返回列表 發帖
若你是那勇的人
就結隊排行跟我
Say~

Gigi

支持風靡
不過Janice MV應該唔會跳舞
梨胃言 發表於 2022-4-7 08:18

咁希望佢會學幸兒咁玩GTA

冇啦啦搶走人部車

風魔 好聽
on07111 發表於 2022-4-7 08:26

係風mei5
唔好再俾馬拉大山婆教壞

風靡幾好聽 係冠軍級數
bagfgfcde 發表於 2022-4-7 08:30

我都覺!我嗰時都有冠

若你是那勇敢的人
就結隊排行跟我
Say~
kel_kelvin 發表於 2022-4-7 09:26

蘭B同幸兒真係好姐妹
之前先有 IDK vs IDKIDC
而家有埋同名作

Gigi
Yan 發表於 2022-4-7 10:21

本身佢唔plug都諗住算了
費事年頭已經咁多分

Long's Music Picks 2022 Week 16

雖則合作火花不如我想像中大

但已相當滿意這首製成品

「到底身處喺呢個地方     乜模式乜嘢形狀先叫健康」
記得在通識課曾提及健康的三個層面 (physical, mental, social)
全都安好才稱得上健康
根據這定義 健康的人應該也寥寥可數
一個一個冷酷無情的標籤 又是否有意義呢?

RK   LW  NW  PK   Song          
01 04 03 01 醫生我無病 - 藍奕邦    
02 05 03 02 日月無常 - Kendy Suen 
03 01 05 01 我也難過的 - 吳林峰 / 謝芊彤
04 03 02 03 風靡 - 衛蘭
05 XX 01 05 此在 (Day Version) - iii / 楊智遠
06 10 02 06 不言自明 - 張蔓姿
07 XX 01 07 Long D - 陳凱詠
08 XX 01 08 早晨 - Jan Curious
09 07 06 01 兩種語言 - 鄧小巧        
10 06 05 01 剛好 - 李幸倪

Out... 
XX 02 02 02 先知 - 石山街
XX 08 01 08 有啲嘢唔講得 - Wolfe
XX 09 05 01 點點 - Yukilovey

歌曲推薦 
Can you stay - Coldin

一晚就睇曬 唔開心
Baby please
Can you stay in my life?
우리라는 꿈속에서
너와 단둘이

每日一問:朴栖含幾時退伍

江好可以OUT

MC冇得即上

每日一問:朴栖含幾時退伍
weiquan 發表於 2022-4-14 09:57

好想俾佢摸頭

江好可以OUT
梨胃言 發表於 2022-4-14 10:07

富貴男友係時候接力上榜

MC冇得即上
Yan 發表於 2022-4-14 10:16

一般般首歌 同埋我係反光頭
但係都會上到嘅

富貴男友係時候接力上榜

WZA111 發表於 2022-4-16 09:27

LA LA LA LA     LA LA LA     LA LA LA LA     LA LA
(Yo) Bounce with me Bounce with me Bounce with me

可以溫DSE listening
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

係咪嬲咗MC
kel_kelvin 發表於 2022-1-6 09:57

原來仲嬲緊

LA LA LA LA     LA LA LA     LA LA LA LA     LA LA
(Yo) Bounce with me Bounce with me Bounce with m ...
on07111 發表於 2022-4-16 10:19

聽蝸牛可以溫中文reading
分析修辭同寫作手法

分析修辭同寫作手法
梨胃言 發表於 2022-4-16 13:20

聽特登練英文oral都好好
Mad dog就比較岩小組討論突出自己用

(Yo) Bounce with me Bounce with me Bounce with m ...
on07111 發表於 2022-4-16 10:19

如果決心揀B1都ok嘅

原來仲嬲緊
kel_kelvin 發表於 2022-4-16 12:34

衰女!(啪) 你學埋班黑粉嚟反我!?

分析修辭同寫作手法
梨胃言 發表於 2022-4-16 13:20

溫中文就聽鯨落啦
A級填詞人

如果決心揀B1都ok嘅

衰女!(啪) 你學埋班黑粉嚟反我!?

溫中文就聽鯨落啦
A級填詞人 {:5_1 ...
WZA111 發表於 2022-4-21 08:01

希望通識有一題講Team AK
(a) Anson Kong推出歌曲涉及不同持份者,這些持份者之間會有什麼衝突?解釋你的答案。 (8分)
(b)「Anson Kong應優先推出歌曲。」你是否同意這看法?解釋你的答案。 (12分)

Long's Music Picks 2022 Week 17

MLA 另一首有點「糖衣毒藥」的歌

在如此夢幻的氛圍下 卻訴說著現實的各種殘酷
不過在最殘忍的四月份 能夠聽到你們的新作
已是非常幸福了

01 XX 01 01 LUNCH - my little airport    
02 XX 01 02 HW1 - 方皓玟 
03 08 02 03 
早晨 - Jan Curious
04 01 04 01 醫生我無病 - 藍奕邦
05 06 03 05 不言自明 - 張蔓姿
06 04 03 03 風靡 - 衛蘭
07 05 02 05 此在 (Day Version) - iii / 楊智遠
08 XX 01 08 渡澗 - 鍾楚翹CHOR
09 07 02 07 Long D - 陳凱詠        
10 XX 01 10 小心地滑 - MC張天賦

Out... 
XX 02 03 02 
日月無常 - Kendy Suen
XX 03 05 01 我也難過的 - 吳林峰 / 謝芊彤
XX 09 06 01 兩種語言 - 鄧小巧

XX 10 05 01 剛好 - 李幸倪

歌曲推薦 
香港香港 - 粉紅A
睇完套戲唔係好講到嘢

我會說
香港
還未到對岸
隨時受到踫撞
你我要抵抗

HW1高位上

01        RE        06        01 XXXX - XXX 10>04>03>06>10>XX>01 is coming

大膽估10>xx

剛好好慘
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

大膽估10>xx
Yan 發表於 2022-4-21 12:19

XX 10 01 10 IDK - Gin Lee
XX 10 01 10 敢 - Gin Lee

好似有機會

希望下星期冠舊情歌

HW1高位上
梨胃言 發表於 2022-4-21 09:07

當然要啦 本身諗緊空降冠軍添

01        RE        06        01 XXXX - XXX 10>04>03>06>10>XX>01 is coming
on07111 發表於 2022-4-21 09:19

有RE之前嘅走勢都要偷笑

大膽估10>xx
Yan 發表於 2022-4-21 12:19

咁又大膽咗啲
賦B係唱得好嘅 係其他方面唔掂

剛好好慘
JasOh103 發表於 2022-4-21 12:23

可能費事個榜被人覺得有陣老人除掛

希望下星期冠舊情歌
bagfgfcde 發表於 2022-4-21 13:36

咁快就想 mla out。。。雖然的確有其他歌想自 plug

賦二代!

賦二代!
chachacharlie 發表於 2022-4-23 22:38

CM有好多厲害嘅賦二代

Long's Music Picks 2022 Week 18

Janice 的聲線雖不及 Sophy 有性格
剛開始時還擔心編曲會否太型格
但之後發現 Janice 的演繹恰到好處 柔中帶剛
如風般輕盈 亦如風般有力量
與歌曲相當契合

01 06 04 01 
風靡 - 衛蘭    
02 05 04 02 
不言自明 - 張蔓姿 
03 02 02 02 
HW1 - 方皓玟
04 09 03 04 
Long D - 陳凱詠
05 10 02 05 
小心地滑 - MC張天賦
06 08 02 06 
渡澗 - 鍾楚翹CHOR
07 04 05 01 
醫生我無病 - 藍奕邦
08 01 02 01 
LUNCH - my little airport
09 XX 01 09 GIGGLE - Triple G

10 XX 01 10 早上37.2度 - 泳兒

Out... 
XX 03 02 03 早晨 - Jan Curious
XX 07 02 05 此在 (Day Version) - iii / 楊智遠

歌曲推薦 
You Go I Go - 衛蘭

承認很貪心只因鍾意
拖緊你 箍緊你 挨緊你 極放肆

連冠兩plug

喜歡蘭兒

第一次入嚟就見到蘭B有冠

(蘭B 係Amusic後期啲歌有啲真係幾災難,E11啲歌聽唔落手(e.g.激光中))
究竟點解會有人會讀得明Topology .·´¯`(>▂<)´¯`·.

喜歡風靡 喜歡蘭兒

輕盈

連冠兩plug
Yan 發表於 2022-4-28 09:53

唔知同公司嘅另一位得唔得呢

喜歡蘭兒
kel_kelvin 發表於 2022-4-28 10:44

想睇蘭蘭開 show

(蘭B 係Amusic後期啲歌有啲真係幾災難,E11啲歌聽唔落手(e.g. ...
cfjc_ak 發表於 2022-4-28 16:02

歡迎歡迎
You Go I Go 都叫做E11入面最好聽啦

喜歡風靡 喜歡蘭兒
on07111 發表於 2022-4-28 18:40

多謝支持兩位女歌手

輕盈
梨胃言 發表於 2022-4-28 18:54

黃妍不紅 天理不容!繼續落力 promote 小妍

(蘭B 係Amusic後期啲歌有啲真係幾災難,E11啲歌聽唔落手(e.g. ...
cfjc_ak 發表於 2022-4-28 16:02

明明《坐過你先知愛你》同 《YAETM》都好好聽
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

激光中個種翻唱真係好恐怖,不過其實其他都幾正常,(八九十硬係覺得蘭B唱好奇怪),但係我都鍾意分手總要在雨天嘅。不過我每一次諗到E11,就係激光中,所以基本上請容我對呢隻碟視而不見。

究竟點解會有人會讀得明Topology .·´¯`(>▂<)´¯`·.

支持風靡(Sophy’s Version)

明明《坐過你先知愛你》同 《YAETM》都好好聽
JasOh103 發表於 2022-4-30 10:26

以後聽首歌都會諗起呢句

激光中個種翻唱真係好恐怖,不過其實其他都幾正常,(八九十硬係覺得蘭B唱好奇怪),但係我都鍾意分手總要在 ...
cfjc_ak 發表於 2022-4-30 10:40

咁又真係幾少聽E11

支持風靡(Sophy’s Version)
bagfgfcde 發表於 2022-5-1 09:25

希望有風靡(魔)(Aga's version)

Long's Music Picks 2022 Week 19

到最後 是去或留
相信每個人已為自己做了最好的打算

世界太好始終不夠香港這味道
在這刻只知道 活更好都可以地道

01 03 03 01 
HW1 - 方皓玟    
02 09 02 02 
GIGGLE - Triple G 
03 08 03 01 
LUNCH - my little airport
04 06 03 04 
渡澗 - 鍾楚翹CHOR
05 XX 01 05 竊竊詩 - per se

06 10 02 06 
早上37.2度 - 泳兒
07 02 05 02 
不言自明 - 張蔓姿
08 XX 01 08 VARIOUS - FIESTER

09 XX 01 09 
QUEST?ONS - mansonvibes        
10 XX 01 10 
人 - The Hertz

Out... 
XX 01 04 01 風靡 - 衛蘭
XX 04 03 04 Long D - 陳凱詠

XX 05 02 05 小心地滑 - MC張天賦
XX 07 05 01 醫生我無病 - 藍奕邦

歌曲推薦 
Dt'z it - 方皓玟
你愛我麼 為什麼今天剩低了我
如若最初 我揀邊一個都錯
停住這呼吸聲 痛楚怎可兌換你心跳聲
也不惜代價去換你反應

歌曲推薦好好聽

到最後 是去或留

Gin Lee

到最後 是去或留

Gin Lee
梨胃言 發表於 2022-5-5 08:25

世界太好始終不夠U記這味道

kel_kelvin 發表於 2022-5-5 13:02

告別朋友(AGA)亦無法接受
低調唱反調(反Eric Kwok)已經足夠

支持QE8
支持Gin Lee GO2
梨胃言 發表於 2022-5-5 13:22

我都支持 Team Gin GOT II

支持QE8
on07111 發表於 2022-5-5 13:12

歌曲推薦好好聽
Yan 發表於 2022-5-5 07:54

同意 簡簡單單已經好好聽

到最後 是去或留

Gin Lee
梨胃言 發表於 2022-5-5 08:25

可能 Duncan 已經講明畀Gin做一姐

kel_kelvin 發表於 2022-5-5 13:02

咁佢冇歌唱都可以賣下衫搵錢 又多個故事訪問時候講

支持QE8

我都支持 Team Gin GOT II
on07111 發表於 2022-5-5 13:12

本身諗住支持下可愛樹熊ian陳卓賢
聽完都係算了

梨胃言 發表於 2022-5-5 13:22

支持 Gin Lee GO2 + Go

可能 Duncan 已經講明畀Gin做一姐 ...
WZA111 發表於 2022-5-7 08:45

其實Kary係咪已經離開咗環球

吳雨霏做快樂媽媽 上圍升Cup孕味濃 (23/04/2022)

不言自明仲有冇機會冠

其實Kary係咪已經離開咗環球

吳雨霏做快樂媽媽 上圍升Cup孕味濃 (23/04/2022)  ...
梨胃言 發表於 2022-5-7 10:19

唔知嗰時簽咗幾多年 樂壇陽盛陰衰嘅狀況等緊Kary逆轉

不言自明仲有冇機會冠
weiquan 發表於 2022-5-9 00:27

Gigi: I don't know I don't know

Long's Music Picks 2022 Week 20

(我覺得自己上年新人獎頒得幾啱^^)

同步的心靈互相感應
甜蜜的一起
可愛的你帶我遠走高飛

01 07 06 01 不言自明 - 張蔓姿    
02 06 02 02 早上37.2度 - 泳兒
03 02 03 02 GIGGLE - Triple G 
04 10 02 04 人 - The Hertz
05 03 04 01 LUNCH - my little airport
06 01 04 01 HW1 - 方皓玟
07 05 02 05 竊竊詩 - per se
08 09 02 08 QUEST?ONS - mansonvibes
09 XX 01 09 願望之翼 - 雲浩影        
10 XX 01 10 Freakin' Nightmare - 馮允謙

Out... 
XX 04 03 04 渡澗 - 鍾楚翹CHOR
XX 08 01 08 VARIOUS - FIESTER

歌曲推薦 
迷魂記 - 王菲
一年前嘅我應該喊到死去活來
而家知道 有啲人都係做朋友就夠了

怕甚麼 怕被迷魂 扶著情感 得到細心只怕喪心
愛甚麼 愛令我勇於報答太多人
但卻不知道 如何死裡逃生

舊年請左佢食白果

後悔上年冇頒新人獎+歌曲得11位

李終於會不會改 我都要堅決說出來。。。
WZA111 發表於 2022-4-2 09:52

支持榜主上 信