返回列表 發帖

[Nov/26/2021] 人類世 - C AllStar (CD)

歌手:C AllStar
唱片名稱:人類世
唱片封面:

推出日期:2021-11-26
唱片類型:CD

Track List:
CD
1. 進入元宇宙
2. 給人類的一份宣言
3. 馬爾代夫
4. 北極熊的遺言
5. 集合吧!地球保衛隊
6. 還有48小時
7. 黃昏與黎明之間
8. 共同望銀河那時
9. 沒明日的恐懼
10. 留下來的人
11. 相濡以沫
12. 時輪

附加資料﹕

出處:minishop
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

回復 210# tom

Thanks =p

正 首首都正 C all star 世一

12月頭喺CD Warehouse 訂咗隻碟寄送海外,
今日終於送到嚟

支持

聽完相濡以沫聽返時光邊緣的人+愛裡沒有咀咒 覺得好正
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

黑膠延遲到3月4號星期五出

「人類世」黑膠唱片將於3月1日有得賣
極具收藏價值

SIDE A
1. 進入元宇宙
2. 給人類的一份宣言
3. 馬爾代夫
4. 北極熊的遺言
5. 集合吧!地球保衛隊
6. 還有48小時

SIDE B
1. 黃昏與黎明之間
2. 共同望銀河那時
3. 沒明日的恐懼
4. 留下來的人
5. 相濡以沫
6. 時輪

[訂金HK$50](取貨付餘款HK$330)

[預訂全款價各HK$380]

source: CAS ig & skymusic

三月二號出黑膠

回復 211# rayyulotus

903愛英皇
Life was a willow and it bent right to your wind.

睇完CC 又要替CAS 唔抵一次
lemontea1069 發表於 2022-2-21 03:43

冇計,903愛HINS,唔夠愛CAS~

相濡以沫 同 時輪真係好好聽
利申:唔係鏡粉

睇完CC 又要替CAS 唔抵一次
【This is MC】澳門見

大家一見到個概念、cover 同歌名,已經認定係神啦
powerful 發表於 2022-2-17 10:38

It’s not bad at all (and better than The Brightest Darkness, for sure) but far from album of the year

其實隻碟冇咁神
《黃昏與黎明之間》之後嗰幾tracks都幾亂下
JayantL 發表於 2022-1-17 21:00

大家一見到個概念、cover 同歌名,已經認定係神啦

唔知時輪相濡以沫會唔會plug
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

其實隻碟冇咁神
《黃昏與黎明之間》之後嗰幾tracks都幾亂下
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 15 冠軍歌:Kiri T - 至少做一件離譜的事

回復  kallstar
今日cd wearhouse終於有貨了
kenny1102 發表於 2021-12-21 18:59

點解CD Warehouse可以賣$169一隻咁夸張嘅?
明明Sky Music都只係賣緊官方價$128
舊時狂熱過的,一想到便能躍現

2021年真大碟,愈聽愈正

冇計啦903都要還返個獎

回復 198# kallstar
今日cd wearhouse終於有貨了

聽左佢地喺一切從音樂開始做嘅大碟訪問  真係聽得舒服過同梁文禮做嗰個好多
聽得出阿簡今次係有意安排四子喺呢只碟入面一人監製一首歌 其實有小小擔心冇左阿簡同小吉之後嘅CAS

Excellent album
S

回復 197# stephybest

之前講過會加印,可能要d時間

係咪唔會返貨?
魂冇影啲歌真係好難聽

可以一氣呵成聽一隻高汁概念大碟係一件好幸福嘅事

回復 126# Racrac

呢幾首都好過強搶至尊碟嗰個啲悶歌s
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

仲未買到實體碟,之前行過幾間CD warehouse都見唔到有貨,唔知幾時有新貨

早幾日去訂林家謙諗住買埋點知又話冇貨

12月7 買到 CD warehouse 好似賣139$

回復 162# dfangie

相 同 時輪 真係係咁loop (除咗成隻碟loop嘅時候)

Cd warehouse 又話賣哂了 想問有冇印過
eggsteven 發表於 2021-12-8 20:40

星期一返咗加印嘅貨
只於印咗幾多就唔知了
到今日下晝cwh網店都有人仲買到
但岩岩再睇已經無了

Cd warehouse 又話賣哂了 想問有冇印過

仲未買到實體碟

已經成隻碟loop咗好多次都仲係覺得好感動

當唱片買少見少,CAS仲有咁高質既唱片,係香港樂壇既驕傲
Music Lover

好似king聽完阿禮講完首歌 好似非常唔開心...
同埋阿禮有d訪問用字 點解咁唔禮貌咁嘅 ...
liebe 發表於 2021-12-5 11:06

佢覺唔覺自己失禮架,人地岩岩解釋完首歌點解要咁做,轉個頭話聽唔到歌詞又浪費份詞

相濡以沫 intro 以為自己播咗 fake bitch首一起去阿拉斯加
JasOh103 發表於 2021-12-1 01:02

中間有啲二汶初音嘅feel

呢隊嘢今年唔金真係冇天理
可以超越生於斯
自己超越自己真係好犀利
hehe 發表於 2021-12-3 05:07

totally agree大家都有咁大期望值的前提之下
(一般大期望值唔係咩好事
仲最後出來都係個個都大讚
呢張碟真係好犀利

俾你都唔開心啦...廢禮淨係識不斷重覆佢自己個諗法, 就係專登tune做機械聲=唔夠清楚=浪費份詞
根本咁tune ...
dfangie 發表於 2021-12-5 20:10

禮離晒大譜!
蝦阿king可能因為佢唔夠大隻唔係佢中意嘅類型!
明明king都好靚仔值得人欣賞!

我心目中的今年既903至尊大碟
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

因為大國同鏡粉大量課金903 咪個個dj對鏡恭恭敬敬囉
果日hins 做dj 廢禮又話做歌手至少咬字清楚先可以發 ...
beethoven250 發表於 2021-12-6 22:20

有名你叫廢禮

俾你都唔開心啦...廢禮淨係識不斷重覆佢自己個諗法, 就係專登tune做機械聲=唔夠清楚=浪費份詞
根本咁tune ...
dfangie 發表於 2021-12-5 20:10

因為大國同鏡粉大量課金903 咪個個dj對鏡恭恭敬敬囉
果日hins 做dj 廢禮又話做歌手至少咬字清楚先可以發展
一對住兒登姜濤咪話有特色 收哂皮
做訪問就求x其
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

出面好似到而家都未再有貨翻
Alanalan 發表於 2021-12-5 13:30

今日已見到返咗貨

其實呢個年代好似真係越來越少 concept album,正

聽到喊
唔知係因為callstar,定因為隻碟

同埋阿禮有d訪問用字 點解咁唔禮貌咁嘅 ...
liebe 發表於 2021-12-5 11:06

根本咁tune就好合理, 佢作為DJ明明應該幫手傳遞tune嘅作用同原因, 但佢係四子講完一大輪臨播歌之前都仲問係咪唔洗要歌詞, 即係完全無消化過牙king嘅解釋

又唔見佢對住啲充滿懶音嘅歌咁執著夠唔夠清楚?
你試下佢咁樣問Edan啲懶音會發生咩事

出面好似到而家都未再有貨翻

同埋阿禮有d訪問用字 點解咁唔禮貌咁嘅
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

Great Album
Sancho