返回列表 發帖

監製MIRROR團歌收鏡粉投訴 Edward Chan否認偏心姜濤

剛於《2021叱咤樂壇流行榜頒獎典禮》奪「監製大獎」的Edward Chan(陳浩然)今日(22日)接受電台專訪,中大音樂系畢業、98年入行由鍾鎮濤錄音室工程師做起的Edward近年為陳柏宇、林奕匡、黃妍以及MIRROR多位成員炮製出大批Hit歌,被喻為新一代金牌監製。

談及2014年起接任SONY唱片A&R期間為林奕匡製作《高山低谷》令等足五年的Phil捱出頭來,Edward說:「其實那張碟本是Phil最後被考慮的一張唱片,我先為他造了一首歌《Good Man》,發覺Phil人好又善良,到最後感覺欠一首歌,就在他傳給我的眾多電郵重新再找,就發現有一首之前沒被留意但頗好聽的《Too Late》,那就是《高山低谷》的demo,之後陳詠謙有感覺填了歌詞,而我在編曲上加了些很配合林奕匡的英倫風,其實《高山低曲》是首遺珠。」

MIRROR成員姜濤和陳卓賢(Ian)2019年單飛,花姐已找Edward任監製,之後他再接手Anson Lo的個人作品及MIRROR團歌。對於MIRROR的團歌因安排獨唱部份及先後次序不時惹來鏡粉投訴,Edward直言:「這確實收到最多意見及投訴,其實我每次造團歌都好小心。偏心姜濤?有時姜濤唱先,因為那句歌詞真的有他的性格及適合他唱,或者因為跟他熟絡些、了解他多些,讓人有這種感覺。」

談及為MIRROR三子監製個人作品的經驗,Edward形容姜濤與Ian性格有很大分別:「姜濤很有想法,很知道自己要造什麼音樂,譬如第九胎《鏡中鏡》,是他很想造的類型,整首歌的精神由他出發,互相會推薦大家聽到的reference,過程會很互動。Ian卻很特別,跟姜濤相反,他有主見但未必會出聲,就像一個用棉胎冚住自己的人,很保護自己,那就要花多些功夫了解他。譬如用些易入手的topic跟他聊他有什麼壓力,要慢慢誘導他說出來,或者從蛛絲馬跡問他的想法。

至於Anson Lo盧瀚霆,Edward由Anson首支個人單曲《一所懸命》已任監製,及至去年《Megahit》才空前成功,Edward坦言歸功於ViuTV團隊的策略:「Anson Lo選擇我監製,或許因為他做舞蹈員時演出過我做的演唱會,喜歡我造出來的節奏。但《Megahit》必定歸功於Anson公司,Anson這case很特別,去年之前造《一所懸命》很多人反對他,所以年初我們造一首《EGO》讓他抒發情緒,而劇集《大叔的愛》是一個轉捩點,人氣逆轉得這麼利害是未見過。劇集出了首慢歌《不可愛教主》之後,他公司就想造一首歌令人關注回Anson的跳唱,他們提出那首歌旋律必須易記,那我就嘗試在全世界找很多不同demo,最終就選了這首《Megahit》,最後花姐都覺得整件事策略很成功。」
Link
感想:Edward量多固然值得欣賞,希望他好好提升質素,造更多好歌。

近年為陳柏宇、林奕匡、黃妍以及MIRROR多位成員炮製出大批Hit歌
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

係咪想表示伊人性格差
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

居然出現黃妍呢個名
一定係CM會員寫

佢暗示 Ian 麻煩, 自己要咩又唔出聲, 要人估
ian 性格其實再咁落去害死自己

近年為陳柏宇、林奕匡、黃妍以及MIRROR多位成員炮製出大批Hit歌
JayantL 發表於 2022-1-22 19:21

黃妍有咩hit歌
and you can hold me like he held her~and I will fxck you like nothing matters~

黃妍有咩hit歌
SugarFree 發表於 2022-1-22 19:53

hissorhk 發表於 2022-1-22 19:52
伊人: 誰知雙子把感性脆弱藏在最深
and you can hold me like he held her~and I will fxck you like nothing matters~

黃妍有咩hit歌

聽講有首去到至尊歌級數但唔記得叫咩名IDK!
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

咁希望IAN繼續保護自己 專心副業

team 索尼
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

即時想起 Wyman 十幾年前話林憶蓮要佢估黎估去單野

https://sandyandmenews.blogspot.com/2009/12/jet-10.html

boy4dudes 發表於 2022-1-22 20:16

Ian = 新Sandy!

畀人感覺好八公!

做歌手對自己嘅歌冇咩想法真係硬傷
不過是但啦 佢出咩歌都會有堆人吹捧架啦, 呃到fans錢就得~
近期最好loop歌曲:若要按摩請預我

其實林夕都講過憶蓮唔知自己要咩,不過Wyman講得比較白/八
最愛林家謙❤️

黃妍有咩hit歌

聽完會好崩壞嗰首
DM多仔多到覆唔哂

黃鹽hit歌

其實林夕都講過憶蓮唔知自己要咩,不過Wyman講得比較白/八
路易 發表於 2022-1-22 21:06
林夕都叫做幫林憶蓮填過大概三十首歌, Wyman 比較玻璃心同記仇, 到目前為止三十年來只幫 Sandy 填過三首歌. 反而一年多少少已經幫 Edan 填左三首 solo + 三首合唱歌 人地監製同自己中文水平差, 歌詞錯照唱錯

黃妍 hit歌
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

他有主見但未必會出聲,就像一個用棉胎冚住自己的人

有兩位榜主表示想做記憶棉胎
在這畢生不滅 無極的狀態

他有主見但未必會出聲,就像一個用棉胎冚住自己的人

有兩位榜主表示想做記憶棉胎 ...
losyes 發表於 2022-1-22 23:00

被貼堂嗰兩位榜主?

Edward Chan快歌代表作: 886 森巴皇后 大慈善家 Megahit

美長可以同後幾位平起平坐
Life was a willow and it bent right to your wind.

不過是但啦 佢出咩歌都會有堆人吹捧架啦, 呃到fans錢就得~ ...
rickychan0809 發表於 2022-1-22 20:47

越0黎越多新面孔, fans 唔會跟一世, 唔趁而家紅時儲好歌, 將來好難捱
佢連同其他隊友關係都唔太 close
連 edan 生日都冇公開講 hbd ??
有時係要咁出面高調 d , 唔係就會惹人問

Edward Chan快歌代表作: 886 森巴皇后 大慈善家 Megahit

美長可以同後幾位平起平坐 ...
babyshark 發表於 2022-1-22 23:35

小峽谷都冇
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

黃妍有咩hit歌

依然係無人識佢
呵欠
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

Ian = 新Sandy!
on07111 發表於 2022-1-22 20:18

喜歡卓賢
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

黃妍有咩hit歌

天光前

黃之鋒都share
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

回復 25# HOTMAN

鐘意886 多d 美長新人金獻唱有重大意義
Life was a willow and it bent right to your wind.

天光前

黃之鋒都share
John 發表於 2022-1-23 02:05

最近唔少獄友吹呢首,現時好多藍友開始因為咁話佢係企黑暴一方搖旗吶喊
明明黃鹽只係港豬一隻,責任果個係填詞人
太陽花 純真柔弱

黃妍有咩hit歌

大批

最近唔少獄友吹呢首,現時好多藍友開始因為咁話佢係企黑暴一方搖旗吶喊
明明黃鹽只係港豬一隻,責任果個係填 ...
kevin2011 發表於 2022-1-23 03:06

你又知啲獄友中意?

你又知啲獄友中意?
kenneth 發表於 2022-1-23 03:36

幾位知名既社運獄友都有提過天光前
例如之前還柙左一排的黃子悅
太陽花 純真柔弱

路易 發表於 2022-1-22 21:06

由包碟變乜都冇
講得白D都正常
離不開 留不低

不過是但啦 佢出咩歌都會有堆人吹捧架啦, 呃到fans錢就得~ ...
rickychan0809 發表於 2022-1-22 20:47

ian做歌有自己班底wo,佢又係惟一一個鏡仔可以自己曲詞包辦

jay fung/T MA 一樣好哦, Edward Chan係咪唔夾姐?

不過今年佢要改下歌路,上年尾已經小小悶

明明黃鹽只係港豬一隻,責任果個係填詞人
kevin2011 發表於 2022-1-23 03:06

雖然你日日鬧Cath, 但始終都係唔想佢有事
係真愛
近期最好loop歌曲:若要按摩請預我

Edward 似係舒文嗰種監製, 歌手有自己 ideas 係 OK, 不過佢唔會想你音樂上太有主見. Basically, Edward loves KT, tolerates AL, dislikes Ian, and hates Edan.

KT 對自己歌曲 styles 有 ideas 但係無音樂底子係好事, 同 Edward 做歌會暢順和諧 d. KT 可以 focus on overall 選歌 genres & 歌詞想要表達什麼, Edward 可以 focus on 選擇音樂細節上事項, 旋律, 編曲, 樂器, 合作音樂人等等.

Ian 識自己作曲填詞玩樂器, 同 Edward 合作 二期大樓、另一個諾貝爾、正式開始 時應該自己有 d 意見, 但係覺得自己係新人無出聲費事同 Edward 有正面衝突. 因為同 Edward 唔夾 (Ian 應該無直接同 Edward 講 instead 同花姐講要換監製), Ian 自己作曲填詞兩首 鯨落、背伴 轉左同 Carl 叔叔合作. 記仇既 Edward 應該係因為咁唔 like Ian, 話 Ian 難以捉摸

訪問話 "談及為 MIRROR 三子監製個人作品的經驗" 只講 KT, Ian 同 AL, Edward/記者直情唔放 Edan 在眼內 Edward 唔 like Edan 除左係因為條友唱歌屎咬字差, 最麻 Q 煩係 first solo Edan 要求多多, E先生連環不幸事件 個旋律改左幾次 (Edan 自己加/改料), 要求有中間鋼琴 solo - "show quali 做鋼琴王子", 成首歌又要錄幾個星期, 咬字 Edan 找外人幫忙 (某商台DJ). Edan 音樂上咁"堅持"咁麻煩, 所以 Edward 見歌詞錯都由得佢錯. 之後幾首歌因為要趕住錄, Edward 有 perfect excuse 錢照收 hea 監製. 唱歌屎嘅 Edan 有歌出 lur 飯應, 唯有繼續用 Edward 做監製

AK has been working with 徐浩, and Jer with Carl 叔叔 are total blessings.

呢單好經典,最後憶蓮仲要搵返林夕,佢當然更加有條刺。
篇文都幾勁,一篇暗串咗幾個歌手同單位。

AK has been working with 徐浩, and Jer with Carl 叔叔 are total blessings.
boy4dudes 發表於 2022-1-23 15:04
生生喜愛嘅班底係徐浩 x OP
順帶一提JER喜愛嘅班底係小克 x Carl

幾位知名既社運獄友都有提過天光前
例如之前還柙左一排的黃子悅
kevin2011 發表於 2022-1-23 03:59

黃妍係音樂藝術家
歌詞方面唔會係草率收貨㗎喎

《高山低曲》難怪係遺珠,聽都未聽過; 《高山低谷》就係hit歌喇

Wyman 似係一個豪門怨婦
個個唔想得罪佢因為有權有勢
但其實只係一個記仇既八婆
佢投多五次貽都唔會超越到林夕
【This is MC】澳門見

金牌監製
幫MIROOR打造左好多歌
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

“陈卓贤初时得知自己有幸个人岀道时,第一时间就向公司表示希望Edward Chan成为自己的歌曲监制,因为偶像方大同初期的歌曲都是Edward所监制的,不论是什么类型的歌曲都十分喜欢他独有的曲风监制“

宜家自己揾曬監製同其他班底就知咩事啦