返回列表 發帖

Innerspace - MIRROR

單選投票, 共有 157 人參與投票
39.49% (62)
12.74% (20)
6.37% (10)
3.82% (6)
37.58% (59)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 25/04/2022

曲: 紀佳松Jeremy G (Future Sound) / Lee Joohyong (MonoTree) / Jhen F(Future Sound)
詞:小克
Rap 詞 : 盧瀚霆
編:紀佳松Jeremy G (Future Sound) / Ariel Lai@emp / Edward Chan
監:Edward Chan

奇妙在瞬間 跌入這內循環

御宅族就是 我一個
白日夢亦是 理科
隨著小叮噹 收縮槍 縮小的我
入內在 慢慢觀摩

望著巨大 吊鐘
水花不分 西東
呼一呼 吸一吸 匹夫之勇
慢慢步入 食道 之中

讓血脈拋起我 被環抱
浪接浪衝更高 Hoo
誰敢挑戰 胃酸可怕
甜酸苦澀 隨即消化
穿過心血管 看心跳多壯觀 發現愛嗎

Wake up 快跳進 這壯闊 宇宙
Get up 最暗處 載滿了 星斗
神經之中 窺探秘密
毛孔之中 躲進溫室
Wake up 太有趣 要你去 發掘

(Rap)
Get outta my sight
Let me hold my body tight
I'm working all day all night
Still nothing's gonna bring me down
Why should I turn around
Dare you to come a little closer
Take a look but make no sound

大陣就是 脊椎
即使雙膝 空虛
唞一唞 鬆一鬆 安撫思緒
萬籟寂靜 別動 身軀

密碼在基因裡 是函數
誰要重新嵌組 Hoo
成長終老 逐點解脫
甜酸苦澀 長篇小說
於腦海最底 那古老海馬體 笑納百川

Wake up 快跳進 這壯闊 宇宙
神經之中 窺探秘密
毛孔之中 躲進溫室
Wake up 太有趣 要你去 發掘

(Rap)
Make a name for it make a name (let's do it)
DNA, it's a different game (let's play it)
On the run, hold up (Uh)
Got my body on panic
These hundred feelings coming through my veins
Well, take a pick (Hey)

如腸道也感到 苦楚
拍子 再起
轉圈 舞起
Woo

(So) Wake up 快跳進 這壯闊 宇宙
神經之中 窺探秘密
毛孔之中 躲進溫室
Wake up

太有趣 要你去 發掘

Wake up  一經一緯
Get up 一姿一勢
Wake up 一生一世
奇妙在這小宇宙 繼續循環

奇經一早 通了八脈
松果一早 睇透得失
Wake up 太有趣 要你拆 禮物

一般啦, 個詞好格硬, 姜b rap得難聽, 跳舞又係果D.
團歌係唔係無可能超越到 warrior?
Owen

Dance version 睇到暈
咪即係睇MV囉

boy4dudes 發表於 2022-6-23 21:54

個dance version其實可以唔出,同MV睇唔到大分別。

鏡幾時可以出返啲排舞室dance version
依家啲dance version同睇多個mv無分別,連個鏡頭都係同MV一樣fing黎fing去
其實我覺得呢隻舞幾好睇,但連dance version都睇唔清楚

效果都幾差
一啲都唔夾
企後就hea跳
不如唔好出
在這畢生不滅 無極的狀態

齋聽好嘈,現場表演Version反而正
KK

首歌唔識合冇內涵嘅組合唱

歌詞唔太適合用落團歌到
MV閃到睇得有D辛苦

幾噤聽嘅一首團歌

依首主題唔錯
同埋總算執過主唱位,唔係BOSS個個都要梗硬升key

但目標粉絲可能唔慣依首嘅正常音樂?
所以開場都要好嘈

歌詞唔知想講咩?
大陣就是脊椎  呢句歌詞我聽一次我笑一次
warrior is the best ...
trafficyu 發表於 2022-5-13 00:36

海馬體我以為係海綿體

不過首歌係有啲似WARRIOR

好過 AIO 容乜易 不過呢首我都 ok
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

Wake Up 過了界 再放大
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

整體都幾好,當然Warrior係最好,Boss就同呢首差唔多,歌詞正,開頭聽落有啲吵,4分。

歌詞唔知想講咩?
大陣就是脊椎  呢句歌詞我聽一次我笑一次
warrior is the best

第一次聽覺得麻麻地, 之後又好似唔錯喎

歌詞好特別
唱功都進步左

Somehow very Bollywood to me
都係warrior 世一

啲詞懶深澳咁

算係Warrior之後嘅佳作

幾鐘意聽呢兩句
神經之中 窺探秘密
毛孔之中 躲進溫室

MV 唔得, 現場版本仲好過mv 好多

回復 1# CunninG

第1次聽覺得麻麻,細心睇埋詞覺得幾正

好 impressed by 個 MV,真係好高 budget 好大製作,好有坐穩天團嘅氣勢
首歌都 ok 嘅,編曲有啲00年代老土但我 buy,chorus 有啲太似 Ego 但都接受到

首歌幾好, 但係已經 feel 唔到所謂團魂 個個掛住出自己solo
當初個別成員因為 @mirror, 把尺先至低D, 如果用純solo歌手身分其實未到位
但係而家個團經營到咁...

唔鐘意份詞
但底個arrangement正

The teapots are refilled. You spoon
served rice into your mouth, this perfect rice.
Steamed, perfect, white.
47. Bring Him Home
week19
1 . TheCrush        Possession

呢首都幾得意,好過boss
係有d 位比較似兒歌
【This is MC】澳門見

呢隻冇BOSS 同Warrior咁易入腦

同BOSS 差唔多level...
幾時可以回到WARRIOR level?
AYCK 粵語流行榜
第19週冠軍歌
至少做一件離譜的事 - Kiri T

佢唱咩歌都係一樣 無高低起伏 讀歌多過唱
jasonscy 發表於 2022-5-1 08:18

同埋把聲又浮又虛
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

易糕
47. Bring Him Home
week19
1 . TheCrush        Possession

姜濤 英文 rap 無 groove 無 flow, AL 寫英文 rap rhymes but makes no sense, 首歌無 rap 應該會好聽好多  ...
boy4dudes 發表於 2022-4-28 09:59

佢唱咩歌都係一樣 無高低起伏 讀歌多過唱

而家先發現BOSS係咁好聽

好k pop feel(因為又紀佳松?)不過我覺得男團歌黎講都算ok好聽
聽到姜濤rap英文笑咗 佢自從同gareth friend之後英文水平好似突飛猛進

詞唔差 有意境 唱就一如既往
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

曲麻麻地,hea 作

啲歌詞係有內涵嘅,但我都覺得有啲搞笑。am I the only one?

鏡仔首跳ok 吖,個個都做到本份

C位長期見到2位rapper……
ky_vivian2012 發表於 2022-4-29 12:28

有個別成員超少鏡頭
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

歌詞夠大膽 但曲編唱都跟唔上
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

唔知點解除咗歌詞
幾方面同Mr. Stranger幾似
連住黎聽都得

團歌真係太保守… 出多一兩首12仲好
warrior > boss > innerspace
仲有點解要夾硬俾姜濤rap呢,仲要英文

好過Boss 起碼聽得入耳先

C位長期見到2位rapper……

認真呢首歌俾到驚喜我
因為見到all in one 同 rebound 呢類型歌之後
真係好怕啲擺明車馬「開心」/「興奮」 ...
Evan@LaRossa 發表於 2022-4-28 20:59

Jer is Jer

live唔差 可能隻歌真係易唱左
不過麻麻地首歌
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

warrior>boss>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>innerspace