返回列表 發帖
希望聽晚輸都可以睇到「女排精神」
唔好下下拎「女排精神」當口號消費

世錦賽黎到八強,如用返賽前估嘅八強就係估錯荷蘭入圍,中國就稍為略低估,最估唔到自己估啱波蘭入圍,至於 ...
chanchan0909 發表於 2022-10-10 22:54

兩屆奧運冠軍 Sheilla 去左 Apeldoorn 幫手備戰巴西隊第三階段既賽事

今晚LYY GXY YXY WYY會唔會集體爆發
攔唔到Egonu都要睇實Danesi Chirichella Bosetti Sylla

樓上嗰位會員係咪心理有問題,點解可以惡毒到咁

半準決賽估計賽果 意大利 3 比 0 中國 ; 美國 3  ...
chanchan0909 發表於 2022-10-11 19:46

意中之戰睇下第一局可唔可以衝擊下對手 最緊要接好一傳先
唔知蔡斌會唔會試下開場打2號位

第四局開局嘅爭持,慢慢又去返能力嘅較量,意大利喺細節上面佔先,但係當意回到領先幾分時,明明係丁霞節奏 ...
chanchan0909 發表於 2022-10-12 00:43

Sylla Bosetti 小皮三個人既一傳都係半斤八兩 入到四強好易比對手捉到弱點

好想知邊個改左Egonu既發球做跳拍

2022 世界女排錦標賽 半準決賽 賽程賽果

10.11 23:00 意大利 3 : 1 中國       (25:16 25:22 13:2 ...
chanchan0909 發表於 2022-10-12 00:53

林琴奈真係呢隊日本既核心
一傳 防守 二四號位都有睇頭

巴西既攔防係各隊靠前都對佢冇咩辦法

波蘭是主場加成嗎?今年發揮唔錯,四強比較睇好兩隊歐洲隊,巴西陣容相對老化,美國人員唔齊整 ...
kelvin221 發表於 2022-10-12 10:21

日本同波蘭面對強手都可以講話係打出自己既水平 下風球都鬥到最後一分先放棄
兩隊亦都有曾經有過入四強既機會 但係實力始終有差距 最終擦身而過 太可惜啦

塞爾維亞起衛冕之旅最後階段險勝對手入四強呢場好重要 前面打得太過順風順水
九勝零負進入淘汰賽階段 呢場艱難既八進四來得合時

如果日本第四局局尾唔用宮部換關菜結果真係好難講
真鍋呢個調動原意係想加強前排攔網
再強調打日本三號位一定要發揮都出黎 如果唔係會好難打 日本最驚就係三號位既超手進攻

另外果兩場八進四我都唔知做緊乜 完全冇對抗性
土耳其越嚟越差 唔知明年Vargas可以代表土耳其打國際賽做唔做到Key Player

未開波已經覺得今屆決賽係上年翻版
實力明顯高一班,而且人腳齊,同上屆差唔多
至於日本的確無令大家失望, ...
Stanley 發表於 2022-10-12 13:11

呢隊日本既人員配置再加真鍋回歸 下年好似仲歸化左一個 185cm 既古巴藉邊攻手 (國際賽未打過唔知對強隊會唔會穿煲)
巴黎周期既成績起碼有d希望
但下年首先要踢走內瀨戶

大白尋晚40分 仲要帶傷搏老命
有今次世錦賽既經歷對佢未來既發展好重要

波蘭都可以慢慢起高慢笨走出黎 有d隊伍真係值得檢討下

錯過左呢場比賽,但今次真係估你唔到呀,巴西女排又再贏意大利,Jose 呢個首發名單變得幾出其不意 !!!

嘩 ...
chanchan0909 發表於 2022-10-14 05:03

無論巴西女排起高山定低谷總會有Jose起度 只要佢一直肯教既應該都唔會換人
時隔12年再次入決賽 仲要係打歐洲隊!!!!

日本排協尋日出左重磅新聞 佢地有意向申辦2026男女排世錦賽
並且考慮同中國 菲律賓一齊申辦

下屆擴軍應該成定局

唔怪得早前起荷蘭開既FIVB大會 日本果邊派咁多人出席

https://worldofvolley.com/latest ... s-each-in-2026.html

此前土耳其排協不斷放風表示有興趣申辦

銅牌賽看點:
奧羅會唔會可以從上一場失利調整
Kiraly會唔會改用Carlini首發取代狀態一般既主力二傳
美國既發球對意大利既一傳會唔會有衝擊
意大利既高攔網會唔會壓制美國既主攻前排唔下球

最佳自由人咩事  登 Busa、Stevanovic 同 De Gennaro 唔抵  不過 Danesi 拎我都覺得值,但 ...
chanchan0909 發表於 2022-10-16 04:01

好似係被網暴了
成績粉再加種族歧視真係好恐怖
Egonu 由17年去到今日 為意大利女排帶黎好多野 唔應該受到咁既對待

FIVB宣布2024年巴黎奧運會第一個奧運資格賽東道主係日本
並且日本站既比賽將奧運資格賽用大家都熟悉既世界盃黎做包裝
但係賽程係簡化左做8隊參與

https://www.fivb.com/en/about/ne ... f-olympic?id=100249

奧運落選賽暫時種子分佈
日本(6) 待定 待定

比較想知如果19年兩隊世界盃冠軍參加唔到日本站既賽事會點

可以順便估下其他兩站東道主會係邊度
土耳其 / 意大利 / 塞爾維亞 / 波蘭 (四爭一吧)
巴西 / 美國 (奧運冠軍對排球非常熱情既巴西)

Jose起頒獎禮過後主動去安慰 Egonu
Mazzanti既回應真係令人反白眼

2022 - 2023 土耳其女排超級盃

10.29 20:00 VakifBank 0 : 2 Fenerbahce (23:25 21:25 : : :)
第 1 局 - ...
chanchan0909 發表於 2022-10-29 20:00

Macris 應該係現時排壇二傳一姐了

銀行 2022/23 賽季大滿貫夢碎了

朱婷今年可以出黎打但係買 Nika同美國主攻 真係無言
希望 朱 今年起 Scandicci 爭氣 證明銀行唔要佢係損失

費內呢場真係表現較 E 家出色,前段依靠住一傳保證到,進攻串聯都打得賞心悅目 ! 後段一傳唔係咁好,但整體 ...
chanchan0909 發表於 2023-3-7 23:33

土超今季3隊都有機會 大家實力都好接近!!
今年季後賽有睇頭

巴黎奧運會資格賽抽籤結果

男排
A 組 - 、、、、、、、
B 組 - 、、、、、、、
C 組 - 、、、、、、、

女 ...
chanchan0909 發表於 2023-3-17 20:16

意大利 美國 分左起波蘭果組 波協應該會嬲到掟爆電視機
雖則世錦賽贏過美國

A組 B 組強弱分明
A組中下游球隊比較強 塞中睇高一線 稍一不慎好易被拉落水
B組 3 爭 2 格局 巴日土 互有機會戰勝對手 特別係主場之利既日本好難打
C組 真死亡之組 意美睇高一線 波蘭如果拎返世錦賽對美既氣勢出黎打美意唔係冇機會

費內穩定得好恐怖
排壇三架馬車既時代對上一次係咪已經係06-10既俄羅斯

Bajema 突然好勁
我尋日真係有諗過銀行可能會反撲,心諗如果銀行贏左,呢場嘅勝利可以蓋過一段時 ...
chanchan0909 發表於 2023-4-14 10:44

本身第一局初段費內好強勢
好彩Gabi同Ogbogu企咗出黎
果幾個攔網好漲士氣

起土意女排聯賽季後賽如火如荼既情況下想插播一下日本女排既動向
25人VNL名單入面日本隊有位195既日美混血副攻 成為日本隊現役身高最高既球員 今個周期佢地副攻線身高開始有提高現象 去年山田二千華既表現可圈可點 依家要睇真鍋想玩傳統跑動副攻攔網盡量撐起 定中間加壓呢招 如果呢個雙塔體系成形既 其他隊未來唔容易起3號位突破了

要再觀察多陣,始終對蔡斌嘅戰術方針好有保留,感覺佢主要都係圍繞住自己嘅戰術黎打,但係對對手臨場嘅水平 ...
chanchan0909 發表於 2023-6-3 16:59

用人一如以往咁保守 VNL打到識飛都係冇用 第一周幾支一檔強隊 BRA SRB USA ITA 唔care世界排名 練兵
OQT先係真章 唔知到時朱隊傷好返哂未

題外話上年世錦賽失利之後 KK 又換咗一班新面孔出黎試 d黑人主攻仲要好暴力 人才真係好多
+ Robinson Frantti Ogbogu Thompson 之後返黎又會好強

VNL過後第一周點評
中國隊:用人保守 移動攔網經常被破壞 小主進攻唔夠硬 二傳技術未算穩定 接應唔搶速度就下唔到球 LYY第一周數據好好, 有待面對 USA ITA SRB 既高攔網檢驗 WYY感覺上進攻夠用要再強化攔網 第一周so far暫時未比跳發球發死
美國隊:打快既球隊移動攔網好多破壞 Drews開始被各球隊適應 主力自由人jwo唔穩定
巴西隊:Marcis唔太穩定 Gabi兩個對角候補略為幼嫩 Kissy有d賠錢
塞爾維亞隊:上屆總決賽表現好好既球員今屆唔知發生咩事連續4敗 開始有一人球隊既感覺 打得好慢
意大利隊:推出Omoruyi主打 Nwakalor其實幾差 so far成隊基本功都幾糙
日本隊:古賀對角係一個大問題 二傳不穩定 反擊只係識傳4號位 嘗試起用高個副攻拉近同強隊距離 要繼續觀察 新副攻荒木進攻唔錯
波蘭隊:Lavarini入主後迎來質變 第一周賽事幾穩定 下三路冇想像中咁糙了 攔網真係好強 意土塞第一時間順利拎到門票既話明年vnl後透過世界排名進軍奧運既機會唔錯
土耳其隊:Vargas歸化後直接令土耳其提高競爭力 主攻仍然偏軟 Vargas被重點關照既時候點樣突破都係課題

水平以外
------------
韓國隊:建議KVA解禁比返李氏姊妹花返黎打波 金哥做助教&落U21 U19搵人才

日本呢4場都打得好好!
kent 發表於 2023-6-11 20:10

好大進步 希望明年可以保8衝4強
石川 藍 西田 呢個邊攻陣容幾好

Santarelli 教左土雞之後好似容光煥發咗
果然高薪挖角好食好住

波蘭呢兩年差唔多所有強隊都贏過一次

暫時未比波蘭打到翻車既強隊得返 全主力既呢三隊 SRB ITA BRA

上年中國都贏過巴西3:0
Stanley 發表於 2023-6-23 19:26

日本男排球員出去打職業聯賽呢個決定唔錯 藍 加 石川真係好掂
希望今個周期會有成續

先唔講波蘭
德國 加拿大 荷蘭 去到第三個星期明顯打得越黎越好
VNL過後再磨合一下 奧運資格賽呢d重要比賽集體爆發既機會唔小

恭喜加拿大創造歷史首次起國際賽場擊敗巴西

A組 B 組強弱分明
A組中下游球隊比較強 塞中睇高一線 稍一不慎好易被拉落水
B組 3 爭 2 格局 巴日土 互有機 ...
Wonders 發表於 2023-3-17 21:34

OQT A組好睇了 不經不覺DOM起vnl將OQT幾個主要對手贏哂

奧運資格賽如果中女再用王雲露和刁琳宇打正選,應該赢唔到塞荷多,甚至可能輸給加拿大!
真心希望朱婷和 ...
silver1976 發表於 2023-7-1 12:35

許曉婷值得試下首發
LYY一落後排 一傳唔到位傳唔到副攻 兩邊冇人下球呢下都好恐怖
王女士咁既貨色都可以打正選倒不如搵d 00後出黎打大搥
仲有我未見過4號位攔網可以差到咁

講真,佢地集訓長達幾個月,“磨合“已經好過其他隊伍啦,加埋上年都打左~20場,今年又用12場(+之後應該 ...
skyhorse1111 發表於 2023-7-3 12:13

副攻絕對主力Ogbogu冇黎 首都女士變左三無 仲差過袁
Thompson早幾場比賽主打既成功率同效率冇值得吹奏既空間 數字上睇用Drews應該都係逼於無奈

btw呢2年加拿大不斷製造驚喜,雖然都係7仙女打法,但可以爆冷贏到幾支強隊都幾厲害。下個週期要睇洲際賽成 ...
skyhorse1111 發表於 2023-7-3 12:31

好可惜唯一女教練vnl後唔教
下周期美國主辦 最大對手只有多米

打入四強 時隔4年有牌落袋已經超乎預期 (算係捱過左東奧第9 世錦4強不入呢段低谷)
最後一場比賽好好享受啦
完左VNL之後一定要比主力時間休息養傷再備戰打OQT

今年都有唔少次要比賽 世大運 U21 U19 亞錦賽 希望搵到啱用既新面孔 亞運 / 出年 可以加入

波蘭串到semifinals都唔出Kurek Leon Semeniuk

已經唔知隔咗幾年再有亞洲隊上到男排大賽頒獎台
成個VNL既表現日本隊值拎一個牌 恭喜哂

Mazantti唔要De Gennaro係咩玩法

期待Mazantti資格賽打波蘭 美國都唔首發Egonu
希望完咗今年所有賽事之後輸到要執包袱走人
我們的總和

第二局反應咁遲鈍換得咁遲 蠢到死
Sylla一傳差都無人換
第五局直接用Bosio換走Orro啦 ...
patrick1029 發表於 2023-9-2 09:36

希望Mazantti快d比人炒 當年只係科內既助理教練又贏佢
歐洲教練既通病 勁迷信一個/部分球員
波蘭 8 進 4 既時候又係勁迷信 Wolosz 結果果場證明1+1不是大於2
我們的總和

荷蘭一傳到位堅持打快

荷蘭 Set 2 16:11 了

希望Mazantti打完歐錦走人
心痛一個呢幾年起排壇有統治力既球星咁比人糟蹋
我們的總和

A組變真死亡之組了
多米 中北美加勒比錦標冠軍 (今年多米將下面幾隊全部贏過一次,依家又贏埋美國 黑馬中既黑馬 )
加拿大 中北美加勒比錦標季軍
塞爾維亞 歐錦亞軍
荷蘭 歐錦季軍
本身上面任何一隊發起癲上嚟都幾難㩒低 更何況係同奧運資格掛鉤

另 朱婷確定缺席奧資賽
我們的總和

2018年FIVB實行VNL改革之後開始有實質成效了
我們的總和

Antropova 一人carry Scandicci 全隊
我們的總和