2021-11-16 23:54

佢係港台有咩獎拎?

個0.5 係米第3身lol
快劍俠 發表於 2021-11-17 09:20

同juno分

欣賞佢咁決斷咁move on
Jennifer8028 發表於 2021-11-17 04:43

一個二個串明荃仲唔棄獎

佢係港台有咩獎拎?
sexykaren 發表於 2021-11-17 13:10

google一下,新人獎?我記得2005喺全年进步獎

勁呀 真係好有風骨
某奶共女歌手應該多多學習
Lewis 發表於 2021-11-16 19:25

千千嗎?
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

google一下,新人獎?我記得2005喺全年进步獎
阿mark 發表於 2021-11-17 13:37

From Wiki:
2001 最有前途新人獎 - 女歌手:銀獎
2002 飛躍大獎女歌手:銀獎
2003 飛躍大獎女歌手:銅獎
2005, 2006 優秀流行歌手大獎
2005 全年最佳進步獎