返回列表 發帖

環球歌手逃亡潮 Aga轉投華納 Gin Lee拒續約 9月紅館個唱泡湯

環球唱片近日出現「逃亡潮」,先有傳出Aga將會簽華納唱片,再有合作多年的陳慧嫻轉投英皇娛樂旗下,最新消息是,環球一姐李幸倪(Gin Lee)亦已決定不續約!連走三位女歌手,就算簽了陳葦璇也好,亦未能彌補Aga、Gin Lee及陳慧嫻的位置。

去年,環球與TVB破冰,不停安排旗下歌手亮相TVB節目,但卻冷待了其他平台,加上旗下歌手於各大音樂頒獎禮上未有好成績,同時又跟商台反目,夾在中間的Aga及Gin不想成為公司的炮灰,成為二人離巢的主要導火線。

同時Aga對於首個紅館演唱會一再延期,始終未能成功舉辦,儘管當中包括受疫情影響,但仍對公司耿耿於懷,認為環球未能靈巧處理。Aga的個人IG上,並沒有將環球的工作洽談人及有關電話、電郵放在資料格上,有指她去意已決。

據知Gin Lee本來已成功得到9月的紅館檔期,亦早已傾好贊助商,不少粉絲知道她將舉行個唱的事,但卻因為她決定今年滿約後離巢,所以環球連她的9月演唱會也hold起。有關Gin Lee不續約一事,圈內不少唱片人亦已有聽聞,有不少唱片公司向她招手,但Gin Lee想稍作休息,之後再計劃怎行,所以還未與其他唱片公司接洽。

昨晚(13日)Gin Lee開IG Live,原本對歌迷有問必答的她,當有人問「點解9 月紅館會cancel」、「Gin係咪同環球續咗約?」等問題,她即扁扁嘴再視而不見,自動跳過這些敏感問題,只多次表示年底會回家鄉探父母及休息一下。

對於Gin Lee拒續約一事,環球唱片回應:「現階段確實大家商討中,而且進展順利。」

Gin Gin 轉公司啦,
環球浪費咗佢時間
Aga 又話續咗約
而家又傳返簽華納
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
再將我相信的如煙火般綻放

華納仲食唔食得落
英皇都無佢咁megasize
Follow my IG: @delightcantopop

不少唱片公司向她招手

談到同屬環球唱片的「宿敵」江海迦(AGA)被傳約滿過檔華納,Gin Lee表示:「唔知道。(同佢好少聯絡?)呢排同個個都少聯絡,不過嚟緊我會見到佢,到時大家傾吓。(成日傳你哋不和,少咗個勁敵?)邊有咁嘅事?佢無論作出乜決定,都衷心祝福佢。」Gin Lee不諱言與環球合作8年,早前已續約留低,且賣口乖表示:「點都會繼續同呢間公司合作。」

即係點?
在這畢生不滅 無極的狀態

講真環球A&R呢幾年係廢,成個brand食老本食到死氣沉沉咁

華納真係天后宮喎
Gin蛋記似乎啱佢
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

講真環球A&R呢幾年係廢,成個brand食老本食到死氣沉沉咁
pv163 發表於 14/5/2022 15:34
似公司策略大過A&R 啦

比較想知Brave Nusic呢個label搞乜。

環球應該想留佢喎
Harvard都不可教導

上次訪問唔係話續咗約咩?點解而家又變返未續約

環球仲有一姐詠
Little Fires Everywhere

煎煎簽蛋蛋做萬年女金好嗎
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

gin lee唔係續咗約咩?希望佢快啲逃離eric kwok同duncan魔掌

環球自己攞嚟衰

唔係 唔聲唔聲咁續咗約咩?

估唔到報導都將迪迪個名寫成Aga 而唔係AGA...
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

環球已經唔同早十幾廿年前咁大影響力啦
好心就唔好搞咁多野啦
除左公仔麵兩公婆之外
第二個最麻煩既人一定係Duncan

Aga去華納 可以同衛蘭Janice Jill重錄 2at1time
Life was a willow and it bent right to your wind.

環球由盛世搞到咁
完全自己攞黎
TVB 有價值時離開
TVB 變廢台時復合
【This is MC】澳門見

比較想知Brave Nusic呢個label搞乜。
FoldCC 發表於 2022-5-14 15:46
其實自阿妹離開, DB 玩完, 呢個 label 明存實亡 (maybe tax reductions purpose?). Under Brave Nusic are JNYBeatz, OP & RHS.
雖然 OP d MVs 有寫 "Brave Nusic", JNYBeatz & 石山街 d 歌好似係寫環球 only.

估唔到報導都將迪迪個名寫成Aga 而唔係AGA...
on07111 發表於 2022-5-14 16:14
無所謂啦, AGA/Aga is short for Agatha, which is her official real English name

談到同屬環球唱片的「宿敵」江海迦(AGA)被傳約滿過檔華納,Gin Lee表示:「唔知道。(同佢好少聯絡?)呢 ...
losyes 發表於 2022-5-14 15:34

IDK 跳草裙舞

JNY同RHS都有掛Brave Nusic label呢

其實自阿妹離開, DB 玩完, 呢個 label 明存實亡 (maybe tax reductions purpose?). Under Brave Nusic are  ...
boy4dudes 發表於 2022-5-14 16:38

唉,呢個label明明咁有潛力,環球自己玩死咗

old news
環球就AGA約滿將跳槽過華納,今日回覆東網說:「這個不是事實,沒有回應!」。

聽過kendy 訪問都提過環球內部好多人事變動 立立亂 數下數下d 歌手差唔多走晒lol

環球由盛世搞到咁
完全自己攞黎
TVB 有價值時離開
TVB 變廢台時復合
lemontea1069 發表於 2022-5-14 16:24

寰亞有得自由選擇
華納同Sony就陰啲陰啲咁出齊啲人響唔同位置
環球係衰不分大小落重注

一姐詠係咪confirmeded?
咁佢又走唔走?
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

To Gin,
逃生出口的一線光, 逃出了脆弱便強壯,
感覺過絕望今天你門外看,
還是有出路可逃亡, 請逃亡!
回頭都找不到曙光, 別再看 Eric, 別再望 Duncan, Let it go!

寰亞有得自由選擇
華納同Sony就陰啲陰啲咁出齊啲人響唔同位置
環球係衰不分大小落重注 ...
LushKillYourMus 發表於 2022-5-14 17:15

環球高層應該係班老海鮮
仲用緊90年代模式
【This is MC】澳門見

其實係咪上次啲記者會錯意以為gin會續約?

環球高層應該係班老海鮮
仲用緊90年代模式
lemontea1069 發表於 2022-5-14 17:43

難怪同大台一拍即合。

聲夢2 Gin 會繼續做導師?
簽星夢可以唱劇歌
再將我相信的如煙火般綻放

Jace 一姐 Confirmed

環球仲有一姐詠
kyx163 發表於 2022-5-14 15:50

可以專心捧一姐詠

但Gin Lee想稍作休息,之後再計劃怎行,所以還未與其他唱片公司接洽。

加油呀Gin Gin
Gin粉們會等待你重新出發
究竟嚟緊係咪真係要唱回歸歌

純FF
Shiga 簽返華納,同AGA合作好好過2.0

另外希望Gin可以洗得甩陣老土藍絲味,去翻BMG時期質素

但Gin Lee想稍作休息,之後再計劃怎行,所以還未與其他唱片公司接洽。

加油呀Gin Gin
Gin粉們會等待你重新 ...
WZA111 發表於 2022-5-14 19:38

根據上年紀錄,應該好快有新
6月 hope 7月 奪金 8月 街燈 9月let it go 10月 這種親 11月 IDK 12月 很堅強x先哭為敬

根據上年紀錄,應該好快有新膠歌
6月 hope 7月 奪金 8月 街燈 9月let it go 10月 這種親 11月 ID ...
on07111 發表於 2022-5-14 19:49

EK x 迷幻電子風格
係咪IDK2.0

根據上年紀錄,應該好快有新膠歌
6月 hope 7月 奪金 8月 街燈 9月let it go 10月 這種親 11月 ID ...
on07111 發表於 2022-5-14 19:49

25周年歌

EK x 迷幻電子風格
係咪IDK2.0
WZA111 發表於 2022-5-14 20:01

人人起勁2.0

好似有消息話gem都去埋華納

人人起勁2.0
on07111 發表於 2022-5-14 20:06

閃光彈2.0

還我BMA時期既Gin Lee

還我BMG時期既Gin Lee
KITSTON 發表於 2022-5-14 21:38

你地唔好再扮老土Gin Lee粉She was in BMA not BMG ok?

你地唔好再扮老土Gin Lee粉She was in BMA not BMG ok?
henry168 發表於 2022-5-14 21:59

笑死 唔怪得打完覺得怪怪地

堅堅要休息下... 即係又好似14-15年中間段真空期咁?
BTW 佢講起頒獎禮 個香江金曲頒獎典禮連提都無提過 係咪唔搞

對於傳Gin Lee和Aga拒續約一事,環球唱片回應《娛壹》:「現階段確實大家商討中,而且進展順利。」《娛壹》今日收到最新消息,原來Aga並沒有簽華納,目前在環球積極挽留下,Aga留在娘家的機會頗高。
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

人人起勁2.0
on07111 發表於 2022-5-14 20:06

人人起莖都幾好聽

呢兩姐妹仲要係呢間古老石山嘅公司工作,辛苦晒

談到同屬環球唱片的「宿敵」江海迦(AGA)被傳約滿過檔華納,Gin Lee表示:「唔知道。(同佢好少聯絡?)呢 ...
losyes 發表於 2022-5-14 15:34

諗諗下 我都覺得佢唔會走
所以應該係流料
因為Gin BMA歌嘅版權 唔係球記買哂咩 佢有咩條件走呢?
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙