返回列表 發帖
我想知最尾果兩句你點得出尼
maksiuhong 發表於 7-9-2012 22:02

呢兩句一早露晒餡啦 =]

哇哇哇 CM都有5毛

唔知大家見唔見到呢個post呢?
希望各位在場人士真係萬事小心啦 唔好比d攪事者搗亂個晚會

但係我想講既係依段野究竟可信性有幾高呢?
政府會唔會真係咁蠢 係依個咁多人睇住睇既時間搵老臨?
點解要靠fb到傳?
點解唔放上廣大傳媒?
如果係真既 一定有對話紀錄 點解又唔擺上黎呢?  

睇得多依d 所謂可靠消息
通常都係話佢d朋友收番黎 永遠都搵唔到真正個source
之前所謂拐子佬 最後咪又係一單都唔係真....

香港太多依d攪事既人 希望各位對每一件事都諗清楚
可能佢地出發點係好 想集會人士守秩序掛.....?

唔知大家見唔見到呢個post呢?
希望各位在場人士真係萬事小心啦 唔好比d攪事者搗亂個晚會

但係我想講既係 ...
屮SiU霖屮 發表於 2012-9-7 23:30

不論佢的出發點如何

可悲的是好多人都未有證據就已經信係真同時大鬧政府

不論佢的出發點如何

可悲的是好多人都未有證據就已經信係真同時大鬧政府 ...
gordon0807 發表於 7-9-2012 23:41

最可悲既呢個政府根本得唔到活躍既一群人信任...

佢地為左某政治目的阻礙政府施政
批鬥同攻擊任何唔認同佢地既人
佔據公眾地方咁多日擾亂公眾秩序
佢地聽 ...
cchow2 發表於 2012-9-7 21:55

你有無諗過其實香港係自由既地方
先撇除佢地反對得岩定吾岩
絕食有咩問題?
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

如果老師可以用自己標準去教,當然唔一定壞事
但國民教育係有老師培訓一項,呢個同時都係好多人心中抱有懷 ...
星勤 發表於 2012-9-7 19:16

仲有, 大家有冇諗過香港仲有機會立法23條。國民教育口口聲聲話唔會洗
腦, 老師可以自己搵啱用同合適既教材。那怕一天23條真係立左法, 老師係國民教育科下提及國家負面, 誰知會否被控以顛覆國家罪。到時良心教師都不得不被迫一齊洗腦。
23條下國民教育比今天的國民教育更為恐怖。

一個新政府上場, 首要當然要穩住民心, 但係一個政府深明呢個大道理之下仍然要與民為敵, 明顯係有背後勢力要求咁做, 咁呢個仲係教育上的問題還是政治上的問題呢!!~那怕今日硬推國
民教育, 係洗腦之下再硬推23條, 之後就係23條保護下的國民教育, 你還可以想像下一代的香港會如何?

仲有, 大家有冇諗過香港仲有機會立法23條。國民教育口口聲聲話唔會洗
腦, 老師可以自己搵啱用同合適 ...
kenny1102 發表於 8-9-2012 00:00

:victory: 中POINT 到不得了
明明廿三條同埋國教都係政治任務
如果廿三條真係可以成功推倒重來既
學校教D 乜野, 佢地一D SAY 都無架啦

我又post下先 咁岩係某個blog見到

近日,反對德育及國民教育科一事鬧得沸沸揚揚。自從行動升溫後,我 ...
屮SiU霖屮 發表於 2012-9-6 23:58

好認同   ~~同埋自殘身體真係唔好

另一個我唔鍾意既部分,係評估
人既「情感」竟然要用評估
對國家,又或者對共產黨既感情,點解要去評估呢? ...
星勤 發表於 2012-9-7 18:49

愛國我認同既, 但唔係咁囉~

會唔會2個人拍拖, 有一方唔再愛你, 你會選擇迫佢受教育愛你
個仔唔聽呀媽話, 咩都唔理又迫佢受教育等佢聽你話~

個仔唔聽呀媽話呀媽真係一D責任都冇, 呀媽唔可能係做錯左一D地方~
人地唔愛你有得迫架咩~~

我成日教學生, 要人地尊重你, 一定要自己尊重左人先~
下下淨係識得要求人點對你~有冇問過自己做過D咩~

國家一樣~有人話國家已經做多左好多野~係多左, 但係方向錯左LAW~
如果國家負責任, 尊重人民, 有自由, 又會自我反省, 平反6.4~
我唔會咁民主既國家人民唔會發自內心地尊重國家LAW~~

而唔係而家試圖將中華民族 = 中華人民共和國LAW~

今晚 13 萬人,但秩序井井有條
誰敢說香港人係暴民?
香港人真係拍馬都做唔到暴民啦
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

佢地為左某政治目的阻礙政府施政
批鬥同攻擊任何唔認同佢地既人
佔據公眾地方咁多日擾亂公眾秩序
佢地聽 ...
cchow2 發表於 2012-9-7 21:55

即係你覺得今晚12萬人完全無思考能力?
那你太睇小香港人了~

而家唔係話國民教育有問題~
係本身提供的教材好有問題~
有咩可能只係教細路共產黨有幾好有幾好?
有好多歷史事實就收埋唔講~
咁仲唔係洗腦?
Fine,國民教育無問題~但係愛黨教育就有問題囉~

今晚 13 萬人,但秩序井井有條
誰敢說香港人係暴民?
香港人真係拍馬都做唔到暴民啦 ...
星勤 發表於 2012-9-8 02:55

對~主辦單位派了很多義工呼籲大家守秩序~
理性過唔理性~

今晚番到屋企,響 fb 出左以下呢個 status:(當時大約 2 點鐘)

因為要準備聽日做錄音訪問,終於離開政總,但添美道來回線係仍然滿座!

今晚真係好感動,人極多但井井有條,坐滿馬路但仍留有行人通道。救護車出入時人們自然以一秒九(快過九秒九太多)速度讓路。香港人,你地真係拍馬都做唔到暴民啦!

當然,每一日令我感受最深,都係見到一班中學生義工,滿場飛派水派食物仲怕我地熱,我深信,你地正在過一個最有意義嘅中學生活,感謝!

今日見到好多好唔香港人嘅香港人,平時地鐵落車嘅人落慢啲,都俾等上車啲人嘅眼神殺死左。但今日,人人忍讓,希望呢種感覺呢做公民,不只在公民廣場,而會遍佈整個香港。
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

坦白講, 而家反國教既人已經演變成一種"反共" 既意識形態

佢地無視政府多次重申
不論 評核標準, 課程指 ...
酷樂 發表於 2012-9-5 22:52

問題係呢個委員會的運作係點?...
大部分成員係政府既人? 扮客觀咁邀請埋反對人士,
咁就算一人一票都同政府獨裁無分別架喎..
依家香港立法會就已經係咁...果30個功能組別位幫建制派保留一定既票數,
就算到時候一人一票都無用啦...

一旦你入左委員會, 比左佢做主導,
咁到時你想反對就更加無理了...
佢大條道理話..經過委員會商議,
考慮晒你地既意見喇...
咪比政府話輸打贏要囉~~

同埋想對件事補充少少,
唔好話我唔認識中國國情,
我讀中史果陣記得讀過當年慈禧太后臨比人推翻前, 為保皇室地位都推過D憲法管治架..
點知十多個成員中, 過半都係皇室成員,
所以都係皇室話事...
難道我地又話點解革命人士唔滿意於呢個憲法制度咩?...

諗真D而家究竟係反國教定反政府

諗真D而家究竟係反國教定反政府
bowbowbow 發表於 2012-9-8 12:16

好清晰,反國教
正如尋晚集會人士有人上台話
「梁振英,如果你話撤回而被逼下台,但,你永遠都係我地既特首」
論盡樂迷,敢愛敢恨

你/佢代表到全部反國教人士????

你/佢代表到全部反國教人士????
bowbowbow 發表於 2012-9-8 13:26

咁你有冇係大會到聽到梁振英下台呢五個字先??

咁你有冇係大會到聽到梁振英下台呢五個字先??
kenny1102 發表於 2012-9-8 13:29

我聽到黃之鋒話梁振英冇資格做特首

bowbowbow 發表於 2012-9-8 13:34

咁建基於呢件事係梁振英處理上既情況而有咁既舒發我覺得係合情合理囉。

bowbowbow 發表於 2012-9-8 13:34

如果唔理前文後理
咁我響在場仲聽到「支持國民教育」「唔好絕食」「想收隊」「希望可以安坐家中」等等
論盡樂迷,敢愛敢恨

克勤琴日2個場合套衫
881 姐姐訪問

廣州演唱會彩排

真係報紙唔講都唔覺  係未咁岩咋?

其實我好希望CY同之鋒佢地 真係認真咁傾一次
唔好話咩做唔做SHOW 最好就係比所有傳媒直播住
依家胡紅玉佢地都話唔係叫佢地入委員會
只係想傾下姐~ 希望就算點都好 有直接溝通好過只係係到集會表達訴求

btw 其實可唔可以當佢ot
佢真係可以咩都關到佢個偶像事

其實我好希望CY同之鋒佢地 真係認真咁傾一次
唔好話咩做唔做SHOW 最好就係比所有傳媒直播住
依家胡紅玉佢地 ...
屮SiU霖屮 發表於 2012-9-8 14:38

學民思潮等團體接到特首信話想會議後,一小時內已經回覆左
希望響有反國教成員及傳媒下與特首會面對談
但隨後特首果邊回應,只係願意派邱騰華同佢地會面,而且只係預備會議
即講哂比邱騰華聽,邱回報比梁考慮過再決定同唔同佢地傾
如此不尊重及出爾反爾諸多條件,我地唯有繼續抗爭集會,以溫柔上訴
論盡樂迷,敢愛敢恨

學民思潮等團體接到特首信話想會議後,一小時內已經回覆左
希望響有反國教成員及傳媒下與特首會面對談
但 ...
星勤 發表於 2012-9-8 17:37

唉-_- 好心cy 認認真真同人傾咪好咯--"係要攪咁多野 抵佢比人小-_____________-"
希望"預備"完 真係會傾到

其實每日公民廣場上,都有支持國民教育既人上台
但從來佢地聲音都無被打壓
講完後,大家一樣以掌聲去歡送佢
落台後,無人會走過去鬧佢
呢 d 先叫做言論自由既體現,一個稱職公民既表現
我歡迎支持國民教育既你,今晚到公民廣場甚至發言
亦都可以去親身體驗一下,香港公民意識去到一個乜野地步
論盡樂迷,敢愛敢恨

10 多名 市 民 支 持 國 民 教 育 活 動 {:3_59:}

正式取消三年開展期a_a
等學校自行決定
算係成功左?

國民教育係咪已經死左啦 由學校自行決定搞唔搞
cy今次總算係做返件好事?

不負責任地將個戰場由政總帶到每一間學校
要睇實每間學校,比睇實政府政策,實在難多多多多倍
而且好多學校由政府資助,以後會唔會成為資助既條件?

我唔覺得呢一步係一個勝利,小勝利都未算
只能說,小心,狼有尾巴的
論盡樂迷,敢愛敢恨

正式取消三年開展期a_a
等學校自行決定
算係成功左?
屮SiU霖屮 發表於 2012-9-8 18:31

{:3_59:}
你間學校唔推行丫wa,
教育局以後對你間學校方案gei 處理要慎重思慮{:3_59:}

國民教育係咪已經死左啦 由學校自行決定搞唔搞
cy今次總算係做返件好事?
maksiuhong 發表於 2012-9-8 18:32

我讓步啦
你地聽日投民x 聯先啦
之後再算{:3_59:}

我讓步啦
你地聽日投民x 聯先啦
之後再算
一個小子 發表於 2012-9-8 18:36

其實搞唔搞國教都對投票無太大影響

你間學校唔推行丫wa,
教育局以後對你間學校方案gei 處理要慎重思慮 ...
一個小子 發表於 2012-9-8 18:35

畢左業啦~ 抽水搵第2個~

不負責任地將個戰場由政總帶到每一間學校
要睇實每間學校,比睇實政府政策,實在難多多多多倍
而且好多學校 ...
星勤 發表於 2012-9-8 18:34

{:3_59:}政府無責任推行國教
學校自行必須推行{:3_59:}

我覺得今次已經對兩方面最合適既做法

已經無硬推呢一科, 學校有權完全唔做,

兼且比晒所有空間佢地去決定點做

只能說, 凡事唔好用咁多陰謀論去睇政府....

兼且比晒所有空間佢地去決定 ...
酷樂 發表於 2012-9-8 19:07

10 多名 市 民 支 持 國 民 教 育 活 動
一個小子 發表於 2012-9-8 18:28

your fd ,join them {:3_59:}

同意 依家每當政府做任何野個個都變曬雲海-_-"

沒錯, 不過推行的學校因為要多推行一個學科,
所需的資助也比較多..
而且國民教育很在於感受周圍的愛國情懷,
於是政府也會額外撥款, 資助這些學校安排中國遊學團.

(如果這樣, 學校還算是有得選擇嗎?)

只想說, 凡事別看太表面.
你可以說我陰謀論, 但要不是這樣,
為何不說全面撤回...
根本一直以來, 大部分學校都已經有正確的國民教育,
例如認識國歌, 國旗的含義...
所以他硬不說撤回, 一定有後著!

所需的資助也比較多..
而且國民教育很在於感受周圍的愛國情 ...
mainlib 發表於 2012-9-8 19:47

自行國教學校入中學第一志願%= 90%
不推行國教學校入中學第一志願%= 20%

入U 率{:3_59:}

好心攻民黨同喝民x潮果班友唔好再絶食同佔領喇,佢地應該見好就收!
第七週冠軍歌曲-謝安琪《心不由己》

從不曾沉悶大家已能找到最好歸宿
如果有妄想堅決不懂 美滿得不接受心痛

所需的資助也比較多..
而且國民教育很在於感受周圍的愛國情 ...
mainlib 發表於 2012-9-8 19:47

有時唔係樣樣都非黑即白 全面撒回 = 依幾年政府所投放既資源全部冇曬
依家由學校自行決定 選擇權比番學校
政府都冇得再干涉
依家咁樣咪幾好
又唔係間間學校要國教
而政府又可以"名義上"推行左國教 有得交代下....."
學條毛話齋 有時係唔係應該見好就收呢?
太多自由最後只會變得冇自由

而你話因為因為多左資助 學校會推行國教
講真 依個世界係咁嫁啦..
你要得到一樣野 唔通真係雙手奉上咩?

自行國教學校入中學第一志願%= 90%
不推行國教學校入中學第一志願%= 20%

入U 率 ...
一個小子 發表於 8-9-2012 19:58

而家學校要將參加愛國活動既名單上報
唔受教既小心有一日 dse 8 科 5** 都無大學讀

有時唔係樣樣都非黑即白 全面撒回 = 依幾年政府所投放既資源全部冇曬
依家由學校自行決定 選擇權比番學校 ...
屮SiU霖屮 發表於 2012-9-8 20:35

講真, 我敢講, 依家咁樣咪即係得果D有錢/好成績名校 (以家長學生為目標既學校) 或教會學校 (自己有資金來源的學校) 會唔推行囉...
如果D官校/地區學校/屋村學校,
如果唔「自願」推行, 怕唔怕得罪政府?
怕唔怕政府打壓佢地?
怕唔怕唔再有咁多政府資助?
怕唔怕政府第時唔批佢地D學校發展計畫?
怕唔怕政府影響佢地既收生?

講真, 我敢講, 依家咁樣咪即係得果D有錢/好成績名校 (以家長學生為目標既學校) 或教會學校 (自己有資金來 ...
mainlib 發表於 8-9-2012 21:43

中point =]
你話學校有得揀推唔推姐
佢無講唔推個後果喎

中point =]
你話學校有得揀推唔推姐
佢無講唔推個後果喎
kwanie 發表於 2012-9-8 21:51

你知唔知有無網直播政總呀?~

反而想問, 咁如果呢個方案仍然唔好的話....

咁有咩野方案可以令正反雙方都接受?

咁有咩野方案可以令正反雙方都接受? ...
酷樂 發表於 8-9-2012 22:51

呢個一定係二元對立既事件, 唔會有中間位...

咁有咩野方案可以令正反雙方都接受? ...
酷樂 發表於 2012-9-8 22:51

先全面撤回國民教育科,
再舉行全民公眾諮詢,
待決定了一些什麼大家認同的內容 (例如公民教育部分、不偏頗的中國歷史)
再決定是否在歷史科/通識科加入.

the pt is:
如果不是想扇動愛國情懷,
也無須獨自成科, 可在其他科目加入內容即可.