返回列表 發帖

[Jun/13/2022] Love Songs From Dreams - 側田 (CD)

歌手:側田
唱片名稱:Love Songs From Dreams
唱片封面:

推出日期:2022/6/13
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. The End (Intro)
02. 大象席地而坐 (feat. Ted Lo)
03. 您好
04. 第一秒 (feat. Ted Lo)
05. Last Dance (側田 x Dough-Boy)
06. Adriana Lima (feat. Dough-Boy)
07. 悲中帶喜
08. 愛這個字
09. 窮 L 情歌
10. 老伙記 (feat. Eric Kwok)
Bonus Tracks :
11. Hear Me (大雄 Eng demo 2004)
12. End of Birthday (很想很想說再見 demo 2011)
13. 第一秒 (國)
14. 1980

附加資料:
Justin Lo側田闊別香港樂壇兩年,在相隔五年後再推出全新廣東專輯《love songs from dreams》,共收錄10首全新音樂作品,滿足一班期待已久的樂迷!
側田的新專輯名為《love songs from dreams》,顧名思義專輯以一個「情」字貫穿,而作品的創作靈感就大多源自側田的夢境,甚至是他於夢中聽到的旋律,作品都帶著一點隨性感。側田坦言:「其中一些旋律來自我的夢境,因為在我的創作過程中,我的大腦並沒有停止工作。 在我的夢中和我的潛意識裡,我的創作沒有限制。」
近年對許多人來說都是一段艱難的時期,人與人之間的距離亦因此而變得遙遠。雖然如此,側田卻深切感受到「愛情」、「親情」及「友情」的可貴之處,於是希望透過音樂抒發所想,與聽眾分享。側田一直認為自己不擅長於當唱片監製,由於擔心作品沒有新突破,所以久久未推出新專輯,不過今次他卻意外地滿意此專輯《love songs from dreams》,更溫馨提示樂迷順曲序聽歌會有更佳的體驗。側田道:「現在才開始我真正的音樂路程。更珍貴的是,我領會到成果不是最重要的,20、30年後再聽這隻碟,我會聽到回憶和過程。感謝共同監製的 Dough-Boy,感謝所有參與的音樂人,你們給了這隻碟生命。」
新專輯中,圍繞著「情」的音樂作品不乏側田一向拿手的慢板情歌,包括早前已率先推出的《第一秒 (feat. Ted Lo)》,還有其他作品《Last Dance (側田 x Dough-Boy)》、《愛這個字》及《窮 L 情歌》。刻畫友情的代表作《老伙記 (feat. Eric Kwok) 》則是由側田與老友Eric Kwok合力打造,描述兄弟間的無形默契和相處點滴。至於療癒心靈的作品,如《大象席地而坐 (feat. Ted Lo)》、《您好》及《悲中帶喜》,就能為聽眾帶來一些新想法,為生活重新注入力量。當中亦有一首編曲充滿異國風情的《Adriana Lima (feat. Dough-Boy) 》,神秘又帶點激情。

出處:ECHO
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

嗰個人拎住張海報好似一塊貼紙咁夾硬痴咗喺中間咁
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

嗰個人拎住張海報好似一塊貼紙咁夾硬痴咗喺中間咁
Nicholas 發表於 2022-6-8 15:48

我諗嗰張應該代表黑膠碟?
點解咁得意而家先出實體

我諗嗰張應該代表黑膠碟?
Serendipity 發表於 2022-6-8 15:55
係, 後面地下幾籃黑膠碟.

第一秒同老伙記都好悶

大象席地而坐 我OK

係咪8月開演唱會姐
魂冇影啲歌真係好難聽

重以為唔出實體添~
不過digital好似都無乜noise
就算宜家派左2首歌都冇乜人講

希望下plug 大象席地而坐

1980 係新歌?
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

本來以為環球力谷男金 點知完全無noise
Life was a willow and it bent right to your wind.

壹:你也賺不到錢?
側:在香港,有錢的歌手,不過是最頂級的3%,最慘是人人以為我們搵到好多,因為表面風光。
像我,在香港的收入,是零。賺錢靠跑廣東省,唱兩首歌等於一個紅館騷的價錢。但廣東省也不過是全國的很小部分,在北京當個三線歌手,肯定比我現在賺的多十倍。我不明白為什麼還有人覺得香港市場重要。

壹:上到北京,一定有位企?
側:超級有信心。你就說我囂張吧。

本來以為環球力谷男金 點知完全無noise
babyshark 發表於 2022-6-9 02:40

咁多feat應該都想谷嘅 不過903唔buy咁解
宜家似谷香港金曲22/23男金

重以為唔出實體添~
不過digital好似都無乜noise
就算宜家派左2首歌都冇乜人講 ...
星夢情真 發表於 2022-6-8 22:57

大勢已去

乜嘢都無宣傳過就咁擺晒上架就算

宜家似谷香港金曲22/23男金 ...
GaracyTan 發表於 2022-6-9 11:04

第一個男歌手2022年勁歌兩首冠軍歌同第一個男歌手2022年港台兩首冠軍歌金曲獎22/23男金應該志在必得

903唔播係903唔識貨

如果今次又一周都上唔到燒量榜,賣唔賣得出500隻都成問題

宜家似谷香港金曲22/23男金 ...
GaracyTan 發表於 2022-6-9 11:04

903一向唔buy有唱功既歌手
Gin Lee 關心妍 就係好例子

903 唔Buy 側田 呢個論調咁fun

903 唔Buy 側田  呢個論調咁fun
kwanie 發表於 2022-6-10 10:56

2017 播到失晒控
啲人瞓咗定未出世
不過呢隻碟真係完全比唔上嗰隻
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

2017 播到失晒控
啲人瞓咗定未出世
不過呢隻碟真係完全比唔上嗰隻
ricnature 發表於 2022-6-11 20:22

播完d獎呢? 男金都冇埋

播完d獎呢? 男金都冇埋
lorbat 發表於 11/6/2022 20:24
搶輸比廢老可以點?
公司廢囉有乜計

搶輸比廢老可以點?
公司廢囉有乜計
kwanie 發表於 2022-6-11 20:40

廢田2017起邊忽hit? 起碼聽過追憶先
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

sexykaren 發表於 2022-6-11 22:49
當年首"肥媽以前係處女"最 hit

sexykaren 發表於 2022-6-11 22:49

金獎要hit嘅咩
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

金獎要hit嘅咩
Nicholas 發表於 2022-6-13 10:50

金獎俾不hit會含金量低
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

現在睇到派歌strategy有啲似張敬軒TBD,不過話時話側田真係完全冇晒聲氣。

現在睇到派歌strategy有啲似張敬軒TBD,不過話時話側田真係完全冇晒聲氣。
ambrose121 發表於 2022-6-23 01:29
雖然男金被調落男銅, 當年細公司隻 The Drug Called Music 仲多 noise 同高質過而家大公司呢隻碟

雖然男金被調落男銅, 當年細公司隻 The Drug Called Music 仲多 noise 同高質過而家大公司呢隻碟  ...
boy4dudes 發表於 2022-6-23 17:53

Upsidedown 當年都算hit
「微笑之中 接受還未有 答案。」

希望老伙記出獨唱版!
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

Upsidedown 當年都算hit
misterben111 發表於 2022-6-23 23:46

完全變態呢?