返回列表 發帖

隨時突擊

2021冠軍歌:
week 1-13: 時光倒流一句話 / 是但求其愛 / 惡夢經 / 開燈熄燈 / midsommar / Lay On My Shoulder / Lay On My Shoulder(2) / 我在流浮山滴眼水.jpg / E先生 連環不幸事件 / 暗戀家 / 從何時變得不可能 / 遲了悔改 / 集合吧!地球保衛隊 /
week 14-26: CityPop / Have A Nice Day / Find You / The Pink Room / 白眉 / 因一個人而流出一滴淚 / 因講了出來 / 先哭為敬 / 留下來的人 / 你是一片雲 / 思念即地獄 / 乖乖 / 告別式 /
week 27-39: 先哭為敬(2) / I Wish / 雲泥 / 林中鳥 / 漂流號 / 深夜浪漫 / Ciao / 風的形狀 / 逆時車站 / 因愛之罪名 / 係咁先啦 / 無名故事 / Dear My Friend,/
week 40-52: 螢 / 浮沙 / short vacation / 天堂 100% / 關於愛的碎念 / 一步一悔過 / 女仔衫 / 每當幻變時 / 主角光環 / 勿念 / 記憶棉 / 北極熊的遺言/ 冬日寂寞考 /

年度歌曲 x1
十大歌曲 x9
最高收聽次數歌曲 x1
大碟 x1
(EP x1)
唱作人 x3
新人 x3
男歌手 x3
女歌手 x3
組合 x3

男歌手十強:before the night ends / MC張天賦 / 呂爵安 / 林奕匡 / 林海峰 / 洪嘉豪 / 柳應廷 / 姜濤 / 馮允謙 / 盧瀚霆
女歌手十強:AGA / Kendy Suen / Serrini / 王嘉儀 / 林欣彤 / 岺寧兒 / 陳凱詠 / 張蔓姿 / 鄭秀文 / 鄭欣宜
組合十強: C AllStar / MC $oho & KidNey / Mirror / Modern Children / my little airport / R.O.O.T / RubberBand / The Hertz / 石山街 / 關勁松的Astrology

2021新人上榜歌(冠軍歌)
ANSONBEAN:you made my day
before the night ends:你是一片雲short vacation
CU again:A0 戀愛物語
Fatboy:Lady killa、特務肥姜2.0
Gareth. T: 勁浪漫 超溫馨
ken ho:不痛不癢
kerryta:心野
MC $oho & KidNey:係咁先啦、跌嘢唔好搵、Black Mirror
MC張天賦:Goodtime、反對無效、LOSER、記憶棉、時候不早
P1X3L:Braceless、Just lean on me
WHIZZ:Sorrowful
WZA111:敢
力臻:星期五放縱
石山街:暗戀家、幻象、石山派
呂爵安:E先生連環不幸事件、突如其來的心跳感覺、一表人才
李妍:這世代
姚焯菲:原來談戀愛是這麼一回事
曾比特:我不如
張進翹:今天我不想做嘢
張蔓姿:姿態、深夜浪漫、LOVELOST
潘釗彤:乖乖
關勁松的Astrology:La La Hey Hey 歌、女仔衫
檸:hand solo、encore、聖誕十字步

Long's Music Picks 2021 年度總結

日期:一月六日
獎項:

十大單曲
冠軍歌列表

Week 01 - 13 : Summer ...
WZA111 發表於 2021-12-16 00:20

支持kendy 個個獎都有佢份入圍

有個新人好強勢喔....>
WZA111 發表於 2021-12-27 08:10

我哋幾時做一對新人

嗰位唱功好過唔少其他新人!

只想支持 敢
on07111 發表於 2021-12-27 08:33

明成皇后同理性與任性之間呢

◣二 〇 二 一 年 度 全 女 班 音 樂 流 行 榜 頒 獎 典 禮
◣入 圍 名 單 公 佈 ・ 壹

◣歌 曲 ・ 四 十 ...
616.1314 發表於 2021-12-28 21:02

祖兒好勁  成隻碟最唔好聽嗰首照入

原來祖兒零冠,要將你從祖粉名單上除名了  
同你都撞唔少女人冠軍歌  ...
616.1314 發表於 2021-12-29 06:49

今年d歌冠唔落手 辛苦你了又谷唔切

年度單曲製作 同填詞一樣嘅

開心見到before the night ends嘅名 希望全cm唔止我一個俾獎佢