返回列表 發帖
第十位
Jer 柳應廷 - 砂之器

曲:王雙駿
詞:小克
編:王雙駿
監:王雙駿

Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

第九位
其實呢首都算係一首移民歌
Week 17

第九位
薛凱琪 - 哥本哈根的另一個我

曲:AGA江海迦
詞:黃偉文
編:Yusuke Hatano
監:舒文@Zoo Music

Week 17

第八位

愛情缺乏互信
最終只能放手
Week 17

第八位
陳蕾 - 我想和你好好的

曲:陳蕾
詞:陳蕾
編:Perry Lau
監:Bert

Week 17

銀獎太高質了
WZA111 發表於 2022-1-18 23:54

愛姿
Week 17

第七位
呢首糾結好耐俾唔俾十大
始終係2020年嘅歌
但我又2021年先開始聽
所以就
Week 17

第七位
黃妍 - 我心中尚未崩壞的部分

曲:黃妍 / 林家謙
詞:周耀輝 / 王樂儀
編 : 林家謙
監:Edward Chan / 林家謙

Week 17

第六位

吓???????????
宜家對佢最深刻印象係呢個
Week 17

第六位
泳兒 - 荆棘海

曲:馮穎琪
詞:周耀輝
編:CMgroovy
監:CMgroovy/馮穎琪

Week 17

銀獎太高質了
WZA111 發表於 2022-1-18 23:54

啲新人好多冠軍歌

第七位
黃妍 - 我心中尚未崩壞的部分

曲:黃妍 / 林家謙
詞:周耀輝 / 王樂儀
編 : 林家謙
監:Edward Ch ...
Daabinlo 發表於 2022-1-19 00:27

wrong yim
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

interlude - unplug top 10 category1
b01091018 發表於 2022-1-18 14:34

Top 10 Day1 - 因為某歌手入左兩首十大 所以遞補一首
---------------------
11th
曾比特        我不如

10th
陳健安@CAllstar        惡夢經
week17

啲新人好多冠軍歌
kenneth 發表於 2022-1-19 00:57

得MC兩首啫 其他兩個都係一首
後面個啲都係冇冠
Week 17

第五位
呢首歌除咗歌詞夠治癒外
歌手把聲都好治癒
記得個排生活上遇到唔同壓力
聽親呢首歌都差啲喊咗
Week 17

第五位
衛蘭 - It's OK to be sad

曲:Ariel Lai / 衛蘭 / Cousin Fung
詞:黃偉文
編:Ariel Lai@emp
監:Edward Chan / Ariel Lai@emp / Cousin Fung@emp

Week 17

第四位
每次理性地想離開你時
總係會任性地走返入呢個氹到
如果可以狠心地離開就好了

Week 17

第四位
林欣彤 - 不如憎你

曲:黃思彥
詞:林若寧
編:Johnny Yim
監:舒文

Week 17

第三位

面對呢個世界嘅醜醜惡惡
有時都希望可以置身事外
傻間間咁活落去
Week 17

第三位
林家謙 - 神奇的糊塗魔藥

曲:林家謙
詞:林家謙
編:林家謙 / 雷柏熹
監:林家謙

Week 17

第二位

網絡交友是指人與人之間關係網絡化,透過互聯網進行交流及互動,與素未謀面的人建立關係,例如透過社交平台交往、出席群組活動、會面等等。現時社交媒體盛行,網絡交友越來越普遍,青少年需要反思網絡交友的態度與價值觀,注意潛在風險與危機。
Week 17

第二位
Jace Chan - 虛擬人與我

曲:林家謙 / 馮翰銘
詞:鍾說
編:HIRSK
監:馮翰銘

Week 17

至尊歌曲

一個人原來都可以盡興 多了人卻還沒多高興
沉默看星 聽到月光呼應
繼而平靜到訪這一人之境
原來也很高興 獨個俯瞰每顆山幽之嶺
乾一罐的汽水 呼出嘆息 快樂懶說明 no~
自己一個做證
Week 17

至尊歌曲
AGA - Citypop

曲:AGA江海迦
詞:林若寧
編:波多野裕介(Yusuke Hatano)
監:舒文@Zoo Music

Week 17

Daabinlo's 年度十大歌曲

至尊歌曲:AGA - Citypop
第二位:Jace Chan - 虛擬人與我
第三位:林家謙 - 神奇的糊塗魔藥
第四位:林欣彤 - 不如憎你
第五位:衛蘭 - It's OK to be sad
第六位:泳兒 - 荆棘海
第七位:黃妍 - 我心中尚未崩壞的部分
第八位:陳蕾 - 我想和你好好的
第九位:薛凱琪 - 哥本哈根的另一個我
第十位:Jer 柳應廷 - 砂之器
Week 17

唱作人 銅獎

年頭本身以為佢有機會有女三甲
但佢今年真係出歌太慢(雖然係因為失聲)
最後都只係得唱作銅
希望有機會紅館見啦
Week 17

唱作人 銅獎

AGA 江海迦
冠軍歌曲:CityPop、理性與任性之間、What are we gonna do

Week 17

唱作人 銀獎

呢位歌手今年好勤力跑數
就連Concert都搞咗3次
仲出咗隻高質嘅大碟
可惜佢下半年去到年尾先派歌(又派得太密)
唔係應該有力衝唱作金
Week 17

唱作人 銀獎

Serrini
上榜歌曲:要做更壞的事、我在流浮山滴眼水.jpg、Serrini in Paris、I'd Like a drink、繼續玩、Don't Text Him (Just Kiss Him)
冠軍歌曲:I'm Fine, Thx、長期浪漫

Week 17

唱作人 金獎

佢作啲歌其實幾好聽
但一聽就知唔會大hit個種
作為CM流量擔當嘅佢
希望新一年佢可以用作品說服到人
Week 17

唱作人 金獎

黃妍
上榜歌曲:天光前、消失的人、兩個月亮
冠軍歌曲:我心中尚未崩壞的部分、無聲浪、輕盈

Week 17

Daabinlo's 年度唱作人

唱作人 金獎
黃妍
上榜歌曲:天光前、消失的人、兩個月亮

唱作人 銀獎
Serrini
上榜歌曲:要做更壞的事、我在流浮山滴眼水.jpg、Serrini in Paris、I'd Like a drink、繼續玩、Don't Text Him (Just Kiss Him)

唱作人 銅獎
AGA 江海迦
冠軍歌曲:CityPop、理性與任性之間、What are we gonna do

第四:陳蕾
第五:林家謙

Week 17

Daabinlo's 年度幕後大獎

作曲人大獎
林家謙
上榜歌曲:唱情歌的人、在空中的這一秒
冠軍歌曲:
神奇的糊塗魔藥、我心中尚未崩壞的部分、虛擬人與我、林中鳥、難道喜歡處女座、沒明日的恐懼

填詞人大獎
林若寧
上榜歌曲:我不是邱比特、Dear My Friend,、私奔記、奔跑吧!、不配、差一些什麼?、聲之靜、Warrior、2+1=1、IDK、On My Way、生不逢時
冠軍歌曲:CityPop、醒、不如憎你、理性與任性之間、鐵樹、平凡人的自傳、對得起自己

編曲人大獎
黃兆銘
上榜歌曲:小諧星、多喝水、無名指的勇氣、所有遺失的東西、不配、佛系人生
冠軍歌曲:醒、面對後悔的各種方法、主角光環、
記憶棉

監製大獎
舒文
上榜歌曲:唱情歌的人、CRUSH(oh no!)、東京人壽、煙花紀、私奔記、不配、先哭為敬、懸崖有路、想再和你看煙花、I Know(feat. AGA)
冠軍歌曲:反對無效、哥本哈根的另一個我、CityPop、不如憎你、理性與任性之間、What are we gonna do

Week 17

Daabinlo's 年度十大歌曲

至尊歌曲:AGA - Citypop
第二位:Jace Chan - 虛擬人與我
第三位:林家謙 - 神 ...
Daabinlo 發表於 2022-1-19 22:36

實至名歸

實至名歸
Kft 發表於 2022-1-20 00:01

環球唔會出聲明話「不太喜歡AGA」了
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

實至名歸

SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

唱作人 銅獎

AGA 江海迦

...
Daabinlo 發表於 2022-1-19 22:44

三冠

Top 10 Day1
b01091018 發表於 2022-1-19 12:44

Top 10 Day2
9th
衛蘭        ItsOkToBeSad

7th
周國賢@Zarahn        塵世美
week17

實至名歸

Citypop到宜家都仲loop緊
Week 17

John 發表於 2022-1-20 00:30

但會話「不太喜歡幸倪」
Week 17

三冠
Yan 發表於 2022-1-20 01:20

AK好叻 派親都冠
雖然佢上年派得三首
Week 17

Top 10 Day2
b01091018 發表於 2022-1-20 13:45

Top 10 Day3
6th CAllstar        集合吧地球保衛隊

5th 林欣彤        鐵樹
week17

Top 10 Day3
b01091018 發表於 2022-1-21 19:09

interlude - unplug top 10 - category2 外(?)語力
告五人        在這座城市遺失了你

HUSH        支線任務

蔡健雅        讓浪漫作主

黃明志 陳芳語        玻璃心
week17

interlude - unplug top 10 - category2
b01091018 發表於 2022-1-22 14:32

總分最低嘅男歌手 - 銅獎
馮允謙
上榜歌曲 : 思念即地獄 / 因愛之罪名 / CantStopMyselfTonight (張天賦合唱) / 一步一悔過 / 冬日寂寞考 /
week17

總分最低嘅男歌手 - 銅獎
b01091018 發表於 2022-1-23 13:42

最少歌嘅男歌手 - 銀獎
江0生@Mirror
上榜歌曲 : 黑之呼吸 / 三個字 /
week17

江0生@Mirror
上榜歌曲 : 黑之呼吸 / 三個字 /
...
b01091018 發表於 2022-1-24 15:20

竟然有生生! Thanks

好似係生生呢個post第一個獎
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

竟然有生生! Thanks

好似係生生呢個post第一個獎
on07111 發表於 2022-1-24 15:55

28年 xx金
week17

b01091018 發表於 2022-1-24 15:20

男歌手 - 金獎 (冇tag了)
周國賢@Zarahn
上榜歌曲 : 浪漫石GravityDuet (張惠雅合唱) / 塵世美 / 天高海深 (陳慧敏合唱) /
week17

Daabinlo's 年度專輯

最高榜分獎
黃妍 - <九道痕跡>
上榜歌曲:天光前、消失的人

最佳Tracklist獎
Serrini - <GWENDOLYN>
上榜歌曲:要做更壞的事、I'd Like a drink、繼續玩

最佳設計獎
馮允謙 - <Life/Line>
上榜歌曲:思念即地獄、冬日寂寞考、生不逢時
冠軍歌曲:因愛之罪名、一步一悔過

Week 17

Daabinlo's 年度組合

組合 銅獎
大概佢地會係好多人心目中嘅組合金
但我反而對佢地啲歌未去到太大興趣
不過佢尾二一plug又幾中我口味