返回列表 發帖

[Jan/24/2022] DARK LIGHT OF THE SOUL 花開溝渠 葉落冰川 - 泳兒 (CD)

歌手:泳兒
唱片名稱:DARK LIGHT OF THE SOUL 花開溝渠 葉落冰川
唱片封面:

推出日期:2022-1-24
唱片類型:CD

Track List:
CD
01. Prologue : into the psyche
02. 荊棘海(三生石版)
03. Interlude 1 : regression
04. 明日花
05. 野木蘭
06. 花心
07. Interlude 2 (into the gutter)
08. 溝渠暢泳
09. 所有遺失的東西
10. 孤毒
11. Interlude 3 : extinction
12. 荊棘海
13. 沉溺
14. 葉落冰川
15. Interlude 4 : the way back
16. 所有遺失的東西 (Nothing is Lost Mix) Featuring: per se

附加資料﹕
首批附送海報一張 送完即止 (售價$158)

[ 溝渠暢泳 ] - 獲得5台冠軍
[ 荊棘海 ] - 獲得4台冠軍 及
專業推介叱咤十大第十位

出處:ECHO
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

158抵買
唔知佢仲有冇機會做到咁完整既大碟

真大碟
必買

Wow 唔知葉落冰川係點嘅歌

希望葉落冰川係新歌
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

排序好似唔係呢個

must buy
Little Fires Everywhere

葉落冰川仲正过荆棘海。。。。
爱祖儿1314

好似幾有心機
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

等左好耐,終於出啦,
必買

終於出碟, 正!
要買!

終於出, 希望可以繼續努力

封面超靚喎
Brian

宜家見到D唱片<$200 都覺得罕見

必買之選

Must buy!!
呢個 project 好完美
希望好快會有下個 project
挑戰下女三甲
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

有海報 咁就有人買碟了
魂冇影啲歌真係好難聽

已預訂
呢個project真係好高質

終於出碟

真.誠意之作

Must buy item!!!
但唔用 Bonus Track 形式放埋騎膊馬落去
呢樣真係估唔到

葉落冰川幾正同埋幾難唱
成隻碟真心高質
應該係泳兒暫時歌唱生涯之最

呢樣真係估唔到
FY5856 發表於 2022-1-20 07:57

騎膊馬有入過精選碟嗎!

好開心佢搵到一條岩自己嘅路,所以話做歌手真係要有sense,唔係求其錄幾首歌改個碟名就叫交功課

已買
哥本哈根的另一個我 81+3

真良心價葉落冰川好好聽

葉落冰川好好聽!!! 好完美既結束!!!

呢樣真係估唔到

呢首就不了

呢樣真係估唔到

披著人皮的獸 做 Bonus Track 就差唔多
騎膊馬擺落去會好噴

終於等到May aiiiiiiiii出碟
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

騎膊馬有入過精選碟嗎!
阿mark 發表於 2022-1-20 08:30

愛∙回憶108 新曲+精選 2020
無力將天氣逆轉。

歌手:泳兒
唱片名稱:DARK LIGHT OF THE SOUL 花開溝渠 葉落冰川
唱片封面:

推出日期:2022-1-24
唱片類 ...
hinz 發表於 2022-1-19 21:34

From 蛋 perspective
荊棘叱吒十大>>>>>>>溝渠四台十大

Poster仲靚過cd cover

From 蛋 perspective
荊棘叱吒十大>>>>>>>溝渠四台十大
l00540 發表於 2022-1-20 16:20

唔淨係蛋公司 我覺得大部分非TVB歌手都會覺得叱咤獎>>>>>>其他三台獎(Viu就唔知點排)

$158單買美溝,美荊同沉溺都值,24號出?

葉落冰川幾正同埋幾難唱
成隻碟真心高質
victor1991415 發表於 2022-1-20 08:20

BETTER THAN 感應? 美冰我覺得麻麻,雖然我吾鍾意美容,但同類POP ROCK 甘比,東京人壽好聽D

好難得橫跨三年plug既歌可以做到咁連貫性既概念大碟
唔似得其他歌手,plug過既歌大雜燴成一隻碟就算。
must Buy item

好難得橫跨三年plug既歌可以做到咁連貫性既概念大碟
唔似得其他歌手,plug過既歌大雜燴成一隻碟就算。
must ...
我等我在 發表於 2022-1-20 22:03

可惜嗰啲大雜燴都拎到歌手獎

唔淨係蛋公司 我覺得大部分非TVB歌手都會覺得叱咤獎>>>>>>其他三台獎(Viu就唔知點排) ...
liwaynejason 發表於 2022-1-20 21:10

Agree,叱咤拿一個獎比其他台拿幾個獎值錢。Viu只舉行咗一屆就算啦,睇多幾屆才決定其認受性,不過老實說全民投票都有獎,代表泳兒的歌得到認同,可以list埋出嚟吸引人買碟。

Poster仲靚過cd cover
Thomas 發表於 2022-1-20 19:58

cd cover系边度可以睇到哦?
爱祖儿1314

愛∙回憶108 新曲+精選 2020
moxy 發表於 2022-1-20 12:39

呢首甘悶真係冇咩人想回憶  

葉落冰川幾正同埋幾難唱
成隻碟真心高質
victor1991415 發表於 2022-1-20 08:20

唔計呢張的話,最耐聽的碟:《花無雪》>《快樂眼淚》>《多一點》

人山人海製作的《接近天空的地方》、《我自在》也不差~

cd cover系边度可以睇到哦?
cjh2002 發表於 2022-1-21 01:35

樓頂咪有囉

唔計呢張的話,最耐聽的碟:《花無雪》>《快樂眼淚》>《多一點》

人山人海製作的《接近天空的地方》、《 ...
l00540 發表於 2022-1-21 07:55

呢隻碟第一,第二係我自在

人山人海製作的《接近天空的地方》、《 ...
l00540 發表於 2022-1-21 07:55

唔計呢張,我覺得花無雪第一,我自在第二,c2u第三

呢隻碟第一,第二係我自在
我等我在 發表於 2022-1-21 10:32

我反而覺得 快樂眼淚>接近天空的地方> 呢隻。 3隻CD 都係首首寶藏,不過新呢隻好DARK 所以吾係任何時間岩聽甘解

好似冇人鍾意"預見?... 遇見",我好鍾意

唔計呢張,我覺得花無雪第一,我自在第二,c2u第三
rcnj 發表於 2022-1-21 11:11

CLOSE TO YOU 其實都吾錯,都好完整。想加埋PIECE OF V,因為佢真係成隻CD 係80年代夜店DISCO FEEL,好令人有代入感(除左如果碰到你的臉 同 最美麗的第柒天 之外)

好似冇人鍾意"預見?... 遇見",我好鍾意
Thomas 發表於 2022-1-21 12:06

有D 歌幾好,但全碟只係記得4首 不可預見, 無緣罪, CLOSE TO MY HEART 同FOREVER FRIEND

CLOSE TO YOU 其實都吾錯,都好完整。想加埋PIECE OF V,因為佢真係成隻CD 係80年代夜店DISCO FEEL,好 ...
hkbaby 發表於 2022-1-21 12:08

只喜歡《單純》和《鼻敏感》

反而第二版 《拉闊演奏廳》入面嘅學友歌值得重溫~~~