返回列表 發帖

[結果] CM會員共和榜 2021年度我最喜愛的歌曲第四季季選

日期: 2022年1月18日 (星期二)
時間: 21:00
主持: Wonders

候選歌曲名單: (合共38首)
AGA - 理性與任性之間
C AllStar - 北極熊的遺言
C AllStar - 還有48小時
Gareth.T - 勁浪漫 超溫馨
Luna Is A Bep - 每當幻變時
MC $oho & KidNey - 跌嘢唔好搵
MC $oho & KidNey - Black Mirror
per se - 杜松樹之鳥
Serrini - Sweet Sweet Christmas
The Hertz - 天堂100%
The Hertz - 妖 (Ft. Serrini)
方皓玟 - 浮沙
石山街 - 石山派
Anson Kong - 三個字
岑寧兒 - 勿念
周國賢 - 塵世美
林二汶 - 自白的勇氣
林欣彤 - 修養動物
林欣彤 - 鐵樹
林奕匡 - 關於愛的碎念
林家謙 - 在空中的這一秒
林家謙 - 難道喜歡處女座
泳兒 - 沉溺
泳兒 - 荊棘海
洪嘉豪 - 主角光環
張天賦 - 時候不早
張天賦 - 記憶棉
許廷鏗 - 佛系人生
陳凱詠 - 收聲多謝
陳蕾 - 沙門
馮允謙 - 一步一悔過
馮允謙 - 冬日寂寞考
鄧小巧 - 小島
鄭秀文 - 螢
鄭欣宜 - 最難行的路
謝安琪 - 未見過世面的招積
藍奕邦 - 生
關勁松的Astrology - 女仔衫

支持 Wonders

Anson Kong - 三個字
周國賢 - 塵世美
林家謙 - 在空中的這一秒
許廷鏗 - 佛系人生
陳蕾 - 沙門

冇mirror?

冇mirror?
canton_lover 發表於 2022-1-16 22:27

有生生

支持W會員!

有der仔做主持 任性AK應該有獎
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

1)收聲多謝
2)記憶棉
3)一步一悔過
4)天堂100%
5)勿念

期待Wonders點tag 記憶棉
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

投左:

06. MC $oho & KidNey - 跌嘢唔好搵
14. Anson Kong - 三個字
30. 陳蕾 - 沙門
36. 謝安琪 - 未見過世面的招積
37. 藍奕邦 - 生

投選歌曲原因 (Optional) (字數不限)
喜歡祖兒

SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

我要荊棘海

支持AK首七字歌入第四季五強 然後總選投票同citypop齊齊入八強

林家謙上年入四隻歌 但今年仲未有歌入 今次最後機會

另外想問cm生粉總選應該投 記憶棉 定係 反對無效 其實我認我怕越戒越愛越愛越戒
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

CM會員共和榜 2021年度我最喜愛的歌曲第四季季選

Hello,歡迎大家今晚黎到第四季季選
起度多謝ig專員比呢個機會我找數頒季選
頒完今晚最後呢5首歌得獎歌就會開始總選投票
我們的總和

支持der
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

YAY LET'S GO!

事不宜遲先黎第一首

CM會員共和榜 2021年度我最喜愛的歌曲第四季季選 第五位

當李幸倪都做過季選tag主角既時候點少得以下呢隊組合
無論有咩事都好 得閒行開下 放鬆下你會更開心

小小的不爽已暴跳如雷
呼吸都繃緊 越覺深深不忿
這個城市每人 已不懂降溫
抱怨微細缺陷 一臉灰暗
Come on take it easy 放開等閒事
Come on take it easy 請你一試
我們的總和

Hello,歡迎大家今晚黎到第四季季選
起度多謝ig專員比呢 ...
Wonders 發表於 2022-1-18 21:03

乖 等咗好耐到你頒

留名
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

反gin..

係咪小島

希望二月前頒得晒

第五位

在空中的這一秒 [28]
唱:林家謙
曲:林家謙
詞:林家謙
編:林家謙
監:林家謙

改編自過去為別人撰寫的旋律,
配合著全新的歌詞與編曲較舊作多了一份優雅,
而具有日系動畫風格的音樂映畫令人有種洗滌心靈的感覺,
療癒著生活在煩囂都市的我們。

<在空中的這一秒>呈現出另一種截然不同的面向,
令當日的舊曲以新的姿勢得以延續,無疑是一首誠意之作。

在空中的這一秒 同行
隨著風可聽到心跳 在耳邊
在風中多麼縹緲
我甘願相信 這一秒半秒

我們的總和

支持AK首七字歌入第四季五強 然後總選投票同citypop齊齊入八強

林家謙上年入四隻歌 但今年仲未有歌入 今次最後機會
on07111 發表於 17/1/2022 18:58
勁中

林家謙要最歌了

入場支持

CM會員共和榜 2021年度我最喜愛的歌曲第四季季選 第三位

歌都有教 如無力挽回要懂得放手
有啲嘢錯過咗就係錯過咗 點你都追唔返
點解之前唔識做好少少

如果終究要道別
撇脫點 這世界 還在轉
誰猜到散失後面
天空海闊 新一天 漸暖
我們的總和

FOR THE FIRST TIME?

LM G持
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

又一年

林家謙要最歌了
WZA111 發表於 2022-1-18 21:27

翻唱都拎到第5

兩個第三

第五位

在空中的這一秒 [28]
唱:林家謙
曲:林家謙
詞 ...
Wonders 發表於 2022-1-18 21:25

「別人」

兩個第三
John 發表於 2022-1-18 21:42

Two moon...
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

Two moon...
on07111 發表於 18/1/2022 21:43
唔能係掛

嚇死
話時話佢有無歌上過榜

三個字!

林家謙要最歌了
WZA111 發表於 2022-1-18 21:27

謙粉今年跟樹打手學下野
唔再谷哂四首入季選搞到攬炒

林家謙上年入四隻歌 但今年仲未有歌 ...
on07111 發表於 2022-1-17 18:58

熟悉cm生粉嘅都知投票一定係投記憶綿
在這畢生不滅 無極的狀態

熟悉cm生粉嘅都知投票一定係投記憶綿
losyes 發表於 2022-1-18 21:48

真心仲係中意四個字歌多過三個字歌
理性與任性之間

第三位

一步一悔過 [32]
唱:馮允謙
曲:馮允謙
詞:Oscar / 馮允謙
編:T-Ma 馬敬恆 / 林岳霆 Lincoln Lam / 馮允謙
監:T-Ma 馬敬恆

吸血鬼愛情系列第三首作品,
三首作品都有著不同風格,
<一步一悔過>是以遺憾為主題的作品,
有些事錯過了就無法補救,
以至最後悔不當初。

2021年是馮允謙大豐收的一年,
除了有平台繼續讓他展露他的創作才華外,
同一時間亦受到越來越多樂迷的注視,
本年度推出多首作品流行元素及質素兼備,叫好又叫座。

I wanna say sorry for the first time
I wanna say sorry for the last time
時光爛 做人很爛
如何想貪多一秒 未能為你貪
再傾出 每份血肉
這首歌留不低多半晚

我們的總和

真心仲係中意四個字歌多過三個字歌
理性與任性之間
on07111 發表於 2022-1-18 21:50

四個字:
開燈熄燈

三個字:
開錯燈
IDK
這種親

第三位

一步一悔過 [32]
唱:馮允謙
曲:馮允謙
詞:Osc ...
Wonders 發表於 2022-1-18 21:50

I wanna say 三個字 for the first time
在這畢生不滅 無極的狀態

因為有同票既情況 所以下一首頒既都係第三位
我們的總和

好彩謙謙第一季冇入...
如果唔係又多個無一獲獎

四個字:
開燈熄燈

三個字:
開錯燈
IDK
這種親
John 發表於 2022-1-18 21:52

Gin Lee一字歌都好聽

CM會員共和榜 2021年度我最喜愛的歌曲第四季季選 第三位

下一次到底會係幾時
永遠到底有幾遠

仍一起呼吸空氣
仍然 分享一首歌
仍然 珍惜一種骨氣
未太快 放棄真理
仍一起置身這裡
未撤退 信有如果
仍然一起過
都懂太多
我們的總和

理性與任性之間