返回列表 發帖
果然真係一首十大+至尊碟
不過最女係咩事 哪兒來的票
kel_kelvin 發表於 2022-1-31 15:38

係咪班千粉唔知投畀邊個所以揀咗Jo
陳蕾食咗喉糖未?

◣全女班歌手
銀獎 · 王嘉儀
冠軍歌:信心、親親、雲泥、故我
上榜歌:無覓、開窗

去年 SOPHY 聯乘 Asian ...
616.1314 發表於 2022-1-31 15:40

得銀 好傷心

SOPHY! SOPHY!
ed8671ed 發表於 2022-1-31 15:31

可惜不是你
仲以為女金
stephybest 發表於 2022-1-31 15:35

一向唔算特別 support 欣宜
唔會俾佢空降女金咁誇張啦

有Will Or = 好MV
weiquan 發表於 2022-1-31 15:38

終於都吊到你呢個 Will Or fans 上水
果然真係一首十大+至尊碟
不過最女係咩事 哪兒來的票
kel_kelvin 發表於 2022-1-31 15:38

你每年都睇通睇透我啲獎
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

祖兒唔會咁都金掛

◣全女班歌手
銀獎 · 王嘉儀
冠軍歌:信心、親親、雲泥、故我
上榜歌:無覓、開窗

去年 SOPHY 聯乘 Asian ...
616.1314 發表於 2022-1-31 15:40

因為kay唔夠聽話 唔做名牌奴隸
陳蕾食咗喉糖未?

祖兒唔會咁都金掛
Yan 發表於 2022-1-31 15:44

希望蛋記將女金quota轉俾冰兒!

◣全女班我最喜愛的歌曲
鄭欣宜 · 先哭為敬
616.1314 發表於 2022-1-31 15:10

Gin lee進步左wow
比上年美男子與香煙高一位yeah
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

失眠時
我總愛倚在窗邊
俯瞰夜闌人靜的街道
偶爾一輛車駛過
便會使我心中湧過一絲暖流

它彷彿在告訴我
在這寂寞漫長的夜裏
我並不是孤身一人的

然而這晚
我更想沉思

這兩年特別喜歡泳兒
是因為我能在其歌曲中找到自己

我是一個很內斂的人
而且有點怕事
怕麻煩別人
也因為羞於開口
很多時,很多事
即時有不滿、有意見想發表
也只會忍氣吞聲、逆來順受便算了

因此,第一眼看到《四不像》的歌詞時
的確深深被撼動著
「純品」、「肯順從人」、「像什麼都不要緊」
身邊的人也是這樣誇我的
然後他們大抵都不知道
每次我被「讚賞」時
心中也覺得自己是在「被中傷」一樣

世間千千萬萬人未明白我
朋友很多
可是陪著我的人
都不懂我

比起《四不像》
其實《習慣愛你》對我而言更為貼切

因為在《四》中
歌詞隱含著一種「我受夠了,我以後都不要這樣了」的意思(至少我是這樣認為的)
而《習》卻是在說「你好難頂,不過我都係繼續頂下去喇」

我沒有想要改變
也許... 是不知道該如何改變吧?
一直以來 我都是在忍
都是在默默承受
如果我不忍了
那我該以怎麼樣的態度處事?
我不知道
或許... 連我自己也不太懂自己

我更害怕的是
改變,所帶來的後果
倘若變了,會不會大家都不再喜歡我了?

嗯...

我也是一個很缺乏自信的人

或許是因為名校出身的緣故吧
從小到大,身邊都被菁英所圍繞著
加上父母對我管教甚嚴
我很自卑
我不知道該做些什麼
才能提升自己的價值

直到中一那年
我僥幸考到了全班頭十名
我很開心
彷彿努力了那麼久
終於有一點點成就了
頭頂上彷彿
也多了一個光環

自此,我更用功讀書
去追逐一個比一個更大更光的光環

文憑試
我考得很好
可是我不快樂

我的志願
是成為一個老師
父母卻逼我做 _ _

成人的標準只會靠綻放金粉點綴你天空

因此,《一隻小豬》得到了三周冠...

比起《一》所牽涉的學業與未來
我當下的性格、的處事方式
似乎在更深地影響著我的生活

這也是為什麼
最後《習》取代了《一》
成日今年的全女班十大

或許
泳兒的歌聲
就像那黑夜中偶爾駛過的車
為失意的我
送來一絲慰藉

謝謝看到這裡的你
我很好
請放心

23/12/2017

◣全女班歌手
金獎 · 泳兒
冠軍歌:所有遺失的東西、荊棘海
上榜歌:孤毒、沉溺 (2022 冠軍歌)

17年的頒獎禮過後我發表了上述文字
解釋為何把一隻小豬調出十大而換上冷門的習慣愛你
後來又覺得太赤裸所以把文章下了架
但簡單來說,泳兒在這幾年來一直唱出我的心聲

欣賞她面對難關亦不洩氣、不放棄
勇於求變,找來新班底合作暗黑系列
終令其游出荊棘海走上頒獎台
近日發行的專輯 Dark Light of The Soul
便是這三年來堅持轉型的成果和結晶

而我亦對自己的心態作出了調整
比以前樂觀正面了不少
很快就要踏入人生新的階段了
願我也可擁抱奇蹟,在冰川中跳舞

二〇二三年度全女班投票

入場!
支持美泳女金 吐氣揚眉了

2021年度全女班音樂流行榜頒獎典禮經已完滿結束
禮成~~多謝所有有投票同入場支持嘅朋友
亦都喺度預祝大家新年快樂、身體健康!

◣ ◣
總結(歌手)
5.0 - 泳兒/鄭欣宜
4.0 - 容祖兒/王嘉儀
2.0 - 王菀之/林欣彤
1.0 - AGA/Gin Lee/謝安琪/孫燕姿/連詩雅/方皓玟/岑寧兒/關心妍/鄭秀文/莫文蔚/葉巧琳/張蔓姿/衛蘭

總結(公司)
9.0 - 英皇娛樂
8.0 - 寰亞唱片
4.0 - 幻國文化/華納唱片
3.0 - 環球唱片
2.0 - 索尼音樂
1.0 - Roots Agency/Stars Track/Strawberry Fields/星夢娛樂/晧星文化/淺白本部
二〇二三年度全女班投票

◣全女班歌手大獎
金獎 · 泳兒

17 ...
616.1314 發表於 2022-1-31 15:57

妹妹的文字 很讓人感動

學咗張敬軒咩 2022冠軍歌都計
陳蕾食咗喉糖未?

◣全女班歌手
金獎 · 泳兒

17年的 ...

可以揾到音樂陪伴都係小確幸

亦都喺度預祝大 ...
616.1314 發表於 2022-1-31 16:05

叫e字既歌手都掃獎!
陳蕾食咗喉糖未?

叫e字既歌手都掃獎!
stephybest 發表於 2022-1-31 16:07

Gin le e 呢

好姊妹咁樣1:1平手
人彘完全唔入流

Gin le e 呢
Yan 發表於 2022-1-31 16:09

改名轉運 李幸兒
陳蕾食咗喉糖未?

得銀 好傷心
ed8671ed 發表於 2022-1-31 15:42

其實有少少擔心美吓完咗呢個 Proj 之後突破唔到自己
所以有得俾就宜家俾咗金佢先
SOPHY 我好有信心之後仲有機會
祖兒唔會咁都金掛
Yan 發表於 2022-1-31 15:44

其實貓啱啱出嗰陣有諗過
但條八婆 cheap 到去帶貨我真係俾唔落手

希望蛋記將女金quota轉俾冰兒!
kel_kelvin 發表於 2022-1-31 15:48

轉ed!
入場!
支持美泳女金  吐氣揚眉了
WZA111 發表於 2022-1-31 15:59

Welcome 美男子!!
好姊妹咁樣1:1平手
人彘完全唔入流
kel_kelvin 發表於 2022-1-31 16:10

好姊妹今年大家都唔掂, 出年再鬥過啦
人彘唔會有獎啦
叫e字既歌手都掃獎!
stephybest 發表於 2022-1-31 16:07

兒宜儀!
可以揾到音樂陪伴都係小確幸
Yan 發表於 2022-1-31 16:07

Thank you Yan
二〇二三年度全女班投票

◣全女班歌手
金獎 · 泳兒

17年的 ...

好似我睇Will Or MV得到慰藉咁

亦都喺度預祝大 ...
616.1314 發表於 2022-1-31 16:05
Congrats to Mi, Kay & Gin
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

組合 - 銀獎
b01091018 發表於 2022-1-30 13:46

組合 - 金獎
---------------------
TheHertz
上榜歌曲 : 獸之路 / LayOnMyShoulder (Yukilovey合唱) / 千世書 / 千世爬行 (黃力臻合唱) / 漂流號 / 天堂100% /
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

◣全女班傑出表現大獎
葉巧琳
冠軍歌:浸浴
上榜歌:難道我還未夠難

在黃妍與葉巧琳之間糾纏了好一會兒
最 ...
616.1314 發表於 2022-1-31 14:24

一姐妍is robbed
Week 13
冠軍歌:李幸倪 - DIff.

Flash樂壇流行榜頒獎禮2021 得獎名單

2021年冠軍歌一覽:
Week 1-6:遠在眼前 / 時光倒流一句話 / 是但求 ...
manu 發表於 2021-12-16 02:07

原來祖祖十大+女金咁叻女
二〇二三年度全女班投票

組合 - 金獎
TheHertz
上榜歌曲 : 獸之路 / LayOnMyShoulder (Yukilovey合唱) ...
b01091018 發表於 2022-1-31 20:53

實至名歸,恭喜 Hertz !

臭貨竟然有獎佢上台演繹新歌:

難道八婆未夠煩 係咁block人已是極煩
不要再次block我 冇氣度仍 ...
stephybest 發表於 2022-1-31 02:45 PM

笑死我又啱音喎
太后啲詞分分鐘可以超越yy

實至名歸,恭喜 Hertz !
bagfgfcde 發表於 2022-2-1 10:24

: 要 him hui
week13

組合 - 金獎
b01091018 發表於 2022-1-31 20:53

組合 - 計埋單飛 隱藏大獎
CAllstar
上榜歌曲 : 集合吧地球保衛隊 / 留下來的人 / 沒明日的恐懼 / 還有48小時 / 北極熊的遺言 /
陳健安@CAllstar : 惡夢經 / 約定的夢幻島 /
梁釗鋒@CAllstar : 偉人 /

week13

2021年度 Pete's 金曲流行榜 得獎名單

年度十大歌曲
第一位 Ciao - RubberBand
第二位 It's OK To Be Sa ...
peter722 發表於 2021-12-17 00:29

泳兒女金好叻
不過點解無十大
二〇二三年度全女班投票

CAllstar
上榜歌曲 : 集合吧地球保衛隊 /  ...
b01091018 發表於 2022-2-1 12:40

咁如果mirror計埋單飛呢

咁如果mirror計埋單飛呢
Yan 發表於 2022-2-2 12:45

低過赫茲
week13

b01091018 發表於 2022-2-1 12:40

interlude - unplug top 10 - category3 電影歌曲
黃衍仁        濁水漂流

鍾舒祺        DreamAllDreams

李麗霞        青春之歌

陳慧敏 周國賢@Zarahn        天高海深
week13

interlude - unplug top 10 - category3 電影歌曲
b01091018 發表於 2022-2-2 13:03

填詞人大獎
李文曦
上榜歌曲 :
惡夢經 - 陳健安@CAllstar / Oneday - 張惠雅 / 冰原 - 應智越 / 約定的夢幻島 - 陳健安@CAllstar / 時間的囚犯 - 林奕匡 / EGO - 盧瀚霆@Mirror /
面對後悔的各種方法 - 衛詩 / 黑之呼吸 - 江0生@Mirror / 沉思者 - 林奕匡 / 年少輕狂 - Zpecial / 我們都沒有錯 - 章尾而 / 孤獨之塔 - PerSe /
怪物心獸Version - 葉巧琳 / 無處遊人 - NowhereBoys / 搞不懂 - 陳卓賢@Mirror / 浮沙 - 方皓玟 / 關於愛的碎念 - 林奕匡 / Ophiuchus - 應智越 /
一步一悔過 - 馮允謙 / 一人搖擺派對 - 高暉 / 我在 - NowhereBoys / 三個字 - 江0生@Mirror / 冬日寂寞考 - 馮允謙 / 杜松樹之鳥 - PerSe /
北極熊的遺言 - CAllStar / 解答 - 林奕匡 / JustLeanOnMe - P1X3L /

week13

填詞人大獎
b01091018 發表於 2022-2-3 12:08

編曲人 + 監製大獎
徐浩
上榜歌曲 :
a . 監製作品 :
所有遺失的東西NothingIsLostMix - 泳兒 PerSe / 黑之呼吸 - 江0生@Mirror / 孤毒 - 泳兒 / 三個字 - 江0生@Mirror /

b . 編曲 + 監製作品 :
所有遺失的東西 - 泳兒 / 遲了悔改 - 周殷廷 / 躲不開的一課 - 曾樂彤 / 鐵樹 - 林欣彤 / 記憶棉 - 張天賦 /
week13

: 要 him hui
b01091018 發表於 2022-2-1 11:42

多謝支持him b

多謝支持him b
ka_sakura 發表於 2022-2-5 15:55

him b 戰隊
week13

編曲人 + 監製大獎
b01091018 發表於 2022-2-4 12:58

作曲人二獎 + 編曲人二獎
因為蕾b 有 90% 榜分係自己度 所以決定馬左個獎俾佢地
Zarahn
上榜歌曲 :
黃曉暉@Zarahn : ImFineThx - 梁嘉茵 / 罰你 - 鄭欣宜 /
周國賢@Zarahn : 猛鬼街 - Zarahn / 塵世美 - 周國賢@Zarahn /
week13

再唔頒呢世都頒唔到隨時開波 寫多陣先

support support!

support support!
Yan 發表於 2022-2-5 20:44

多謝多謝 準備開始自high

AWY HKMUSIC AWARDS 2021

新年伊始,厭世不休

當一呼一吸都可宰殺靈魂
當現實抹殺了未來
當城內祝福無多

Run Run Run

停低都恐怖,離開都恐怖
突然醒覺那夜以後再沒有退路
就只好斬開荊棘,往新天與地探究
隨心拯救未來,使驚無人愛喎

世界就此失分寸仁義卸下
除咗躺於梳化糜爛到落霞
你又會否默許所有記憶變薄?

逃走又恐怖,回帶又恐怖
等到塵世上通通哭笑已清算之日來臨
人望鏡,轉個圈
或者到時,世界將歸還給我們。

祝大家
解開毒咒 敞開白晝
不需獨奏 找到伴奏 :o)

crd: SAKURA HKMUSIC PICKS 2020 年度最喜愛歌曲 Top 10

>>候選準則及名單<<

AGENDA

1. 年度歌曲(20)
2. 年度音樂單位(10)
3. 年度新晉單位(5)
4. 年度專輯(1)   年度課金專輯(5)
5. 年度演唱(1)   年度作曲(1)   年度填詞(1)   年度編曲(1)
6. 循環播放單位(1)   循環播放單曲(1)   循環播放專輯(1)
7. 騷(5)
8. 年度推薦大獎(1)

I. 榜分類

AWY HKMUSIC AWARDS 2021 年度歌曲

AWY 2021 年度歌曲 第二十位

孤獨之塔 - per se   [138]
作曲/編曲:per se   填詞:Oscar   監製:謝國維 / Stephen Mok@per se

兩位仙子以清脆琴音及木結他譜出一封家書,即使分天隔地,牆內牆外嘅心一早相連

AWY 2021 年度歌曲 第十九位

無覓 - 王嘉儀   [138]
作曲:王嘉儀   填詞:周耀輝   編曲:hirsk / 王嘉儀

《留念》第一擊,神秘吟唱電子聲響徹密閉空間,尋尋覓覓卻在無覓處遇見你我它

AWY 2021 年度歌曲 第十八位

Sorrowful - WHIZZ   [139]
作曲/填詞:YuShanWong@WHIZZ⁣   編曲:WHIZZ   監製:Soni@GDJYB / WHIZZ

前奏有精彩嘅樂器層層疊,由低落而空虛嘅勾指推進至極度悲傷嘅漩渦,電影感十足

AWY 2021 年度歌曲 第十七位

風的形狀 - 岑寧兒   [140]
作曲/編曲/監製:林家謙   填詞:陳詠謙

由風一樣嘅女子演繹風一樣嘅旋律,隨風飄往天高地廣,又隨風迎來無定向之明日

AGENDA

1. 年度歌曲(20)
2. 年度音樂單位(10)
3. 年度新晉單位(5)
4. 年度專 ...
ka_sakura 發表於 2022-2-5 20:59
支持榜主
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

AWY 2021 年度歌曲 第十六位

#CELEBRATION - Yusobeit   [141]
作曲:Yusobeit   填詞:YU / MC   編曲/監製:Yusobeit / CK

由編曲開始狂歡,滲入前作密碼,為慶祝破舊立新歇斯底里

AWY 2021 年度歌曲 第十五位

沙門 - 陳蕾   [153]
作曲/填詞:陳蕾   編曲:Mike Orange   監製:Mike Orange / 陳蕾

民族元素揉合佛學概念,妖媚與搖滾激烈碰撞,靜心一一拔除劣根

I. 榜分類

AWY HKMUSIC AWARDS 2021 年度歌曲

AWY 2021 年度歌曲 第二十位

孤獨之塔 - per se   [138]
...
ka_sakura 發表於 2022-2-5 21:00

Congrats Sophy!

支持榜主
SugarFree 發表於 2022-2-5 21:15

OH感謝感謝
Congrats Sophy!
bagfgfcde 發表於 2022-2-5 21:16

welcome

AWY 2021 年度歌曲 第十四位

人類群星閃耀時 - 柳應廷   [153]
作曲:Supper Moment   填詞:小克   編曲:王雙駿 / Supper Moment   監製:王雙駿

玩大咗嘅表表者,闖入元宇宙向地球發射無限大愛,兜轉千世回歸擁抱自身

AWY 2021 年度歌曲 第十三位

旁觀有罪 - 陳蕾   [154]
作曲/填詞:陳蕾   編曲/監製:Mike Orange

尤其喜歡開首緊湊嘅小鼓拍子及電流聲效,由低沉碎念昇華到絕望吶喊,盡情揭開瘡痍滿目嘅人性

兩位得獎者有啲似樣…

AWY 2021 年度歌曲 第十二位

I'd Like a Drink - Serrini   [155]
作曲:Serrini / Him Hui / Nicky Tong   填詞:Serrini   編曲:Him Hui   監製:Yeung Tung

黑暗樹妮妮係我喜愛嘅一面,編曲及混音營造一個頹廢糜爛嘅泥地,加上歌聲爆發力逐步捲入泥足深陷之處,又回到虛空寂靜乾一杯烈酒

AWY 2021 年度歌曲 第十一位

無名故事 - Kendy Suen   [156]
作曲:Kendy Suen / Brian Yip / Eye Fung   填詞:小克   編曲:Kendy Suen / Jeffero Chan / Tomy Ho   監製:Kendy Suen / Adrian Chan

淡淡哀愁籠罩全曲,掏盡心肺嘅詞句同演繹,每個無名主角共同燃點嘅微光,每個名字我都不敢宣之以口

NEXT: 年度歌曲 第十位

兩位得獎者有啲似樣…
WZA111 發表於 2022-2-5 21:20

i agree with you