返回列表 發帖

[Dec/3/2021] SEVEN - 林家謙 (CD)

歌手:林家謙
唱片名稱:SEVEN
唱片封面:

推出日期:2021-12-03
唱片類型 :CD (白日夢遊 / 夜光漫遊 雙版本)

Track List:
01. 特倫斯夢遊仙境
02. 難道喜歡處女座
03. 神奇的糊塗魔藥
04. 愛因斯坦羅森橋
05. 時光倒流一句話
06. 難道喜歡處女座 (Alter Ego)
07. 在空中的這一秒

附加資料﹕
七是創造宇宙萬物的天數 七是麻瓜學會超能力的年紀
七是獨特但不孤獨的質數 七不只是七
入夢前 虛幻間 清醒後 真實外  特倫斯穿越七道愛因斯坦羅森橋
以七個音符寫成七組七字密碼 仍懸浮在空中 奇妙何止七秒
林家謙第二張MINI ALBUM《SEVEN》
12 • 3 白日夢遊 / 夜光漫遊 雙版本發行 歡迎晝夜同遊仙境

出處:Echo CD facebook
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

想知幾錢

林家謙 - SEVEN (白日夢遊 / 夜光漫遊 雙版本發行)
(由於貨源短缺, 本CD不設預定及預留 不便之處 敬悕原諒)

七不思議

在空中的這一秒幾好聽,希望唔好重唱,直接收demo

林生最鍾意嘅七

在空中的這一秒幾好聽,希望唔好重唱,直接收demo
bagfgfcde 發表於 2021-12-1 19:05

demo歌詞國粵mix,作詞落咗兩個人名,入碟版變翻家謙一個人,應該都重新填詞,所以要重新錄過。
我都好鍾意demo個意境,希望新詞唔好改蒲公英空中一秒呢個浪漫既概念。
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

林家謙 - SEVEN (白日夢遊 / 夜光漫遊 雙版本發行)
(由於貨源短缺, 本CD不設預定及預留 不便之處 敬悕原諒) ...
永遠是軒 發表於 2021-12-1 18:49

又喺咁~

想知幾錢
eggsteven 發表於 2021-12-1 18:46

Mini shop $199

祖兒如果當年識得出隻SIX係咪就係概念碟喇?
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

chkalu 發表於 2021-12-1 19:20

咁平
買哂兩隻4舊有找

"入夢前 虛幻間 清醒後 真實外  特倫斯穿越七道愛因斯坦羅森橋
以七個音符寫成七組七字密碼 仍懸浮在空中 奇妙何止七秒"

個文案同design好靚!七首七字歌,強迫症福音

chkalu 發表於 2021-12-1 19:20

已經唔俾訂了

又玩雙封面

"入夢前 虛幻間 清醒後 真實外  特倫斯穿越七道愛因斯坦羅森橋
以七個音符寫成七組七字密碼 仍懸浮在空中  ...
elky 發表於 2021-12-1 19:36

(Alter Ego)唔係強迫症惡夢咩?
在這畢生不滅 無極的狀態

又出2個封面
今次又要搶了 上次僥倖地買晒2個版

已經唔俾訂了
eggsteven 發表於 2021-12-1 20:00

每次都喺咁,想買都難

謙b ig story最新燒息:
實體delay到下個禮拜出
聽日開始接受預購. 首批送迷你廣告紙海報
星期五00:00全碟會係音樂平台上架, 包括最新派台歌. 果日會去叱咤樂壇做live訪問
希望聽日係有得用建議零售價$199訂

佢講嘅新歌係咪人瑞首demo
定係愛因斯坦唔係純音樂

定係愛因斯坦唔係純音樂
721AXA 發表於 2021-12-1 21:54

直覺係後者,佢之前story po果句唔知係咪歌詞呢。謙上隻碟啲純音樂命名都好簡單。

碟如其人 都係咁SEVEN
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

定係愛因斯坦唔係純音樂
721AXA 發表於 2021-12-1 21:54

愛因斯坦嗰班底冇填詞credit

(Alter Ego)唔係強迫症惡夢咩?
losyes 發表於 2021-12-1 21:15

同意。。而且都唔算係另一首歌。嚴格講係6首7字歌+1首remix

同意。。而且都唔算係另一首歌。嚴格講係6首7字歌+1首remix
xteve 發表於 2021-12-1 22:26

但係alter ego同電子版處女座係以愛因斯坦羅森橋為中心嚴格對稱,成隻碟前半快後半慢,個安排都幾巧妙,依然係強迫症(起碼我自己)福音

199比起cas果隻真大碟真係有d貴
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

但係alter ego同電子版處女座係以愛因斯坦羅森橋為中心嚴格對稱,成隻碟前半快後半慢,個安排都幾巧妙 ...
elky 發表於 2021-12-1 22:29

咁我都有留意到專輯半快半慢,同埋處女座的位置2同5係 symmetrical 的。
好恐怖,難道我也是強迫症?

好靚 黑/白都想買 如果多少少新歌就好
OT: 人類世應該賣$300up
利申:唔係鏡粉

so... 佢個主題就係每隻歌名有7個字?
真係好有藝術感...

有得online訂 今次應該買倒啦掛

so... 佢個主題就係每隻歌名有7個字?
真係好有藝術感...
donnalee 發表於 2021-12-1 23:01

you woke up and chose violence, LOVE that!
七不只是七 呢句深奧到

4首新歌+1首Remix+1首純音樂+1首demo 就扮到好有概念 I have to laugh

you woke up and chose violence, LOVE that!
七不只是七 呢句深奧到

4首新歌+1首Remix+ ...
JasOh103 發表於 2021-12-1 23:22

單單以歌名就做到 concept album,同 Negative 有異曲同工之妙

踏入12點去預購,CD Warehouse website一度死server,家謙唔好再低估自己叫座力啦

踏入12點去預購,CD Warehouse website一度死server,家謙唔好再低估自己叫座力啦
elky 發表於 2021-12-2 00:17

佢網站邊個位有得購?

佢網站邊個位有得購?
mainlib 發表於 2021-12-2 00:27

未見有,我之前用minishop預購咗但話唔一定有貨,所以想搵多個渠道訂保險啲

單單以歌名就做到 concept album,同 Negative 有異曲同工之妙
bagfgfcde 發表於 2021-12-1 23:32

以為會有藏頭詩之類

呢隻碟或者係一個剛開始便被迫結束的愛情記錄。人事變幻得可怕,憂傷的人卻想去治癒人。
上半部的快歌快樂,以為能長久,卻短時間內,原來便要面對下半部跌得有多傷痛,像發了一場夢。
數字七和字母埋藏了主角名字,歌名和封面隱藏著愛意,也收藏好對對方的愛。

好痛的一隻碟。撐著堅強深情仔,好好保重。

呢隻碟或者係一個剛開始便被迫結束的愛情記錄。人事變幻得可怕,憂傷的人卻想去治癒人。
上半部的快歌快樂 ...
not_knowing 發表於 2021-12-2 00:52

呢堆歌名...得個羅字似係姓氏...佢前男友/女友姓羅?

回復 31# bagfgfcde

not really, he is using the concept of angel number for this album
就在世間最亂時 你是最穩的牆

彭博社(Bloomberg)報導,與世界上絕大多數地方都將7視為一個幸運數字的看法不同,在廣東話當中,7這個數字反而常被用作罵人的粗口,並且也被用來暗喻一個人的無能,因此當林鄭月娥確定以777張得票數當選香港特首的消息傳出後,香港網民隨即以此來嘲諷及貶低林鄭月娥的當選結果,並賦予她「777」這個帶有嘲笑意味的代號。
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

白日夢遊 / 夜光漫遊同嗰封面唔match嘅

七師傅 is missing…

處女座的潔癖 777777
好詩 好詩

已訂$188黑白各一

實體Delay to next week
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

已訂$188黑白各一

實體Delay to next week
hehe 發表於 2021-12-2 04:54

$188係邊度訂?

$188係邊度訂?
elky 發表於 2021-12-2 05:21

我都想知邊度有得訂

集結好多有才華既曲詞編監音樂人做出呢隻專輯,大部分歌名都係七隻字,好有詩意。
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

成件事包裝得好好
即使得偽concept+4/5隻歌都想買

成件事包裝得好好
即使得偽concept+4/5隻歌都想買
721AXA 發表於 2021-12-2 09:13

今時今日好少歌手,每次出碟都喺雙封面+真限量

回復 43# hehe

188一隻定兩隻?

支持家謙
【This is MC】澳門見