返回列表 發帖

《反起跑線聯盟》討論區

監製: 劉偉恒、黃子桓、郭嘉敏(聯合監製)
導演: 劉偉恒
編審: 朱鳳嫻
主演: 梁詠琪、潘燦良、周家怡、強尼、袁富華、陳欣妍、林家熙、練美娟、梁業、岑珈其、袁綺雯、薛國斌、李炘頤
簡介:此劇講述拒絕成為「怪獸家長」的父母和要求子女贏在起跑線上的「虎爸」、「虎媽」,在校園為自己的理念辯護。

2022年3月21日起逢星期一至五21:30-22:30於ViuTV首播
製作特輯反《反起跑線聯盟製作特輯 家長谷》於2022年3月19日21:30-21:45播出
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

連續三套劇都有爺爺

下星期就播啦喎
好似冇咩宣傳咁
請記得 留住感覺 過渡在人海
我感激 曇花盛放

支持真·好勝gigi

支持gigi, 估唔到呢套咁快就播

先頭周家怡先做完兒科醫生
再將我相信的如煙火般綻放

GiGi保養得唔錯

喜歡詠琪
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

呢套就算拍嗰陣都唔多新聞報導,忽然間就播咁嘅?

唔知點解感覺哩套野有少少大台感覺
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

唔知點解感覺哩套野有少少大台感覺
Nicholas 發表於 2022-3-15 16:08

應該下一部會似啲
劉心悠郭羨妮
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

琪待~~~

對上一次拍係《天涯俠醫》
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

監製: 劉偉恒、黃子桓、郭嘉敏(聯合監製)
導演: 劉偉恒
編審: 朱鳳嫻
主演: 梁詠琪、潘燦良、周家怡 ...
HOTMAN 發表於 2022-3-14 20:11

希望GIGI會唱片頭和片尾曲

期待中, 支持gigi

準備同成班反起跑線聯盟成員開live啊!
10:30見

https://www.facebook.com/ViuTV.hk/

主題曲

You & Me - 梁詠琪

主題曲

You & Me - 梁詠琪
boy4dudes 發表於 2022-3-18 04:56

唔知會唔會派上電台

唔知會唔會派上電台
l00540 發表於 2022-3-18 07:25
應該會掛 好似 Ronald 首 My Only One.

電視短版 MV

好勝
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

Gigi仲keep得好好
係咪得我覺得佢老咗仲好睇過後生,好睇唔係講樣,係成個人

一陣9:30pm 首播

多多G持

第一集 - 母親的決擇

睇得幾開心

睇緊 GIGI IG live

Gigi仲keep得好好
係咪得我覺得佢老咗仲好睇過後生,好睇唔係講樣,係成個人 ...
Ketoisboring 發表於 2022-3-21 06:31

可能做左媽媽

呢幾年佢比我多左種溫柔感覺

第一集 - 母親的決擇
l00540 發表於 2022-3-21 21:43

第二集 - 啱唔啱規矩?!

又要擔定櫈仔啦

應該下一部會似啲
劉心悠郭羨妮
JayantL 發表於 2022-3-15 16:16

題材好似唔似ga wo..
希望唔會太悶/ 太heavy

應該會掛  好似 Ronald 首 My Only One.
boy4dudes 發表於 2022-3-18 17:02

原本Vani尋日首播咗

l00540 發表於 2022-3-22 06:56

第三集 - 理想世界

第四集 - Birthday Party

唔知點解梗係覺得Gigi 同強尼唔似一pair

Yunali 發表於 2022-3-25 20:58

真係好唔襯囉

輕鬆小品
Gigi真係老左好多, 歲月逼人

第五集- 笨小孩

Happy birthday to G

Yunali 發表於 2022-3-25 20:58

感覺似朋友多過夫妻

【ViuTV】【《反起跑線聯盟》】
【首周平均收視5.1點 創開台第二高劇集成績
導演 #劉偉恒 感激演員落力宣傳】

《反起跑線聯盟》踏入第二周,有觀眾話成班家長都差唔多住大屋,得 周家怡 個角色因為老公走佬被迫孭起債務所以重回凡間,話故仔唔貼近草根。

係嘅,不過呢個世界唔同家庭,就有唔同嘅育兒問題要面對,唔煩柴米油鹽,或者就要同Charles(POON Chan-leung 潘燦良  飾)一樣,煩個仔係咪遲鈍過人。不過Charles唔使煩啦,有觀眾發現Martin仔佢自己無聊寫吓嘢嘅時候係寫緊圓周率!

睇吓最新出爐嘅《反起跑線聯盟》首周收視成績,似乎ViuTV嘅觀眾好受落,首周平均直播收視達到5.1點,成為開台至今嘅劇集成績第二位!(第一位係《#大叔的愛》,首周平均直播收視6.4點)

導演 劉偉恒 好感動:「聽到消息想喊。演員們喺拍攝前、拍嗰陣、拍之後都好信任我。到宣傳時大家都好幫手,出post、出相、出感受、開live。佢哋好用力、好勤力,大家好似一家人咁。呢個成績係畀大家最好嘅回報。」

———————————————————
第六集 - 電子化世代

第七集 - 誰是主角?

好鍾意睇Charles同Martin兩父子

【ViuTV】【《反起跑線聯盟》】
【首周平均收視5.1點 創開台第二高劇集成績
導演 #劉偉恒 感激演員落力宣傳 ...
l00540 發表於 2022-3-30 20:21

平均收視
大叔的愛 7.07
反起跑線聯盟 5.10
IT狗 4.53
940920 3.90
超感應學園 3.03
塵沙惑 2.31

睇左兩個星期,其實覺得有少少老土同埋劇情有啲理想化

不過當輕鬆小品睇都幾開心

平均收視
大叔的愛 7.07
反起跑線聯盟 5.10
IT狗 4.53
940920 3.90
超感應學園 3.03
塵沙惑 2.31 ...
梨胃言 發表於 2022-4-1 12:13

竟然平均收視高過《IT狗》,有啲surprised

Viu實驗成功,呢套、《爆谷一周》同《恐怖醫學》收視成績都算ok,證明Viu有一大片中產中年&家長藍海收視群可以開拓,唔洗死chur(已經霸得7788嘅)後生仔市場
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

Viu實驗成功,呢套、《爆谷一周》同《恐怖醫學》收視成績都算ok,證明Viu有一大片中產中年&家長藍海收視群 ...
HOTMAN 發表於 2022-4-4 19:32

恐怖醫學個個禮拜都有5.x點收視
但一去到Chill Club就即刻急跌到得返2.x點

恐怖醫學個個禮拜都有5.x點收視
但一去到Chill Club就即刻急跌到得返2.x點 ...
梨胃言 發表於 2022-4-4 20:21

Chill Club只要youtube同online有人睇就ok 收視唔重要

Viu實驗成功,呢套、《爆谷一周》同《恐怖醫學》收視成績都算ok,證明Viu有一大片中產中年&家長藍海收視群 ...
HOTMAN 發表於 2022-4-4 19:32

我覺得呢套劇吸到啲so called大台家長觀眾,係好嘅方向黎

啲小朋友做得幾好,Martin原來都似Charles性格咁有啲懶叻咁兩父子啲戲幾好睇
又估唔到曼娜姐出嚟都正喎,唔係闊太係個高壓校長