返回列表 發帖

[雖然好似遲左少少]港樂二三事 - 樂壇100問

hello 唔知係咪應該開係呢度

我同朋友整左份香港樂壇100問,問題同註解都幾有心機整架,
希望大家有時間都試做/幫手share下丫: (呢度既人一定唔會低分)
https://docs.google.com/forms/d/1o-D257RWO_PTyFjyBTLmDQCH6E4jJD8WQnhLlXEIhaU/

同埋做完見到有唔啱既地方都可以搵返我講返 thanks~~

玩完 有758分

671分

太多千嬋唔識答
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

6xx
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

54X, 合格

Q80 好恐怖
在這畢生不滅 無極的狀態

千千嚇死人。。

Q62  以下哪一位歌手並未主唱TVB劇集主題曲?
但係答案係問作曲者
不過其實都會錯,因為記得唱個位已經係我呢啲普通人嘅極限
Btw 得617,啲千禧以前嘅嘢真係唔掂,終於做都貼題黨,估到問姊妹,呢排得閒搵番以前叱吒睇,俾人瑞係講多謝詞話祝江戶川柯南,同埋七星俠。所以記著咗
好攰,但係都未温曬,可以收檔
( ´•̥̥̥ω•̥̥̥` )

Q62  以下哪一位歌手並未主唱TVB劇集主題曲?
但係答案係問作曲者
不過其實都會錯,因為記得唱個位已經係我 ...
cfjc_ak 發表於 2022-3-28 23:39

係喎 一直記錯其中一首係佢主唱
原來係佢作only
改返做主唱+作曲先

thx!

關於楊千嬅嘅問題我一律都唔了解
我估錯這個世界得到教訓

6xx
音樂記錄
don't forget tonight

513呀
太平公主

8、90年代同埋楊千嬅有關問題通通唔識

見到好多會員都話唔識千嬋d問題,睇來要千粉先拎到7xx分
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

on07111 發表於 2022-3-29 00:34

人瑞d問題好似啱晒

人瑞d問題好似啱晒
Yan 發表於 2022-3-29 00:43

原來你係千粉... 我都好似啱曬

on07111 發表於 2022-3-29 00:34

轉做祖兒應該會高分啲

636分,我做嘅時候仲以為會好低分,原來都唔差

60X
#80想點 版主特登比驚令人反胃

Canto Music Picks 2024 Week 13
#1 說走就走 雷同二友

744. Thanks, it was really fun

Q19 問題 correction: (注: 陳奕迅(暫時)最後一次奪男三甲為20142013年,容祖兒(暫時)最後一次奪女三甲為2016年。)
Q62 答案 correction: you have missed 周國賢:《諸神混亂》謝安琪 ("殭"主題曲) (作曲、編曲、監製) (2016)
Q89 答案 correction: you have missed JUDE: Dear John (with Janice, Jill & Shiga) (2016-2017)

694,btw最愛西歌嗰題
最愛林家謙❤️

男歌手好多都唔care唔識答

另外想為〈戒男〉平反吓

500分,好慘

6XX ,俾千嬋嚇親

523分
長命先可以撐過去
痊癒中 應該多喝水

496分

744. Thanks, it was really fun

Q19 問題 correction: (注: 陳奕迅(暫時)最後一次奪男三甲為2014 ...
boy4dudes 發表於 2022-3-29 02:05

thanks 改左
係我唔好 fc唔晒
btw eason 2014係男銅

667分
以為會低過500分
好玩
感謝樓主
西歌part應該全對

683分
年代久遠d個d真係唔識
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

總算抽到D時間做個測試
看來,我不是一個稱職的廣東歌歌迷
只有390分

301-400: 唱k都會唱下廣東歌,留意下娛樂版,稱得上香港樂迷

我係咪要面壁思過去?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

總算抽到D時間做個測試
看來,我不是一個稱職的廣東歌歌迷
只有390分

301-400: 唱k都會唱下廣東歌,留意下 ...
Kenny 發表於 2022-3-29 14:13

因為我地淨係share左去cm/d樂迷page之類
所以其實個平均分數比我想像中高 都差唔多600

另外 原來唔小心出多左千嬋既題目
但有幾條佢既都算多人啱呀
大家好好熟悉佢d mv

林海峰好似2002頒獎禮有叫過千嬅唔好走音wor

唔係剩係stephy
6xx分
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

因為我地淨係share左去cm/d樂迷page之類
所以其實個平均分數比我想像中高 都差唔多600  

另外  ...
akk 發表於 2022-3-29 17:03

因為大部分討論廣東歌的歌迷都集中上黎CM
而且,成條POST平均分都有500幾以上
得我一個300幾,我真的不算稱職吧
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

第41條出得最好

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

625分
我都係90後 年代久遠真係唔太識

梁漢文 x 林夕 also has 03/四季, an album that always has a special place in my heart.

698, but don't know why I clicked 傷追人 for Q2

總得分
754/1000
魂冇影啲歌真係好難聽

6xx
好多年代久遠嘅問題都唔識

570 尚算合格啦

頂,5XX,
答到第100題,Get錯以為有冇Google Ac.  答到亂唒

724/1000
出得幾全面
例如重複歌名個題 諗左好耐

老人家果然有優勢
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

點解好似冇黃妍