返回列表 發帖

時候不早 - 張天賦

單選投票, 共有 156 人參與投票
79.49% (124)
4.49% (7)
2.56% (4)
0.64% (1)
12.82% (20)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 07/12/2021

作詞:鄭敏   作曲:MC 張天賦 / GooChan / T-Ma 馬敬恆
編曲: Nic Tsui
監製: T-Ma 馬敬恆

新開始 是嗎
如你忐忑的嘴臉說穿了嗎
講真的 一切也許都注定嗎
傻瓜高興吧

人生苦短我始終要懂講再見
必經有太多改變 你須遊歷冒險
何不痛快烙下這句點

你記得記得安好
像我都很好 時候已都不早
我想臨別一次跟你的擁抱
抱緊這秒感覺與及溫度
來足夠往後日子回味著多好

答應一切都安好
樂趣在清早 為你祝禱
來日我便和你好友般偕老
如若換來感覺似患感冒
如病過 就會更好
我會做到 我做到

I remember those days like yesterday
Never wanna let our memories slip away yea no, no, no
Cuz I never thought that I’d have to say goodbye

And I think about think about you
How’s it gonna be without you?
Honestly life will never be the same

無非偏偏到這一秒鐘 先發覺
心中有太多感覺 太多傻話未講
如今我怕熱淚都流光

你記得記得安好
像我都很好 時候已都不早
我想臨別一次跟你的擁抱
抱緊這秒感覺與及溫度
來足夠往後日子回味著多好

答應一切都安好
樂趣在清早 為你祝禱
時候都不早了我知道
人終須 要各自上路
如下次遇見到 向你問好

I remember those days like yesterday
Never wanna let our memories slip away
I remember those days like yesterday, like yesterday

Never wanna let our memories slip away
I remember those days like yesterday, like yesterday

隻歌幾舒服
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

100分
好似Hins 初出道個堆歌 好聽

我覺得比記憶棉更好
呢類歌好適合MC唱
曲好好聽 仲要係MC自己有份作
5分無誤

5分一定,係咁聽沒停過
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

好好聽
愛賦

好想知佢作邊三粒音
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

我覺得比記憶棉更好
呢類歌好適合MC唱
曲好好聽 仲要係MC自己有份作
5分無誤 ...
Lllch 發表於 2021-12-15 00:52

同意,其實哩種曲風係最啱佢
    而且好啱大氣電波播,而且903肯定冧哩種曲風
    5分無誤x2
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

100分
好似Hins 初出道個堆歌 好聽
adrianou0328 發表於 2021-12-15 00:46

我都覺好有唱作軒既feel 尤其係my way
聽落去好舒服 輕鬆過記憶棉  5 fun
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

好好聽
愛賦

好想知佢作邊三粒音
JasOh103 發表於 2021-12-15 01:28

今晚講左
頭五粒

好似"朱古力 好甜"
咁開始
【This is MC】澳門見

有d唔係好鍾意佢果種好chok嘅哭/自戀腔

好groove

呢首追到新力軍男金喇啩

下年可以一爭男歌手三甲

首歌好適合佢, 聽得好輕鬆好舒服
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

plug得太匆忙
啱啱至上kkbox嗰啲, MV應該有排
903跑數mode啓動,希望唔好一夠數就唔播

好聽啊,groove。
要放開你 才隨時能掛念你

MC自己作曲唱擅長的R&B,自彈自唱無敵charming
一個人原來都可以盡興

呢首追到新力軍男金喇啩
leroyjaime 發表於 2021-12-15 09:19
熱播中, 和華納已講好數, MC 男新力軍金硬. 一表人才 hea 播上唔到, 就算上到都要除二. 其實 Edan 有銀執到. His best friend 係金 Jer, 老婆同 KT 只得新人銅. 四個儲齊三個色應該要滿足.

100分 唱得非常從容 為自己度身訂造既一首好歌
loop到癲左

plug得太匆忙
903跑數mode啓動,希望唔好一夠數就唔播 ...
mobile 發表於 2021-12-15 10:26

今日一早起身拍MV
尋晚4:00 都未瞓
12月個個都chur 盡
【This is MC】澳門見

有d唔係好鍾意佢果種好chok嘅哭/自戀腔
NelsonWu 發表於 2021-12-15 01:59

比頭兩首有收歛架啦

*呢首+豪唔留比自己plug,浪費晒

比頭兩首有收歛架啦

lmml4 發表於 2021-12-15 11:35

賦豪合唱版明天出

MC唱情歌係有感情,希望可以下年試唱不同意境、風格嘅歌

呢首真係好岩佢
好好聽

熱播中, 和華納已講好數, MC 男新力軍金硬. 一表人才 hea 播上唔到, 就算上到都要除二. 其實 Edan 有銀執到 ...
boy4dudes 發表於 2021-12-15 10:55

同意Edan銀係正常好多 望就望佢哋唔好調位啦咁

比頭兩首有收歛架啦
lmml4 發表於 2021-12-15 11:35
Kah0 痛愛 MC, 好的都俾佢, 要做天賦頭號啦啦隊, 好感動

咁都輸比兒登嘅話 903不如摺埋啦
利申:唔係鏡粉

越聽越好聽喎
同埋又真係幾啱佢
繼續默默支持賦賦

得8成1 5分
嗰1成9係諗緊乜
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

投1分嘅應該係Edan粉

越聽越好聽
Sancho

第五首派台歌保持水準, 但還是記憶棉比較好, 今次記憶點祗是一般. 但都偏心地比咗5fun.

聽落好舒服 唔會un耳

回復 3# adrianou0328

聽落好舒服 日日返工前後都loop 心情都好d

回復 11# NelsonWu

特色黎既 咁先型格有個性 可能香港人比較唔中意啦 但外國人最中意呢d歌手

plug得太匆忙
903跑數mode啓動,希望唔好一夠數就唔播 ...
mobile 發表於 2021-12-15 10:26

被903逼 冇計啦

回復  NelsonWu

特色黎既 咁先型格有個性 可能香港人比較唔中意啦 但外國人最中意呢d歌手 ...
canton_lover 發表於 2021-12-17 15:19

邊個外國男歌手有好chok嘅哭/自戀腔?

熱播中, 和華納已講好數, MC 男新力軍金硬. 一表人才 hea 播上唔到, 就算上到都要除二. 其實 Edan 有銀執到 ...
boy4dudes 發表於 2021-12-15 10:55

一表人才featuring黎 唔會除2
到時mc奪金應該被鏡粉屌到pk 借題發揮話mc粉屈903打壓 炒作新聞

回復 38# NelsonWu

不如你問邊個冇 someone like you撚聲撚得仲勁啦 Bruno Mars唔係? Justin Bieber, westlife都係啦 Taylor swift算係最唔撚聲

其實唱英文歌一定要有果種腔果種口音先好聽 不過放落廣東歌有d人會覺得冇咁舒服都正常 我都覺得mc減少少會好d

邊個外國男歌手有好chok嘅哭/自戀腔?
NelsonWu 發表於 2021-12-17 15:31

Shawn Mendes
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

張天賦宇一
點解可以首首歌都咁好聽
痴線架
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

好聽

點做到6首歌都咁好聽
直拎男金都唔過份
東京人壽 132 (168) +2
煙花紀 79 +4

Shawn Mendes
JasOh103 發表於 2021-12-17 17:05

識嘢
    同埋我冇覺得咁叫撚聲 煎同GEM先叫撚聲
    SOR 我係咁直

支持mc!!!

Loop this song every day~

好好聽 等出MV

好好聽~ 金賦!

投1分嘅應該係Edan粉
wzx0825 發表於 2021-12-16 10:15

仲有ian粉