返回列表 發帖

冼靖峰接連失言

新聞1
「聲夢學員」冼靖峰開Live失言 謂「03年即係沙士死剩種呀?」
現時新冠肺炎(COVID-19)肆虐,令不少人生意和健康都受到影響,不多不少都會令香港人想起18年前,2003年同樣於香港肆虐的「SARS」病毒。有網民發現,日前(21/01)由「聲夢學員」Archie(冼靖峰)、Felix(林智樂)、Lolita(蔡愷穎)和 Windy(詹天文)一起直播的音樂Live Show中,冼靖峰就用了「SARS」疫情開了一個玩笑,令同場的三位聲夢學員都「打咗個突」,同時也令不少睇到言論的網民都感到憤怒。
直播中,18歲的林智樂就趁住歌與歌之間談起眾人的年紀,說:「我諗呢度我哋有3個generation(世代)。」23歲的冼靖峰就回答:「兩個之嘛。我哋兩個再加佢(詹天文)咪3個囉。」林智樂:「你係咪00後呀?」冼靖峰續說:「差兩年,我98。」林智樂:「我同蔡愷穎都係03年。」蔡愷穎也說:「我同詹天文反而近啲。」這時候,冼靖峰就突然說了一句:「咩03年?即係沙士死剩種呀,係咪呀?」其他三位都即時呆晒,林智樂:「咩呀?」蔡愷穎更不禁驚嘆了一聲,說:「講呢啲?」。隨後冼靖峰即時「補鑊」,笑着說:「講笑講笑,哈哈。喂,其實(年紀)都係差少少啫。」林智樂停頓了半秒,才在剛才的對話中緩過來,回答:「我load到,都唔係差好遠啫。」眾人又交談了數句,就再繼續唱歌Live。
新聞2
冼靖峰暗示錄新歌想擺脫張敬軒影子︰好多時有人話我好似佢
現年23歲的冼靖峰(Archie)是無綫電視歌唱選秀節目《聲夢傳奇》第一季的最後五強參賽者之一,他在《聲夢傳奇》總決賽憑《我懷念的》在評審中取得最高分,加入觀眾投票後總排名第四名,現為無綫電視經理人合約藝員及星夢娛樂旗下廠牌「愛爆音樂」男歌手,剛推出個人出道歌曲《一個人的幸運》。日前,他到商業電台雷霆881節目《1圈圈》做嘉賓接受主持阮兆祥和天欣的訪問時,透露用實力向爸爸證明自己,最後打動對方,批准他做歌手。
Archie講到中學時已有夾band將來想做歌手,他笑言︰「大學嘅時候唔讀書!齋夾band!」可以連覺也不睡,大學畢業後就決定找不同的比賽去參加。Archie參加過ViuTV的《全民造星II》和TVB的《聲夢傳奇》,被問到他怎樣看兩個不同的選秀節目,他表示︰「其實好開心係一路到無論去到邊個平台,無論係《造星II》,或者《聲夢》,其實都有好多導師,好多mentor一路幫我哋。」似乎未有正面回答問題。而Archie是一個追求完美的人,他說︰「比賽尾段,我有一個感覺就係,唔想首歌有啲啲瑕疵,你接受唔到嗰啲瑕疵,如果有少少瑕疵,我自己會返屋企瞓唔着。」
到錄《一個人的幸運》的時候,他暗示想擺脫似張敬軒的影子,「因為我比賽嗰時,好多時有人話我好似我偶像張敬軒,唱法或者唱腔上,咁我再諗點樣可以有更加多嘅個人特色。」講起比賽完,Archie曾短暫做過銀行的工作,然後才做歌手。Archie表示父母從小都跟他說讀好書,入到好的大學,找到好的工作,才可以做歌手。直到《聲夢》決賽前一晚,Archie問爸爸如果他覺得他到時唱得好,可否批准他做歌手,爸爸的回應仍然是希望他邊做銀行工作邊做歌手。到決賽完結後,Archie並不是三甲得獎者,他的爸爸竟被他感動,對他說︰「唉,由細到大,係咁迫你,要做邊樣做嗰樣,咁不如今鑊我就畀你試一試。」當時他非常感動,因為他未見過各管教嚴厲的爸爸態度軟化,他一開始是想Archie到30歲賺夠錢才自資出唱片。
Archie從小到大都是讀傳統名校,曾就讀喇沙小學、喇沙書院,2020年香港大學工商管理學學士(會計及財務)學位畢業,加上音樂才華,着實是實力非凡,原來是有父母一直以來的嚴厲管教和培育。
News 1
News 2
感想:做人要思考自己的能力,說話要三思,亂講說話在娛樂圈係大忌,做唔到擺脫影子咪唔好講,沙士呢個係好大問題,有些事情唔係可以講笑,要有同理心。

新聞1
這時候,冼靖峰就突然說了一句:「咩03年?即係沙士死剩種呀,係咪呀?」其他三位都即時呆晒 ...
ambrose121 發表於 2022-1-27 21:08

太真實未識得反應
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

讀名校都咁弱智

向失言天后挑戰?
陳蕾冚家死

其實佢可以出少句聲
本身嗰個moment插嘴都好odd

冼語錄
疫情可以拎嚟咁樣講笑㗎咩?
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

唔計cctvb
真係好6+1

話晒都係「公眾人物」 講野諗下後果先啦....

原來唔係03年出世係寧捨威過人嘅
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

Archie嗰啲「幽默感」都幾難頂
Gin Lee嘅噴言係睇到人想笑
Archie個啲就係令人皺眉頭 + 唔好啦
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

造星好彩foul走咗佢姐
再將我相信的如煙火般綻放

係咪特登做新聞?根本冇乜人識佢

Archie嗰啲「幽默感」都幾難頂
Gin Lee嘅噴言係睇到人想笑
Archie個啲就係令人皺眉頭 + 唔好啦 ...
on07111 發表於 2022-1-27 22:15

原來都幾萬用

Lipig 發表於 2022-1-27 22:32

唔關事囉,呢個係本身的人格問題,造新聞都係講其他話題,AK的笑話就係好例子。

讀書叻唔代表品行成正比
離不開 留不低

SugarFree 發表於 2022-1-27 22:09

咁89年出世咪
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

拍得住美祖話人食樹皮好得意

SugarFree 發表於 27/1/2022 22:09

98年金融風暴都好多人輕生

唔關事囉,呢個係本身的人格問題,造新聞都係講其他話題,AK的笑話就係好例子。 ...
ambrose121 發表於 2022-1-27 22:38

點解咩post都要辣埋AK, 真係有咁憎佢咩?值得花咁多時間直線/曲線講佢?
在這畢生不滅 無極的狀態

佢真係好恨出名

點解咩post都要辣埋AK, 真係有咁憎佢咩?值得花咁多時間直線/曲線講佢?
losyes 發表於 2022-1-27 23:23

我讚緊他喎,真心覺得AK講嘢大方,連讚AK都唔得,咁我考慮收回相關言論囉。

47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神

都吾知邊個泥但無意中按左入泥,只覺得講出呢D 說話好令人心寒

最衰唔係在viutv出道,如果唔係點亂講嘢都得,做乜都得(e.g.193, 造星4參賽者sss)
so-called 做「最真實的自己」

話唔定佢幻想自己上緊viutv講嘢呢~

向失言天后挑戰?
stephybest 發表於 2022-1-27 21:31

佢係咪由細到大係度煲容語錄?

#燒俾你

真係on9唔係扮,respect

冇得救

佢發表呢個沙士言論話係講笑
就同一個德國人拎種族清洗猶太人或者韓國人攞慰安婦黎講笑一樣都係無得原諒
任何人都唔應該拎自己住既個地方或者國家既歷史傷痕黎開玩笑
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

最衰唔係在viutv出道,如果唔係點亂講嘢都得,做乜都得(e.g.193, 造星4參賽者sss)
so-called 做「 ...
米色蘇 發表於 2022-1-28 00:08

可能佢以為自己喺造星2贏左
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

Lipig 發表於 2022-1-27 22:32

時點好有趣,上星期嘅事,但我今晚先響好多地方見到同類Post
好似睇住佢首歌要上榜/Channel個廣告推出先引爆啲野咁

losyes 發表於 2022-1-27 23:23

cm壇特色呢度好多生生嘅fans

乜水來?我只識Anson Kong, Agatha Kong和Jeanie Lee
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

我讚緊他喎,真心覺得AK講嘢大方,連讚AK都唔得,咁我考慮收回相關言論囉。 ...
ambrose121 發表於 2022-1-27 23:28

L會員貼個段“金句”已經出現過不下十次,,,主要係佢愛生心切啫

L會員貼個段“金句”已經出現過不下十次,,,主要係佢愛生心切啫
on07111 發表於 2022-1-28 06:02

正所謂“生 我的命!”收到晒!

腦筍都未生埋
亂咁講野
呢個新人,完全唔識
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

點解咩post都要辣埋 193/造星4參賽者sss , 真係有咁憎佢咩?值得花咁多時間直線/曲線講佢?
近期最好loop歌曲:若要按摩請預我

點解咩post都要辣埋 193/造星4參賽者sss , 真係有咁憎佢咩?值得花咁多時間直線/曲線講佢? ...
rickychan0809 發表於 2022-1-28 09:43

因為193同樣樣衰失言出醜
跟住重要扮型
未聽過呢個archie唱歌,
不過應該好難會難聽過193

因為193同樣樣衰失言出醜
跟住重要扮型
未聽過呢個archie唱歌,
不過應該好難會難聽過193 ...
lorbat 發表於 2022-1-28 12:51

我都係adapt CM金句 唔使咁認真

不過呢個世代 好似姜濤咁謙虛有好多人鍾意, 但都有好多haters,
好似193咁語出驚人 有好多haters, 但都有好多人鍾意
放鬆D啦 香港人

同埋archie 首歌真係老土到爆, 真係要揀我寧願聽再次Puppy Love
考慮埋政見更加係咁

不過呢個世代 好似姜濤咁謙虛有好多人鍾意, 但都有好多haters,  ...
rickychan0809 發表於 2022-1-28 13:03

因為呢句個語氣比較harsh有時明知係copy and paste 都刺激到

不過呢個世代 好似姜濤咁謙虛有好多人鍾意, 但都有好多haters,  ...
rickychan0809 發表於 2022-1-28 13:03

193首歌 當係輕鬆party歌起碼可以un下
Archie首歌好似TVB d劇歌, 唱腔又老派
作為新人 睇唔到佢有咩特色
而家仲要靠痴軒仔上位

AYCK 粵語流行榜
第19週冠軍歌
至少做一件離譜的事 - Kiri T

So true
喺依加大台=原罪嘅設定下,佢講乜都死…

So true
喺依加大台=原罪嘅設定下,佢講乜都死…
daniel1136 發表於 2022-1-28 14:35

其實在邊台都唔應該講呢d說話,我屋企人都話Archie冇口德,冇修養,學歷唔等於一切,即使在喇沙、港大畢業,so what? 他們又指出姜B即使只有中三學歷,但個人有教養,說話大方,識講嘢,非常值得欣賞。

因為呢句個語氣比較harsh有時明知係copy and paste 都刺激到
on07111 發表於 2022-1-28 13:15

應該開個post放哂D金句俾大家參考

應該開個post放哂D金句俾大家參考
rickychan0809 發表於 2022-1-28 15:33

希望個post可以引用埋出處

其實在邊台都唔應該講呢d說話,我屋企人都話Archie冇口德,冇修養,學歷唔等於一切,即使在喇沙、港大畢業 ...
ambrose121 發表於 2022-1-28 14:51

兩個對比真係高下立見

又痴張敬軒

兩個對比真係高下立見
cheng.tf 發表於 2022-1-28 16:07

但又其實關KT咩事......
講講下未又係關大台與否

但又其實關KT咩事......
講講下未又係關大台與否
LushKillYourMus 發表於 2022-1-28 17:24

冇講過關大台事喎...