返回列表 發帖

傳環球同商台反面 生力軍音樂會獨缺環球歌手

【傳環球同商台反面 生力軍音樂會獨缺環球歌手 P1X3L 石山街 Mike杯葛演出】

叱咤頒獎禮各獎項名花有主,商台今日喺專頁宣佈,將於3月15日喺亞洲國際博覽館Arena舉行「叱咤樂壇Brand New Live生力軍音樂會」,演出歌手包括:193、ANSONBEAN、before the night ends、Fatboy、Lokman、MC $oho & KidNey、 MC張天賦、力臻、李妍、呂爵安、炎明熹、姚焯菲、張進翹、張蔓姿、惡夢扭蛋及薛晉寧。

然而,當中竟然欠缺環球得獎生力軍歌手,包括:生力軍男歌手銅獎 #曾比特(Mike)、生力軍組合金獎 #石山街 及銅獎 #P1X3L,惹來環球同商台反面揣測,網民紛紛留言問:「P1X3L 點解冇咗嘅?」、「好正!但mike唔玩呀?」、「環球歌手唔玩」。

今年叱咤頒獎禮,環球未算大豐收,雖然攞咗3個生力軍獎,但環球力捧嘅 #GinLee 、 #AGA 同 #陳凱詠 卻捧蛋,不但攞唔到叱咤十大歌曲獎,最重要係叱咤女歌手獎三甲不入,輸畀鄭欣宜、黃妍同林欣彤,今年欣宜氣勢好攞女金唔令人意外,但估唔到Gin Lee、AGA同陳凱詠齊齊倒灶,令三女嘅粉絲都好不滿,難怪有傳環球杯葛商台,唔玩生力軍音樂會。

對於雙方反面傳聞,《娛壹》向環球同商台了解,但暫未有回覆。

環球同903真反面?
昔日女金同女銀
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
再將我相信的如煙火般綻放

上年一姐詠幾可惜,另外兩個都冇歌就算啦
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

環球好小氣,有咁多新人獎都唔收貨。石山街可惜了

因為903唔肯2週冠街燈?

上年一姐詠幾可惜,另外兩個都冇歌就算啦
on07111 發表於 2022-1-18 23:09

一姐詠同迦迦都各值一首十大
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

娛1揀張相 AGA起角 但美倪太美
娛1應該係Gin粉
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

娛1應該係Gin粉
John 發表於 2022-1-18 23:16

而家IG張相無咗Jace?

娛1應該係Gin粉
John 發表於 2022-1-18 23:16

Jace塊面白得恐怖

環球同TVB埋堆其實幾啱
兩間都係樂壇毒瘤一齊攬炒
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

No 甘菁菁 no support
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

JayantL 發表於 2022-1-18 23:34

Agger
當年咪又係靠金猩猩打壓其他公司搶獎
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

JayantL 發表於 2022-1-18 23:34

你講得啱,其實環球的形象同TVB好match,環球杯葛903都冇所謂嘅,反正可以等其他公司掃獎,大把公司和歌手對叱咤獎虎視眈眈。

突然醒起環球冇乜男歌手係可以攞獎
寰亞有jay
sony有細眼同奮鬥
英皇有萬年男金
華納有新晉人氣男歌手

寰亞有jay
sony有細眼同奮鬥
英皇有萬年男金
華納有新晉人氣男歌手 ...
NelsonWu 發表於 2022-1-19 00:38

原本最大希望就係Mike,但係他被Eric Kwok催殘,現在真係好難再有來自環球的男歌手,惟有睇側田有冇機會。

環球好小氣,有咁多新人獎都唔收貨。石山街可惜了
數彩虹 發表於 2022-1-18 23:09

環球前後BAN晒4台~唔知幾時到VIUTV

環球人事變動,但係最應該走果個係Duncan
每年都搞到D歌手冇啖好食,獎又冇AP又冇
最叻就埋TVB堆同埋叫EK做歌,戥佢D歌手唔抵
I talk a lot of BS.

希望唔好太難搶飛

每個台反面一次
好似儲閃卡咁
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

又來杯葛呀?幾時和解呀?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

成日玩反面玩杯葛,最慘就係犧牲班歌手演出機會
環球繼續去tbb算啦

其實係咪得香港音樂行業先有咁多麻煩野

寰亞有jay
sony有細眼同奮鬥
英皇有萬年男金
華納有新晉人氣男歌手 ...
NelsonWu 發表於 2022-1-19 00:38

陳奕迅唔玩,當年留唔到張敬軒,連關愛座宋禮勤都走埋

其實係咪得香港音樂行業先有咁多麻煩野
T2950486 發表於 2022-1-19 10:28

傻啦,你估韓國好好

陳奕迅唔玩,當年留唔到張敬軒,連關愛座宋禮勤都走埋
森炎 發表於 2022-1-19 10:50

所以簽Justin
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

每個台反面一次
好似儲閃卡咁
Nicholas 發表於 2022-1-19 08:44

所以當年軒仔的年度獎
由《酷愛》變了《我的天》@新城
由《櫻花樹下》變成《他的故事》@TBB

RTHK有冇試過?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

所以當年軒仔的年度獎
由《酷愛》變了《我的天》@新城
由《櫻花樹下》變成《他的故事》@TBB

RT ...
l00540 發表於 2022-1-19 10:59

印象中冇同rthk反過面 但係新城就有 酷愛都冇上榜
    不過公道d講 08年壇野tvb都好大責任 唔係淨係環球問題 當年環球係想加版稅不過都唔係好誇張果種
    而且tvb係冇show到任何想傾嘅餘地 一邊話會達成協議一邊又冇展示誠意
    而家商台哩度應該係純粹覺得球記旗下藝人成績離奇地差 (ESP GIN) 可能上年第二季前已經有d野
    citypop都叫hit hit地  播播下得個死位都已經怪怪地
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

Gin Lee人生成就解鎖,今年邀得前輩張學友為她的新歌《日出時讓街燈安睡》featuring獻聲加持,並連奪多個歌曲排行榜冠軍位置,包括無綫「勁歌金榜」、ViuTV 「CHILL CLUB推介榜」、「中文歌曲龍虎榜」及廣東電台「Music FM」均攞過2星期冠軍而音樂串流平台「熱門單曲」亦No.1;而新城因與香港音像聯盟(HKRIA)10月才就歌曲播放版權達成共識,故今年不計成績,唯獨標榜透明度高的「叱咤903專業推介」離奇20位都不入,換言之Gin未能取得《叱咤樂壇頒獎禮》入場券。

btw 邊個音樂串流平台「熱門單曲」No.1 ?
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

P1X3L: 難道我還未夠難
近期最好loop歌曲:若要按摩請預我

其實Jace OK值女銅,點都好過件黃妍
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

citypop都叫hit hit地  播播下得個死位都已經怪怪地
Nicholas 發表於 19/1/2022 11:14
我估903 EXPECT AGA 有多過四PLUG 所以唔急冠住

本身話出大碟架嘛

KerryTa 好慘,完全被消失

風見志郎 發表於 2022-1-19 11:40

真
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

對於疑似跟商台決裂,環球今午作出回應,表示:「每個平台都有自己的機制準則,但環球唱片並沒有杯葛商台的意思。近兩年來商台不太喜歡環球唱片旗下歌手的作品,例如:AGA、Gin Lee、張學友及ONE PROMISE等等。環球唱片亦尊重商台的決定,因為他們推崇『專業推介』,重申一次並沒有杯葛對方。現時香港仍存在不同媒體平台,環球唱片對此不感到擔心,或覺得會造成重大損失。」
LOL

風見志郎 發表於 2022-1-19 11:40

咁就梗係啦
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

對於疑似跟商台決裂,環球今午作出回應,表示:「每個平台都有自己的機制準則,但環球唱片並沒有杯葛商台的 ...
jcbartleby 發表於 2022-1-19 13:15

環球唱片係分裂香港樂壇的其中一個元兇

對於疑似跟商台決裂,環球今午作出回應,表示:「每個平台都有自己的機制準則,但環球唱片並沒有杯葛商台的 ...
jcbartleby 發表於 2022-1-19 13:15

AGA 2020 三曲攝女金仲未夠?
呢間公司啲政策真係好_老土

迦迦女金同唱作金咗都叫不太喜歡係咩意思 係咪要開個女鑽定女鈦金屬佢哋先開心

不過啱啱Mike先派咗新歌上903 都似只係因為Sian走咗內部亂哂龍然後死撐唔認內部有問題

jcbartleby 發表於 19/1/2022 13:15
AGA 近11 PLUG 9 冠2 亞肯定係唔鍾意啦

係一姐詠陰公啲
另外兩個一個收山半年一個成日推啲敢咁上下啲歌點推

日出時讓街燈安睡        -        (1)        ×        (1)        (1)

咁落面
梗嬲
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

環球為Gin同903面 真一姐
Life was a willow and it bent right to your wind.

係一姐詠陰公啲
另外兩個一個收山半年一個成日推啲敢咁上下啲歌點推
Frankiekiekie 發表於 2022-1-19 13:53

咁好多時食咗好多白果先有獎嘅jayfung之前男銅+世界劇團十大叫糊最後都白果
連詩雅連續ap女歌手排第四 第五食咗好多白果添

如果因為903 bam gin而唔開心都明
但拉埋aga嚟講就講唔過去喎,佢呢幾年派親啲歌都好似唔係第1就第2
誰管廢話漂亮 放心去愛你的真實模樣

理性環球:
每個平台都有自己的機制準則,但環球唱片並沒有杯葛商台的意思。
、Gin Lee、張學友及ONE PROMISE等等。環球唱片亦尊重商台的決定,重申一次並沒有杯葛對方。

任性環球:
近兩年來商台不太喜歡環球唱片旗下歌手的作品,例如:AGA
因為他們推崇『專業推介』,
現時香港仍存在不同媒體平台,環球唱片對此不感到擔心,或覺得會造成重大損失。
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

理性環球:
每個平台都有自己的機制準則,但環球唱片並沒有杯葛商台的意思。
、Gin Lee、張學友及ONE PROMI ...
John 發表於 2022-1-19 15:02

迦迦慘被擺上枱

支持環球為gin lee出返啖氣

btw pix3l 好慘,不如大國簽翻佢地好過
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

支持環球為gin lee出返啖氣

btw pix3l 好慘,不如大國簽翻佢地好過 ...
myrichardac 發表於 19/1/2022 15:09

p1x3l簽返大國應該都係同而家差唔多,或者衰過而家
有資源都係俾晒鏡、下弦鏡solo、collar,排隊都未到佢哋

p1x3l簽返大國應該都係同而家差唔多,或者衰過而家
有資源都係俾晒鏡、下弦鏡solo、collar,排隊都未到 ...
jcbartleby 發表於 2022-1-19 15:13

呢個真
大國就係冇資源先賣p1x3l俾環球仕
error都係放養mode
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

903心諗環球唔玩仲好
可以多返啲quota出嚟

呢個真
大國就係冇資源先賣p1x3l俾環球仕
error都係放養mode
Solomon 發表於 2022-1-19 15:45

而家又有資源養女團
我估錯這個世界得到教訓