返回列表 發帖
7. 優秀歌手獎(排名不分先後)

##       歌手 - 歌曲
01        曾比特 - 我不如、我不是邱比特、我不是 ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 17:30

有mike無MC
同gun lee呢白果
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

8. 組合獎

MC $oho & KidNey
冠軍歌曲:跌嘢唔好揾        
上榜歌曲:Black Mirror

Zpecial
冠軍歌曲:中二病人        
上榜歌曲:年少輕狂

MIRROR
冠軍歌曲:The Beautiful Game        
上榜歌曲:WARRIOR、BOSS、All In One  

即將頒發:9.男歌手獎

有mike無MC
同gun lee呢白果
on07111 發表於 2021-12-27 17:39

解釋返 個優秀歌手獎 其實係for 第4-10位嘅男/女歌手
所以男歌手 / 女歌手獎三甲人選如下

男、女歌手獎 - 十強名單
男歌手     上屆排名    最佳成績 (年份)
馮允謙         02         金獎 (2019)
盧瀚霆         04         第四 (2020)

洪嘉豪         08         第八 (2018、2020)
許廷鏗         09         金獎 (2011)
張天賦         18         第十八 (2020)
張敬軒          -          金獎 (2014、2018)
周殷廷          -          第五 (2016)
Tyson Yoshi  -          N/A
胡學軒          -          N/A
曾比特          -          N/A

女歌手   上屆排名     最佳成績 (年份)
Gin Lee       01        金獎 (2020)
衛蘭            02        金獎 (2013-2014、2016-2017、2019)
JUDE          04         第四 (2020)

林欣彤        09         銀獎 (2012、2014)
薛凱琪        11         第七 (2013)
衛詩           16         第九 (2016-2017)
方皓玟        27         第十四 (2014)
泳兒            -           銀獎 (2017)
鄭欣宜         -           第二十一 (2014、2016)

何嘉莉         -           N/A

何嘉莉一曲女金,mag銀Jill銅

K Ho金,MC銀,Afraid銅

9. 男歌手獎
三個都係首奪三甲!!

洪嘉豪
冠軍歌曲:窮小子、逆時車站、主角光環、聖誕很忙        
上榜歌曲:謎之微笑

張天賦
冠軍歌曲:反對無效、聖誕很忙(與洪嘉豪合唱)        
上榜歌曲:Good Time、Loser、記憶棉、聖誕很忙(與藍仔頭合唱)、時候不早

胡學軒
冠軍歌曲:一人來一人去、快樂頌

即將頒發:10.女歌手獎

何嘉莉一曲女金,mag銀Jill銅

K Ho金,MC銀,Afraid銅
on07111 發表於 2021-12-27 17:49

果然係CM核數師 中左2個位

9. 男歌手獎
三個都係首奪三甲!!

金        洪嘉豪
冠軍歌曲:窮小子、逆時車站、主角光環、聖誕很忙      ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 17:50

K ho好勁!

K ho好勁!
Yan 發表於 2021-12-27 17:55

MC如果早少少發力應該追得過 我自己都無諗過最後會俾到K Ho金

10. 女歌手獎
喜歡幸兒 由WK39嘅第15位不斷加分追到年尾第1位 最後一週先決定到金銀銅嘅位置

Gin Lee
冠軍歌曲:開錯燈        
上榜歌曲:開燈。熄燈、日出時讓街燈安睡、IDK、這種親  

林欣彤
冠軍歌曲:鐵樹        
上榜歌曲:無名指的勇氣、不如憎你、林中鳥、修養動物   

衛詩
冠軍歌曲:面對後悔的各種方法、懸崖有路        
上榜歌曲:一知半解、想改寫的事  

即將頒發:11.摯愛十大金曲金獎

究竟係邊首呢
##       季       歌曲 - 歌手
01        2        一人來一人去 - 胡學軒
02        2        It's OK To Be Sad - 衛蘭
03        3        你好嗎 - 方皓玟
04        3        Better - Tyson Yoshi
05        3        快樂頌 - 胡學軒
06        3        懸崖有路 - 衛詩
07        3        中二病人 - Zpecial
08        4        隨樂同遊 - 許廷鏗、雲浩影
09        4        佛系人生 - 許廷鏗
10        4        IDK - Gin Lee

10. 女歌手獎
喜歡幸兒 由WK39嘅第15位不斷加分追到年尾第1位 最後一週先決定到金銀銅嘅位置

金  ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 18:05

勁過樂觀

勁過樂觀
梨胃言 發表於 2021-12-27 18:10

同我喜歡幸兒一樣 903太喜歡祖兒

唔該所有自稱愛gin嘅人都嚟睇下呢個榜

AGA表示要睇分紙

中四個位

11. 摯愛十大金曲金獎
呢兩個月一直都俾呢首歌洗腦,毫無懸念成為今年嘅金曲金 恭喜幸兒女金同金曲金都冧莊 喜歡幸兒!!

IDK - Gin Lee
作曲:Eric Kwok
填詞:林若寧
編曲:Leonaka
監製:Eric Kwok

多謝各位Gin Fans撐場,祝新年事事順利,希望幸兒派多啲好歌,明年見

呢兩個月一直都俾呢首歌洗腦,毫無懸念成為今年嘅金曲金 恭喜幸兒女金同金 ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 18:20

好勁 連贏兩年
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

Yan 發表於 2021-12-27 18:16

好想今年唔只得我一個會頒女金俾幸兒 唔知有無咁嘅可能性
頒金俾Gin得我一個~~蝦~~

幸兒咁就拎左今年第一個金曲金同女金

AGA表示要睇分紙

中四個位
on07111 發表於 2021-12-27 18:17

分紙is coming

好勁 連贏兩年
JasOh103 發表於 2021-12-27 18:22

頭十個月都無諗過結果會變成咁 talent!
想知佢下年能唔能夠女金三連(連蘭蘭都未做到)

頭十個月都無諗過結果會變成咁 talent!
想知佢下年能唔能夠女金三連(連蘭蘭都未做到) ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 18:29

年頭兩首燈真係儲落唔少分
今年咁弱我都3冠到佢真係有啲shock 本身仲諗過自plug+冠 搬 不過嗰期冇乜位
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

今年咁弱我都3冠到佢真係有啲shock 本身仲諗過自plug+冠 搬 不過嗰期冇 ...
JasOh103 發表於 2021-12-27 18:32

Dear Secret啲歌真係可以冠曬 但係我都唔想咁樣自plug儲分法 所以最後連搬都無自plug到

獎項分布
4        胡學軒                                                                                       
3.5     張天賦 Gin Lee                                                                                
3        衛蘭                                                                                       
2.5                                                                                                
2        許廷鏗 張敬軒 盧瀚霆 方皓玟 MC $oho & KidNey Zpecial 衛詩                                       
1.5     洪嘉豪                                                                                       
1        Tyson Yoshi 雲浩影 周殷廷 HANA 曾比特 馮允謙 泳兒 薛凱琪 鄭欣宜 JUDE MIRROR 林欣彤
0.5     姜濤 蕭凱恩 呂爵安                                                                        
總數:43

歌手十強分數
#男歌手總週數女歌手總週數
1洪嘉豪32.5Gin Lee33
2張天賦27林欣彤29
3胡學軒23衛詩29
4許廷鏗20衛蘭29
5曾比特16.5方皓玟25
6張敬軒16泳兒14
7盧瀚霆14.5薛凱琪14
8周殷廷14何嘉莉14
9Tyson Yoshi14鄭欣宜12
10馮允謙13JUDE12

*總週數 = 冠軍週數 + 三甲週數 + 上榜週數

10. 女歌手獎

金  ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 18:05

幸兒攞到女金
好恐怖嘅Gin 粉…

歌手十強分數

kel_kelvin 發表於 2021-12-27 18:40

留意到低級趣味勁格硬俾人調出十大 (喺容許一人2首十大嘅情況下)
然後三大獎又係勁格硬被拉下馬, e.g. 贏過五屆讓下人、同分排第4、靠自己做歌曲宣傳人員plug搶女金

難怪蘭兒心灰到成日諗住返家鄉 poor janice

Yan 發表於 2021-12-27 18:16
我一直都係gin粉  嗰陣你都未嚟CM
Yan 發表於 2021-3-29 00:22

你都要睇下!

歌手十強分數

kel_kelvin 發表於 2021-12-27 18:40

Serrini 巧慘

你都要睇下!
WZA111 發表於 2021-12-27 18:55

我一直都喺台下睇住gingin指住aga唱IDK

我一直都喺台下睇住gingin指住aga唱IDK
Yan 發表於 2021-12-27 19:02

明明你淨係望住我…

明明你淨係望住我…
WZA111 發表於 2021-12-27 19:31

你啱啱Lay on my shoulder瞓緊
Gin lee跌咪都嘈唔醒你…

幸兒攞到女金
好恐怖嘅Gin 粉…
WZA111 發表於 2021-12-27 18:44

幸兒超過一半嘅分數都係來自 IDK her…

留意到低級趣味勁格硬俾人調出十大 (喺容許一人2首十大嘅情況下)
然後三大獎又係勁格硬被拉下馬, e.g.  ...
on07111 發表於 2021-12-27 18:48

歌手上榜數冠軍三甲上榜週數總週數
1Gin  Lee4.5111.520.533
2林欣彤5162229
3衛詩4262129
4衛蘭2291829
5方皓玟2261725
同分要睇上榜週數 (點調!!!!)

傻人聚首 瘋瘋癲癲
想發神經 不想黑臉 (想點?抽AK水?)

呢兩個月一直都俾呢首歌洗腦,毫無懸念成為今年嘅金曲金 恭喜幸兒女金同金 ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 18:20

omg 原來頒咗
恭喜 Gin 女金 + 金曲金
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Serrini 巧慘
bagfgfcde 發表於 2021-12-27 19:00

祖兒都係…

10. 女歌手獎

金  ...

似乎今年無得同你撞十大/女三甲
二〇二三年度全女班投票

omg 原來頒咗
恭喜 Gin 女金 + 金曲金
616.1314 發表於 2021-12-27 20:16

希望你搞得成 想睇下你會唔會接力塞到獎俾幸兒 我已經盡力塞了

希望你搞得成 想睇下你會唔會接力塞到獎俾幸兒 我已經盡力塞了 ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 20:41

小道消息話今日揀好咗歌曲/歌手/演唱會嘅入圍名單
但幾時搞就仲未有計畫,不過最遲下個禮拜會開放投票
至於幸倪方面就點都唔會無獎
二〇二三年度全女班投票

似乎今年無得同你撞十大/女三甲
616.1314 發表於 2021-12-27 20:40

Mag應該係女三甲熱門黎bor 可惜
十大我一向都唔覺得自己揀嘅係hot pick 唔撞係極正常 不過希望幸兒Dear Secret啲歌撈到隻十大啦

小道消息話今日揀好咗歌曲/歌手/演唱會嘅入圍名單  
但幾時搞就仲未有計畫,不過最遲下個禮拜會開 ...
616.1314 發表於 2021-12-27 20:44

想恭喜定Yours Faithfully 飛甩咪咁精彩嘅演唱會

Kelv's 摯愛十大 - 2021總選
日期:27/12/2021
候選名單:
得獎名單:
歌曲類別 [非榜分類]
1. 摯愛十大( ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-16 00:14

Gin Lee成績好好
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

4. 戲劇歌曲獎
今年最有印象嘅劇就係大叔的愛,金獎揀呢首都係順理成章

#         季       歌曲 ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 17:00

菊姐咁都分到舊豬肉
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

10. 女歌手獎

金  ...

幸兒好勁

今年咁弱我都3冠到佢真係有啲shock 本身仲諗過自plug+冠 搬 不過嗰期冇 ...
JasOh103 發表於 2021-12-27 18:32

年中第三首燈呢

你啱啱Lay on my shoulder瞓緊
Gin lee跌咪都嘈唔醒你…
Yan 發表於 2021-12-27 19:43

《月球下的人》改了編曲,原先已經不太好,改一改。現場那個版本是會令人瞓著的。當然,配上弦樂再加上那個意景是不錯,但整個開場都是提不起勁,現場更有朋友在頭段聽到睡著了。

Gin Lee成績好好
John 發表於 2021-12-28 01:27

903同997 兩台白果 唯有喺度頒返啲大獎補數

菊姐咁都分到舊豬肉
John 發表於 2021-12-28 01:29

菊兒由2016年出道至今 每年都分到起碼一舊豬肉 好叻
明明首歌上年已經選過拎唔到 今年選又拎得返

903同997 兩台白果 唯有喺度頒返啲大獎補數
kel_kelvin 發表於 2021-12-28 02:07

可能903會臨時創作d奇怪獎比Gin

幸兒好勁
John 發表於 2021-12-28 01:31

第一次一冠都拎到女金
照計喺其他拎到3冠嘅榜成績都唔會差掛

可能903會臨時創作d奇怪獎比Gin
John 發表於 2021-12-28 02:11

WeChat Chit Chat 樂壇最熱選歌曲
開燈。熄燈

第一次一冠都拎到女金
照計喺其他拎到3冠嘅榜成績都唔會差掛 ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-28 02:12

好彩我榜得2.5冠