返回列表 發帖
我喺旺角威威買簽名版
連海報$165
mosesming 發表於 2022-1-26 11:37

個價好良心呀

聽完嘉姐訪問,覺得整個團隊都好有默契
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

l00540 發表於 2022-1-26 13:30

個訪問有無提到點解全碟歌詞差不多由周耀輝包碟 除左首明日花 係林若寧填 ?  係咪個班底起先未CONFRIM, 之後周包碟 ?

個訪問有無提到點解全碟歌詞差不多由周耀輝包碟 除左首明日花 係林若寧填 ?  係咪個班底起先未CONFRIM,  ...
awong255 發表於 2022-1-26 02:04 PM

做明日花嗰時未plan到會變成一個project

個訪問有無提到點解全碟歌詞差不多由周耀輝包碟 除左首明日花 係林若寧填 ?  係咪個班底起先未CONFRIM,  ...
awong255 發表於 2022-1-26 14:04

當時《明日花》係以單曲製作

當時《明日花》係以單曲製作
l00540 發表於 2022-1-26 17:31

去台湾录了三首(骑膊马,明日花,另一首未曝光过)
爱祖儿1314

去台湾录了三首(骑膊马,明日花,另一首未曝光过)
cjh2002 發表於 2022-1-26 17:42

好可惜,希望出VERSION 2 當BONUS TRACK。 買多一隻我都沒所謂

好可惜,希望出VERSION 2 當BONUS TRACK。 買多一隻我都沒所謂
hkbaby 發表於 2022-1-26 18:01

其實仲有幾首暗黑歌:
1. 天黑黑
2. 荊棘海 (其他remix)
3. 披着人皮的獸

實在可以出加強版,再收埋幾個高質MV

今日去荷里活見唔到有,咁快賣晒?

jazon 發表於 2022-1-26 21:05

尋日已經見IG有人話得少量貨
頭先去九龍灣cd warehouse都見到有display 不過唔知入面存貨仲有幾多
我承認今次係低估左美aiiii 諗住遲一日去應該都好易搵到 點知...

做明日花嗰時未plan到會變成一個project
tyli 發表於 2022-1-26 15:46

證明明日花幾咁唔掂 搞到泳兒要搵耀輝
魂冇影啲歌真係好難聽

尋日已經見IG有人話得少量貨
頭先去九龍灣cd warehouse都見到有display 不過唔知入面存貨仲有幾多
我 ...
星夢情真 發表於 2022-1-26 22:11

估唔到咁多人G持美吓

903有落廣告

反正都係 FF,我唔介意出第二版既話順便放埋堆主題曲/棄歌落去 Disc 2
甚至拆另一隻為出而出既碟,新 project 可以叫 Abandoned
(11 請提醒)

包括但不限於以下歌
1. 騎膊馬
2. 披著人皮的獸
3. 天黑黑
4. 快樂手記
5. You are my sunshine
6. 遊樂到家
7. 白晝
8. 荊棘海 x 年少輕狂 remix
9. 荊棘海 Lonely Disco Mix
10. 上面提及未公開既新歌
11. 爸媽的話
12. 罪人 (讀白版)
13. 愛與夢飛翔
14. 愛與夢飛翔 (國)

無非 三 個 字 何必相愛煩著你

反正都係 FF,我唔介意出第二版既話順便放埋堆主題曲/棄歌落去 Disc 2,甚至拆另一隻為出而出既碟

包括但 ...
FY5856 發表於 2022-1-27 08:56

FF
Bonus CD:
Dark
01. 荊棘海 x 年少輕狂 remix
02. 披著人皮的獸
03. 天黑黑
04. 荊棘海 Lonely Disco Mix
Light
05. 白晝
06. You are my sunshine

反正都係 FF,我唔介意出第二版既話順便放埋堆主題曲/棄歌落去 Disc 2,甚至拆另一隻為出而出既碟

包括但 ...
FY5856 發表於 2022-1-27 08:56

仲有爸媽的話

估唔到EEG仲幫泳兒出真大碟。。。

無非 三 個 字 何必相愛煩著你
WZA111 發表於 2022-1-27 09:09

原來vincy首歌inspire咗生B
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

出左未足一個禮拜,已經上左最新銷量榜季軍

荊棘海 = 荊棘海 (三生石版) > 沉溺 > 野木蘭 > 溝渠暢泳 > 所有遺失的東西 (Nothing is lost) > 花心 > 葉落冰川 > 所有遺失的東西 > 孤毒 > 明日花

兩首remix放得好正,麻煩嗰啲隔離接隔離duet嘅女人學下野
Nothing is lost 放喺最後好加分,本身對呢個版本冇乜好感
三生石版就本身都鍾意,而家放做opening呢個擺法有啲估佢唔到但效果好好
孤毒嘅定位有啲尷尬,主題同風格都係,同其他唔太夾
明日花個intro正,有浸Bjork味,其他部分就... 都係維持原判
葉落冰川作用有啲老套正能量,但都OK,keep到故事性,outro啲vocal chop幾好
花心啲弦樂幾加分,荊棘海、沉溺、野木蘭都係full package

荊棘海 = 荊棘海 (三生石版) > 沉溺 > 野木蘭 > 溝渠暢泳 > 所有遺失的東西 (Nothing is lost) > 花心 > 葉 ...
bagfgfcde 發表於 2022-1-28 22:07

溝渠暢泳=  沉溺 > 野木蘭 =孤毒  >荊棘海 = 荊棘海 (三生石版) = 所有遺失的東西> 葉落冰川 > 花心 >明日花> 所有遺失的東西 (Nothing is lost)  
對我來講美溝實在太好,無論MELODY,唱,編曲都屈機,沉溺 都係越聽越有味道,唱同編曲又係PERFECT MATCH。
野木蘭就夠DARK 夠ROCK 夠高音,相反美荊毫吾夠POP,難記住,但製作都好好。
相反冰川真係比較老土同太大路,美AIIII 又吾夠POWER唱,差D。
雖然所有遺失的東西 (Nothing is lost) 都好多人聽,但我真係覺得9吾搭8 曲風擺明吾岩美AIIII

溝渠暢泳=  沉溺 > 野木蘭 =孤毒  >荊棘海 = 荊棘海 (三生石版) = 所有遺失的東西> 葉落冰川 > 花心 > ...
hkbaby 發表於 2022-1-28 23:53

之前一直覺得 per se 同泳兒勁唔夾,但順住隻碟聽到最後,呢首嘅豁然開朗突然好有力量,比起葉落冰川更加夾個flow

jazon 發表於 2022-1-26 21:05

SKY MUSIC 網站已寫缺貨

hkbaby 發表於 2022-1-29 16:32

竟然蛋記碟都出唔夠貨
可能會因為缺貨所以拎唔到銷量冠軍

竟然蛋記碟都出唔夠貨
wing 發表於 2022-1-29 16:42

May Haiiiiiiiii 好耐無試過咁多人課金G持

hkbaby 發表於 2022-1-29 16:32

IG寫咗賣晒就可以加印/ 出黑膠

FF
Bonus CD:
Dark
01. 荊棘海 x 年少輕狂 remix
02. 披著人皮的獸
03. 天黑黑
04. 荊棘海 Lonely Disco M ...
l00540 發表於 2022-1-27 11:09

似乎無打算第二版會加碼

好心唔好亂咁 Suggest
咩 騎膊馬 you are my sunshine 同隻碟完全唔夾
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

咩 騎膊馬 you are my sunshine 同隻碟完全唔夾
616.1314 發表於 2022-1-29 19:37

YOU ARE MY SUNSHINE 係遊出荊棘海同溝渠後見到GE 陽光

買到碟了,雖然睇左佢ig個開碟教學但最後都係開爛左
入面d相好靚,幾中意本歌詞簿

買到碟了,雖然睇左佢ig個開碟教學但最後都係開爛左
入面d相好靚,幾中意本歌詞簿 ...
jazon 發表於 2022-1-29 22:05

我買佢甘多隻都冇開過 拎泥擺,要聽我就上網或開apps聽

今日CD warehouse又加左4蚊喇
睇黎係keep住翻少量貨頂住個market先
遲D多翻貨可能賣番158

616.1314 發表於 2022-1-29 19:37

樓上擺明on99啦 塞啲九唔搭八嘅歌做咩啫⋯⋯
魂冇影啲歌真係好難聽

竟然蛋記碟都出唔夠貨
wing 發表於 2022-1-29 16:42

定驚佢賣吾晒所以吾出甘多?

定驚佢賣吾晒所以吾出甘多?
hkbaby 發表於 2022-1-30 00:36
Totally 中 point

紅館pls
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

Echo Sky Music CDW都拎第一喎
美吓好波

回復 186# Wing1211

同唱片協會 出入多唔多?

回復  Wing1211

同唱片協會 出入多唔多?
leroyjaime 發表於 2022-1-31 20:06

差不多,唱片銷量榜排第3。 因為唱片銷量榜只計到4日銷量,但拎第1果d 榜岩岩計到佢成個星期銷量,所以排到第1。

回復 188# hkbaby

希望唱片協會上到 no.1 啦 啱啱買咗啦

回復  hkbaby

希望唱片協會上到 no.1 啦 啱啱買咗啦
leroyjaime 發表於 2022-1-31 21:14

成功咗

得咗啦!上到銷量榜冠軍

都吾知幾多年冇冠軍過

好感動,好耐冇上到去銷量榜冠軍,咁多年努力係值得嘅,希望泳兒有更好的將來!

好感動,好耐冇上到去銷量榜冠軍,咁多年努力係值得嘅,希望泳兒有更好的將來! ...
ambrose121 發表於 2022-2-4 17:37

可惜已經今年40了 實會有人話阻住人

上禮拜五本來諗住買2隻,但舖頭只係剩返最後一隻,過年前已經賣斷市

快D補貨 爭多個星期冠軍

是我敢相信奇跡 恭喜美吓
睇嚟有機會出第二版
Little Fires Everywhere

是我敢相信奇跡 恭喜美吓
睇嚟有機會出第二版
kyx163 發表於 2022-2-4 19:14

希望Version 2 有得添食,加多1至2首新歌 可以玩埋今年,俾佢有個好ge 結尾。

l00540 發表於 2022-1-26 13:30

我覺得隻碟好高質 係有心做