返回列表 發帖

Ian來年無目標 出兩首歌不想粉絲失望

Ian的歌曲《搞不懂》推出兩個版本,他分享製作背後的故事時提到為精益求精,決定將原版砍掉重練:「係錄咗原版先,差唔多錄音時就有個Idea,不如做多個Acoustic Version。錄完原版就錄Acoustic,錄完Acoustic版就覺得Vocal處理上好啲,聽落感動啲,我就諗不如原版都重新錄一次。本身錄完原版Ok晒,聽完Acoustic版就覺得好聽啲,咁即係嗰個可以再好啲,就重新錄一次。」

談到來年的音樂題材以及曲風,阿Jer透露不會如以往般歇斯底里:「呢兩年嘅歌好歇斯底里,如果要開騷,下下歇斯底里搞唔掂,爭緊啲可以緩衝嘅歌,之後一年都係緩衝。」Ian則說來年的音樂會偏向個人觀感:「咩都講下,多啲唔同題材。音樂就係好得意,可以講下屋企、講下自己,係一個渠道,會偏向個人觀感出發多啲。」

Ian怕粉絲失望未定來年目標 阿Jer自覺是圓滿一年
來到年尾,問到二人有否達成今年定下的目標,Ian雖稱目標尚未達到,不過仍慶幸大眾認識多了MIRROR:「目標尚未達到,本身今年計劃出四首歌,最後出咗兩首,生活永遠都係計劃趕不上變化。比較開心係其他成員多咗大眾認識,大家認識多咗MIRROR,係好幸運嘅事。」

至於來年目標,Ian說暫時沒有全因不想粉絲失望:「如果話嚟緊想做啲咩,到最後願望落空驚粉絲會失望,所以都係默默做。」Jer希望可以和更多有才華的人合作:「帶多啲唔同單位畀大家認識,嚟緊想同啲新啲又好有Talent嘅人合作,希望大家認識到佢哋。」

Link

車腎四首出兩首,呢個世界公平咩
仲有成個訪問都無提過生生,希望AK唔好唔開心
在這畢生不滅 無極的狀態

Ian 同生生暫時分開成長. 合久必分, 希望佢遲 d 同 A小姐分開後同 AK 再續前緣
近來同 KT 多左互 ...
boy4dudes 發表於 2021-12-5 20:56

生生走進歷史 閉目沉下去

Ian坦言二人近來少了傾心事,因為大家面對的處境有所不同:「以前會多啲,因為而家大家有自己嘅嘢忙。以前面對嘅嘢一致啲,但而家慢慢多咗唔同嘅嘢出嚟,所以而家真係傾心事、傾偈都比以前少咗,而家係成隊MIRROR做嘢先會見到佢(AK)

Ian說有跟對方(KT)傾偈:「我哋好似好明白大家,可能我哋係頭兩個出Solo嘅成員,面對嘅壓力,處境都好相似,好明白大家就會有默契。佢會sense到我唔開心,會埋嚟拍下我膊頭,見到佢唔開心又會安慰下佢,大家有種情義喺度。」

閉目沉下去

兩個都係棄將
兩個都專業0分
michael344 發表於 2021-12-5 21:19

希望Ian出歌唱生涯「最後一首歌」會搵到明荃featuring

Gin Lee與張學友合唱《日出時讓街燈安睡》。「首歌講,選擇堅持或放棄總有原因。我忐忑,每10年一階段規劃,我當最後一首歌去做,當告別,無壞,人生無常嘛,預習一下。同監製Eric Kwok傾,人同此心,加油加到幾時呢?Eric告訴Duncan(環球唱片董事總經理黃劍濤)話Gin Lee最後一首歌。於是Duncan找學友哥合唱……」

出得兩首畀我感覺好似啲退休歌手咁
可以學美醜兩年一首都得喎!
不過有首廣告聽過無出晒全首唔計?

...
kenneth 發表於 2021-12-5 21:31

計埋fwd嗰2首, 廣告歌好似仲多過solo歌
廣告蟲葉員confirmed

發覺你都幾關心gin Lee

Anyway 喜歡犧牲品
on07111 發表於 2021-12-5 22:06

大小諧星我都會留意

幾正
Tiger's door 換千億個或許就prefect...

16唔知有無機會
on07111 發表於 2021-12-6 14:09

16可摸以唱埋幾好聽但係好難唱嘅砂之器 說聲對不起讓愛永久

16可摸以唱埋幾好聽但係好難唱嘅砂之器  說聲對不起讓愛永久  ...
losyes 發表於 2021-12-6 15:06

真係砂之器 —> 三個字