返回列表 發帖

黃偉文公開鬧Paco黃柏高擅改楊千嬅MR.歌名:離題到爆又老套

填詞人黃偉文(Wyman)多年來為無數位香港天王、天后級歌手填詞,包括容祖兒、楊千嬅,陳奕迅等等,近年就為男團MIRROR成員創作出數首Hit爆作品,如Edan(呂爵安)的《E先生 連環不幸事件》,教主Anson Lo(盧瀚霆)的《Megahit》等。歌詞以至歌名均是創作人的心血,不過Wyman昨日(21日)就在IG發文嬲爆表示作品曾多次被擅自改名,更點名「Paco旗下好多首,粒聲唔出自己求X其改個歌名,到出咗街我先知」,批評這個行為是不尊重創作人的心血。

Wyman在帖文中提到當年為楊千嬅寫下歌曲《MR.》,但歌名卻在未諮詢他的情況下被擅自更改,直指歌名「離題到爆又老套」,更點名指黃柏高旗下多首作品都出現同樣情況:「可想過你那弱點,就是我剛剛想要。而家個歌名叫Mr,離題到爆又老套。只不過係Paco旗下好多好多首,粒聲唔出自己求X其改個歌名,到出咗街我先知嘅歌之一。其實問吓我先都係一個電話啫,又有幾難呀?如果我唔係每一個字都執着要撚到最好先見人,我就唔應該做填詞人啦,唔好立亂改我啲嘢,更何況係歌名,呢啲咪叫唔尊重囉。所以唔好郁作家嘅心血,否則真係記你一世。」網民表示先諮詢創作人是基本的尊重,亦有不少人希望Wyman可以透露原本的歌名。

其實Wyman被擅改歌詞、歌名都並非第一次,早前他曾公開1997年新加坡歌手許美靜《傾城》手稿呻被擅改歌詞,但因年資尚淺只能無奈接受。之後就有張學友、林憶蓮的《日與夜》歌詞,他更留言指出街版「九唔搭八」:「我不強求塗鴉者有足夠的文學修養知道自己的添足有多平凡,所以這我就先不計較了,但用『收起』對應『記憶』的騎呢、『終會』配『最好』的九唔搭八⋯⋯如果居然有人唔係先入為主或者聽慣聽熟有感情而真心覺得『唔係喎,而家個出街版好啲喎好似』,咁呢位朋友的文字品味也十分日與夜。」

Source

伸延閱讀:Link #56

楊 千 嬅 對 於 《 MR 》 這 首 歌 , 讓 人 認 為 是 描 述 她 與 Ronald , 在 電 話 中 大 笑 道 ﹕ 「 唔 係 呀 , 咁 都 諗 到 ﹖ 又 真 係 幾 稀 奇 喎 。 Mr , 係 先 生 咁 解 嘛 ﹗ 其 實 呢 首 歌 , 本 來 個 歌 名 係 陳 國 強 , 因 為 想 講 一 個 男 人 , 於 是 是 但 諗 個 男 人 名 , 點 知 查 過 之 後 , 原 來 Stareast 大 老 闆 就 係 陳 國 強 , 咁 我  咪 即 刻 改 過 個 歌 名 囉 , 唔 想 引 起 人 不 必 要 誤 會 尷 尬 嘛 , 李 克 勤 個 陣 套 《 法 網 伊 人 》 都 有 教 過 啦 , 用 人 物 名 稱 一 定 要 查 清 楚 。 」

感想:希望Wyman分享返冇離題而又新潮嘅歌名

陳國強

"如果我唔係每一個字都執着要撚到最好先見人,我就唔應該做填詞人啦"
全心厚待你  仍然功倍但事半

呢個小氣鬼就算數啦都過氣仲R撈R存在感
仲要隔幾年爆一單 八過小欣姐八足一周
不過都認為唱片公司要尊重返創作人
就咁改左人地D野都唔太好既 搞到人地而家變成怨婦就唔好
魂冇影啲歌真係好難聽

"如果我唔係每一個字都執着要撚到最好先見人,我就唔應該做填詞人啦"
全心厚待你  仍然功倍但事半 ...
yellowfoodie 發表於 2022-1-24 10:58

完美KO
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

老千好紅
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

一首作品出街要衡量好多外在因素,有咩後果係成間公司一齊孭,當然冇可能係由得填詞人一個話晒事,乜歪文喺呢行做咗咁多年都係睇唔開,眼中只係得佢自己
and you can hold me like he held her~and I will fxck you like nothing matters~

OK

講起俾人曲解, 諗起Wyman 呢首代表作

中央政府打算怎樣對待香港是一個課題,兩地人民有沒有必要互相仇恨又是另一個層面的事,「北京北角」是首有關民族共融的歌,寫於「蝗蟲論」閙得最鼎沸的時候。隱喻式的創作素來有機會引致受眾對作者原意的曲解,網上熱議之後,我重看這份歌詞,覺得留下的「線索」也許真的不夠,再加上那個我未被知會、導演一廂情願的MV,在這種大是大非的風頭火勢會被理解成向北京阿諛獻媚也是有可能的,若果真的有人這樣詮釋,甚至真被維穩人士用作宣傳工具,我會感到非常羞恥與難過,對錯誤接收這歌內容而引致不安不快的人,我衷心為自己並無考慮周詳,讓別人有機會作其他解讀而道歉。並真誠感激大家的提醒,以後寫詞會更小心斟酌作品會否被和自己相反價值觀「騎劫」的可能性。

https://www.instagram.com/p/p_nIYhLnXU/?modal=true
近期最好loop歌曲:若要按摩請預我

好小氣呀

支持Wyman填歪音之前先諮詢作曲人
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

陳國強
Yan 發表於 2022-1-24 10:47

原名真係好唔掂,仲有啲似抄夕爺用楊千嬅做歌名嘅概念。
原來當年都解釋過,點解佢可以隔廿年先再鞭屍?好似要幫千嬅維持曝光率咁

一億七千萬雙眼睛
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

嫌的比愛的多

「Mr.」vs「陳國強」
「星夢情真」vs「一億七千萬雙眼睛」
「Ask」vs「社會的錯」

不妨比較下系Paco嘅九唔搭八好d定系wyman嘅字字斟酌好d
Btw. 都要講翻句公道說話,paco不知會作詞人嘅情況之下咁樣改人地嘅作品的確唔係幾妥

咁久遠的事,仲乜又提返,
比人改左野,
下次咪唔好再幫那個人填囉.

但好多時原本個歌名仲唔掂
DM多仔多到覆唔哂

一億七千萬雙眼睛
LoveMirkay520 發表於 2022-1-24 13:50

好在改一改

「Mr.」vs「陳國強」
「星夢情真」vs「一億七千萬雙眼睛」
「Ask」vs「社會的錯」

不妨比較下系Paco嘅九唔 ...
Frankie318 發表於 2022-1-24 14:14

Kelly d 歌名真係改得好好,Thx Paco
【This is MC】澳門見

好在改一改
kenneth 發表於 2022-1-24 15:00

好彩wyman無幫我生填詞,否則兩個真性情相遇唔知會點
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

原名真係好唔掂,仲有啲似抄夕爺用楊千嬅做歌名嘅概念。
原來當年都解釋過,點解佢可以隔廿年先再鞭屍? ...
Serendipity 發表於 2022-1-24 13:19

我有份比佢REPOST 去IG STORY比人公審, 然後就BLOCK 埋我IG

好彩wyman無幫我生填詞,否則兩個真性情相遇唔知會點
on07111 發表於 2022-1-24 15:31

Wyman幫三個字改名嘅話
可能會變成破冰的密碼
DM多仔多到覆唔哂

可能會變成破冰的密碼
mosesming 發表於 2022-1-24 15:40

可能係"我認我怕"

我有份比佢REPOST 去IG STORY比人公審, 然後就BLOCK 埋我IG
wchild 發表於 24/1/2022 15:37

難得Wyman而家self empowered到事隔廿年終於企出嚟講,你呢啲人仲落井下石,blame the victim

Leon

「喜」VS 「休戰日」 / 「You are so cool」
「為了對你更思念」VS 「靜電」
「愛瘋了」VS 「受難日」

我覺得Leon 改得好d

wchild 發表於 2022-1-24 15:37

你俾佢公審?你講咗啲乜嘢
上次話佢著動物皮草嗰個?

可能會變成破冰的密碼
mosesming 發表於 2022-1-24 15:40

虎道門 > 大大世界

難得Wyman而家self empowered到事隔廿年終於企出嚟講,你呢啲人仲落井下石,blame the victim  ...
jcbartleby 發表於 2022-1-24 15:44
Only Miriam fans would be TRIGERRED no surprise
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

你俾佢公審?你講咗啲乜嘢
上次話佢著動物皮草嗰個?
Serendipity 發表於 2022-1-24 15:55

咪就係問佢都二十年前, 做咩宜家先黎binc

E先生的 功倍但事半

出來的效果都幾好呀
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

我好鍾意《日與夜》份詞……樂壇歌詞入面最好嘅一份城市文學之一
估唔到係咁嚟,之前冇聽過

其實<傾城>大罵都情有可源,始終佢當年無咩say,成首歌歌詞又真係無左一節,但歌名呢啲好似年經咁,間中就鞭屍一次,個feel就有啲核突
最愛林家謙❤️

記仇KOL

在裏面,黃偉文對《可惜我是水瓶座》的批註上赫然寫道「其實我一直都懷疑楊小姐從來都不喜歡我為她寫的歌詞,那些道謝,直覺上都是客套話,但一直不太喜歡卻一直採用,也許才是種更偉大的包容。而我,真的,都盡了力了」。

對於《野孩子》的批註則更直白,從側面回應了自己因為作品被冷落而失望,「以前會想:「如果同期沒有《姊妹》,這首歌會不會更受歡迎?」現在覺得:「即使當時有姊妹,一首好歌還是不損它的好。」或者仍然野,我都不再是孩子了。 還能拒絕長大嗎?」

在裏面,黃偉文對《可惜我是水瓶座》的批註上赫然寫道「其實我一直都懷疑楊小姐從來都不喜歡我為她寫的歌詞 ...
on07111 發表於 2022-1-24 17:51

你作比我啲歌唔x掂

咪就係問佢都二十年前, 做咩宜家先黎binc
wchild 發表於 2022-1-24 16:36

咁都要公審你仲要block? 佢都真係好小器

我好鍾意《日與夜》份詞……樂壇歌詞入面最好嘅一份城市文學之一
估唔到係咁嚟,之前冇聽過 ...
just11256 發表於 2022-1-24 17:05

咁你鍾意原版定被人改咗嗰個版本?

在裏面,黃偉文對《可惜我是水瓶座》的批註上赫然寫道「其實我一直都懷疑楊小姐從來都不喜歡我為她寫的歌詞 ...
on07111 發表於 2022-1-24 17:51

佢咁唔甘心被嫌棄,應該發力幫人瑞寫到人哋冇咗佢唔得,先可一洩心頭之恨。

咁都要公審你仲要block? 佢都真係好小器
Serendipity 發表於 2022-1-24 18:08

是旦啦, 唔否定佢對廣東歌既貢獻
但真心小家

本身好鐘意首歌
睇Y寫嘅IG嘅時候幻想原名一定好催淚
點知

wchild 發表於 2022-1-24 15:37

好似小妹我都被Block jor 條友真係小家到
魂冇影啲歌真係好難聽

全心厚待你  仍然功倍但事半 ...
yellowfoodie 發表於 2022-1-24 10:58

本身好鐘意首歌
睇Y寫嘅IG嘅時候幻想原名一定好催淚
點知
btvfans 發表於 2022-1-24 18:51

陳國強 呢個歌名真係好好
魂冇影啲歌真係好難聽

佢口唔認
但根本就一直想超越林夕
算9數啦小家到死

佢真係永遠都唔會比得上夕爺。

想起之前最好的債
出街前叫馴捍記
後來好似wyman要呼應最好系列先叫最好的債
老實講我會鐘意叫馴捍記!

點解同係填詞人同係叫偉文, 梁偉文咁有 heart 咁 classy? 黃偉文 就

佢覺得自己黐住 Edan AL KT 存在感大增, 我最喜愛歌曲五強 3 out of 5, 加上有填詞人大獎就係現今香港樂壇詞神

方丈專登提舊事
等你哋班新人唔好諗住紅咗就想ban我啲嘢 同埋一定要派我啲歌

難為夕爺竟然會接受許廷鏗ban佢啲詞
呢啲咪大師氣量
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

新人 何方/許弘毅 都好過佢,,, wyman 點都寫唔出 敢 呢d佳作

點解同係填詞人同係叫偉文, 梁偉文咁有 heart 咁 classy? 黃偉文 就

佢覺得自己黐住 Edan AL KT  ...
boy4dudes 發表於 2022-1-24 19:17

佢咁Q 小氣, 邊個敢唔派佢既歌
一唔派又嬲9