返回列表 發帖

受控政治勢力 港絕食風波黑手現形

1) 參加絕食的黃瑞紅,名義上是國民教育家長關注組的一名發言人,實際上是公民黨黨員.
    其丈夫譚駿賢也是工黨成員,並與李卓人參與今屆立法會選舉,炒作國民教育的目的不說自明.
2) 絕食者韓連山,對傳媒報稱是退休教師,但實際卻是教協理事,更被視為教協內的鷹派人士,過去屢屢撰文鼓吹激烈抗爭行動.
    (教左廿幾年英文科,竟然語文基準試都唔 pass,仲話教局俾壓力佢,令佢患肺癆,後來無得撈,加入教協做幹事:funk: )
3) 絕食者黃克廉,更是教協副會長,早前亦高調呼籲罷課罷教.
4) 絕食者李成康,是學聯秘書長,早前他在李克強副總理訪港期間,自編自導自演所謂的「禁錮風波」,受到輿論的廣泛批評。

ATV既新聞時評類節目比人狂插.
支持學民D人好似完全唔比人有任何異見咁:L

其實atv焦點唔係衰在反學民 而係o係無提供理據之下將某些黨派標籤'建設黨'和'破壞黨' 同埋無證據之下指控所謂'破壞黨'乃受外國勢力控制 另外 佢引用毛主席既例子並不恰當 因為現時委員會既名稱暗示加入等如支持推行
btw 你D資料來自大公文匯定係愛港力? :O) 如果係的話信唔過 例如張文光既加強國民教育政綱並無指出要獨立成科(其實宜家推行既課程同中史,epa,今年起推行既生活與社會科,通識等科目都有好多重疊, 德育方面本地學校向來都必須提供德育科/成長科既課時)

依你所講係咪要無背景人士先可以參與絕食??

仲有ATV 條片你話支持學民D人好似完全唔比人有任何異見咁

我覺得有異見唔係問題, 但係要合理
乜野建設黨破壞黨? 仲要講到"不斷要建設"係世界真理咁, 呢啲咪中國模式思想囉, 淨係關注利益而唔理市民嘅訴求. 宜家香港經濟復甦, 但係香港中層同低產市民有無受惠過先?
http://www.youtube.com/watch?v=A8XWHNe0P2o
強烈建議你睇呢條片, 睇下森美點樣講ATV呢單野

你傻的嗎?舊年 7 月, 我已經睇住學民思潮出現, 對住幾百頁國民教育諮詢文件

PS 請大家支持公民黨 x2036
{:4_103:}{:4_103:}{:4_103:}

計我話, 有 d 紅手今次現哂形就真

學民思潮同公民黨既關係係點, 我就唔想多講,
客觀事實已經反映一切, 不言而喻

佢地要反對國教,係OK,
但佢地既表現係完全容納唔到半點相反既意見,
而且又用近乎強迫既手法迫政府撤回 ( 記住, 唔係暫緩, 而係要求gov完全撤回)
叫佢入委會員傾又唔傾, 難道係撤回與不撤之間就無其他方案嗎??

要反對一件事非要用絕食不可嗎??
點解要係呢個立法會選舉前一星期先絕食??
好難唔令人懷疑佢係為泛民選舉做勢, 想每日吸引傳媒報道, 配合政黨拉票

佢地話政府無誠意, 但我睇唔到學民思潮有乜野誠意
未見到政府洗腦, 先見到呢班人不斷洗腦式指控國教

課程指引亦都可以係委員會入面不斷磋商, 無人話唔可以修改
係教材同教師都係學校自主既情況下, 仲會有乜野可能洗到學生腦?

希望反對者可以容納支持既聲音,
現時社會亦非如黃之鋒所言一面倒反對國教

以上係小弟呢幾日小小既意見....

雖然話個教材係可以自主.但難保三年後五年後中共批個課程落黎
如果現在唔反對,日後會更加難能夠要求政府撤回

之前政府話五年內唔會有公開試既評核
咁之後o個幾年呢?
如果有評核,用咩野黎做標準?

仲有ATV 條片你話支持學民D人好似完全唔比人有任何異見咁

我覺得有異見唔係問題, 但係要合理
乜野建設黨破 ...
noodlesfred 發表於 2012-9-4 19:12

ATV drives the things to CRAZY
Maybe their purpose of reporting that news is only need to increase the percentage of audience...
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

但佢 ...
酷樂 發表於 2012-9-5 00:17

I dun think so ...
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

政府已經講左佢係唔會編訂教材,
相信將來國教將來既推行要受到社會各界既監察

至於評核果方面, 就更加要各方面, 一齊合作去磋商
去達至最佳既評核模式

希後事件重回教育層面去討論,
唔好被居心叵測既人推去政治層面...

政府已經講左佢係唔會編訂教材,
相信將來國教將來既推行要受到社會各界既監察

至於評核果方面, 就更加要各 ...
酷樂 發表於 2012-9-5 00:36

I think the government should do a survey before they decide a plan
Because in HK , everything are needed to depend on the citizens. It doesn't look like Mainland China
If students who are studying in Secondary Skl or Primary Skl , they do not like this subject . I think it will lose the purpose of deciding this subject.
So i think if the subject can be decided in optional , it will be better

其實諮詢係二零一一年五月至八月係有做

三年開展期更加係比有意開辦既學校吸收經驗
如果果陣發現有咩野問題, 可以自我調整

而家政府都對三年開展期之後係點, 持開放態度

其實我個人認為最主要唔係內容既問題(雖然全世界都講緊呢樣野) 而係呢一科係浪費資源 要知道每推行一個新科目都要做研究 往後都要一路keep住做檢討 因此需要投入不少資源 而當呢一科同常識,中史,epa,今年起推行既生活與社會科,通識,德育課,成長課等都有好多重疊 咁點解要另外整一科出黎呢? 而且多左一科 意味住要係其他科調老師過黎 時間表要編多科 即係要扣其他科時間 仲有好多其他實行上既問題
既然係咁 點解唔將資源用係其他教育政策度 修補現時教育制度既缺陷呢?
所以我覺得要諮詢既野係是否撤回 而唔係課程內容 因此必須先暫停開展期 等待諮詢

但佢 ...

同意應該接受其他意見 依家網上好多平台當有人講出相反意見 就會比成班人圍剿 仲邊有人會講出自己既意見?

其實我好欣賞絕食者為左香港下一代而絕食
但係其實會唔會又真係激進左d呢?
Every coin has two sides
冇錯你依家真係為左香港好而絕食
但係如果身為下一代既家長 冇好好因為依件事同個細路教導下
佢地之後就會覺得 e~原來我唔鐘意既 只要我絕食就可以唔使做我唔鐘意既野
juz my opinion
btw 我重申我真係appreciate之鋒佢地

同意應該接受其他意見 依家網上好多平台當有人講出相反意見 就會比成班人圍剿 仲邊有人會講出自己既 ...
屮SiU霖屮 發表於 2012-9-5 14:32

持相反意見 就會比成班人圍剿
都唔見得所謂民主的人有幾民主
其實你講左自己意見,表明自己立場未得,人地想支持邊方,你都唔
應該強行去改變,eve佢同你的想法不同!

同意應該接受其他意見 依家網上好多平台當有人講出相反意見 就會比成班人圍剿 仲邊有人會講出自己既 ...
屮SiU霖屮 發表於 2012-9-5 14:32

我每年都有 30 個鐘好激進...

絕食係激進,咁外國掟汽油彈果 d 又應該點形容?
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

絕食係激進,咁外國掟汽油彈果 d 又應該點形容? ...
星勤 發表於 2012-9-5 22:25

我想講, 絕食同佔據政總係無助解決呢個教育問題只會加深對立, 激化社會分化...

仲有而家有部分人根本就容不下相反既意見同聲音,

點解唔可以彼此尊重??
一定要撤回呢個國教?? 一件事唔會係非黑即白

最近仲有反國教團體話要針對一D 已推行呢一科既學校
呢D 唔係一言堂, 順我者昌, 逆我者亡 係乜?

我想講, 絕食同佔據政總係無助解決呢個教育問題只要加深對立, 激化社會分化...

仲有而家有部分人根本就 ...
酷樂 發表於 2012-9-5 22:42

其實兩邊都有呢 d 人
正如支持者叫黃之鋒自焚一樣
唔通呢 d 就唔激進唔得人驚唔分化嗎?
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

絕食係激進,咁外國掟汽油彈果 d 又應該點形容? ...
星勤 發表於 2012-9-5 22:25

同意 , 絕食已經好和平 非暴力
何況點解D人知少少扮代表覺得學生會政治工具
根本學民思潮一年前已經PREPARE去反對國民教育
根本傳媒要出位 就抹殺學生既爭取

「最近仲有反國教團體話要針對一D 已推行呢一科既學校」

因為已經開展左,唔通因為佢開始左就放棄佢地?呢 d 係咩 logic?
今日已有呂明才家長打上電台
上左一堂德育及國民教育課,仔女番到屋企已經立即挑戰家長既反對立場了
論盡樂迷,敢愛敢恨

同埋唔好話咩「心照、大家都知」
如果係知道學民同公民黨有關係,請拎出證據
論盡樂迷,敢愛敢恨

其實兩邊都有呢 d 人
正如支持者叫黃之鋒自焚一樣
唔通呢 d 就唔激進唔得人驚唔分化嗎? ...
星勤 發表於 2012-9-5 22:44

坦白講, 而家反國教既人已經演變成一種"反共" 既意識形態

佢地無視政府多次重申
不論 評核標準, 課程指引, 教材 都可以從長計議的說法
只顧一味反洗腦, 但洗腦從何來?

點解唔可以加入委員會傾?
當初有邀請反國教既團體入面, 不過一一被拒...

「最近仲有反國教團體話要針對一D 已推行呢一科既學校」

因為已經開展左,唔通因為佢開始左就放棄佢地?呢 ...
星勤 發表於 2012-9-5 22:46

唔放棄佢地 = 令到佢地放棄國教科???

如果係, 到底有冇尊重過間學校既自主同決定?

坦白講, 而家反國教既人已經演變成一種"反共" 既意識形態

佢地無視政府多次重申
不論 評核標準, 課程指 ...
酷樂 發表於 2012-9-5 22:52

你回既野好似同 quote 我果段野無關
定抑或你覺得支持共產黨就叫人去自焚係正確?當然我唔覺得你咁諗
論盡樂迷,敢愛敢恨

唔放棄佢地 = 令到佢地放棄國教科???

如果係, 到底有冇尊重過間學校既自主同決定? ...
酷樂 發表於 2012-9-5 22:56

呂明才開科 87%家長促撤回
經濟日報 – 2012年9月4日星期二上午6:46

【經濟日報專訊】教育界充斥反對聲音,開學日卻再多一間小學宣布推國教科,真鐸學校昨發通告通知家長會開國教科;而一意孤行推國教的浸信會呂明才小學,昨亦有家長及學生穿黑衣抗議,近9成家長促校方撤回,個別表明罷課或轉校。
論盡樂迷,敢愛敢恨

你回既野好似同 quote 我果段野無關
定抑或你覺得支持共產黨就叫人去自焚係正確?當然我唔覺得你咁諗 ...
星勤 發表於 2012-9-5 22:56

當係唔會咁諗

我覺得而家就算有支持國教科既人, 都唔會夠膽出聲, 免得被人"批鬥"

當係唔會咁諗

我覺得而家就算有支持國教科既人, 都唔會夠膽出聲, 免得被人"批鬥" ...
酷樂 發表於 2012-9-5 23:00

呢個係香港人特質,怕同人講,亦懶得同人講
但我就覺得,只要有理,就唔應該怕同人理性討論
我唔信一個人身邊全部都係唔理性既人
論盡樂迷,敢愛敢恨

同埋果班一開聲就話幫學民思潮做帛金,又叫人自焚既
遠比只用口去鬧人既更可怕
論盡樂迷,敢愛敢恨

調查指7%受訪校長教師要求撤回國民教育科否則罷課
05.09.2012 15:26

教育評議會,過去一個月訪問六十間中小學,合共超過二百名校長及老師,82%人同意學校推行國民教育,以及相信教師可運用專業判斷及有能力,選用不同教材,進行較全面的國民教育。另外,有百分之七認為政府應撤回科目,否則會罷課。 調查顯示,百分之五受訪者的學校,今個學年會推行德育及國民教育科,一成四會在二零一三至一四年度實行;教評會認為,無必要將國民教育獨立成科,希望政府給予一年冷靜期,讓教育界及社會深入討論,再重新制訂推行方案。

教育評議會,過去一個月訪問六十間中 ...
tfyhk 發表於 2012-9-5 23:06

我覺得呢個建議係比較可行
相信唔少人支持既係暫緩, 然後搞清事實, 再推行

而唔係一刀切就話撤回

教育評議會,過去一個月訪問六十間中 ...
tfyhk 發表於 2012-9-5 23:06

証明左學校、校長、老師、家長、學生之間都有自己唔同想法
但有幾多真係願意五間兼容去傾呢?又係另一個問題
論盡樂迷,敢愛敢恨

但佢 ...

再次,如果係知道學民同公民黨有關係,請拎出證據
唔好話爸爸媽媽係邊個邊個,所以有關
我爸爸媽媽好多野同我都未必有關
論盡樂迷,敢愛敢恨

証明左學校、校長、老師、家長、學生之間都有自己唔同想法
但有幾多真係願意五間兼容去傾呢?又係另一個 ...
星勤 發表於 2012-9-5 23:12

呢個就係問題D 精髓任何一方面不斷將行動升級, 真係無助解決爭議

呢個就係問題D 精髓任何一方面不斷將行動升級, 真係無助解決爭議
酷樂 發表於 2012-9-5 23:16

如果同學努力反對叫行動升級
咁學校一意開科其實都係行動升級
論盡樂迷,敢愛敢恨

如果同學努力反對叫行動升級
咁學校一意開科其實都係行動升級
星勤 發表於 2012-9-5 23:17

行動升級 呢樣野唔係出至我口

係學聯, 教協 同學民講嫁,  eg. 全港性下星期二罷課

係學聯, 教協 同學民講嫁,  eg. 全港性下星期二罷課 ...
酷樂 發表於 2012-9-5 23:20

1. 可唔可以覆埋我其他問題?
2. 下星期二無全港性罷課,只有學聯搞既全港性「大專罷課日」
3. 我無話學生運動無升級,只係話另一方面其實都係行動升級
論盡樂迷,敢愛敢恨

1. 可唔可以覆埋我其他問題?
2. 下星期二無全港性罷課,只有學聯搞既全港性「大專罷課日」
3. 我無話學 ...
星勤 發表於 2012-9-5 23:25

咁你承唔承認係反對一方強行將行動升級?

繼續係咁我諗你所講既五者兼容都幾難出現

呢幾日有朋友到過金鐘政總,我都有去過
見到好多學生放學後馬不停蹄去到政總幫手
除左大力叫口號外,仲不停奔波
奔波唔係為左叫更多人去集會
而係詢問場內有無人口渴要水
有無人需要喉糖、西餅
亦有同學努力地維持秩序,叫大家坐好
又有同學會拎住膠袋收集垃圾,再將垃圾好好分類
都有同學響電梯內,負責按開門閂門做電梯小子方便大家

響激進外,呢班冷靜又熱情既同學,大家又睇唔睇到呢?
論盡樂迷,敢愛敢恨

繼續係咁我諗你所講既五者兼容都幾難出現 ...
酷樂 發表於 2012-9-5 23:26

我一早咪講左佢地行動有升級

其實唔係間間中學都無得傾,甚至有中學主動接觸同學或校友們
亦有中學都歡迎同學同家長表達意見
但當然數目仍然係少數而已
所以做唔做到,唔可以只係同學方面退後一步,都可以係學校方面行前一步的
呢種先係真正理性討論開展第一章

btw,你肯講出個證據未?
唔好要我個個 post 問啦,好無?:)
論盡樂迷,敢愛敢恨

我由頭到尾都無講過佢地有直接關係, 唔好扭曲我既意思:)
你可以重新睇一次我打既野 :)

最後, 相信既人會相信, 唔相信亦會選擇唔相信

我由頭到尾都無講過佢地有直接關係, 唔好扭曲我既意思
你可以重新睇一次我打既野

最後, 相信既人會相 ...
酷樂 發表於 2012-9-5 23:42

「學民思潮同公民黨既關係係點, 我就唔想多講,
客觀事實已經反映一切, 不言而喻」

你的確無講,但你同時寫左「客觀事實已經反映一切, 不言而喻」
我只係想問「客觀事實」係...?

其實我就覺得「事無不可對人言」
所以我好唔鍾意咩「心照」啊,「你知道架啦」呢 d 說話
我又唔係你,甚至同你直頭唔識啦而家,「不言而喻」?我又點知你見過乜呢?
咁都答唔到,又點可能繼續理解你既觀點,而繼續理性討論落去呢?

而家係講緊你所謂既「事實」,唔係講緊一種「理念」
點樣信就信?你試下辯論時講一句「客觀事實已經反映一切, 不言而喻」同「你信就信,唔信就算」
睇下大家會點諗
論盡樂迷,敢愛敢恨

我無意同你辯論, 只係係度抒發一下自己意見

假如你係唔同意我講既野, 無所謂,
最緊要互相尊重就得了

我無意同你辯論, 只係係度抒發一下自己意見

假如你係唔同意我講既野, 無所謂,
最緊要互相尊重就得了 ...
酷樂 發表於 2012-9-5 23:54

我當然會互相尊重理性討論同提出觀點與質疑,但同時,先小人後君子啦
但我一直會追問落去,你既「客觀事實」係乜野。多多冒犯了。
論盡樂迷,敢愛敢恨

嘩五毛入侵CM 呀陰公 ~!
好一招轉移視線丫
人地係黨員又如何呀 ?!~
係咪絕食一定要身家清白呀 ?!

今晚林夕上台,話想響《Shall We Talk》十年後既而家,為呢次事件寫一首《Can We Talk》
然後,響微博有以下對話

@黄伟文:又或者,如果夕爺不介意,香港巿民也不介意,我和他第一次合寫的歌詞就是這個題材吧。
@黃耀明AnthonyWong:林夕話好喎,叫你立刻落嚟灣仔。
黄伟文:回复@黃耀明AnthonyWong:係咪講真,即刻換衫!
論盡樂迷,敢愛敢恨

酷樂 發表於 2012-9-5 23:26

有那裡升級
現在的絕食只係最低級最和平的公民抗命
我不知道究竟大家所想的陰謀論是怎樣來的 ?
但你所提及既意見都沒有事實根據和理據可以充份解釋
不斷舉出EVIDENCE 而無REASON 係需要0分重作
實在難以不能令人你是死雞撐飯蓋

有那裡升級
現在的絕食只係最低級最和平的公民抗命
我不知道究竟大家所想的陰謀論是怎樣來的 ?
但你所提 ...
Nicholas 發表於 2012-9-6 00:32

由無絕食到絕食都係一種升級,哈哈
所以係有升級架
但問題係支持一方都唔可以話自己無升級
論盡樂迷,敢愛敢恨

係學聯, 教協 同學民講嫁,  eg. 全港性下星期二罷課 ...
酷樂 發表於 2012-9-5 23:20

根本你就不明白和不了解罷課的事 就胡亂給出意見
我不是阻止你去相信和堅持你的看法

BTW ,, 我們都有自己想法和立場
這正正是我們反對國民教育的原因
其實網絡廿三條立法 到現在的要一定在中小學中一定要國民教育
大家感受到那種思想制衡未?

酷樂 發表於 5-9-2012 23:26

咁唔通雙方都同意先無問題呀 ?
即係要向留上問, 丫我而家絕食啦好無呀
之後上面又答, 好丫你絕食丫咁先唔叫強行升級呀 ?!
喂絕食無犯法架 , 邊個可以阻止到
咁阻止唔到既咩叫強行 ??