返回列表 發帖

環球澄清冇杯葛商台:每個平台都有自己的機制

叱咤樂壇頒獎禮塵埃落定,商台昨日(18日)公布今年3月中,將會假亞洲國際博覽館舉行一個名為「叱咤樂壇Brand New Live生力軍音樂會」,不過有網民發現名單上獨欠環球唱片旗下一班新進歌手,奪得生力軍銅獎的Mike(曾比特)、生力軍組合金獎的石山街及銅獎的P1X3L,有粉絲留言表示音樂會上沒有Mike感到失望,甚至有人留言環球音樂杯葛商台。環球唱片疑似同商台決裂,對此今日(19日)商台及環球唱片都有回應。

商台就事件回覆東網說:「所有2021年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮『叱咤樂壇生力軍』之入圍歌手,均全部獲邀參與三月份之『叱咤生力軍音樂會』,環球唱片公司於早前已回覆本台旗下歌手未能出席是次音樂會。」
而環球唱片就回覆東網說:「每個平台都有自己的機制準則,但環球唱片並沒有杯葛商台的意思。近兩年來商台不太喜歡環球唱片旗下歌手的作品,例如:AGA、Gin Lee、張學友及ONE PROMISE等等。環球唱片亦尊重商台的決定,因為他們推崇「專業推介」,重申一次並沒有杯葛對方。現時香港仍存在不同媒體平台,環球唱片對此不感到擔心,或覺得會造成重大損失。」

link

感想: 環球回應有骨
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

好串

環球慢一點給你發現被愛
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

近兩年來商台不太喜歡環球唱片旗下歌手的作品,例如:AGA、

想點呀 拎埋男歌手金獎好冇?

講到底唔服歌神首合唱冇上榜啫
吊高嚟賣都睇睇而家你哋音樂質素先啦 好嗎 球記
仲以為自己係龍頭大佬咁款
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

Kingjer出咗post

商台將於3月為一眾2021年新人舉行音樂會。環球新人於叱咤拎到唔錯成績,9個新人獎中佔3個(P1X3L、曾比特及石山街),不過新人音樂會演出名單中,竟然影都冇!

▪️環球爆seed回應:唔擔心有損失!
疑似杯葛事件令一眾網友議論紛紛,環球今日向傳媒作出回應,佢地澄清無杯葛嘅意思,不過大呻近兩年旗下部分歌手嘅歌曲唔得903歡心,包括AGA、Gin Lee、張學友及樂隊ONE PROMISE等。環球表示會尊重商台決定,不過現時香港媒體眾多,環球直言唔擔心會有重大損失:「近兩年來商台不太喜歡環球唱片旗下歌手的作品,環球唱片亦尊重商台的決定,因為他們推崇『專業推介』,重申一次並沒有杯葛對方。現時香港仍存在不同媒體平台,環球唱片對此不感到擔心,或覺得會造成重大損失。」

▪️Gin Lee食足兩年蛋!奈何明月照溝渠?
翻查紀錄,Gin Lee最近兩年喺叱咤頒獎禮食蛋,於2021年嘅派台歌更幾乎喺903榜全軍覆沒,只有一首《IDK》上榜第12位;而同歌神學友合唱嘅《日出時讓街燈安睡》雖然喺其他台拎咗好好成績,不過喺商台連榜都上唔到,當時Gin Lee亦有回應:「我唔會覺得詫異,惟有接受。」而AGA過去2年共派4首歌,共奪3冠1亞,2020年更奪女歌手金獎等3個大獎,成績其實非常好。

▪️環球與媒體反面歷史
其實環球過去亦曾幾次與傳媒鬧翻,除咗眾所週知同TVB決裂嘅「版稅事件」,喺2006年亦曾與新城電台不和。當年屬金牌唱片嘅古巨基,以6.5個獎擊敗陳奕迅成為勁爆頒獎禮大贏家,疑引起環球不滿,杯葛新城電台約八個月。到2017年,又疑因不滿勁爆頒獎禮安排,全體環球歌手缺席,旗下歌手食蛋。

Link

idk idk
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

商台將於3月為一眾2021年新人舉行音樂會。環球新人於叱咤拎到唔錯成績,9個新人獎 ...
tlam 發表於 2022-1-19 16:19

選gin哭泣的照片希望為大家爭點同情分
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

重申一次並沒有杯葛對方。現時香港仍存在不同媒體平台,環球唱片對此不感到擔心,或覺得會造成重大損失。

wow 咁商台係咪要回應返係我地損失先扳平到件事
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

叱咤樂壇頒獎禮塵埃落定,商台昨日(18日)公布今年3月中,將會假亞洲國際博覽館舉行一個名為「叱咤樂壇Bra ...
Solomon 發表於 2022-1-19 15:48

的確唔知ban學友歌的原因
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

l00540 發表於 2022-1-19 16:40

上唔到榜真喺有點離譜

唯有希望搞笑AGA幫幫手破冰
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

我記得AK D歌有冠軍的
咁都叫成績差?得啖笑
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

近兩年來商台不太喜歡環球唱片旗下歌手的作品,例如:AGA << 可唔可以叫AGA嘔返舊年個女金出嚟

環球真心煩膠
以前盛世仲可以串
而家得返幾隻貓仔仲玩高竇
點幫得落
反而寰亞華納越做越好
【This is MC】澳門見

l00540 發表於 2022-1-19 16:40

連榜都唔上 就唔太清楚

但按質而言 上咗榜都唔慌高位 首歌真係唔好聽
對903而言 成首歌嘅賣點係學友
但佢唱功退步好多 好拉牛上樹嘅唱法
好懷念Private Corner嘅佢

要講2021年
環球旗下的音樂作品真係唔爭氣
今年十大唔覺得有邊首唔值
俾我加我都係揀 Its okay to be sad / 逆時
Gin 2020的歌係好 但擺明當年你谷Aga 棄 Gin 又扮無野咁
我覺得最大損失係果3個新人
佢地的名氣暫時撐唔起一個音樂會
咁就少左個儲表演經驗的機會

同埋 其實 Pixel 如果唔係跟環球 可能一早更好發展
環球就好似首街燈 真心垃圾
Make it simple.

近兩年來商台不太喜歡環球唱片旗下歌手的作品,例如:AGA
Pure. 發表於 2022-1-19 17:40

冇錯 請環球畀返謝安琪
人哋 冇派三生乍 球記真係以為自己實至名歸咁款

利申 no offence to aga 真係公司問題

順帶一提如果環球唔派廣東歌上903,咁國際部會唔會一齊唔派歌?

球記真係好撚垃圾同老套

順帶一提如果環球唔派廣東歌上903,咁國際部會唔會一齊唔派歌?
NelsonWu 發表於 19/1/2022 18:04

都話冇杯葛今日Mike新歌先派咗

商台將於3月為一眾2021年新人舉行音樂會。環球新人於叱咤拎到唔錯成績,9個新人獎 ...
tlam 發表於 2022-1-19 16:19

環球真係成日同媒體反面

TVB就話係版稅出師有名,新城因為獎少就杯葛真係好小學雞,嗰年仲要係《愛得太遲》橫掃,基仔贏有咩值得咁大動作
Follow my IG: @delightcantopop

環球cheap到
係杯葛就頒獎禮個陣杯啦
拎曬獎 依家音樂會先話唔玩

環球慢一點給你發現被愛
John 發表於 2022-1-19 15:58

環球慢一點知道你為幸兒 感慨
在這畢生不滅 無極的狀態

唯有希望搞笑AGA幫幫手破冰
on07111 發表於 2022-1-19 16:54

Aga Kong: 「我愛商台! Yeah! 公司加人工! Yeah!」
在這畢生不滅 無極的狀態

有無人知點解903會ban gin?

仲有亮點係原來環球係覺得ONE PROMISE係可以同C AllStar/MIRROR/DJ佢地一齊爭三甲
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

環球真係成日同媒體反面  

TVB就話係版稅出師有名,新城因為獎少就杯葛真係好小學雞,嗰年仲要係 ...
delightcantopop 發表於 2022-1-19 18:50

留名等睇遲啲反Viu面

CLS statement
明明AGA, Jace, 石山街 etc 903都好 support

唔播Gin Lee因為啲歌老土囉!

留名等睇遲啲反Viu面
tlam 發表於 2022-1-19 19:33

VIU 個老細請埋 GINLEE 做保險代言人咁串反面倒自己米?

VIU 個老細請埋 GINLEE 做保險代言人咁串反面倒自己米?
hissorhk 發表於 2022-1-19 20:03

上年最少仲有幸福門天生二品十大同女銅
今年應該白果,反硬面
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

Aga Kong: 「我愛商台! Yeah! 公司加人工! Yeah!」
losyes 發表於 2022-1-19 19:08

呢排team duncan都運滯,係咪登勤領導能力有問題?洗唔洗生生俾啲建議佢點帶team?

hissorhk 發表於 2022-1-19 20:03

世事難料,好難講

上年最少仲有幸福門天生二品十大同女銅
今年應該白果,反硬面
on07111 發表於 2022-1-19 20:20

真心唔覺得天生二品投票會有十大

環球好意思借Gin Lee嚟發爛渣?

Gin Lee 就係比你環球玩死,唔好喺度扮捧佢啦。

Gin Lee向來聲底厚、夠力量,聲音可塑性好高,
喺BMA 時期,
出道一首R&B《潛水》,已經好搶耳;
到之後,要典型派台歌《今天終於一人回家》;
要玩味有《1st date》。
起碼比人睇到唱片公司有心做到Gin Lee「多元風格」。

去到環球,
由《雙雙》、到《月球下的人》、再到《很堅強》,
全部行貨罐頭野,我甚至覺得個音樂製作係Hea。
舊年同張學友合唱嗰首,我直頭覺得係災難:
曲式老土,兩個歌手爆聲爆到兩把聲完全唔夾。

Gin Lee無獎係應份,亦都係你環球多年來玩殘咗呢個歌手。

連登高汁回應

有無人知點解903會ban gin?
樂壇之鬼 發表於 2022-1-19 19:13

你唔覺得Ginlee D歌好Leung 咩?

Aga三首歌女金算係咁啦,舊年拎少啲都叫做合乎情理囖
Little Fires Everywhere

真心唔覺得天生二品投票會有十大
梨胃言 發表於 2022-1-19 20:43

應該女歌手三首都唔覺投票有

on07111 發表於 2022-1-19 22:18

所以街燈可能照有十大
然後第二輪冇人投

都話冇杯葛今日Mike新歌先派咗
jcbartleby 發表於 2022-1-19 18:41

Mike派首新歌又係老土到死,仲好意思話人唔播佢地啲歌

Mike派首新歌又係老土到死,仲好意思話人唔播佢地啲歌
wing 發表於 19/1/2022 22:27

Mike冇咗新人光環應該可以會俾人skip,想DM Duncan叫佢咪再搵Eric Kwok做歌

on07111 發表於 2022-1-19 22:18

幸福門好hit wor
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Gin Lee 或成最大贏家

咁都唔叫杯葛
講到出晒面
其實都係上年成績差D啫 堅堅前年都仲有冠軍歌
即係歌照派 你唔鍾意就咪播
不過OP又真係慘D.. 明年見同自傳都得低位 但外間反應唔差

俾AGA女金果陣又唔見你地話903唔鍾意
擺到明攞唔到心水獎就玩杯葛,其實上一年係得GL狂ban
One Promise成11月先出歌,個argument好弱
越黎越覺得環球outdate,個遊戲規則不嬲都係咁玩
搞番好自己D歌手嘅定位先算啦,最叻咪擦TVB鞋
I talk a lot of BS.

越戒越愛 越愛越戒
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

環球可能想自己搞頒獎典禮
我就是我!

是但啦
隔一排又破冰

商台應該未驚過
只要繼續分獎比Team AK就可以make到noise
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

環球證實咗十幾年前可以橫掃叱吒只係因為Eason自帶quota
DM多仔多到覆唔哂

希望903對其他大公司都可以企得咁硬