返回列表 發帖
咁快OUT迪迪
睇嚟要預備定上環球另一位女歌手嘅3月新歌

Yuki

咁快OUT迪迪
睇嚟要預備定上環球另一位女歌手嘅3月新歌
梨胃言 發表於 2022-3-10 09:38

姓吳/陳嗰個出新歌就話姐...
淨低嗰個...IDK her

Yuki
Yan 發表於 2022-3-10 10:18

已經有兩首上榜了!超勁

Deefull 發表於 2022-3-10 13:59

多謝支持支持 吃了這女孩

Long's Music Picks 2022 Week 12

看著窗外白雪茫茫 更添思鄉愁緒
腦海重演昔日的一幕幕 裏面的人和事 都變得遙不可及
小巧用柔和的聲線唱出腦海中種種細膩感覺
那種讓人難受的落寞 我也好像默默感受到

時差之間兩種語言
各也有空虛少不免

RK   LW  NW  PK   Song          
01 04 02 01 兩種語言 - 鄧小巧    
02 05 03 02 By The Time - 徐嘉浩
03 09 02 03 點點 - Yukilovey 
04 XX 01 04 剛好 - 李幸倪
05 01 04 01 lately - moon tang
06 02 04 01 關你屁事 - 關勁松的Astrology
07 03 03 03 無常家 - 岑寧兒
08 XX 01 08 我也難過的 - 吳林峰 / 謝芊彤
09 XX 01 09 Sympathy - Merry Lamb Lamb        
10 XX 01 10 半 - 李駿傑

Out... 
XX 06 01 06 二話都說 - WHIZZ
XX 07 04 04 Now Here, Man! - The Hertz
XX 08 04 01 報復式浪漫 - 馮允謙

XX 09 04 03 Wanna Be Like You - R.O.O.T

歌曲推薦 
詩歌舞街 - my little airport

同樣穿插在現在與過去之間
你一直說著現在的動向 我心裡只在回想以前的我們
想起我們在麥記的最後一夜 然後不知怎的 一切都變了

BTW 總係覺得 Demo 版好聽啲
Intro 已經有啲唔同

幸兒好勁
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Love Gin Love 4
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

這被舖空一半我睡半邊 快d返嚟la

Mirror堆歌居然係上呢首

Gin Lee

正式宣佈
Long's Music Picks 2022 Week 13
冠軍歌 : Gin Lee - 剛好 !!!

第四位
良好的歌唱技巧
它上升得很好

江好 = 預定 SOTY!

第四位 talent!!!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

幸兒好勁
John 發表於 2022-3-17 07:46

勁霆真係勁

Love Gin Love 4
on07111 發表於 2022-3-17 08:38

俾你睇穿了

這被舖空一半我睡半邊 快d返嚟la

Mirror堆歌居然係上呢首
Yan 發表於 2022-3-17 08:56

二月幾首入面淨係OK呢首 同埋支持下新人

Gin Lee
梨胃言 發表於 2022-3-17 09:26

Gin Lee is back

正式宣佈
Long's Music Picks 2022 Week 13
冠軍歌 : Gin Lee - 剛好 !!!
jasonng 發表於 2022-3-17 09:49

04>02>02...>01 (Week 52)!!
女金 confirmed

第四位
良好的歌唱技巧
它上升得很好
kel_kelvin 發表於 2022-3-17 13:40

第四位
非常原始和有效
頭等艙

(原來 google translate Gin Lee = 李金 )

江好 = 預定 SOTY!
chachacharlie 發表於 2022-3-17 17:08

邊有咁容易!有冇冠都未知

第四位 talent!!!
JasOh103 發表於 2022-3-17 22:35

Talent always wins Bye 悶morrow

唔認識第四位歌曲同主唱歌手,多謝介紹

唔認識第四位歌曲同主唱歌手,多謝介紹
bagfgfcde 發表於 2022-3-19 09:40

Gin Gin今次嘅表現的確令人耳目一新
Gin fun 唔認得都唔出奇!

一開頭以玩味十足的編曲包裝 然後厚重的鼓聲突然來襲 風格一轉眼變得搖滾
整首歌的編排都相當多變 猶如坐上情感過山車 包含著各種情緒起伏
歌曲所說的點點 就是歌者因為情緒起伏而引發的濕疹
取材能夠如此特別 同時處理得如此精彩
才對得上「港版XXX」這個稱號

別躲避 終須記起
藉着點點大聲宣示 不甘如此

01 03 03 01 點點 - Yukilovey    
02 04 02 02 剛好 - 李幸倪 
03 08 02 03 我也難過的 - 吳林峰 / 謝芊彤
04 05 05 01 lately - moon tang
05 01 03 01 兩種語言 - 鄧小巧
06 02 04 02 By The Time - 徐嘉浩
07 XX 01 07 #RBF - Kerryta
08 06 05 01 關你屁事 - 關勁松的Astrology
09 09 02 09 Sympathy - Merry Lamb Lamb        
10 XX 01 10 世界與你無關 (Acoustic Version) - 陳蕾

Out... 
XX 07 03 03 無常家 - 岑寧兒
XX 10 01 10 半 - 李駿傑

歌曲推薦 
True Romance - 麥浚龍

你心思多到 怎麼細訴
這感覺多好 知道自己不知道
但知是我 預知和你 會很好

環球另外三首應該都係咁先啦

李金!李金!
好聲音!

喜歡幸兒

04>02(4-2)>XX(2-2)

聽說 謙卑的人
只要亞軍 仍然很興奮
請 你叫我 第 二名
我鬥到最後 只差一分

喜歡祖先
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

聽說 謙卑的人
只要亞軍 仍然很興奮
請 你叫我 第 二名
我鬥到最後 只差一分

喜歡祖先 ...
on07111 發表於 2022-3-24 20:29

名留青史 最後勝利 不只有一種
各位觀眾 另外一種 叫雖敗猶榮
有時候愛寵
冠 亞 季 沒 有 不 同

亞軍=冠軍
下個禮拜可以OUT剛好

環球另外三首應該都係咁先啦
Yan 發表於 2022-3-24 19:13

先知應該都上到嘅

OMG嗰首聽完淨係覺得 Jace b 好正 俾仙羽打救過都冇用

李金!李金!
好聲音!
kel_kelvin 發表於 2022-3-24 19:23

我要改口叫你金幸倪呀

喜歡幸兒
chachacharlie 發表於 2022-3-24 19:30

李幸倪恨你

04>02(4-2)>XX(2-2)
梨胃言 發表於 2022-3-24 19:40

04(2^2)>02(2^1)>01(2^0)

聽說 謙卑的人
只要亞軍 仍然很興奮
請 你叫我 第 二名
我鬥到最後 只差一分

喜歡祖先 ...
on07111 發表於 2022-3-24 20:29

yayaya 想當年聽到屋企隔籬細路仔大喊...

名留青史 最後勝利 不只有一種
各位觀眾 另外一種 叫雖敗猶榮
有時候愛寵
冠 亞 季 沒 有 不 同

亞軍=冠 ...
梨胃言 發表於 2022-3-24 20:51

原來亞亞亞係祖兒用嚟安慰一眾女銀/銅歌手ssss嘅歌...

江好走勢圖
4->2->1->3->6->11
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原來呢位榜主咁鍾意剛剛好

江好走勢圖
4->2->1->3->6->11
on07111 發表於 2022-3-26 09:46
數學100fun

不過今個禮拜未出。。。可能真係 y= -2x + 6

原來呢位榜主咁鍾意剛剛好
bagfgfcde 發表於 2022-3-26 09:59

榜主原來係暗遷粉

Long's Music Picks 2022 Week 14

經過上年後 發現自己對這位女歌手要求好像下降了
這首歌雖然不太出眾 但一切也感覺剛剛好
相當喜歡 Gin Lee 處理這首歌的方法
能收能放 同時把聽眾帶入節奏當中
帶點率性和自信 頗有天后的風範

難道需要 時來運到
親愛的 存在多好
真不枉當天段段徒勞
剛好

01 02 03 01 
剛好 - 李幸倪    
02 03 03 02 我也難過的 - 吳林峰 / 謝芊彤 
03 05 04 01 兩種語言 - 鄧小巧
04 01 04 01 點點 - Yukilovey
05 XX 01 05 笑死 - Chancharlie
06 04 06 01 lately - moon tang
07 XX 01 07 日月無常 - Kendy Suen
08 XX 01 08 先知 - 石山街
09 XX 01 09 醫生我無病 - 藍奕邦

10 10 02 10 世界與你無關 (Acoustic Version) - 陳蕾

Out... 
XX 06 04 02 
By The Time - 徐嘉浩
XX 07 01 07 
#RBF - Kerryta

XX 08 05 01 關你屁事 - 關勁松的Astrology
XX 09 02 09 Sympathy - Merry Lamb Lamb

歌曲推薦 

時候不早 - 張天賦
我都唔知道 Live (my little airport)

想分享下一件開心+一件唔開心嘅事
唔開心嘅就係一間由細行到大嘅超市分店執咗

開心嘅就係 mla 終於 upload 咗七個月前嘅演唱會喇
睇翻諗翻起好多嘢
今次一聽 Intro 就打冷顫嘅:
悲傷的採購
彌敦道的一晚 good trip
失落沮喪歌
再殺一個人 (我嗰場 encore 唱咗 )

真係好感恩生存喺有 mla 嘅年代

咁高質嘅冠軍歌都話自己要求下降
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: Diff. - Gin Lee

希望對迪迪要求低啲

就睇下下首派番Eric Kwok係咪都有冠

相當喜歡 Gin Lee

準備迎接剛好第二個冠軍週!

辛苦李了
Gin Lee:
愛我請講出來
講都不叫我怎忍耐
話愛就愛(別錯過被愛)
明刀明槍 誰阻礙

支持2-10位

希望對迪迪要求低啲
梨胃言 發表於 2022-3-31 08:35

應該已經好低了

應該已經好低了
kel_kelvin 發表於 2022-3-31 15:29

榜主應該對黃妍要求好高

榜主應該對黃妍要求好高
梨胃言 發表於 2022-3-31 15:32

Long’s Music Picks 2021 年度總結

年度專輯 提名名單
《九道痕跡》- 黃妍

唱作人獎 (Tag)
提名名單:
黃妍   

Long's Music Picks 2021 WEEK 32RK        LW        NW        PK        Song        Trend
01        04        02        01        輕盈 - 黃妍        04>01

應該係 愛妍力

Long's Music Picks 2022 Week 14

再殺一個人 (我嗰場 encore 唱咗 )
WZA111 發表於 2022-3-31 08:06

仲諗住可以喺youtube見到你

這首歌雖然不太 ...

Talent always wins!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

年度專輯 提名名單
《九道痕跡》- 黃妍

唱作人獎 (Tag)
提名名單 ...
on07111 發表於 2022-3-31 16:11

其實輕盈應該係佢最好聽嗰首

咁高質嘅冠軍歌都話自己要求下降
kevinlai1621 發表於 2022-3-31 08:23

可能係比定藉口自己上第時李幸倪EK新歌...

希望對迪迪要求低啲
梨胃言 發表於 2022-3-31 08:35
應該已經好低了
kel_kelvin 發表於 2022-3-31 15:29

其實都真係低咗唔少
小問題後冇一首真係好鍾意會 loop

就睇下下首派番Eric Kwok係咪都有冠
Yan 發表於 2022-3-31 08:35

期待迷幻電子 希望係 IDK 2.0
聽完 IDK 我都好迷

相當喜歡 Gin Lee
kel_kelvin 發表於 2022-3-31 13:28

我也是!環球最好的歌手之一

準備迎接剛好第二個冠軍週!
chachacharlie 發表於 2022-3-31 14:04

可惜我冇噴榜...

辛苦李了
Gin Lee:
敢愛我請講出來
講都不敢叫我怎忍耐
話愛就愛(別錯過被愛)
明刀明槍 誰敢阻礙{ ...
on07111 發表於 2022-3-31 15:25

李終於會不會改 我都要堅決說出來。。。

榜主應該對黃妍要求好高
梨胃言 發表於 2022-3-31 15:32

好低!但係小人都係唔上

年度專輯 提名名單
《九道痕跡》- 黃妍

唱作人獎 (Tag)
提名名單 ...
on07111 發表於 2022-3-31 16:11

被發現愛妍證據了...

其實輕盈應該係佢最好聽嗰首
梨胃言 發表於 2022-3-31 21:48

Agger
其實天光前都 ok 不過俾佢糟蹋咗
最新嗰首真係唔知想點

仲諗住可以喺youtube見到你
Yan 發表於 2022-3-31 18:03

你好想見到我咩
我都想係睇尾場呀

Talent always wins!
JasOh103 發表於 2022-3-31 20:10

希望 keep 到去年尾啦!

我也是!環球最好的歌手之一
WZA111 發表於 2022-4-2 09:52

另一個係Kary?

你好想見到我咩
我都想係睇尾場呀
WZA111 發表於 2022-4-2 09:52

以為1:25:32嗰黑色衫男仔係你

想stalk下你

喜歡幸兒
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

這首歌雖然不太 ...

lol, no.

另一個係Kary?
梨胃言 發表於 2022-4-2 11:48
講緊 Kelly  

以為1:25:32嗰黑色衫男仔係你

想stalk下你
Yan 發表於 2022-4-2 19:20
我有戴眼鏡的

喜歡幸兒
John 發表於 2022-4-2 20:34
CM吉祥物

lol, no.
bagfgfcde 發表於 2022-4-3 09:12

關你屁事落榜的確幾可惜...

Long's Music Picks 2022 Week 15

婉轉的旋律和編曲 音符間彷如流露著點點悲傷 有種欲言又止的難過

你會否像我想起從前的一切 我也不得而知

難過於 跟你的 早晚作息 經已年月相隨
為何最後 那總結是 極疲累
行過的興衰 捱過的崎嶇
這夜各自也 倒敘

01 02 04 01 我也難過的 - 吳林峰 / 謝芊彤    
02 08 02 02 先知 - 石山街 
03 XX 01 03 風靡 - 衛蘭
04 09 02 04 醫生我無病 - 藍奕邦
05 07 02 05 日月無常 - Kendy Suen
06 01 04 01 剛好 - 李幸倪
07 03 05 01 兩種語言 - 鄧小巧
08 XX 01 08 有啲嘢唔講得 - Wolfe
09 04 05 01 點點 - Yukilovey        
10 XX 01 10 不言自明 - 張蔓姿

Out... 
XX 05 01 05 笑死 - Chancharlie
XX 06 06 01 lately - moon tang
XX 10 02 10 世界與你無關 (Acoustic Version) - 陳蕾 

歌曲推薦 
北極光 - 莫文蔚

等一世為看一眼 如何又算貪
早知你 愛不起 怨亦難

支持風靡
不過Janice MV應該唔會跳舞

風魔 好聽

風靡幾好聽 係冠軍級數