返回列表 發帖
Long’s Music Picks 2021 年度總結
十大單曲 第六位
無名故事 - Kendy Suen

曲 Kendy Suen, Brian Yip, E ...
WZA111 發表於 2022-1-6 20:27

你都係俾呢首!!
仲以為會俾白眉

你都係俾呢首!!
仲以為會俾白眉
Yan 發表於 2022-1-6 20:29

可能有驚人嘅賽果呢

終於到citypop拎,,,婚禮必備
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

終於到citypop拎,,,婚禮必備
on07111 發表於 2022-1-6 20:30

婚禮必備金曲
See You Next Time

十大單曲 第五位
Find You - Modern Children

曲 Chih @Modern Children
詞 Chih @Modern Children
編 Modern Children
監 Hades Chan / Modern Children

Shoegaze 風格的 ‘Find You’ 人聲如呼叫,就好像躲藏一方聽到的聲音,有點朦朧卻能聽到每一字每一句。儘管搖滾風格鮮明,途中弦樂和鋼琴細膩的演奏為歌曲增添夢幻甜美的感覺,到 outro 段落木琴聲的每一下點綴,為這回腸蕩氣的歌曲帶來完美落幕。六分鐘的歌曲,從樂器運用和歌曲流暢度留意到製作人的心思,讓人愛不釋手。

Please let me find you
And I will show you how to fly
Let you touch the star
It will shine in your heart

十大單曲 第四位 (Tag)

等咗咁耐,fake 咗咁耐,呢位華納歌手終於可以上台喇...

十大單曲 第五位
Find You - Modern Children

曲 Chih @Modern Childr ...
WZA111 發表於 2022-1-6 20:33

IOK
It's OK to be sad!

入場支持
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

本身想估係至第一tim

IOK
It's OK to be sad!
on07111 發表於 2022-1-6 20:35

方向正確

十大單曲 第十位
先哭為敬 - 鄭欣宜

曲 許崇謙 / 梁嘉茵
詞 黃偉文
...
WZA111 發表於 2022-1-6 20:06

先哭為敬得第十咁低
二〇二三年度全女班投票

我地都俾咗第九位Gigi
WZA111 發表於 2022-1-6 20:22

2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

本身想估係至第一tim
Yan 發表於 2022-1-6 20:36
雖然雙周冠但始終係年頭

先哭為敬得第十咁低
616.1314 發表於 2022-1-6 20:36

十大競爭好大...
積極考慮下年頒多過10首

十大單曲 第四位
honest - Gareth.T

曲 Gareth.T / Jacob Strom
詞 Gareth.T / Jacob Strom
編 Gareth.T / Teddy Fan / Patrick Yip
監 Gareth.T / Teddy Fan / Patrick Yip

誠實會變天未必是錯,但對自己也不誠實就是。為求成功帶著假面的人比比皆是,雖則讓人容易灰心,可是一個人的真誠才是最大本領,才能夠令你一直檢視自己,推動自己前進,保持自我而不迷失,感激在努力過程中有 ‘honest’ 勉勵。

In the city of millions millions
Don’t be sad
If I’m just not the one
In the city of millions millions
I’ll just keep pushing my luck
Until I give up

十大單曲 第三位 (Tag)

雖然呢位歌手前幾日攞唔到歌手三甲
但係希望呢個十大三甲會令你喊啦!

Vincy?
二〇二三年度全女班投票

想估jase 但榜主今年好似ban teamgin ..

十大單曲 第三位
荊棘海 - 泳兒

曲 馮穎琪
詞 周耀輝
編 CMgroovy
監 CMgroovy/馮穎琪

一直浮沉,與成功距離越來越遠,自己在追求甚麼也漸漸變得模糊,唯有一直游在荊棘海,對岸的幸福好像伸手可及,但前進時一次又一次被傷痛纏繞,越刺越痛,慢慢痛醒,慢慢醒覺,最後對一切傷害也麻木,不經不覺你已脫胎換骨了,恭喜泳兒!

傷害    到終於不覺得傷害
亂世外    看著我漂在盪在   一樣活在
在刺在痛為了蓬萊
荊棘海    來荊棘海
能越刺越痛越有未來

十大單曲 第二位 (Tag)

一首有詩意,亦好有個人特色嘅一首歌
聽完之後我耳仔真係幸福得不敢相信

別再講
幸福得不敢相信 為何

Vincy?
616.1314 發表於 2022-1-6 20:41
Bingo

想估jase 但榜主今年好似ban teamgin ..
on07111 發表於 2022-1-6 20:43

牙Jase今年好似受到榜主嘅不公平對待...

希望佢快啲脫離 teamgin

別再講
幸福得不敢相信 為何
Yan 發表於 2022-1-6 20:46

有請頒獎嘉賓上台
歡迎千千!

在空中的這一秒要強搶十大了==

十大單曲 第二位
白眉 - Kendy Suen

曲 孫曉賢 Kendy Suen SOHO / 朱琳
詞 朱琳
編 孫曉賢 Kendy Suen / SOHO
監 孫曉賢 Kendy Suen / SOHO

恭喜 Kendy 獲得第二首十大!

編曲的率性隨意,歌者輕輕的演繹,正與歌詞的態度互補。凝視顛覆世紀,有很多荒謬事情都不必太上心,但同時又要面對,唯有以歌者的溫柔,加上歌詞的倔強和稜角一一面對。值得一提是Bridge段中猶如醒覺的過程,先突出編曲中的bass,及後由 synth 營造出撲朔迷離的氣氛,最後一氣呵成過渡到一句「我輕輕皺眉」,衝破迷霧,在亂世中仍然堅守自己的一套,就像一種葉子長得像花的仙人掌,它也叫白眉。

怪人寒夜遠飛 世人娛樂不死
這個都市仿似 異界傾瀉怪奇
荒涼了白眉
荒涼這世紀

十大單曲 第一位 (Tag)

實至名歸嘅第一位
(真係好私心 ><)

兩首十大

CityPop!

兩首十大

CityPop!
Yan 發表於 2022-1-6 20:52

這是 Gin Lee 不會有的待遇

IDK!

十大單曲 第一位
QUEEN - my little airport

曲 林阿P
詞 林阿P
編 林阿P
監 林阿P

#多謝曲詞編監
前奏響起,腦內彷彿閃過一串夢幻得不真實的日子,心如小鹿亂撞,又想起一些與他相處的點滴。經常坐上情感過山車的我記得在 MLA concert 聽到 ‘QUEEN’ 時心裏已不停在尖叫,一聽就知道這會是我的 SOTY,也許這首歌寫出了一個曾經這樣傻傻的我,為一段逝去的青春默默哀悼。

但你始終未肯講再見不見我
就讓我在這階段好好消磨
往後如何也不再會這樣傻
隨意歡喜略過

IDK!
chachacharlie 發表於 2022-1-6 20:55
環球冇課金 不了

三個字!
on07111 發表於 2022-1-6 20:55

搞不懂都唔錯嘅。。。

Queen 好正!支持!

Queen 好正!支持!
chachacharlie 發表於 2022-1-6 20:58

都係覺得頒第一位好似有啲癲
但真係今年我最喜愛的歌曲

年度專輯 (Tag) (少少凍所以一次頒曬佢
)
銅獎:雖然呢位歌手(應該)唔會去翻我心目中嘅巔峰,但呢張專輯仍然值得嘉許!A very signature album again!!
銀獎:成隻碟嘅文字好有深度,spoken word 加上迷離而且令人著迷嘅編曲同製作,full of pleasant surprise!!!
金獎:風格多元,超級好聽,2021最不能錯過的大碟!

年度專輯 提名名單
《Dear Secret (2nd edition)》- Gin Lee
《Gwendolyn》- Serrini
《It's OK To Be Sad》- 衛蘭
《未知之知》- 陳健安
《Honesty》- 陳蕾
《SABINA之淚》- my little airport
《人類世》- C AllStar
《3:1》- Andy Is Typing…
《Processing》- 陳凱詠
《Joyce to the World》- 鄭欣宜
《Chili T》- Kiri T
《無名序》- Kendy Suen
《Life / Line》- 馮允謙
《冇有形狀》- 小本生燈
《EYE EYE EYE》- iii
《Ahistorical》- Jabin Law
《Have A Good Time》- MC張天賦
《九道痕跡》- 黃妍
《Listen To Mi》- 鄭秀文
《LOST n FOUND》- 方皓玟
《Sorry I’m a Fuck Girl》- Salty Chick
《Philosophy》- 林奕匡
《仍然記得嗰一次》- 王菀之
《character / character》- per se
《SEVEN》- 林家謙
《Missing Narrative》- Bad Math

好多驚喜 尤其年頭兩首sweet英文歌可以入到

好多驚喜 尤其年頭兩首sweet英文歌可以入到
weiquan 發表於 2022-1-6 21:01

10,000 ft. :

碟銅:敢

Btw上年至尊碟track2-track 8都幾好聽

碟銅:敢

Btw上年至尊碟track2-track 8都幾好聽
on07111 發表於 2022-1-6 21:02

幸福悶有啲咩對你唔住

年度專輯 銅獎

《Gwendolyn》- Serrini
Top picks:
燎原、網絡安全隱患、越活越惹禍

年度專輯 銀獎
《冇有形狀》- 小本生燈

Top picks:
冇有形狀、Bicycle Day、凹凸、當我們分開就從此不一樣

年度專輯 金獎
《SABINA之淚》- my little airport

Top picks:
詩歌舞街、每次你走的時分、QUEEN、那陣時不知道、燕

NEXT:
新人獎 銅獎 (Tag)

今年推出咗三首歌,風格類近但每首都有佢獨特嘅地方,足以見到佢地嘅潛力!

提名名單:
石山街 / 呂爵安 / WHIZZ / 張蔓姿 / 再生中 / MC張天賦 / 牧民 Movement / before the night ends / MC $oho & KidNey / 關勁松的Astrology

十大單曲 第三位
荊棘海 - 泳兒

曲 馮穎琪
詞 周耀輝
編 CMgroovy
監  ...
WZA111 發表於 2022-1-6 20:44

吓!!!!!!!!!
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

吓!!!!!!!!!
JasOh103 發表於 2022-1-6 21:06

Gin Lee now:
今天終於一人回家
今天終於堅強回家

新人獎 銅獎
石山街

冠軍歌:暗戀家、幻象
上榜歌:石山派

新人獎 金、銀獎 (Tag)

雖然銀獎得主今年推出嘅作品都幾好,但其實金獎得主作品比較啱我心水,令我感覺喺未來自己會鐘意金獎得主嘅作品多啲 (希望我唔會比人打,亦希望唔會要有binc嘅一日
),anyways 多謝華納!

金:gigi 銀:Edan
幸福悶有啲咩對你唔住
WZA111 發表於 2022-1-6 21:04

點解要同美男仔攬炒

金:gigi 銀:Edan

點解要同美男仔攬炒
on07111 發表於 2022-1-6 21:12

世事都給你看穿了

新人獎 銀獎
MC張天賦
冠軍歌:反對無效、記憶棉
上榜歌:How Many Times、LOSER、時候不早

新人獎 金獎
張蔓姿

冠軍歌:深夜浪漫
上榜歌:姿態

Gin Lee now:
今天終於一人回家
今天終於堅強回家
WZA111 發表於 2022-1-6 21:07

我係扮緊美aiiii 903嗰大叫呀

最晚最unexpected

支持Kendy Suen

MC張天賦: WZA111我恨你

我係扮緊美aiiii 903嗰大叫呀
JasOh103 發表於 2022-1-6 21:16

我知!我知!
但台下 Gin Lee 都吓緊

榜主今年既口味都幾獨特

最晚最unexpected
Yan 發表於 2022-1-6 21:17
MC張天賦: WZA111我恨你
kel_kelvin 發表於 2022-1-6 21:17

講明先
我真係早幾日就定好㗎喇
MC bb 坐多陣先乖

新人獎 銀獎
MC張天賦
冠軍歌:反對無效、記憶棉
上榜歌:How Many Tim ...
WZA111 發表於 2022-1-6 21:15

下定決心 回復單身都不覺荒涼
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

支持Kendy Suen
小伙子. 發表於 2022-1-6 21:17

兩首十大係覺得 Kendy 今年點都值兩個獎!

榜主今年既口味都幾獨特
JasOh103 發表於 2022-1-6 21:18

榜主承認今年賽果可能有少少噴
下定決心 回復單身都不覺荒涼
Mic2001 發表於 2022-1-6 21:19

記憶棉

等緊一個出場機會