返回列表 發帖

Long’s Music Picks 2022

很榮幸能夠成為共和榜主
由衷感激CM上每個榜 每位支持我的朋友
令我一直推動自己的榜前進

2021匆匆離去
整年也徘徊在落淚又大笑之間
不知不覺間成長了不少

對著全是不測的未來
2022會是如何也只能說 IDK
只希望新一年大家繼續平安健康
繼續向上爬 向上爬 朝自己目標進發
重溫2021得獎名單

Long's Music Picks 2022冠軍歌列表

Week 01: 團圓說 - 謝安琪
Week 02: Sweet Sweet Christmas - Serrini
Week 03: 生不逢時 - 馮允謙
Week 04: Little Miss Janice - 衛蘭
Week 05: 一樣 - 張蔓姿
Week 06: 葉落冰川 - 泳兒
Week 07: 低調系 - SoWhat
Week 08: 報復式浪漫 - 馮允謙
Week 09: 剎那的 - 張蔓莎
Week 10: 關你屁事 - 關勁松的Astrology
Week 11: lately - moon tang
Week 12: 兩種語言 - 鄧小巧
Week 13: 點點 - Yukilovey
Week 14: 剛好 - 李幸倪
Week 15: 我也難過的 - 吳林峰 / 謝芊彤
Week 16: 醫生我無病 - 藍奕邦
Week 17: LUNCH - my little airport
Week 18: 風靡 - 衛蘭
Week 19: HW1 - 方皓玟
Week 20: 不言自明 - 張蔓姿
Week 21: GIGGLE - Triple G
Week 22: 竊竊詩 - per se
Week 23: 人 - The Hertz
Week 24: confidence - Gareth.T
Week 25: 雷公 - iii / 陳健安
Week 26: Dancing Cus It's Raining - Anna hisbbuR
Week 27: 樹木真美 - Serrini
Week 28: 夏之風物詩 - 林家謙
Week 29: 呼吸之間 - 衛蘭
Week 30: 樹木真美 - Serrini
Week 31: 你把我的 - my little airport
Week 32: 虛榮 - 李幸倪
Week 33: 給缺席的人唱首歌 - 馮允謙
Week 34: 嗰一晚 - Luna Is A Bep
Week 35: 竇 - 藍奕邦
Week 36: 自然變態 - 王嘉儀
Week 37: 靈魂之窗 - 李幸倪
Week 38: 18部半 - 泳兒

Week 39: 太平道 - 周國賢
Week 40: ‧‧- - CHANKA  
Week 41: 我唔要再覺得自己廢 (demo) - Luna Is A Bep
Week 42: 精神流亡 - Zarahn
Week 43: 乾 - 張天賦
Week 44: Little Fires Everywhere - 泳兒
Week 45: 不要把冬天衫放回衣櫃 - my little airport
Week 46: 扭擰雪糕屋 - Kiri T
Week 47: 淹悶 - 王嘉儀
Week 48: 氣流 - 雲浩影
Week 49: 圍牆倒下前 - 藍奕邦
Week 50: 坐看雲起時 - 柳應廷
Week 51: 嘔吐 - my little airport
Week 52: 厭惡物圖鑑 - 陳健安

Long's Music Picks 2022 Week 01

年年月月到了今天
看着屏幕靠着記憶相見
走過炎涼冷暖看過日出月圓
掛念團年席上你的笑臉

RK   LW  NW  PK   Song          
01 03 02 01 團圓說 - 謝安琪     
02 06 04 01 在空中的這一秒 - 林家謙      
03 08 02 03 共同望銀河那時 - C AllStar 
04 05 03 03 時候不早 - MC張天賦
05 10 03 07 Sweet Sweet Christmas - Serrini      
06 XX 01 06 生不逢時 - 馮允謙    
07 RE 02 07 Where's Wally - iii
08 XX 01 08 自作孽 - ZAIN / Kiri T         
09 XX 01 09 好好地過 - RubberBand          
10 09 08 01 收聲多謝 - 陳凱詠

Out...
XX 01 04 01 鐵樹 - 林欣彤     
XX 02 06 01 北極熊的遺言 - C AllStar     
XX 04 03 04 眾音 - 再生中     
XX 07 02 07 致未來的我 - 黃淑蔓

歌曲推介 

小夜燈 - 鄭欣宜

暗黑你 承受過
到這裡 放心 交給我
原諒曾遲熟 今天我來 撐起我

Support!
bagfgfcde 發表於 2022-1-2 07:59
支持新力軍
賴爽 發表於 2022-1-2 08:18

支持支持
Yan 發表於 2022-1-2 08:33
支持!
chachacharlie 發表於 2022-1-2 08:39

多謝大家支持!!

支持Gin stan

未來好 渴望齊齊達到 全賴這日放肆中飛舞~
kel_kelvin 發表於 2022-1-2 10:40
支持gin fin

盡情飛 跌撞無懼陣痛 然後證實這刻這麼勇~
on07111 發表於 2022-1-2 11:18
支持gin fun

平凡雖好 平庸變壞 平凡活到精彩 敢於越界~
JasOh103 發表於 2022-1-2 11:31
成堆Gin粉大合唱...
希望幾日後我唔會被踢出 Gin 粉 行列

見到#1首歌一定要入嚟支持
kevinlai1621 發表於 2022-1-2 13:14

呢個 Gin Lee 係咪唔會再出現...

TERENCE
kwanie 發表於 2022-1-2 13:25

榜主尋日j完家謙bb之後即刻彈返上亞軍
Yan 發表於 2022-1-2 14:51
支持家謙BB兩週冠
weiquan 發表於 2022-1-2 15:37
咁快就幫林家謙打定底
jasonng 發表於 2022-1-2 18:22

好耐冇一首謙b嘅歌中到我了
同家謙bb暫時和好一段時間

環球一姐好勁
希望二姐下星期可以由第11位上升一級
梨胃言 發表於 2022-1-2 18:28

支持903頒獎禮主題曲收聲多謝
二姐係咪楊彤?支持佢快啲出歌!

榜主對i know好似一般
on07111 發表於 2022-1-2 19:20

應該唔止一般...

Congrats 美男子!
Support!!
616.1314 發表於 2022-1-2 23:25

多謝你 怕醜了

支持榜主
2022年加油
ayckwan 發表於 2022-1-3 10:52

大家都加油!

家謙呢首ok 支持
小伙子. 發表於 2022-1-3 16:24
家謙今次真係用作品說話
重奪CM會員嘅芳心

恭喜新共和榜主
-Prince- 發表於 2022-1-3 22:29

多謝永遠嘅壇草王子

恭喜恭喜!
見到WZA111呢個名好熟悉~~
stopzi 發表於 2022-1-3 22:51

多謝!!合唱歌你都冠咗好多星期了
係咪掛住溫DSE唔記得po榜。。。

Long's Music Picks 2022 Week 02

心目中都是有點 emo 有點 melancholic 的 Serrini 最吸引
(a.k.a. 垃圾屎 vibes
)

街燈遍地
想我 沒有
而我只想你
幸福也自由

01 05 04 01 
Sweet Sweet Christmas - Serrini     
02 07 03 02 
Where's Wally - iii      
03 XX 01 03 鴕鳥 - DAWN

04 01 03 01 
團圓說 - 謝安琪
05 08 02 05 
自作孽 - ZAIN / Kiri T     
06 02 05 01 
在空中的這一秒 - 林家謙     
07 06 02 06 
生不逢時 - 馮允謙
08 09 02 08 
好好地過 - RubberBand         
09 XX 01 09 妖 - The Hertz          
10 XX 01 10 鏡中鏡 - 姜濤

Out...
XX 03 02 03 
共同望銀河那時 - C AllStar     
XX 04 03 03 
時候不早 - MC張天賦     
XX 10 08 01 
收聲多謝 - 陳凱詠

歌曲推介 

菖蒲色歌 - Serrini

明晨早起細雨下
漸覺美好不太差
風景偷看幾遍自私吧
脈搏顧好不要怕

MC。。。
Yan 發表於 2022-1-6 07:59
係咪嬲咗MC
kel_kelvin 發表於 2022-1-6 09:57

和MC講再見。。。
on07111 發表於 2022-1-7 07:44

大家都好關注MC上榜成績
純粹冇乜聽首歌所以 out。。。
我仲係好愛MC的

DAWN 要髮力了
chachacharlie 發表於 2022-1-7 19:27

一聽 intro 就知要上榜了

估mc下年會變咗16號愛人
on07111 發表於 2022-1-7 07:44

發現 Gin Lee 每兩年就白果一次
18 女銀 + 十大
20 女銅 + 十大 + 碟
19,21 白果
所以 MC 下年可能真係變咗十六號愛人

Long's Music Picks 2022 Week 03

雖然曲詞比起上年的作品稍微遜色
但馮允謙的演繹仍舊細膩動人 而且沒有太大的競爭
成功為他帶來2022第一首冠軍歌

任我出身寒微 自信孤雛仍能高飛
抵抗命運愛你 明日終於一起

01 07 03 01 生不逢時 - 馮允謙     
02 05 03 02 自作孽 - ZAIN / Kiri T      
03 XX 01 03 一樣 - 張蔓姿 
04 XX 01 04 Little Miss Janice - 衛蘭 
05 03 02 03 鴕鳥 - DAWN    
06 08 03 06 好好地過 - RubberBand     
07 04 04 01 團圓說 - 謝安琪
08 09 02 08 妖 - The Hertz         
09 10 02 09 鏡中鏡 - 姜濤

10 XX 01 10 難道我還未夠難 - 葉巧琳

Out...
XX 01 04 01 
Sweet Sweet Christmas - Serrini     
XX 02 03 02 
Where's Wally - iii     
XX 06 05 01 
在空中的這一秒 - 林家謙

歌曲推介 

逆時車站 - 洪嘉豪

還未接受到你跟我無關...

咁我會唔會都一變四 四變十二
Yan 發表於 2022-1-13 22:25

你永遠是冠軍 唔使慣做後備愛人

支持高位上Gigi  同埋k ho
Yan 發表於 2022-1-13 22:25

有啲後悔上年好快 out 咗逆時車站

喜歡小蘭 好快上到
kel_kelvin 發表於 2022-1-14 00:13

其實我都係蘭 fun 來的

支持 GG
chachacharlie 發表於 2022-1-14 17:04

唔知 GG 係咪同好勝GG 一樣 咁好勝

小伙子. 發表於 2022-1-14 17:27
我有冠 Master Class 㗎

一樣咁高位
kwanie 發表於 2022-1-14 17:34

#CM張蔓姿唯一打手

Long's Music Picks 2022 Week 04

衛蘭近年銳意嘗試不同風格 但好像還欠缺一點性格
這次與 Kiri T 的合作成功擦出火花 令樂迷看到她的另一面
讓人期待這次計劃的不同班底和合作

沒法被愛的事令我被愛醫治
奇妙像我哪個要透視
非禮勿試

01 04 02 01 
Little Miss Janice - 衛蘭     
02 06 03 02 
03 XX 01 03 情意結 - 陳輝陽 x 女聲合唱 
04 XX 01 04 身後身 - 周國賢 
05 09 03 05 
鏡中鏡 - 姜濤    
06 03 02 03 
一樣 - 張蔓姿     
07 XX 01 07 低調系 - SoWhat
08 XX 01 08 月台上碰面 - 薛凱琪         
09 07 05 01 
團圓說 - 謝安琪          
10 XX 01 10 Call My Name! - COLLAR

Out...
XX 01 03 01 生不逢時 - 馮允謙     
XX 02 03 02 自作孽 - ZAIN / Kiri T  
XX 05 02 03 鴕鳥 - DAWN

XX 08 02 08 妖 - The Hertz
XX 10 01 10 難道我還未夠難 - 葉巧琳

歌曲推介 

天堂100% - The Hertz

終於考完試了

支持03
Yan 發表於 2022-1-21 00:38
CM Week 04 得兩個榜上

開心 希望可以長命啲 多啲落榜週
kel_kelvin 發表於 2022-1-21 00:30

唔會好似某位女歌手咁快 out 啦

Long's Music Picks 2022 Week 05

〈一樣〉的 jangle 風格在廣東歌中確實不常見
教人想起外國 indie bands 甚至是某段時期的王菲 有性格又平易近人
歌曲中的電結他聲一直重複
彷彿掃走人心裡的一切煩惱 讓人自在得很

究竟世界怎樣  
到底想我點樣

01 06 03 01 一樣 - 張蔓姿      
02 03 02 02 情意結 - 陳輝陽 x 女聲合唱      
03 04 02 03 身後身 - 周國賢 
04 01 03 01 Little Miss Janice - 衛蘭 
05 07 02 05 低調系 - SoWhat    
06 XX 01 06 葉落冰川 - 泳兒    
07 05 03 05 鏡中鏡 - 姜濤
08 02 04 02 好好地過 - RubberBand             
09 XX 01 09 Falling Upwards - Yukilovey             
10 XX 01 10 修羅場 - 許廷鏗

Out...
XX 08 01 08 月台上碰面 - 薛凱琪  
XX 09 05 01 
團圓說 - 謝安琪
XX 10 01 10 
Call My Name! - COLLAR

歌曲推介 

花心 - 泳兒

《Dark Light Of The Soul》上榜紀錄回顧

明日花 4
野木蘭 6
花心 3
溝渠暢泳 3
所有遺失的東西 4
孤毒 -
荊棘海 1
沉溺 1
葉落冰川 6*

唯一有冠係 2021
唯一一首上唔到都係 2021

原來我好耐冇冠過泳兒
John 發表於 2022-1-27 07:08

泳兒哭了

我地 一樣
Yan 發表於 2022-1-27 07:17

懷疑榜主為咗同我撞冠 特登 雙周冠

姿姐好勁!
chachacharlie 發表於 2022-1-27 21:48

喜歡蔓G

Support 榜主
on07111 發表於 2022-1-28 20:18

支持 AgaKong / AhKay 雙周冠 in 2022!!

Long's Music Picks 2022 Week 06

論驚喜雖然不及前兩首歌
但作為最後一 plug
恰如其分令這長達三年的音樂企劃圓滿落幕

是我敢相信奇蹟
若是天地無奇蹟
然而生命是奇蹟
葉落在冰川中

01 06 03 01 
葉落冰川 - 泳兒      
02 05 03 02 
低調系 - SoWhat      
03 04 04 01 
Little Miss Janice - 衛蘭 
04 09 02 09 
Falling Upwards - Yukilovey 
05 XX 01 05 MM7 - 柳應廷

06 03 03 03 
身後身 - 周國賢    
07 01 04 01 
一樣 - 張蔓姿
08 10 02 08 
修羅場 - 許廷鏗             
09 02 03 02 
情意結 - 陳輝陽 x 女聲合唱             
10 XX 01 10 樹 - Serrini

Out...
XX 07 03 05 鏡中鏡 - 姜濤  
XX 08 04 02 

歌曲推介 

豔羨 - 吳雨霏

新一年最大目標係要多啲自信!

自信就要學kary@沙灘節!
送多首歌俾榜豬
Yan 發表於 2022-2-3 08:33
連霏霏都可以咁自信跳唱

就知道呢個世界係冇嘢做唔到!

支持我霏
bagfgfcde 發表於 2022-2-3 10:24

環球同903可唔可以破冰就睇 Kary 今年復唔復出了

Gin fun中出了一個叛徒
kel_kelvin 發表於 2022-2-3 11:54

邊個 Gin fun 咁衰...

恭喜美吓!
第九位好高質!
616.1314 發表於 2022-2-3 13:28

離開的戀人都 都會像命運纏綿我一世 可惜翻唱歌多數冇冠

好掛住霏妹
jasonng 發表於 2022-2-5 15:49

想睇你頭像跳唱 cum with me...

Long's Music Picks 2022 Week 07

字字鏗鏘 擲地有聲
編曲的 hook 一直重複令人越聽越上癮
後段的弦樂點綴令歌曲更有層次
絕對是今年其中一首最出眾的歌曲

當不到的低調系
信靠事在人為
收風不差可惜輸給偏章
醒一巴摑得要響
直接提神 提防力有不逮

01 02 04 01 低調系 - SoWhat      
02 05 02 02 MM7 - 柳應廷      
03 01 03 03 葉落冰川 - 泳兒 
04 XX 01 04 狠愛狠愛你 - 王菀之 
05 XX 01 05 剎那的 - 張蔓莎    
06 07 05 01 一樣 - 張蔓姿    
07 XX 01 07 REPLY 唔鍾意錢 - Luna Is A Bep
08 10 02 08 樹 - Serrini             
09 03 05 01 Little Miss Janice - 衛蘭             
10 XX 01 10 Tomorrow - AGA

Out... 
XX 04 02 04 
Falling Upwards - Yukilovey
XX 06 03 03 身後身 - 周國賢

XX 08 02 08 修羅場 - 許廷鏗
XX 09 03 02 情意結 - 陳輝陽 x 女聲合唱

歌曲推介 

Love Me More - Mitski

I need you to love me more
Love me more, love me more
Love enough to drown it out
Drown it out, drown me out

兩姊妹都好勁
Yan 發表於 2022-2-10 07:59

菲律賓籍代表蘭蘭同AGA都真係幾勁

呢位榜主真係好愛JL
睇嚟AK能夠有個低位已經係好彩
on07111 發表於 2022-2-10 08:33

可能JL嗰個係死位嚟呢
另外嗰個JL就...

青口咁快上榜 !
jasonng 發表於 2022-2-10 19:01

呢排賓賓仲要出街買餸...
辛苦Heidi了!

gigi and sasa!
Mic2001 發表於 2022-2-12 15:20
兩個都支持!  

泳兒 PK 係咪應該係 01
616.1314 發表於 2022-2-14 08:50

Shxt

今個禮拜改翻先

Long's Music Picks 2022 Week 08

R&B 更能凸顯到 Jay Fung 的律動感

讓聽眾總是那麼陶醉於他的聲線
的確是現今最突出的男歌手

心意貼緊 揭開的封印
這樣微妙 羅曼蒂克 對分
It’s you and me yay
這報復式戀愛 全面驅走晦暗

祝天下有情人終成眷屬

01 XX 01 01 報復式浪漫 - 馮允謙    
02 04 02 02 狠愛狠愛你 - 王菀之
03 07 02 03 REPLY 唔鍾意錢 - Luna Is A Bep
04 01 05 01 低調系 - SoWhat
05 08 03 05 樹 - Serrini
06 XX 01 06 Wanna Be Like You - R.O.O.T
07 05 02 05 剎那的 - 張蔓莎
08 03 04 01 葉落冰川 - 泳兒
09 XX 01 09 Now Here, Man! - The Hertz         
10 10 02 10 Tomorrow - AGA

Out... 
XX 02 02 02 MM7 - 柳應廷
XX 06 05 01 一樣 - 張蔓姿
XX 09 05 01 Little Miss Janice - 衛蘭

In my head... 
賴床 - 謝安琪

而家每日都要返學
賴床漸成難事

榜豬好高質

另一位值69分嘅謙b消失左
Yan 發表於 2022-2-17 10:30
唔係佢唱應該可以勁快上榜 + 穩冠

好快

John 發表於 2022-2-18 01:21
喜歡謙B 趁情人節嘅禮拜冠埋

青口可以上十星期第十位了
chachacharlie 發表於 2022-2-18 23:23

Team Gin 就想!梗係 10>10>09>09...>02>02>01>01 啦

Long's Music Picks 2022 Week 09

遠遠看著你 你的一顰一笑總是牽動著我

與你相處的每一刻 足以讓我回味一整夜
你的每一句說話 每一段訊息 讓我過份解讀
所有一剎那 堆積起來
你在我腦海已揮之不去了

01 07 03 01 剎那的 - 張蔓莎    
02 10 03 02 Tomorrow - AGA
03 06 02 03 Wanna Be Like You - R.O.O.T
04 02 03 02 狠愛狠愛你 - 王菀之
05 09 02 05 Now Here, Man! - The Hertz
06 XX 01 06 關你屁事 - 關勁松的Astrology
07 XX 01 07 By The Time - 徐嘉浩
08 01 02 01 報復式浪漫 - 馮允謙
09 XX 01 09 lately - moon tang         
10 XX 01 10 某種老朋友 - 林家謙

Out... 
XX 03 02 03 
REPLY 唔鍾意錢 - Luna Is A Bep
XX 04 05 01 低調系 - SoWhat
XX 05 03 05 樹 - Serrini
XX 08 04 01 葉落冰川 - 泳兒

歌曲推薦 
I Wonder Why My Favourite Boy Leaves Me In The Rain - The Marshmallow Kisses

Twee pop

發現呢位榜主一路上住悶morrow
但係就一直希望其他人快啲 out 咗佢

謙B talent! ...
on07111 發表於 2022-2-24 09:14
呢位榜主開榜第一個禮拜係冠小問題

開始懷疑係Gaga派去Gin粉嘅臥底...

某種老朋友咁魔音都上到榜
jasonng 發表於 2022-2-24 09:24

CC x 林夕嘅作品
冇上過榜會有啲過意唔去

口裏說不 身體很誠實嘅ga粉

係咪有能說不的袐密
Yan 發表於 2022-2-24 09:44

睇咗 + update 咗呢幾年total冠軍週數 (#2)
明明三姐妹入面AGA最少冠

暫時觀察到今年未有一首第10位上榜嘅歌 最後可以登上冠軍位置
kel_kelvin 發表於 2022-2-24 10:19

心水好清
的確第十位係比較少會冠

10>11>01
梨胃言 發表於 2022-2-24 10:44

頭兩週好似啱。。最尾唔肯定。。

CC x 許弘毅 作品

別人的迦index :0
成迦index: 0
on07111 發表於 2022-2-24 11:22

冇 plug / 合寫另計
明明我冠埋搬

揭開左榜主假面目!
唔怪得冠sa姨
Yan 發表於 2022-2-24 11:57

我冇收人錢呀

上年有
01        RE        06        01 XXXX - XXX 10>04>03>06>10>XX>01
on07111 發表於 2022-2-25 06:32

XXXX(XXX) - XXX 都係

舊年RE冠應該係反對無效
Yan 發表於 2022-2-25 09:31

你咁記得嘅 我都load咗一陣先諗起

支持 01 02 03 04 05 06 07 08 09
bagfgfcde 發表於 2022-2-26 09:17
謙B:(女妖叫)ahhhh

支持XXXX(XXX)
kel_kelvin 發表於 2022-2-26 20:04

心之科學 (Dear JY Mix)

支持金星女孩(江
on07111 發表於 2022-2-26 23:15

其實我覺得江

Long's Music Picks 2022 Week 10

充滿力量的噪音搖滾 繼續以爽朗的電結他旋律洗腦
加上一句簡單直接的宣言
「我鐘意做甚麼 關你屁事」
讓人暫時忘卻一堆無理規矩

我鍾意做甚麼 關你屁事
我就是任性 我就是不羈

01 06 02 01 關你屁事 - 關勁松的Astrology    
02 07 02 02 By The Time - 徐嘉浩
03 09 02 03 lately - moon tang 
04 05 03 04 Now Here, Man! - The Hertz
05 XX 01 05 無常家 - 岑寧兒
06 08 03 01 報復式浪漫 - 馮允謙
07 01 04 01 剎那的 - 張蔓莎
08 02 04 02 Tomorrow - AGA
09 03 03 03 Wanna Be Like You - R.O.O.T

10 XX 01 10 大日如來 - 李芷君

Out... 
XX 04 03 02 
狠愛狠愛你 - 王菀之
XX 10 01 10 
某種老朋友 - 林家謙

歌曲推薦 
舊街角 - 連詩雅

原來已經六年前
一齊聽舊街角單純嘅日子已回不去
時光總不留人 難得過去幸運
而家睇翻特別有感觸

約定夏季相見 卻定格了冬天
Yan 發表於 2022-3-3 11:15

首歌真係好 sad 聽到喊了

林生一周命
chachacharlie 發表於 2022-3-4 12:45
Better than 神奇的XXXX

支持攞婆莎姨 & 攞女阿月
希望Salina & Quota 齊齊攞新人獎

JasOh103 發表於 2022-3-4 21:06
可惜喺度 Quota 唔當新人
只能夠睇住個攞婆上台

冠軍歌好聽
bagfgfcde 發表於 2022-3-5 08:50

AGA: 關李屁事!

~~新一版

Long's Music Picks 2022 Week 11

阿月把聲好好聽
A song that's growing on me

Yeah you hated everything I like the most
All my colours and the flaws you couldn’t handle

01 03 03 01 lately - moon tang    
02 01 03 01 關你屁事 - 關勁松的Astrology
03 05 02 03 無常家 - 岑寧兒 
04 XX 01 04 兩種語言 - 鄧小巧
05 02 03 02 By The Time - 徐嘉浩
06 XX 01 06 二話都說 - WHIZZ
07 04 04 04 Now Here, Man! - The Hertz
08 06 04 01 報復式浪漫 - 馮允謙
09 XX 01 09 點點 - Yukilovey        
10 09 04 03 Wanna Be Like You - R.O.O.T

Out... 
XX 07 04 01 剎那的 - 張蔓莎
XX 08 04 02 Tomorrow - AGA

XX 10 01 10 大日如來 - 李芷君

歌曲推薦 
感情用事 - 張敬軒

明日幾多壞事情 仍然是不枉曾經見證
謠言推測世界有疫症
在你身邊去也高興

咁快OUT迪迪
睇嚟要預備定上環球另一位女歌手嘅3月新歌
梨胃言 發表於 2022-3-10 09:38

姓吳/陳嗰個出新歌就話姐...
淨低嗰個...IDK her

Yuki
Yan 發表於 2022-3-10 10:18

已經有兩首上榜了!超勁

Deefull 發表於 2022-3-10 13:59

多謝支持支持 吃了這女孩

Long's Music Picks 2022 Week 12

看著窗外白雪茫茫 更添思鄉愁緒
腦海重演昔日的一幕幕 裏面的人和事 都變得遙不可及
小巧用柔和的聲線唱出腦海中種種細膩感覺
那種讓人難受的落寞 我也好像默默感受到

時差之間兩種語言
各也有空虛少不免

01 04 02 01 兩種語言 - 鄧小巧    
02 05 03 02 By The Time - 徐嘉浩
03 09 02 03 點點 - Yukilovey 
04 XX 01 04 剛好 - 李幸倪
05 01 04 01 lately - moon tang
06 02 04 01 關你屁事 - 關勁松的Astrology
07 03 03 03 無常家 - 岑寧兒
08 XX 01 08 我也難過的 - 吳林峰 / 謝芊彤
09 XX 01 09 Sympathy - Merry Lamb Lamb        
10 XX 01 10 半 - 李駿傑

Out... 
XX 06 01 06 二話都說 - WHIZZ
XX 07 04 04 Now Here, Man! - The Hertz
XX 08 04 01 報復式浪漫 - 馮允謙

XX 09 04 03 Wanna Be Like You - R.O.O.T

歌曲推薦 
詩歌舞街 - my little airport

同樣穿插在現在與過去之間
你一直說著現在的動向 我心裡只在回想以前的我們
想起我們在麥記的最後一夜 然後不知怎的 一切都變了

BTW 總係覺得 Demo 版好聽啲
Intro 已經有啲唔同

幸兒好勁
John 發表於 2022-3-17 07:46

勁霆真係勁

Love Gin Love 4
on07111 發表於 2022-3-17 08:38

俾你睇穿了

這被舖空一半我睡半邊 快d返嚟la

Mirror堆歌居然係上呢首
Yan 發表於 2022-3-17 08:56

二月幾首入面淨係OK呢首 同埋支持下新人

Gin Lee
梨胃言 發表於 2022-3-17 09:26

Gin Lee is back

正式宣佈
Long's Music Picks 2022 Week 13
冠軍歌 : Gin Lee - 剛好 !!!
jasonng 發表於 2022-3-17 09:49

04>02>02...>01 (Week 52)!!
女金 confirmed

第四位
良好的歌唱技巧
它上升得很好
kel_kelvin 發表於 2022-3-17 13:40

第四位
非常原始和有效
頭等艙

(原來 google translate Gin Lee = 李金 )

江好 = 預定 SOTY!
chachacharlie 發表於 2022-3-17 17:08

邊有咁容易!有冇冠都未知

第四位 talent!!!
JasOh103 發表於 2022-3-17 22:35

Talent always wins Bye 悶morrow

唔認識第四位歌曲同主唱歌手,多謝介紹
bagfgfcde 發表於 2022-3-19 09:40

Gin Gin今次嘅表現的確令人耳目一新
Gin fun 唔認得都唔出奇!

Long's Music Picks 2022 Week 13

一開頭以玩味十足的編曲包裝 然後厚重的鼓聲突然來襲 風格一轉眼變得搖滾
整首歌的編排都相當多變 猶如坐上情感過山車 包含著各種情緒起伏
歌曲所說的點點 就是歌者因為情緒起伏而引發的濕疹
取材能夠如此特別 同時處理得如此精彩
才對得上「港版XXX」這個稱號

別躲避 終須記起
藉着點點大聲宣示 不甘如此

01 03 03 01 點點 - Yukilovey    
02 04 02 02 剛好 - 李幸倪 
03 08 02 03 我也難過的 - 吳林峰 / 謝芊彤
04 05 05 01 lately - moon tang
05 01 03 01 兩種語言 - 鄧小巧
06 02 04 02 By The Time - 徐嘉浩
07 XX 01 07 #RBF - Kerryta
08 06 05 01 關你屁事 - 關勁松的Astrology
09 09 02 09 Sympathy - Merry Lamb Lamb        
10 XX 01 10 世界與你無關 (Acoustic Version) - 陳蕾

Out... 
XX 07 03 03 無常家 - 岑寧兒
XX 10 01 10 半 - 李駿傑

歌曲推薦 
True Romance - 麥浚龍

你心思多到 怎麼細訴
這感覺多好 知道自己不知道
但知是我 預知和你 會很好

環球另外三首應該都係咁先啦
Yan 發表於 2022-3-24 19:13

先知應該都上到嘅

OMG嗰首聽完淨係覺得 Jace b 好正 俾仙羽打救過都冇用

李金!李金!
好聲音!
kel_kelvin 發表於 2022-3-24 19:23

我要改口叫你金幸倪呀

喜歡幸兒
chachacharlie 發表於 2022-3-24 19:30

李幸倪恨你

04>02(4-2)>XX(2-2)
梨胃言 發表於 2022-3-24 19:40

04(2^2)>02(2^1)>01(2^0)

聽說 謙卑的人
只要亞軍 仍然很興奮
請 你叫我 第 二名
我鬥到最後 只差一分

喜歡祖先 ...
on07111 發表於 2022-3-24 20:29

yayaya 想當年聽到屋企隔籬細路仔大喊...

名留青史 最後勝利 不只有一種
各位觀眾 另外一種 叫雖敗猶榮
有時候愛寵
冠 亞 季 沒 有 不 同

亞軍=冠 ...
梨胃言 發表於 2022-3-24 20:51

原來亞亞亞係祖兒用嚟安慰一眾女銀/銅歌手ssss嘅歌...

江好走勢圖
4->2->1->3->6->11
on07111 發表於 2022-3-26 09:46
數學100fun

不過今個禮拜未出。。。可能真係 y= -2x + 6

原來呢位榜主咁鍾意剛剛好
bagfgfcde 發表於 2022-3-26 09:59

榜主原來係暗遷粉

Long's Music Picks 2022 Week 14

經過上年後 發現自己對這位女歌手要求好像下降了
這首歌雖然不太出眾 但一切也感覺剛剛好
相當喜歡 Gin Lee 處理這首歌的方法
能收能放 同時把聽眾帶入節奏當中
帶點率性和自信 頗有天后的風範

難道需要 時來運到
親愛的 存在多好
真不枉當天段段徒勞
剛好

01 02 03 01 
剛好 - 李幸倪    
02 03 03 02 我也難過的 - 吳林峰 / 謝芊彤 
03 05 04 01 兩種語言 - 鄧小巧
04 01 04 01 點點 - Yukilovey
05 XX 01 05 笑死 - Chancharlie
06 04 06 01 lately - moon tang
07 XX 01 07 日月無常 - Kendy Suen
08 XX 01 08 先知 - 石山街
09 XX 01 09 醫生我無病 - 藍奕邦

10 10 02 10 世界與你無關 (Acoustic Version) - 陳蕾

Out... 
XX 06 04 02 
By The Time - 徐嘉浩
XX 07 01 07 
#RBF - Kerryta

XX 08 05 01 關你屁事 - 關勁松的Astrology
XX 09 02 09 Sympathy - Merry Lamb Lamb

歌曲推薦 

時候不早 - 張天賦
我都唔知道 Live (my little airport)

想分享下一件開心+一件唔開心嘅事
唔開心嘅就係一間由細行到大嘅超市分店執咗

開心嘅就係 mla 終於 upload 咗七個月前嘅演唱會喇
睇翻諗翻起好多嘢
今次一聽 Intro 就打冷顫嘅:
悲傷的採購
彌敦道的一晚 good trip
失落沮喪歌
再殺一個人 (我嗰場 encore 唱咗 )

真係好感恩生存喺有 mla 嘅年代

咁高質嘅冠軍歌都話自己要求下降
kevinlai1621 發表於 2022-3-31 08:23

可能係比定藉口自己上第時李幸倪EK新歌...

希望對迪迪要求低啲
梨胃言 發表於 2022-3-31 08:35
應該已經好低了
kel_kelvin 發表於 2022-3-31 15:29

其實都真係低咗唔少
小問題後冇一首真係好鍾意會 loop

就睇下下首派番Eric Kwok係咪都有冠
Yan 發表於 2022-3-31 08:35

期待迷幻電子 希望係 IDK 2.0
聽完 IDK 我都好迷

相當喜歡 Gin Lee
kel_kelvin 發表於 2022-3-31 13:28

我也是!環球最好的歌手之一

準備迎接剛好第二個冠軍週!
chachacharlie 發表於 2022-3-31 14:04

可惜我冇噴榜...

辛苦李了
Gin Lee:
敢愛我請講出來
講都不敢叫我怎忍耐
話愛就愛(別錯過被愛)
明刀明槍 誰敢阻礙{ ...
on07111 發表於 2022-3-31 15:25

李終於會不會改 我都要堅決說出來。。。

榜主應該對黃妍要求好高
梨胃言 發表於 2022-3-31 15:32

好低!但係小人都係唔上

Long’s Music Picks 2021 年度總結

年度專輯 提名名單
《九道痕跡》- 黃妍

唱作人獎 (Tag)
提名名單 ...
on07111 發表於 2022-3-31 16:11

被發現愛妍證據了...

其實輕盈應該係佢最好聽嗰首
梨胃言 發表於 2022-3-31 21:48

Agger
其實天光前都 ok 不過俾佢糟蹋咗
最新嗰首真係唔知想點

仲諗住可以喺youtube見到你
Yan 發表於 2022-3-31 18:03

你好想見到我咩
我都想係睇尾場呀

Talent always wins!
JasOh103 發表於 2022-3-31 20:10

希望 keep 到去年尾啦!

另一個係Kary?
梨胃言 發表於 2022-4-2 11:48
講緊 Kelly  

以為1:25:32嗰黑色衫男仔係你

想stalk下你
Yan 發表於 2022-4-2 19:20
我有戴眼鏡的

喜歡幸兒
John 發表於 2022-4-2 20:34
CM吉祥物

lol, no.
bagfgfcde 發表於 2022-4-3 09:12

關你屁事落榜的確幾可惜...

Long's Music Picks 2022 Week 15

婉轉的旋律和編曲 音符間彷如流露著點點悲傷 有種欲言又止的難過

你會否像我想起從前的一切 我也不得而知

難過於 跟你的 早晚作息 經已年月相隨
為何最後 那總結是 極疲累
行過的興衰 捱過的崎嶇
這夜各自也 倒敘

01 02 04 01 我也難過的 - 吳林峰 / 謝芊彤    
02 08 02 02 先知 - 石山街 
03 XX 01 03 風靡 - 衛蘭
04 09 02 04 醫生我無病 - 藍奕邦
05 07 02 05 日月無常 - Kendy Suen
06 01 04 01 剛好 - 李幸倪
07 03 05 01 兩種語言 - 鄧小巧
08 XX 01 08 有啲嘢唔講得 - Wolfe
09 04 05 01 點點 - Yukilovey        
10 XX 01 10 不言自明 - 張蔓姿

Out... 
XX 05 01 05 笑死 - Chancharlie
XX 06 06 01 lately - moon tang
XX 10 02 10 世界與你無關 (Acoustic Version) - 陳蕾 

歌曲推薦 
北極光 - 莫文蔚

等一世為看一眼 如何又算貪
早知你 愛不起 怨亦難

支持風靡
不過Janice MV應該唔會跳舞
梨胃言 發表於 2022-4-7 08:18

咁希望佢會學幸兒咁玩GTA

冇啦啦搶走人部車

風魔 好聽
on07111 發表於 2022-4-7 08:26

係風mei5
唔好再俾馬拉大山婆教壞

風靡幾好聽 係冠軍級數
bagfgfcde 發表於 2022-4-7 08:30

我都覺!我嗰時都有冠

若你是那勇敢的人
就結隊排行跟我
Say~
kel_kelvin 發表於 2022-4-7 09:26

蘭B同幸兒真係好姐妹
之前先有 IDK vs IDKIDC
而家有埋同名作

Gigi
Yan 發表於 2022-4-7 10:21

本身佢唔plug都諗住算了
費事年頭已經咁多分

Long's Music Picks 2022 Week 16

雖則合作火花不如我想像中大

但已相當滿意這首製成品

「到底身處喺呢個地方     乜模式乜嘢形狀先叫健康」
記得在通識課曾提及健康的三個層面 (physical, mental, social)
全都安好才稱得上健康
根據這定義 健康的人應該也寥寥可數
一個一個冷酷無情的標籤 又是否有意義呢?

01 04 03 01 醫生我無病 - 藍奕邦    
02 05 03 02 日月無常 - Kendy Suen 
03 01 05 01 我也難過的 - 吳林峰 / 謝芊彤
04 03 02 03 風靡 - 衛蘭
05 XX 01 05 此在 (Day Version) - iii / 楊智遠
06 10 02 06 不言自明 - 張蔓姿
07 XX 01 07 Long D - 陳凱詠
08 XX 01 08 早晨 - Jan Curious
09 07 06 01 兩種語言 - 鄧小巧        
10 06 05 01 剛好 - 李幸倪

Out... 
XX 02 02 02 先知 - 石山街
XX 08 01 08 有啲嘢唔講得 - Wolfe
XX 09 05 01 點點 - Yukilovey

歌曲推薦 
Can you stay - Coldin

一晚就睇曬 唔開心
Baby please
Can you stay in my life?
우리라는 꿈속에서
너와 단둘이

每日一問:朴栖含幾時退伍
weiquan 發表於 2022-4-14 09:57

好想俾佢摸頭

江好可以OUT
梨胃言 發表於 2022-4-14 10:07

富貴男友係時候接力上榜

MC冇得即上
Yan 發表於 2022-4-14 10:16

一般般首歌 同埋我係反光頭
但係都會上到嘅

LA LA LA LA     LA LA LA     LA LA LA LA     LA LA
(Yo) Bounce with me Bounce with me Bounce with m ...
on07111 發表於 2022-4-16 10:19

如果決心揀B1都ok嘅

原來仲嬲緊
kel_kelvin 發表於 2022-4-16 12:34

衰女!(啪) 你學埋班黑粉嚟反我!?

聽蝸牛可以溫中文reading
分析修辭同寫作手法
梨胃言 發表於 2022-4-16 13:20

溫中文就聽鯨落啦
A級填詞人

Long's Music Picks 2022 Week 17

MLA 另一首有點「糖衣毒藥」的歌

在如此夢幻的氛圍下 卻訴說著現實的各種殘酷
不過在最殘忍的四月份 能夠聽到你們的新作
已是非常幸福了

01 XX 01 01 LUNCH - my little airport    
02 XX 01 02 HW1 - 方皓玟 
03 08 02 03 
早晨 - Jan Curious
04 01 04 01 醫生我無病 - 藍奕邦
05 06 03 05 不言自明 - 張蔓姿
06 04 03 03 風靡 - 衛蘭
07 05 02 05 此在 (Day Version) - iii / 楊智遠
08 XX 01 08 渡澗 - 鍾楚翹CHOR
09 07 02 07 Long D - 陳凱詠        
10 XX 01 10 小心地滑 - MC張天賦

Out... 
XX 02 03 02 
日月無常 - Kendy Suen
XX 03 05 01 我也難過的 - 吳林峰 / 謝芊彤
XX 09 06 01 兩種語言 - 鄧小巧

XX 10 05 01 剛好 - 李幸倪

歌曲推薦 
香港香港 - 粉紅A
睇完套戲唔係好講到嘢

我會說
香港
還未到對岸
隨時受到踫撞
你我要抵抗

HW1高位上
梨胃言 發表於 2022-4-21 09:07

當然要啦 本身諗緊空降冠軍添

01        RE        06        01 XXXX - XXX 10>04>03>06>10>XX>01 is coming
on07111 發表於 2022-4-21 09:19

有RE之前嘅走勢都要偷笑

大膽估10>xx
Yan 發表於 2022-4-21 12:19

咁又大膽咗啲
賦B係唱得好嘅 係其他方面唔掂

剛好好慘
JasOh103 發表於 2022-4-21 12:23

可能費事個榜被人覺得有陣老人除掛

希望下星期冠舊情歌
bagfgfcde 發表於 2022-4-21 13:36

咁快就想 mla out。。。雖然的確有其他歌想自 plug