返回列表 發帖

修羅場 - 許廷鏗

單選投票, 共有 116 人參與投票
37.93% (44)
8.62% (10)
13.79% (16)
5.17% (6)
34.48% (40)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 17/01/2022

作曲:陳慧敏
填詞:林夕
編曲:JNYBeatZ
監製:于逸堯 / 孔奕佳

韆鞦叫你搖撞跌下
多少年後 登高仍害怕
只因過去常被責罵 聽到拍掌聲
仍然令你自問剛剛講錯嗎
印象似有隻蜘蛛 心上爬
長年累月綁架
竟比想像 還深刻嗎

當陰影忽然膨脹
不安也是正常
試試笑問哪一位
敢說心理從沒創傷
身影比天涯長
這也許是你力量
與過去共處到理解 已無恙

陰影叫我們成長
頑強就是這樣
光與影既然同在
無謂誇張
走出這修羅場
呼吸始終如常
你會有自信給景仰

拋低你那人亦放下
一生仍舊 因他而活嗎
給嘲笑過才十歲吧 擔心變笑話

才明白你做什麼都虛怯嗎
這困惑你也不想辜負吧
成為現在的你
不必否定 何必牽掛

當陰影忽然膨脹
不安也是正常
試試笑問哪一位
敢說心理從沒創傷
身影比天涯長
這也許是你力量
與過去共處到理解 已無恙

陰影叫我們成長
頑強就是這樣
光與影既然同在
無謂誇張
走出這修羅場
呼吸始終如常
你會有自信給景仰

天黑天光如常
找到想找信仰
過去已像隔靴搔癢

這首明顯比佛系人生好,我鍾意這種暗黑風,Alfred的vocal好咗,5分。

作曲是巨聲2陳慧敏都幾高質,詞是林夕就無得輸,喜歡Alfred這類曲風,聽後好有感覺。5fun

曲詞編唱都好過上一首太多
Just Take My Hand 走出昏暗的韻味
夢幻就算實現不來 夜幕下鮮花都會開

dark dark地感覺好正
Follow my IG: @delightcantopop

暗黑風的確幾正嘅,份詞都值5分
再將我相信的如煙火般綻放

主歌唔錯,但副歌有D食唔住,詞都係開頭鋪得靚

幾鐘意今次的演繹 :)

一分,上首同今首都係曲太差

佢最好作品係星煥時期

好似返唔去星夢個時個感動
上新曲風但始終TVB個時先係新野同POP上有個平衡

Chorus可以跟住唱小諧星⋯⋯

距可以唔好扮野吗,学Juno玩呢滴概念嘢

我發現Alfred獨立後這兩首歌的評分越來越兩極化,5分同1分的比例接近1:1,是否代表Alfred的歌曲質素下降還是他離開華納後haters數目增加?這個問題值得探討。

我發現Alfred獨立後這兩首歌的評分越來越兩極化,5分同1分的比例接近1:1,是否代表Alfred的歌曲質素下降還 ...
ambrose121 發表於 2022-1-22 00:14

因為上左DIVA級數

我發現Alfred獨立後這兩首歌的評分越來越兩極化,5分同1分的比例接近1:1,是否代表Alfred的歌曲質素下降還 ...
ambrose121 發表於 2022-1-22 00:14

日日賴haters
佛系同修羅場曲係好差

全首放輕半假音咁唱, 唔係個個CARRY到

顛峰已過走下波,歌曲view數可見市場反應

有點悶

把聲mix到咁乾都唔係太差 哩首順耳過上首
上首都5分 哩首唔例外
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

ambrose121 發表於 22/1/2022 00:14
其實呢度一向都唔算係好鍾意佢

呢首我好OK
份詞最正好sync到我

呢首我好OK
份詞最正好sync到我
Frankiekiekie 發表於 2022-1-24 08:43

歌詞寫得好好佢一向都有一班 haters 既響呢度

終於有一次 歌+vocal+MV 同時有足夠水準 讓我可以放心傳比我朋友 聽/睇
過往大部份時間係 MV 差到無法傳閱
佛系人生 少有地 MV Ok,但首歌 同 vocal 又嚇死人

由 我的志願三寶 到 華納年代 啲 MV,除左 演員的自我修養
真係個個 MV 我都無法傳閱 (因為我朋友圈係影像人,唔係音樂人)
我試過鼓起勇氣傳出去,全部因為 MV 彈回頭,聽唔落首歌

佛系人生 反而有 我朋友圈嘅人 主動同我講話 MV Ok
所以 MV 唔係講有冇 budget,亦唔係講有冇橋
首先係要懂 影像語言,同埋要有好嘅 影像語言 先可以傳達同感染
鏡位擺邊,鏡頭幾闊幾窄,剪接邊個shot接邊個shot,全部都係一種語言

嗰啲乜野構思、故事、橋段 全部都係後話
過唔到 影像語言 嗰關,其他所有野都廢哂武功
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

呢首曲詞唱都正喎
希望今年出返隻高質碟
【This is MC】澳門見

回復 21# Bluejays

覺得佛系人生mv唔係一般嘅差不論鏡頭定flow 都睇得出係由冇拍攝動態影像經驗嘅人做 後段鏡頭好幾下震左/outfo都照出 全個mv睇1/3已經睇唔落(導演好似係影相人

都可以 幾好聽 3.5分

回復  Bluejays

覺得佛系人生mv唔係一般嘅差不論鏡頭定flow 都睇得出係由冇拍攝動態影像經驗嘅 ...
teotfw 發表於 2022-1-27 14:20

我淨係記得個MV影到佢成個人好脹
Follow my IG: @delightcantopop

主歌好好聽!

睇完份詞真係好暗黑咩?

雖然都唔算鍾意首歌但 better than expected

硬係覺得有幾個位唱flat咗,overall唔差,但製作上可以再精細d
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

鍾意呢首多過佛系人生
越聽越好聽

呢首曲詞都好過佛系人生
幾好loop

唔明點解咁多一分
【This is MC】澳門見

唔至於一兩分,但又無話好好聽,呢首中規中矩咁

許廷鏗其實一直都好有野心 呢個要讚
但永遠係諗法大過實際功力可以handle 既嘢
反而佛系人生呢類其實ok
只係佢唱功真係有限