返回列表 發帖

一表人才 - 呂爵安 / 邱鋒澤

單選投票, 共有 153 人參與投票
40.52% (62)
5.23% (8)
5.88% (9)
8.50% (13)
39.87% (61)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 18/11/2021

作詞:黃偉文   
作曲:林奕匡
編曲:黃兆銘
監製: Edward Chan / 黃兆銘 / 張暐弘 Hoong

難道我 失戀一次 就去掘墳墓
還是我 餘生給批過命 提早些 皈依更好
我心入面 沒有憤怒
早知努力 前無去路
何妨 自我嫌棄 變 一堆泥濘 就好

我過得並不好 但是我會活著
等找到新愛侶 會有治我的藥
此刻 努力扮作一表人才
別在人前 隨便展覽虛弱
要記得 還有 做人 合約

無謂叫 親戚好友 伴我未痊癒
來為這 孩子的戀愛事 還擔心 足一輩子
撐得極累 亦要撐住
一眶眼淚 仍然笑住
明年又變強壯 再 捲土重來
才哭泣也未遲

此刻 努力扮作一表人才
別在人前 隨便展覽虛弱
要記得 還有 做人 合約 Ha~ Ha

不應叫 這心碎 早晚碎一碎
時時 點算錯誤 給傷口再 重撃幾搥
過不去 想變 過得去
難過 也忍下去

此刻 努力扮作一表人才
別在人前 隨便展覽虛弱
最重傷時間 都不離場 才會最終笑著

我最多受點苦 但是我要活著
必須好好愛我 當作自救的藥
應該 信任像我一表人才
上段情緣 棋差不過一著
有信心迎接 未來的 誓約

Edan唱功差了一點,希望唱live前多啲練習,唔好浪費了一首好歌

想聽年青有為鋒澤solo版

高音明顯不足,要加油
Sophia

比前兩首好聽
Edan要喺唱嗰度落苦功先得
鋒澤唱廣東話好驚喜

但是我會活著~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

這首曲詞都很好,聽一次已記得大概,Edan唱歌技巧也進步了
“我過得並不好,但是我會活著”這句很到肉…加油!

想聽年青有為鋒澤solo版
JK5059@64K 發表於 2021-11-24 23:32

等live
支持鋒兒
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

曲旋律編曲唔錯,加上Wyman嘅詞真係好正
「我過得並不好,但是我會活著」…不少人心聲
Edan咬字有進步,唱功技巧係會有進步空間,但真心唔算差,而且唱得有感情~
鋒澤唱功向來都好,唱廣東話聽得出佢落足苦功,有誠意!
了解咗今次合作嘅由來,Edan真係有用心有誠意去做依首歌,誠意之作。

高音位呂爵安被無情碾壓,廣東話版編曲嘈到蓋過人聲。但係都算好聼過鄉音派,鄉音派差到冇得更差

好過MAP好多, 但一拍落Fengze把聲度真係有種差距

繼續努力啦 忙還忙 歌都要努力練 先可以將批評聲音打臉
Follow my IG: @delightcantopop

高音位呂爵安被無情碾壓,廣東話版編曲嘈到蓋過人聲。但係都算好聼過鄉音派,鄉音派差到冇得更差 ...
人瑞偶像 發表於 2021-11-25 09:08

都幾難好唔過蘋果批
誰跟你幸福觀天看星

有無人聽得出bridge結束後結尾個段有Phil把聲做和音?

有對比有傷害,真係明顯差Fengze唔少
但撇除Fengze個part,整體唱得ok
起承轉合,假音位,咬字都表現得比之前兩首好好多,高音仲係比較緊
呢首歌如果作爲第3plug其實值得熱播

5FUN 係比邱鋒澤

曲:有心思,我特別好鐘意首歌outro就係國語版既intro!
份詞:「我過得並不好,但是我會活著」…不少人心聲
唱既:鋒澤勁好多!呂爵安要加油!

想聽鋒澤solo版

聽完起碼想再聽, 好過前兩首.

今年好勤力, 都抵讚既, 繼續努力啦

真心其實鐘意國語歌詞多少少
副歌句句都好到肉
edan響國語版投入既感情都到d
廣東版兩個感情都好似爭dd
但平心而論兩個版都好聽
編曲都好好聽
技巧唔夠好就梗架喇
但實在係比前兩首好聽好多
如果edan獨唱作為第3plug應該係會熱播

E先生>一表人才>>>小諧星>>>>>>>>MAP
有無人聽得出bridge結束後結尾個段有Phil把聲做和音?
HURRICANE 發表於 2021-11-25 09:25

我都聽到有和音

去返年頭水準,好聽!
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

HURRICANE 發表於 2021-11-25 09:25

Credit 寫 backing vocal by Key Ng
除非特登唔寫
在這畢生不滅 無極的狀態

無人投3分就投下啦

好過小諧星更加好過map 入到耳嘅 可能唔洗edan一個人唱曬成件事唔同左
不過都係削過國語版 始終edan發音真係差少少
希望可以做到一個合格嘅live
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

曲同詞都好正,
「我過得並不好,但是我會活著」呢句好中好洗腦,
Edan唱功有進步,
值得鼓勵!

展覽虛弱 做人合約
唔知咩term黎
鍾意中文版多D

展覽虛弱 做人合約
唔知咩term黎
鍾意中文版多D
fishingbox 發表於 2021-11-25 15:20

呢個版本咪中文版

一表人才好過MAP,有進步,
加油.

呢個版本咪中文版
powerful 發表於 2021-11-25 15:51

台灣人習慣叫國語做中文,廣東話做廣東話/粵語
在這畢生不滅 無極的狀態

曲夠搶耳,"我過得並不好但是我會活著"呢句hook好正

我過得並不好 但是我會活著edan呢句高音嘅恐怖程度5粒星

台灣人習慣叫國語做中文,廣東話做廣東話/粵語
losyes 發表於 2021-11-25 16:38

香港人習慣將講廣東話講成講中文
所以會問你識唔識講中文?

冇對比冇傷害
想聽鋒澤獨唱版

曲詞編都唔錯, 但係詞 should be...... 我得並不好,但是我活著

廣東話版 鄉音x2, 國語版 咬字好好多. 廣東話 chorus 兩個都唱主音, 國語版 chorus 最後幾句 Edan 唱主 Feng Ze 唱副. 國語版 整體正 d. 詞 YY 用 the same formula as E先生 小諧星 MAP again, 先苦 and then 最後有少少希望. 如果上個月 skip 左 MAP 出呢首應該會好 d.

我鐘意廣東話同國語版 Intro/outro 可以連接呢個安排~

聽完起碼想再聽, 好過前兩首.

今年好勤力, 都抵讚既, 繼續努力啦
henry999 發表於 2021-11-25 13:30
資源All in Edan咪勤力咯

我過得並不好 但是我會活著edan呢句高音嘅恐怖程度5粒星
alison1225 發表於 2021-11-25 17:33

第一次聽個陣真係嚇親
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

第一次聽個陣真係嚇親
John 發表於 26/11/2021 11:27

係 呢句真係驚 跣過濕滑嘅屯門公路

比My Apple Pie 好
但高音位真係要比心機

d 高音好聽到………….
【This is MC】澳門見

《一表人才》+《年青有為》MV 解讀. 溫馨提示: 必須兩個 MV 都睇左先明白我講乜.

Edan 同 Feng Ze 兩個都係鋼琴高手, 但係都因為某些原因放棄追求音樂夢打寫字樓工, 兩個經常加班熬夜. 兩個都有自己放不低既前度 (Edan's Mandy & Feng Ze's Sonia). 本來覺得可以係冷戰中既女友, 不過《年青有為》MV end credits 係寫 ex-girlfriend 既.

兩個男主角都獨居. 比較內向既 Edan 無親朋戚友/選擇孤獨, 獨自做 gym 飲酒麻醉自己. 比較外向既 Feng Ze 嘗試約會新女孩但係約會時心不在焉. Edan 去 Mandy 經常去既洗衣店遠處偷望佢. Feng Ze 就故意經過 Sonia 屋企明顯地望佢, 然後回家嘗試整理似和朋友派對後凌亂既客廳, 不過還是決定獨自飲酒. 飲酒後兩個都有少少醉既 Edan 同 Feng Ze 有感而發彈鋼琴 solo 大耍琴技.

最後兩個男主角鼓起勇氣, Edan 打電話俾 Mandy 請求共慶自己生日, Feng Ze 就打電話俾 Sonia 請佢一齊睇 Feng Ze 以前 band 友既 concert. Mandy 失約 (睇日本料理店 Edan 旁邊係有一套未用過既餐具的), 料理店 chef 送 Edan 小小生日蛋糕, Edan 回家痛哭. Sonia 都明顯失約 (Feng Ze 手中有兩張門票), Feng Ze 失落下只有向舊 band 友舉杯痛飲 (此舉加上 bar singer and guitarist 在《年青有為》MV end credits 都有特別 mention 令我覺得 Feng Ze 係佢地 band 既前鍵琴手).

曲正 詞一般 fengze唱得唔錯  

鄉音登做番自己 no expectation 果段高音好刺耳
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

坦白講,兩位vocal唔算好,唱得麻麻,Edan高音有點刺耳,咬字同鋒澤差唔多水平(即係Edan咬字都算差),詞只是正常水平,尤其係「做人合約」我初初都唔係好明點解。不過,鋒澤第一次唱廣東歌來講算係nice try,Edan比小諧星及MAP唱得好,整體完成度算高,Phil的作曲對歌曲質素提升不少,我都幾鍾意這首歌,夠洗腦。雖然首歌有不少缺點,但整體而言仍然是中等的作品,連同新人或廣東歌初哥的bonus mark,我會俾爵安2.5+0.2=2.7分,鋒澤3+0.5=3.5分,除2後係3.1分,Phil的作曲額外加1分,埋單計4.1分,即4分。

超正!五分for sure
出歌個日見到有人話鋒澤廣東話好過兒登,真係up得就up,唔好為反而反啦
事實證明呢首一表人才係好有誠意同好聽
兒登有翻應有水準,進步不少
兩個版都好聽,intro/outro互換呢part真係好有心思

支持兒登新人金

呢首算不錯啊,啲詞幾正有返YY感覺(compare with apple pie=_= )
鋒澤唱得好聽就梗㗎啦,不過廣東話真係有驚喜,佢本身真係唔識唱到呢個水準真係好犀利
Edan都唱得比想像中好好多,相信佢為左同偶像合作都真係俾左好大努力
同埋成首歌嘅製作比起小諧星同批真係認真好多,明明由鋒澤approach Edan合作到首歌正式岀都唔夠2個月,但個無論首歌嘅質素同Edan嘅表現都有返一定水準。證明其實佢未必係做唔到,只係粗製濫造浪費左一首首本身可以更好嘅歌。

如果呢首出先過MAP會好好多
Edan咬字好咗 唱都有進步
但明明佢高音唱得唔好聽 但硬係要有咁多高音位
想聽phil自己唱一次

好過MAP同小諧星 但高音有點不安 唱功被鋒澤輾壓
鍾意年青有為多啲

CM 咁多打手咩
「我過得並不好但是我會活著」呢句hook好MK 好似啲中二病懶傷春悲秋係ig po黑白相落個啲caption
同E先生比好似都差幾皮。。。不過咬字唱功好過MAP同小諧星係真的

咬字唱功好過MAP同小諧星
可以一聽

CM 咁多打手咩
「我過得並不好但是我會活著」呢句hook好MK 好似啲中二病懶傷春悲秋係ig po黑白相落 ...
aegeanangel 發表於 2021-11-29 02:47

句hook連結社會脈絡睇就唔係中二病,我覺得幾中,而我近年唔多ok YY 詞