返回列表 發帖
原來JF成績咁差 要離場了。。。
Yan 發表於 2022-1-6 21:53

發覺今年對銅獎歌手要求都高咗...

來了來了

Long’s Music Picks 2021 年度總結
男歌手金獎
MC張天賦 (341.5)

冠軍歌:反對無效 (118)、記憶棉 (125)
上榜歌:How Many Times (12.5)、LOSER (41)、時候不早 (45)

NEXT:
女歌手銅獎 (Tag)
對呢位女歌手音樂上好似越嚟越嚴謹...其實而家嘅佢都好唔錯呀,唔係,係一直都好唔錯!
Anyways 恭喜另一個儲齊三隻色嘅歌手!

十二強
AGA / Kendy Suen / Kiri T / Serrini / 方皓玟 / 王嘉儀 / 泳兒 / 林欣彤 / 陳凱詠 / 張蔓姿 / 鄭欣宜 / 衛蘭

gigi>>>所有男歌手
Yan 發表於 2022-1-6 21:58
純粹因為鐘意 Gigi 嘅風格多啲

講今年啲歌整體係 MC 贏
但係 Gigi 嘅個性強烈好多 而且又會唱作 加埋一首好鍾意嘅深夜浪漫
所以先下定決心俾 Gigi
不過都明白會好大爭議

__,我得咗啦!
weiquan 發表於 2022-1-6 21:58

骨灰?

黃妍都不虧欠我
Mic2001 發表於 2022-1-6 21:59
MC得咗喇終於
唔係 loser

人崇優都不算錯!
kel_kelvin 發表於 2022-1-6 22:00

想踩MC...

女歌手銅獎
Serrini (375)

上榜歌:要做更壞的事 (61)、I'm Fine, Thx. (45)、長期浪漫 (100)、燎原 (55)、Sweet Sweet Christmas (19)

女歌手銀獎 (Tag)

其實冇諗過會有一日俾呢位歌手女三甲,但今年嘅表現真係令人印象深刻,真真正正用作品說話!
(谷得咁辛苦終於成功)

女歌手銀獎
泳兒 (375)

冠軍歌:荊棘海 (150)、沉溺 (159)
上榜歌:所有遺失的東西 (66)

女歌手金獎 (Tag)

WOW一攞就攞女金!無辦法啦質量都咁高,雖然有一大段時間冇上榜都順利帶到落年尾 lol

泳兒又要喊到七彩
女金kendy?
Mic2001 發表於 2022-1-6 22:10

如果佢出多幾首歌都會 可惜

女歌手金獎
王嘉儀 (461)

冠軍歌:無覓 (79)、信心 (144)、開窗 (103)
上榜歌:親親 (67)、雲泥 (19)、故我 (49)

NEXT:
台灣地區專輯獎 (Tag)

雖然唔係聽咗好多台灣專輯
但呢隻唱作俱佳嘅大碟應該點都冇得輸!

Tanya!
小伙子. 發表於 2022-1-6 22:15

IDK her...
女金銀都好好
616.1314 發表於 2022-1-6 22:16

Agger

台灣地區專輯獎
《Depart》- 蔡健雅

出走本來是件任性的事,就好像蔡女士堅持放〈讓浪漫作主〉入碟一樣,內心有把聲音不停呼叫著 (謝謝宇宙的力量),越來越想出發走走走。

回港時有一段時間聽得頗多《Depart》,除了是剛剛推出,還因為這個暑假花了好多時間到郊外自然攝影,而每一次我都會播著《Depart》,視每次遠行為出走。聽著〈Into The Wild〉又有另一番風味,大自然真的有太多讓人讚嘆的東西了,一路走著才發現自己越多不知道,越來越渺小。走著走著,響起〈那些小事情〉、〈舊情歌〉和〈全部的所有〉這些比較內心的歌,又會頓時感慨萬分,人置身大自然彷彿也會比較感性吧,看著生命的交替,盛開有時,凋謝有時,萬物皆有時,道別過後還是要好好向前走。經過一張張〈Photographs〉的留影,快要離去之際〈讓浪漫作主〉就登場。我最喜愛拍攝的是蝴蝶,〈讓浪漫作主〉的旋律美得就像蝴蝶翩翩起舞,短暫一生仍然盡力發光發亮,這種浪漫,大概是源於對生命的愛。結尾曲〈Om Tara〉就像大自然的祝福,為這旅程劃上句號,心靈又是無比滿足。

世界崩壞,雖然生命越來越多不安,慶幸有《Depart》這張純粹的專輯,用好音樂繼續感化和啟發,同時也如蔡女士所寫,許願人類排除所有障礙。

Top picks:
Breakdown、Into The Wild、那些小事情、讓浪漫作主

最後一個獎了!
熱播大獎 (Tag)

開咗 last.fm 後新增設嘅獎項!
歡迎大家科盧 <3
Link
五強
my little airport / Serrini / YOASOBI / 蔡健雅 / 鄭興

@bagfgfcde
616.1314 發表於 2022-1-6 22:23
睇嚟被Tanya的歌聲麻醉了...

明明Tanya係新加坡人...
weiquan 發表於 2022-1-6 22:24

如果 Gin Lee 去咗台灣出碟我都會當係台灣的

識自然攝影!美男子榜主係boyfriend material又一力證
Yan 發表於 2022-1-6 22:26

非常業餘 只不過係好大興趣

熱播大獎
my little airport (6277)

電捲風馳 從此各自上車 :)

其他播放次數
蔡健雅 (2293)
鄭興 (1604)
Serrini (910)
YOASOBI (834)

完了吧如無意外
多謝大家收睇啊^^

雖然賽果可能同大家想像有出入 或者有啲真係好pun
但希望大家都會明白我啦
呢個得獎名單係我真心推薦㗎
同埋稍後會 update #5,出埋十二強嘅分數、遺珠、大贏家...

曹雅雯 (113)
weiquan 發表於 2022-1-6 22:32

原來你仲未放低小雅

女歌手十二強 + Gin Lee

王嘉儀 461|泳兒 375|Serrini 375|陳凱詠 362|Kiri T 292
Kendy Suen 271|AGA 239|林欣彤 209|張蔓姿 185|鄭欣宜 177
衛蘭 166|方皓玟 164 |(謝安琪, Luna Is A Bep, iii)
十六號愛人Gin Lee 133

男歌手八強算 下面嗰啲太低
MC張天賦 341.5|Gareth.T 310|馮允謙 268.5|徐嘉浩 155|周國賢 113
陳健安 107|姜濤 106|林家謙 95

組合九強
my little airport 536|The Hertz 420.5|C AllStar 309|Modern Children 282
關勁松的Astrology 263|石山街 263|MC $oho & KidNey 127|per se 111|RubberBand 110

遺珠
AGA,Kiri T, 關勁松的Astrology

對唔住啊
如果頒多幾首就會有你地

竟然會喺喺度見到YOASOBI
ed8671ed 發表於 2022-1-6 22:39

YOASOBI啲歌成日唔覺唔覺就聽咗好多次
好衰

雖然男金輸俾三甲不入好噴 但係成個得獎名單都好正

特別係十大d英文歌 同埋我好想俾但係俾唔到獎 ...
Yan 發表於 2022-1-6 22:40

多謝你

feel 到下年頒獎禮可能都仲講緊新人獎嘅冤案

張蔓姿 185
MC張天賦 341.5

WTF?
616.1314 發表於 2022-1-6 22:48

除咗男女組三甲以外都唔計榜分

獎項結算
4 my little airport
2 張蔓姿 / Kendy Suen / Gareth.T / 泳兒 / Serrini / MC張天賦
1.5 馮穎琪
1 鄭欣宜 / 徐嘉浩 / 方皓玟 / Modern Children / 小本生燈 / 石山街 / 周耀輝 / hirsk

Luna is a bep / 馮允謙 / C AllStar / The Hertz / 王嘉儀 / 蔡健雅
0.5 CMgroovy

恭喜以上咁多位得獎者!
我地出年見 :)

EDIT: 已 update #5 完整得獎名單!

理性與感性之間
Yan 發表於 2022-1-6 22:54

榜主真係好任性

起年結入面見到我mc既都係好榜
Wonders 發表於 2022-1-6 22:57

恭喜MC勇奪兩獎

兩個375
開始玩到出神入化了 繼續加油!!
JasOh103 發表於 2022-1-6 23:51
真係咁啱一樣㗎咋 真係咁啱

185 > 341.5
榜主係咪因為近日既事嬲咗MC
JasOh103 發表於 2022-1-6 23:49

一早原諒咗佢...

而家追post先,琴晚miss咗  
Support 心野浪漫作主!
bagfgfcde 發表於 2022-1-7 10:44
多謝支持 !!

希望喺三十大歌曲都見到好聽嗰啲歌

得兩首都贏唱作人
bagfgfcde 發表於 2022-1-7 10:49

純粹憑感覺頒
覺得hiphop陳肇始兩首歌都好 show 到佢嘅特質出嚟
一手一腳包辦曲詞都有加乘

Tanya is robbed
bagfgfcde 發表於 2022-1-7 10:52

靠你比翻個名份佢喇...

係咪華納調quota?
不過頒男歌手三甲比MC嘅都係良心榜主
mamakin 發表於 2022-1-7 21:46

華納想懲罰下MC...
下次行超市唔好再俾人見到

CH細聽.音樂推介 2021

雖然無再整榜,但我都想記錄一下2021年我喜愛嘅音樂。
參考last.fm結果,估計有榜 ...
CunninG 發表於 2022-1-8 00:33

泳兒 and her team 攞咗好多獎
好高質牙

入場支持!!
喜歡田牧

WYTV Music Award 2021

唱作銀

AGA
上榜歌: /
冠軍歌: Citypop / 理性與任性之間

唱作金

唱作人可以A ...
kevinlai1621 發表於 2022-1-8 21:20

又多個肥婆上台..

julia

林家謙 is crying

男歌手威翻次!

女銅都三冠
女歌手真係好大競爭

真係咩 @@?
616.1314 發表於 2022-1-8 23:20

雖然有一堆冇發力嘅人
但我覺得有發力都真係好發力
都有唔少我想俾女三甲但係最終成為犧牲品 (NOT Gin Lee)

哥本哈根xxxxx:

好衰  
我頒咗九年九年祖兒都有獎!
嚟緊第十年唔知會點
616.1314 發表於 2022-1-9 00:28

十大 不配 辛苦你了
碟 薛丁格的貓
女歌手三甲

QUAN’s CHART 2021年度總選

如無意外 聽晚8點開始公佈成績
暫定頒發34個獎項

年度歌曲 x15