返回列表 發帖

飛 - 林欣彤

單選投票, 共有 110 人參與投票
39.09% (43)
11.82% (13)
4.55% (5)
8.18% (9)
36.36% (40)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 09/05/2022

曲:林欣彤
詞:林欣彤
編:Perry Lau
監:Bert / 林欣彤

說過想飛 學駕飛機
在半空中 游走千里
遇上急風 轉個急彎
在半空中 突然失重

掙扎漩渦中不懂去分輕重
找個陌生的荒島重整腳步

如風不起 我可準備  
遠征的武器
再多打擊 我請爭氣
我不需退避
哭一次 這些淚會徹底洗去煩亂氣味
多一次 撐起累透了的軀殼等
再次風起

砌好飛機 再次想飛
又有風起 但沒有好天氣
若我不飛 何時再有風起
若又有急風 再怎麼飛

問誰人可保證永遠也好天氣
遇風霜 其實天知難我不起

如風一起 我請高飛  
哪怕不穩天氣
再多打擊 我傷得起  
結疤當傳記
脆弱時 請保護我那顆很勇敢的心扉
風起了 請不用計較飛多少里  
自由地飛

頭臭!彤彤不要再寫歌詞了!
CMH本人抹黑林欣彤之coolmusic forum賬號

美麗可人兒 發表於 2022-5-15 15:35

Hi Cath 收手啦好嗎
你個朵已經兩個壇都臭晒
仲要開分身扮人咁6uo

首歌唔錯,努力,mag,女歌手黎講算近排比較多人聽
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

隻歌嘅feel好林欣彤 幾啱佢唱

除左後面個把聲有啲過硬之外
(雖則因為個詞關係我都理解)
詞的確有啲沙石,但係新嘗試都情有可原

認真
兩首講起飛既歌
呢首帶離太多
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

想加入唱作歌手行列

首歌唔錯,努力,mag,女歌手黎講算近排比較多人聽
joey2009 發表於 2022-5-15 17:42

首歌慢熱但順耳舒服streaming 黎講意外地唔少人聽...
希望佢繼續加油
可能佢繼續行唱作有機會行得更遠...
起碼派歌唔會太跳

始終女銅 同埋緋聞新聞之後,又多左人攻軓佢

竟然咁多1分?曲詞都唔差喎,MV又拍得靚
美Mag真係俾啲八卦新聞累死

美麗可人兒 發表於 2022-5-15 15:35

你可唔可以自己摺埋

5分  support美mag

好悶
I talk a lot of BS.

點都好過果啲扮唱作結果比chill club確認為非唱作人既擺爛歌手
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

可以同靜夜歌有得fight

Melody好好,簡單易入腦,詞嘅意境優美, 成首歌好舒服。MV估唔到華納會拍得咁靚。「林中鳥」大沉重,我從來麻麻地,我鍾意呢首多好多,

你可唔可以自己摺埋
kelvinho726 發表於 2022-5-15 22:53

唔知二奶mag豬自己摺埋嗰幾個月有冇寫新歌呢?想聽彤豬大曬創作實力講述兩次二奶經歷❤️❤️

唔知二奶mag豬自己摺埋嗰幾個月有冇寫新歌呢?想聽彤豬大曬創作實力講述兩次二奶經歷❤️❤️{:1_123 ...
美麗可人兒 發表於 2022-5-16 04:27

得兩次? 其他嗰啲散拖都係正?

NelsonWu 發表於 2022-5-16 00:23

呢首無咁悶
個副歌有記憶點過靜夜歌
不過歌詞就陳腔濫調平鋪直述啲
要再搵嘢比我中意呢首多過cloud第1plug

好悶 x2
一秒 好聽好多
華納幫佢頂左好多小三負面新聞
完全唔駛避忌繼續出歌

幾舒服喎

好悶 x2
一秒 好聽好多
華納幫佢頂左好多小三負面新聞
完全唔駛避忌繼續出歌 ...
lorbat 發表於 2022-5-16 07:42

有好多咩?? 好似都冇乜人講, 但我係估唔到阿MAG 咁多HATER 姐

Hi Cath 收手啦好嗎
你個朵已經兩個壇都臭晒
仲要開分身扮人咁6uo
CMH 發表於 2022-5-15 16:55

https://youtu.be/p28pH2fNL58二奶mag唔識寫歌詞 最識鳩叫同埋搶人男朋友

好好聽。阿Mag唱得再鬆啲會更加好聽,自已作曲和填詞可加分。5fun

好好聽。阿Mag唱得再鬆啲會更加好聽,自已作曲和填詞可加分。5fun
hkwilliamsiu 發表於 2022-5-16 15:37

https://youtu.be/p28pH2fNL58 快來看阿cath!

Mag作曲算幾好,MV都係加分位,首歌易上口,係一首充滿正能量的歌。填詞反而唔算太好,份詞望落去係表達到意思,不過可能少填詞令到歌詞深度不足及表達的意思有點散,仲有同林中鳥題材太似,唱得太緊亦係敗筆。如果要由華納兩首唱作揀一首比較好,我個人會揀一秒,無論在題材、演唱、作曲、填詞、編曲各方面都取得平衡,編曲尤其出色,係一首優秀作品(不過可能一秒個melody同題材不夠大路,所以顯得少人聽)。整體我會俾4分。

有好多咩?? 好似都冇乜人講, 但我係估唔到阿MAG 咁多HATER 姐
快劍俠 發表於 2022-5-16 08:59

其實佢由當年一路都多haters今年拎獎又爆第三者單野令 haters 又活躍左

NelsonWu 發表於 2022-5-16 00:23

靜夜歌我一次都聽唔完WO, 首歌好似冇旋律得呻吟咁

快來看阿cath!
美麗可人兒 發表於 2022-5-16 15:40

咁喜歡抹黑阿Mag,你是否變態,以嘲笑人而快樂

其實聽落幾舒服 但冇咩突破
陳蕾食咗喉糖未?

首歌唔錯wor, 隔幾日又會不自覺地禁黎聽

曲OK 詞略為普通

都唔係好差姐 聽落去好舒服 無好突兀既位

今次真係好多1分,搞咩,首歌好差咩?

今次真係好多1分,搞咩,首歌好差咩?
ambrose121 發表於 2022-5-20 16:31

永遠個1分同5分都係度鬥咁
可能真係各花入各眼

回復 31# doughnut

似gem會唱嗰種題材

《一秒》玩Ambient新鮮感大好多,呢首聽幾次就已經厭厭地。唔會話難聽,但無咩意欲翻撻。
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

Rthk 極速top 10上

啲詞硬係差緊啲,但佢作曲真係唔差

回復 1# CunninG

整體不錯, 可以loop一陣

評分人數

掂我係投5分嗰邊
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

永遠個1分同5分都係度鬥咁
可能真係各花入各眼
kelvinho726 發表於 2022-5-20 20:54

飛好正,支持阿Mag再攞十大

有啲後悔俾咗呢首低分,呢首個曲都唔係太平,越聽越有感覺
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

話咁快上左rthk亞軍

話咁快上左rthk亞軍
Kft 發表於 2022-6-11 14:18

即係無冠了,不過不嬲Mag在港台的待遇都係麻麻,上年一首三甲都冇,如果唔係合併嘅話,連候選歌曲同歌手嘅資格都冇。 所以今次算係咁。

快來看阿cath!
美麗可人兒 發表於 2022-5-16 15:40

真係白卡唔係扮㗎喎師兄
定係諗住反屈我白卡人格分裂?
劇本都幫你寫埋使唔使

有啲後悔俾咗呢首低分,呢首個曲都唔係太平,越聽越有感覺
FoldCC 發表於 2022-6-11 14:13

聽耐左係有feel既
今次903 算播得好好
唔知今年佢有無機拎到獎

嚟首愈聽愈鍾意
雖然都係鍾意林宥嘉嗰首飛同mag上年首林中鳥多啲
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

早幾日喺電台數榜嗰陣聽咗一次
覺得作唔差

初頭我都唔係好聽得慣

首歌個FEEL係好慢熱 但慢慢慢慢聽 又會比佢帶左入去個意境

聽耐左其實幾好

Simple is Beauty

其實個創作方向同嘉豪似
但Mag勝在依首唔係佢嘅全部