返回列表 發帖

黃妍轉形象晒Deep V 最重要是有型!

唱作女歌手黃妍(Cath)的新歌《世界以痛吻我而我歌唱》,被她形容是一個意外:「今次係同何丙(何秉舜)合寫,寫完係驚訝,係大家唔知點解就Chok到個Melody同曲風,跟Demo已經好唔同,係一個意外。」而歌詞部分,她就和填詞人王樂儀則以柔制剛:「用歌唱囉,落地實踐用一種輕盈心態回態,而更多是回應《Little People》相信自己卑微,所以我哋用唱歌,一種貼地方法回應。」

為表達一種對應態度,MV會出現好像石頭會對應柔軟布料的對比畫面,她在衣着上亦因而需要穿上較薄較透的質料:「今次改變好困難,衣着方面同事一直鼓勵我轉變, 好似今日有少少低領口,一着上身感覺好奇怪,不過慢慢又好似習慣咗。」笑言不是怕走光,黏好膠紙基本都不會出事,只是感覺轉Look同時最重要是有型,又要有郁動,更要有眼神配合,但一切她仍需努力鍛煉。

她亦因為今次MV的突破,事前請了老師學肢體動作:「最初話拍MV時要郁,我即時話郁唔到㗎,平日唱歌我都係企定定,呢首歌又唔易唱。所以拍攝前搵咗老師執我肢體動作,避免我出現奇怪郁動,亦好多謝身邊Dancers,以美麗嘅肢體動作喺我側邊跳,我只需擺啲型甫士唱歌就可以。」最後Cath更自言做到導演要求的誘人表情,原來冇表情、眼少少迷就可以做到導演口中誘人要求。

Link

感想:知道CM好多會員討論同關心Cath,俾大家睇下。

又合寫
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

誰要向上?

又合寫
帥小寶` 發表於 2022-6-11 23:07

通常佢未寫晒已經有新idea寫下首
所以寫咗99%交畀人就埋尾咁解

雙K會員最期待嘅look出現鳥

@kevin2011 幾時將呢個「冇表情、眼少少迷」嘅誘人表情,轉做你自己嘅profile pic?

通常佢未寫晒已經有新idea寫下首
所以寫咗99%交畀人就埋尾咁解 ...
kenneth 發表於 2022-6-11 23:08

問下星勤咪知lor

問下星勤咪知lor
米色蘇 發表於 2022-6-11 23:13

如果下首佢同星勤合寫我就信首歌大部分都係黃妍寫啦,嘥_氣啦,viuTV不認可唱作人
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

如果下首佢同星勤合寫我就信首歌大部分都係黃妍寫啦,嘥_氣啦,viuTV不認可唱作人 ...
kevin2011 發表於 2022-6-12 01:40

咁係黃妍厚道塞錢入其他作曲人袋啫
根本佢自己可以埋尾

咁係黃妍厚道塞錢入其他作曲人袋啫
根本佢自己可以埋尾
kenneth 發表於 2022-6-12 01:43

話你聽啦,如果佢做得出話首歌係自己全寫良心根本過唔到自己果關 於是咪要合寫囉
太陽花 純真柔弱

其實外國大部分歌手都係合寫
唔明點解要針對佢

回復 10# lorbat

真 其實呢度音樂論壇黎 唔係應該討論作品? 某d 垃圾hater攻擊無point又顯得品格低劣 先真係令香港樂迷蒙羞 :)

其實外國大部分歌手都係合寫
唔明點解要針對佢
lorbat 發表於 2022-6-12 02:55

你唔問魯生金生?佢地個台針對得仲勁啦,提名都改制度DQ埋黃鹽
太陽花 純真柔弱

你唔問魯生金生?佢地個台針對得仲勁啦,提名都改制度DQ埋黃鹽
kevin2011 發表於 2022-6-12 03:25

黃妍係類型於達明一派主音嘅存在
班底質素相當固定