返回列表 發帖

林鄭月娥拍片力撐聲生不息︰讓年輕人通過音樂了解祖國

由無綫、芒果TV攜手合辦的《聲生不息》將於本月24日播出,召集香港及內地殿堂級歌手與新生代唱將,重新演繹港樂經典,為觀眾源源送上家傳戶曉的經典金曲。節目由國家廣播電視總局網絡視聽節目管理司、國際合作司(港澳台辦公室)與香港中聯辦宣傳文體部授權指導,並作為無綫台慶55周年及香港回歸25周年獻禮。

林鄭︰音樂是時代的迴響
日前《聲生不息》播出「引言篇」宣傳片,請來快將卸任的特首林鄭月娥拍片大談她對粵語流行曲的看法,而她的說話則分開兩次播出。片段播出旁白一輪煽情對白之後,林鄭現身說︰「香港音樂陪伴我們成長,是香港人美好的集體回憶,港樂在最繁盛的時候,不僅在港澳、也在內地、台灣,風行一時,甚至整個亞洲都為了傾倒,音樂是時代的迴響,養一方人,講一城事,香港人的熱情、奮鬥、成長、情緒都被音符和詞句都記載著。一城之歌唱出了一個時代的隽永美好。」

林鄭︰音樂促進民心相通
之後片段播出多位歌手、作曲、填詞人的分享,亦請來大學教授大談粵語流行曲的變化,片段加插香港回歸過去25年的重要時刻,之後特首再度現身指今年是香港回歸25年,很開心藝術從業員以《聲生不息》作為獻禮︰「借助『唱響金曲』這道橋樑,對港樂經典進行創新的表達;讓有傳播意義、審美價值的港味好歌回歸大眾視野;讓同根同脈的兩地人民,特別是年輕人,通過音樂對話,更加了解彼此,了解祖國,促進民心相通。只有心在一起才能有共情;只有情在一起才能有共鳴。我相信一眾出色的歌手將唱好經典港樂,與廣大觀眾《聲生不息》。」

感想:好嘔心

Source

玩咁大?
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

死亡之吻

了解祖國?個節目唱紅歌?

音樂節目變政治show
個poster仲要有中聯辦 好嘔心

荃力支持Carrie參賽
用美妙歌聲讓世界艷羨
DM多仔多到覆唔哂

希望叱咤遲啲唔使好似金像獎咁請佢頒奬

佢拍唔拍都唔睇架啦
今個禮拜chill club 年度推介
唔係唔睇呀嗎?
再將我相信的如煙火般綻放

希望叱咤遲啲唔使好似金像獎咁請佢頒奬
梨胃言 發表於 2022-4-19 18:14

話唔定為咗續牌,請未來特首上去頒獎同演講tim

米色蘇 發表於 2022-4-19 18:51

咁要唱25周年歌

講到咁實有一集唱勇敢的中國人
希望分俾嬋嬋唱

米色蘇 發表於 2022-4-19 18:51

直接叫比卡超派歌俾佢空降最男啦
DM多仔多到覆唔哂

mosesming 發表於 2022-4-19 19:01

林鄭遲啲專心造歌爭女金

mosesming 發表於 19/4/2022 19:01

有CY咁好聽先算啦

其實呢個節目就係流行經典50年進化版?

曾比特mola mola 事業無啦

有CY咁好聽先算啦
jcbartleby 發表於 2022-4-19 19:31

12年男金唔應該比單春
離不開 留不低

其實呢個根本係大陸節目
只係tbb插隻腳入去
離不開 留不低

有CY咁好聽先算啦
jcbartleby 發表於 2022-4-19 19:31

第一次聽

12年男金唔應該比單春
LoveMirkay520 發表於 20/4/2022 00:50

第一次聽
梨胃言 發表於 20/4/2022 00:56

好磁性的低音,而家樂壇欠缺

救命...........咩料呀佢!?

好磁性的低音,而家樂壇欠缺
jcbartleby 發表於 2022-4-20 01:07

想聽佢唱某種老朋友

mc) 發表於 2022-4-19 23:29

如果係內地紅到,發達就真
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

香港好多人好想了解上海
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

失去晒香港歌迷,就係為左喺果個黑白MV唱得區區5粒字solo "好歌獻給你"
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

笑死
本身已經垃圾既節目,仲要俾呢位加多腳,真係笑死

驚。。。

mc) 發表於 19/4/2022 23:29
跟咗ERIC KWOK 本身都唔似有事業

爆炸頭入球記真係浪費曬

佢特登撐引人反

林鄭︰音樂是時代的迴響
林鄭︰音樂促進民心相通

真呀
人話
願榮光歸香港
肥媽有話兒

好有迴響
民心好相通
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

聲生不息 小心地滑

前段時間,有條POST我係入邊留言
我話曾比特做咩咁快放棄香港市場
有人話我眼光短淺,唔知講咩好。
參加呢D升級版流行經典50年的節目
倒不如係香港派多幾首新歌唔得的嗎?唉.
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

前段時間,有條POST我係入邊留言
我話曾比特做咩咁快放棄香港市場
有人話我眼光短淺,唔知講咩好。
參加呢D ...
Kenny 發表於 2022-4-21 16:18

公司落order叫佢去有得唔去咩?

真係好嘔心

支持777/比卡超上台獻唱
Aliens,明荃之友