返回列表 發帖

BAG’S A-SIDE 2022

我與CM結緣於2010年。
本榜單在一年後開始運作,
於2013年成為輪流榜,
2015年更有幸被選為共和榜。
2022年會是我最後一年擔任共和榜主,
至於 BAG’S A-SIDE,大概也將在來年走進歷史。

這些年對整榜的堅持,
讓我學會持之以恆地付出,
雖使我的選擇困難症頻頻發作,
但也教我領略到音樂的美好。
我絕不會覺得心血付諸東流,
只是所有事情皆有完結的一天。

CM還有很多很好的榜主,
懇請大家全力支持他們!

Ciao Ciao :(

我最怕一再想起
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

好開心蘭B以一週命嘅新歌成績結束佢喺BAG'S A-SIDE嘅使命

Ciao

miss you

好少留言但見最後1week想同你講其實我每個禮拜日都會追呢個榜,同埋因為呢個榜我認識多咗好多好歌(例如蔡健雅女士嘅歌) 以後再見了
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

再見
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

沒有BAG的星期日...

有蘭兒 好圓滿

還說下次做更好 誰料這刻是尾聲
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

Goodbye & Hello
健雅以後冇分了…

下星期開始會好唔慣
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

最後一個禮拜
幸兒以後又少幾分

BAG'S A-SIDE 2022
WEEK 53

本週冠軍歌
關你屁事 - 關勁松的Astrology (2 Weeks #1)

雖然稱不上是甚麼驚世鉅作
但每次聽關你屁事
腦海總浮現MV的畫面 然後想起這幾年的生活

我的願望是 有天能大聲地宣告
Lockdown is over
世界終於回復正常
我很幸福快樂
善良的人們都過得很好

一年過去 恭祝大家
身體健康 團團圓圓
忠於自己 關你屁事

TW  LW  NW  PK   MK SONGS          SINGERS
01 RE 08 01 25 關你屁事        關勁松的Astrology (2 Weeks #1)
02 01 02 01 23 Om Tara        蔡健雅
03 06 07 01 21 圍牆倒下前       藍奕邦
04 02 07 02 19 你把我的        my little airport
05 NE 01 05 18 sshhh...          衛蘭
06 03 03 03 17 神話          Novel Fergus
07 04 03 03 16 Me and the Moon      馮允謙
08 10 04 04 14 誅神的黃昏       王菀之 & Serrini
09 07 09 01 13 淹悶          王嘉儀
10 NE 01 10 11 My Little Christmas    iii

OUT:
333 - mansonvibes ft. eli
在天空挖一個洞 - Kendy Suen
bad weather - moon tang

歌曲推薦
下亞厘畢道 - my little airport

由兩個月前等待今晚的來到
都不敢把寄望定得太高
但這約會後為何開始煩惱
自你離開前的一個擁抱

和你設了暗號若想離開提早
但沒設有暗號若想再進一步

幾時回望共和時光隧道
John 發表於 2022-12-25 17:02

早兩日先行左入時光瑞道
聽番以前冠過既歌
有D眼濕濕既感覺

同埋原來我冠過 出色 親 同 I Have A Dream (Kay)

死啦,陣間實被PenguinMusic鬧!
bagfgfcde 發表於 2022-12-25 16:55

幾時回望共和時光隧道
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

欠啦欠啦咁想欠
John 發表於 2022-12-25 16:43

死啦,陣間實被PenguinMusic鬧!

就算我欠交榜,鍾意我個榜嘅人都會覺得好盡責。
bagfgfcde 發表於 2022-12-25 13:59

欠啦欠啦咁想欠
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

辛苦你了
Wonders 發表於 2022-12-25 14:06

喜歡李紫昕

辛苦你了

你唔得閒咪齋pm計分員囉,唔po榜都無所謂㗎
JasOh103 發表於 2022-12-24 20:01

就算我欠交榜,鍾意我個榜嘅人都會覺得好盡責。

你唔得閒咪齋pm計分員囉,唔po榜都無所謂㗎
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

咁快就倒數兩星期
小伙子. 發表於 2022-12-20 21:07

下星期之後就冇了

希望下星期冠Lester Lam/Gin Lee 推薦梁靜茹
weiquan 發表於 2022-12-18 23:04

梁靜茹冇拎過歌后 唔好拎佢出嚟同燕姿同Tanya比啦!

好緊張... 唔知最後一週會冠幸兒邊首歌
kel_kelvin 發表於 2022-12-18 21:20

最大機會係一加一…

下星期要冠祖兒lu
Yan 發表於 2022-12-18 21:14

辛苦李了

下個禮拜虛火RE冠
梨胃言 發表於 2022-12-18 21:13

Little Fires Everywhere 有機會!

契契被out兩次…好慘
WZA111 發表於 2022-12-18 21:10

歷年唯一一首連續兩星期被out嘅歌

咁快就倒數兩星期

希望下星期冠Lester Lam/Gin Lee 推薦梁靜茹

好緊張... 唔知最後一週會冠幸兒邊首歌

下星期要冠祖兒lu

下個禮拜虛火RE冠

契契被out兩次…好慘

Week 53 will be released on 25/12/2022

WEEK 52

本週冠軍歌
Om Tara - 蔡健雅

倒數兩星期
這星期 就留給我最喜愛的歌手

誠然 Om Tara 不是一首很精彩的作品
置於專輯最尾 卻有盪氣迴腸之感 為歌曲昇華
彷彿受過的傷 生命中的不如意
都受到了天使般的聲音安慰

現在生活實在不容易
一邊聽著 Om Tare Tuttare Ture Soha 一邊喃喃唸著
找回內心的平靜 是一件幸福事

TW  LW  NW  PK   MK SONGS          SINGERS
01 NE 01 01 28 Om Tara        蔡健雅
02 RE 06 02 22 你把我的        my little airport
03 06 02 03 20 神話          Novel Fergus
04 03 02 03 18 Me and the Moon     馮允謙
05 NE 01 05 17 333          mansonvibes ft. eli
06 07 06 01 15 圍牆倒下前       藍奕邦
07 04 08 01 13 淹悶          王嘉儀
08 05 05 02 12 在天空挖一個洞     Kendy Suen
09 NE 01 09 10 bad weather       moon tang
10 10 03 04 08 誅神的黃昏       王菀之 & Serrini

OUT:
默​想​空​曠 - 黃衍仁
Take A Breath - 馮允謙
anti-gravity. - 劉君冬 ft. Triple G
厭惡物圖鑑 - 陳健安

歌曲推薦
風衣 - 孫燕姿

近年逐漸離開流行曲的懷抱
但偶爾聽回熟悉的歌曲
又會受到莫名的觸動

琅琅上口的 簡單但情感豐富的
風衣做到了流行音樂的極致

細細個就睇呢個榜 最後兩星期 唔知講乜好
Wonders 發表於 2022-12-18 15:05

邊有可能
我創榜嗰陣你已經女人三十
心慢慢就越變冷
我不恨 也不哭

我不哭 哀傷很凍...
kel_kelvin 發表於 2022-12-11 21:42

Tanya’s song is so much better
JF talented!!
Yan 發表於 2022-12-11 13:13

As always!

細細個就睇呢個榜 最後兩星期 唔知講乜好

好想知WK52冠軍歌係邊首
WZA111 發表於 2022-12-11 21:23

今年有53weeks

心慢慢就越變冷
我不恨 也不哭

我不哭 哀傷很凍...

好想知WK52冠軍歌係邊首

JF talented!!

WEEK 51

本週冠軍歌
默​想​空​曠 - 黃衍仁

結他撥弦如原地打轉 後來逐漸加入其他聲音 極具張力
有點搖滾 但根底還是濃烈的DIY民謠色彩
音樂多元化而有層次 但毫不覺熱鬧
那些樂聲 彷彿都在烘托內心的空洞和寂寞
在專輯中 剛播完六分鐘的默想空曠 沉溺的氛圍還未散去
然後就響起濁水漂流 腦海浮現著同名電影的結尾
伴隨著無聲卻張狂的吶喊 生命彷彿也被燒光

01 NE 01 01 29 默​想​空​曠        黃衍仁
02 RE 03 02 24 Take A Breath      馮允謙
03 NE 01 03 21 Me and the Moon     馮允謙
04 06 07 01 18 淹悶          王嘉儀
05 02 04 02 17 在天空挖一個洞     Kendy Suen
06 NE 01 06 16 神話          Novel Fergus
07 08 05 01 13 圍牆倒下前       藍奕邦
08 NE 01 08 12 anti-gravity.       劉君冬 ft. Triple G
09 05 07 01 11 厭惡物圖鑑       陳健安
10 04 02 04 08 誅神的黃昏       王菀之 & Serrini

OUT:
NINA - Jonathan Yang
氣流 - 雲浩影 ft. AF
寶貝 - 盧華 ft. Lily
你不是第一個離開的人 - G.E.M.
地球上的最後一朵花 - 陳卓賢

歌曲推薦
Letting Go - 蔡健雅

蔡健雅 biggest hit 2022

好似好耐冇見過漿漿
Yan 發表於 2022-12-4 20:35

上次上榜好似係睡皇后
始終都係 Gem stan
WZA111 發表於 2022-12-4 20:31

lol, no.

好似好耐冇見過漿漿

始終都係 Gem stan

WEEK 50

本週冠軍歌
NINA - Jonathan Yang

Jonathan Yang的新專輯 常散發著一陣外國另類搖滾的氣味
不只音樂 連唱腔也會令人想起Thom Yorke等大名字
NINA作為專輯第二首作品 不得不說氣勢磅礴
先是急速地奏著分解和弦 重覆又重覆
至後段開始加入噪搖等元素 音量漸變大
鼓鈸更如刀片敲擊 帶點刺耳 如世界紛擾的噪音
尾段推上高潮之際 又突然戛然而止 確實過癮
器樂編排出色又不失旋律性 是能讓人很快記住的佳作

01 05 02 01 29 NINA          Jonathan Yang
02 06 03 02 23 在天空挖一個洞     Kendy Suen
03 04 04 03 21 氣流          雲浩影 ft. AF
04 NE 01 04 18 誅神的黃昏       王菀之 & Serrini
05 03 06 01 16 厭惡物圖鑑       陳健安
06 07 06 01 13 淹悶          王嘉儀
07 02 03 02 12 寶貝          盧華 ft. Lily
08 01 04 01 11 圍牆倒下前       藍奕邦
09 NE 01 09 10 你不是第一個離開的人  G.E.M.
10 09 02 09 07 地球上的最後一朵花   陳卓賢

OUT:
言之無物 - 陳蕾 & 岑寧兒
餘溫 - xxtilldawn

歌曲推薦
Inside Your Room - Jabin Law

Best song of 2021-2022

其實陳卓賢近兩年已經有三首上榜歌
所以都稱唔上破冰
同樣地 呢位會員好關注嘅家謙 上年同今年都有上過榜 ...
bagfgfcde 發表於 2022-11-30 00:22

支持榜主支持talentsssss