返回列表 發帖
其實我唔覺有咩問題~
如果要為反而反就冇謂啦~

一個國民向著國旗臉露神聖目光唔係必然一定....但本 ...
kenny1102 發表於 2012-9-17 23:14

NICE 欣賞你既理性 原本都已經放棄回依個post
睇到右下角個蘋果logo就知係抽水a_a"

其實我唔覺有咩問題~
如果要為反而反就冇謂啦~

一個國民向著國旗臉露神聖目光唔係必然一定....但本 ...
kenny1102 發表於 2012-9-17 23:14

其實呢次想試下,圖係咪會多人睇同有人回
post 左都好多段唔同文章,支持者都無就入面觀點反駁
果然一 post 圖,字又少,大家就開始有番討論~ good :D

其實唔係為反而反,只係單純地覺得搵國旗傾訴呢件事好好笑而已
以前我地番學,都真係唔會有教傾訴係搵國旗
雖然我知道時代唔同左,即係而家都可以搵初音、多啦 A 夢、巴士等等物件去傾訴
但仍然覺得要傾訴,倒不如搵個好朋友又或者屋企人啦
做到太空人當然光榮,但光榮既唔應該係果面國旗,而係家人嘛
當然,寫呢篇文章既係黨員,你話唔係講愛國我又唔多信啦

洗腦其實有兩種,軟性同硬性
我會 classific 今次呢種係軟性,點到即止果種
同 M 記廣告一樣,點解小朋友尤其喜歡去 M 記呢?廣告當然係其中一樣重要原因
而廣告就係我地日常最容易接觸到既軟性洗腦
如果只播一次,當然洗唔到腦,而且都唔可以當洗腦啦
但若果偶而重覆,又或者以不同姿態再出現,慢慢就會變成洗腦
廣告如是,學校課文也如是

至於你話抽水,我都覺有少少架,但抽水響呢個社會又真係難免
有邊個人敢認自己唔抽水架?XD
我都唔介意人抽我水,或者響我講既野中搵幾個字黎抽秤既
因為事實總會有人明白

又有一件事想問下大家意見,不妨討論一下
大陸推行國民教育多年,結果釣魚台事件國民如此反彈
又算唔算係國民教育一個反面教材呢?
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

NICE 欣賞你既理性 原本都已經放棄回依個post
睇到右下角個蘋果logo就知係抽水a_a" ...
屮SiU霖屮 發表於 2012-9-18 07:48

如果有蘋果個 logo 就叫抽水
咁我下次去書局影番同一頁出黎囉 XD
有無 logo 同抽水無關既,除非你話果一頁入面內容同 d 字原本其實唔存在既姐
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

其實呢次想試下,圖係咪會多人睇同有人回
post 左都好多段唔同文章,支持者都無就入面觀點反駁
果然一 po ...
星勤 發表於 2012-9-18 12:09

只可以講呢d係童謠新詩常見既寫作手法~問題不大~
至於洗腦是否~~
係咪應該睇埋作業, 課文問答, 老師指引, 延伸閱讀先公平D呢~~

呢個例字太不持平了~。~

至於抽水, 貼左中文科教材, 我就是為一門學術討論. 如果係咁係咪應該認真成熟D呢~~

又有一件事想問下大家意見,不妨討論一下
大陸推行國民教育多年,結果釣魚台事件國民如此反彈
又算唔算係國民教育一個反面教材呢?

其實眼見好多暴民都係d三十以上~
好多都係外省出黎打工~

佢地書都唔讀得多~仲講咩國民教育呀~

只可以講呢d係童謠新詩常見既寫作 ...
kenny1102 發表於 2012-9-18 13:12

洗腦與否,其實係睇整個課程內容有幾多類似既野
得一課,就算有作業有呢樣果樣,其實都唔會有乜影響
我都唔會因為一課《背影》而覺得爸爸就係偉大
但爸爸係偉大呢樣野,由細細個就開始講,講到中學,先會真正加深個印象

持唔持平其實都係睇你點睇呢件事
因為無論邊個例子都好,甚至一開始最初版既國民教育科教材,都有人覺得持平
正如呢一篇課文,網上都有言論指係洗腦,甚至有人會話係令學生自閉
當然,我都會覺得有 d 回復係得啖笑
但持平與否,唔應該用我個標準去睇,否則就會變成呢個世界都要守我個規則,咁樣太辛苦

同樣地,認真與否都一樣
上課時我從來都唔會對教材認真 (相信好多學生都係)
但係咪就代表左缺乏學習興趣又或者離開左學術討論呢?
跟本得一課課文,就唔應該去延伸到整個課程洗腦與否
但若果每一年課程都有類似既課文呢?咁先再展開學術討論都唔遲
否則同之前我則左北京果個一樣
跟住有人作出推論,但又無數據去幫助自己去服眾
得番口同鼻拗,意義就不大了

而成熟,我會覺得一味認真唔係成熟
真正成熟既人係應該莊諧兼備既 :)

「其實眼見好多暴民都係d三十以上~
好多都係外省出黎打工~

佢地書都唔讀得多~仲講咩國民教育呀~」
咁小朋友果張相呢?有無見過?
論盡樂迷,敢愛敢恨

呢個真係因為想笑先 post 出黎 XDDD

論盡樂迷,敢愛敢恨

呢個真係因為想笑先 post 出黎 XDDD
星勤 發表於 2012-9-20 16:26

我覺得好怪 興奮起來@@ 振奮起來@@ 兩個都好怪

我覺得好怪 興奮起來@@ 振奮起來@@ 兩個都好怪
maksiuhong 發表於 2012-9-20 17:29

你中文好好?

你中文好好?
bowbowbow 發表於 2012-9-20 20:50

洗唔洗中文好好先可以覺得怪呢@@:funk:

我系唔知有咩怪姐~~~

洗唔洗中文好好先可以覺得怪呢@@
maksiuhong 發表於 2012-9-20 21:37

咪係,另外我真係唔明點解見到國旗就會興奮起來

from K3
以後大家都是北京人啦~
星勤 發表於 2012-9-13 15:04

小朋友擺明唔喺北京出世點會北京係佢家鄉?最多係佢老豆既家鄉

joshua 發表於 2012-9-21 16:50

你咁都講得出!_!"書入面個家鄉擺明指緊籍貫
人地問你鄉下係邊 你會話香港? Maybe~ but i dont
加上 你唔比佢真係北京出世--?

joshua 發表於 2012-9-21 16:50

佢老豆既家鄉咪佢家鄉lor
你唔知架- -?

joshua 發表於 2012-9-21 16:49

因為答案係振奮LAW~

佢老豆既家鄉咪佢家鄉lor
你唔知架- -?
bowbowbow 發表於 2012-9-21 22:40

大家吾好咁小學好無呢
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

joshua 發表於 2012-9-21 16:49

可能系鼓勵 見到國旗要扯旗啩……

人人亦話我太飄忽恍似野狒狒.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

大家吾好咁小學好無呢
Nicholas 發表於 2012-9-25 07:18

小學_?
連「自己呀爸鄉下=自己鄉下」 都唔知- -

胡紅玉﹕國教科指引失效 堅持不用「撤回」字眼 「大家各自表述」

【明報專訊】政府本月初撤回德育及國民教育科的3年開展期,學校可自決如何處理國民教育,但未有交代遺下的官方課程指引何去何從。一直協助「拆彈」的開展德育及國民教育科委員會主席胡紅玉昨開會後表示,由於開科與否已交學校自決,因此毋須官方課程指引,決定「現有的指引已失效,日後亦無必要修訂及檢討」。有關建議將交政府考慮,但她堅持不用「撤回」二字,稱大家可以「各自表述」。

教育局發言人回應說,當局已知悉開展德育及國民教育科委員會的討論尚未完結,會等待委員會最後結論及報告。

不建議日後修訂檢討指引

委員會昨召開長達4.5小時會議,會後胡紅玉表示,該會已就處理國教科課程指引的標準達成共識。她說,現時國教科政策修訂後,學校可自決是否開科及獨立成科,因此作出兩個決定﹕

一、毋須要官方課程指引,現時課程指引等於失效;

二、委員會不建議政府日後就指引作修訂及檢討。

胡紅玉表示,兩項建議將提交政府,但堅持不會用「撤回」字眼,她說委員會並未討論到指引是否需要撤回的階段,「大家可以各自表述,這個不成問題」。她說,續會將討論其餘問題,包括備受關注的評估部分。

官方課程指引失效後,胡紅玉稱,學校可作專業判斷,即使開科,學校及家長亦可自行開創教材,希望委員會的建議可減低社會分化及對學校造成的壓力,並鼓勵公民社會及民間團體繼續討論。

是否參考指引 學校自決

昨日與會成員、觀塘區家長教師會聯會主席奚炳松表示,會上各人對如何處理課程指引有共識,認為新政策下國教課程指引僅供參考,是否參考亦由學校自決,會上未有討論是否撤回或擱置課程指引。另一成員、津貼中學議會主席廖亞全表示,各人於會上提出不同處理指引的方案,包括檢討、撤回、放下等,至於最後決定,則以主席胡紅玉的說法為準。

學民盼撤科 陳惜姿斥建議閃縮

委員會不談「撤回」國教科,學民思潮召集人黃之鋒認為,現階段距離撤科愈來愈近,希望政府尊重民意,從善如流撤回國教科,以實質行動收回指引,「唔好出陰招,講咗無官方指引後,又推出另一啲嘢,容許國民教育科在學校推行」。學民思潮今日將發動100間學校校友派發反洗腦小冊子,又呼籲學生在今日公益金便服日穿黑衣回校。

國民教育家長關注組發起人陳惜姿表示,委員會的建議「含糊其辭」及「閃縮」,期望政府有勇氣以果斷行動,宣布撤科及指引。她坦言指引的存在,仍會引起家長及市民擔心,亦會令學校誤會。

身兼教協總幹事的候任立法會議員葉建源說,政府過去的政策改動一路讓步,加上委員會的建議有變相撤科味道,但他質疑為何要迴避「撤回」字眼,建議當局盡快果斷及清晰表達有關決定,釋除社會疑慮。

明報記者

政府又讓出一大步:最爭議的整份課程指引已失效,就算唔講出口,國教科已「名存實亡」,我認為是值得一讚。為進一步釋除疑慮,CY應盡快公開宣布課程指引無效,再進一步的話,對於早前發放給各學校作開展國教科的53萬元資金,可以的話應該收回,否則應宣佈此53億元可作任何用途,釋除部分人政府以金錢利誘學校推國教科的疑慮。
我現在真的想對反對者說一句:見好就收啦!

我現在真的想對反對者說一句:見好就收啦!
酷愛903 發表於 2012-9-28 08:51

先唔講呢個係咪讓步,只談談「見好就收」呢四個字

一個人賣白粉,本來賣 1kg,而家賣 100g,警察係咪應該「見好就收」?
又或者你鬧麻利亞唔播派台歌,跟住佢播左兩首,你係咪應該「見好就收」?

如果一樣野係錯,而家只係錯少左,但未完全改番岩時
見好就收以為係兩面雙贏,有下台階
但其實長久落去,只係正確既人唔敢再行多一步而已
心虛既人先會覺得要「見好就收」
論盡樂迷,敢愛敢恨

回復 220# 星勤

你對呢一科個前題根本就係偏頗, 點解要用白粉黎比喻國民教育科?!

唔通將一D 原本係周會/中史/通識科會教既野放落獨立一科入面, 就會即刻變成十惡不赦?

既然人地個校長覺得呢一科係值得去教, 咁點解你要將你果套(完全撤回) 強加於人地身上?
點解唔可以比人地學校自決??

而家無指示,無教材, 係得番個名
係唔係繼續要用陰謀論去睇一樣野
乜野都同共產黨扯上關係先安樂?

我希望反共還反共, 但唔好盲目連自己既國家同民族都反

1. 呢個世界上有乜人可以對任何一件事情無立場非偏頗地去評論一件事?
2. 點解校長話開就要聽,學生話徹就要被逼繼續讀?
3. 無教材只係委員會講,其實又有當中委會話未有共識,而個委員會有無決定權?
論盡樂迷,敢愛敢恨

回復 222# 星勤

即係學校真係撤左科, 但都唔保證佢唔會以另一個方式去推行國民/公民教育, 亦即係部分人唔想見到既野.....

所以你話學生被逼繼續讀呢個問題, 根本就無可能解決
除非佢地完全唔番學, 唔上早會/中史/通識呢D 你所講會有國民教育既堂
否則當人地所教既野唔乎合你所預期, 你就會話人洗腦

所以響每間學校入面而家都有關注組係好事
起碼都係家長學生們比學校既壓力,而唔係校長或者校董會話要讀乜就讀乜

其實香港一直用填鴨式教育已經比人鬧左好多年
學生番學尤如行屍走肉,直到出黎社會都係咁
我認為有時候令學生們去覺醒番番學係一件點既事
都唔全然係一件壞事
論盡樂迷,敢愛敢恨

所以響每間學校入面而家都有關注組係好事
起碼都係家長學生們比學校既壓力,而唔係校長或者校董會話要讀乜 ...
星勤 發表於 2012-9-30 17:06

但真心睇數字同實況, 係呢個k型社會下~
填鴨式教育出黎學生既質素其實比而家呢批仲叫好D ~

但真心睇數字同實況, 係呢個k型社會下~
填鴨式教育出黎學生既質素其實比而家呢批仲叫好D ~ ...
kenny1102 發表於 2012-10-1 01:24

而家仍然係填鴨式教育,未有改變
而且仲誇張過以前
因為連課外時間,d 家長都要小朋友學呢樣學果樣,都無正常童年生活
又每樣野都要由頭至尾都行正確路,無左以前亂打亂撞去成長既階段
所以而家出黎果班不濟係好正常
小朋友好應該響自己誤打誤撞下成長,因為人一生唔可能下下做得正確無錯
一路太正確反而唔識 deal 以後有事發生時應該要點
論盡樂迷,敢愛敢恨

而家仍然係填鴨式教育,未有改變
而且仲誇張過以前
因為連課外時間,d 家長都要小朋友學呢樣學果樣,都無 ...
星勤 發表於 2012-10-1 11:19

而家仲反緊國教仲去升旗禮破壞個D咪系「誤打誤撞/亂打亂撞  」中lor   
洗唔洗頒個獎比佢地?

而家仲反緊國教仲去升旗禮破壞個D咪系「誤打誤撞/亂打亂撞  」中lor   
洗唔洗頒個獎比佢地? ...
bowbowbow 發表於 2012-10-1 11:57

都未去到,你又點知係破壞?

又,今早有名義工被行政處人員抬走,原因是衣物有示威標語

原來「」已經變成示威標語?
論盡樂迷,敢愛敢恨

http://news.now.com/home/local/player?newsId=47105

學民思潮成員和反對國民教育的人士觀看升旗禮,但儀式未舉行已被工作人員帶走。政府解釋,是不想升旗儀式受干擾。
學民思潮約五十人由灣仔體育館泳池出發,遊行到舉行升旗儀式的金紫荊廣場,抗議政府不肯撤回國民教育科。
他們不滿警方在華潤大廈設的示威區太遠,看不到升旗禮,突然掉頭跑離示威區,和警方追逐,又跑上天橋,警方築起人鏈,阻止他們前進。
他們前進至博覽道東和會議道交界,大批警員阻止他們過馬路,雙方激烈爭論,警員用鐵馬攔起他們,防止他們衝入升旗禮會場,又指遊行違反公安條例。
升旗一刻,示威者舉起交叉手勢,要求政府全面撤回國民教育科。
而另一批學民思潮成員和反對國民教育的人士,則到了公眾區,打算觀看升旗儀式,但被民政事務署的保安員帶走。約十名被帶走的人士,只是穿上黑衣,無帶示威標語,其中一人上衣只是寫上數字23,另一件寫上「加油」的上衣亦被理解為示威標語。
民政事務署表示是要確保升旗禮不被干擾,學民思潮批評安排匪夷所思。
他們將一張印有國旗的摺椅放在會場外,要求與行政長官梁振英對話,清楚交代是否撤回國民教育科。

============
就片段同文字,大家有何感想呢?
『約十名被帶走的人士,只是穿上黑衣,無帶示威標語,其中一人上衣只是寫上數字23,另一件寫上「加油」的上衣亦被理解為示威標語。』
我就覺得呢件事好過份
論盡樂迷,敢愛敢恨

學民思潮成員和反對國民教育的人士觀看升旗禮,但儀式未舉行已被工作人員帶走。政府解釋,是不想升旗儀式 ...
星勤 發表於 2012-10-1 15:10

其實咁同內地有咩分別...

擱指引 國教科名存實亡 梁:不會撤科 大聯盟收貨:等同撤科

【明報專訊】歷時3月的國民教育科爭議暫告一段落,特首梁振英昨讓步,宣布正式接納開展德育及國民教育科委員會建議,擱置國教科課程指引但不撤科,又承諾5年任期內不會重推官方指引。開展國教科委員會主席胡紅玉說,擱置課程指引,即教育局不再以此作視學依據、不再檢討修訂指引、不為國教科提供任何官方課程指引,而委員會將盡快解散。

民間反對國民教育科大聯盟表示接受方案,認為政府已回應民意,做法等同「撤科」,不過,下周三將如期在立法會外集會,研究日後如何繼續監察政府,避免政府再硬推「洗腦」國民教育。

兩校稱本學年如期開科

兩間原定本學年開科的深水埗鮮魚行學校及東涌教聯會黃楚標學校表明,本學年將如期推行國教科。鮮魚行學校校長梁紀昌稱,該校國教科課程由教師自行設計,不涉「洗腦」成分,歡迎外界觀課。

開展國教科委員會昨早舉行第三次會議,在15人贊成、2人棄權、3人缺席情况下,通過向政府建議擱置國教科課程指引。會後,委員會主席胡紅玉隨即向特首梁振英匯報,並於下午聯同特首梁振英、政務司長林鄭月娥及教育局長吳克儉會見傳媒。

梁振英表示全盤接納委員會建議,正式宣布擱置國教科指引,希望平息社會爭拗,讓「教育回歸教育」。林鄭月娥則感謝胡紅玉及委員會成員,終於就爭議達成一致看法。二人宣布決定後,旋即轉身離開,並無回答傳媒提問,留下胡紅玉及吳克儉向傳媒解畫。

胡紅玉:現指引不再檢討修訂

胡紅玉說,委員會有20名委員,昨有17人出席會議,15人同意擱置課程指引,2人棄權不表態。據了解,棄權者包括教聯會副主席鄧飛及浸會大學教育學系教授馬慶強。胡紅玉強調,委員會不同意撤科,是因「政府既不規定學校是否一定要開設,或如何開展或推行該科,亦不應及不必禁止或干預學校自決開科」。

另外,委員會一致同意,推行德育、公民及國民教育屬「理所當然」,但現存國教科課程指引令人不安,認同應該擱置,未來毋須再檢討或修訂該份指引。胡紅玉說,擱置指引後,政府日後不會以此作教育局視學依據,不再檢討修訂指引,也不為國教科提供任何官方課程指引,盼能為國教科爭議寫上句號,而委員會將按機制稍後解散。

吳克儉:《中國模式》不幸掀恐慌

過去3個月的爭議中,教育局長吳克儉的表現飽受批評,他昨日將今次爭議歸咎於國民教育服務中心的《中國模式國情專題教學手冊》。他表示,國教科指引自4月推出,直至7月才有問題,「不幸地,有一份手冊引起很大的恐慌」,又認為事件中有很多未能估計的因素,政府在此期間已作出負責任、回應民意的表現。

大聯盟:不用「撤科」字眼感失望

民間反國教科大聯盟認為,政府方案回應市民部分訴求,指引已經名存實亡,但對政府堅持不用「撤科」字眼感到失望。大聯盟將如期在下周三(17日),即立法會動議辯論反國教科議案當天,重返政府總部舉行集思會,研究日後如何長期監察政府,避免偏頗國民教育內容滲進其他學科。

國民教育家長關注組發起人陳惜姿表示,關注組已成立「衛星小組」,持續研究其他科目指引和教材有否「染紅」,初步目標是小學的中文科,以及課程指引有六分之一國民教育內容的常識科。

隨著政府宣布擱置整份課程指引,爭議應可暫告一段落。希望政府從中吸取教訓,挽回市民對政府的信任,避免社會進一步撕裂!

擱指引 國教科名存實亡 梁:不會撤科 大聯盟收貨:等同撤科

【明報專訊】歷時3月的國民教育科爭議暫告一段 ...
酷愛903 發表於 2012-10-9 08:52

最後果句岩聽 起碼保住小部份既人民思想自由
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

與其再講反唔反國教
不如去睇下而家香港學校同老師響呢方面既存在問題
就好似以上呢張工作紙
你睇完老師既剔同叉,有乜感受呢?
論盡樂迷,敢愛敢恨

與其再講反唔反國教
就好似以上呢張工作紙
你睇完老師 ...
星勤 發表於 2012-10-15 15:06

邊科黎架??:funk:
歌詞都講到明「中華民族到了最危險的時候」,咁樣理解,呢位學生其實答得冇錯喎!:L 要雞蛋裡面挑骨頭的話,只可以話佢答得太過簡單(究竟是甚麼危險呢?),如果詳細一點解釋會更好,例如:「國家危難當前,我們應當萬眾一心,團結一致保家衛國」
P.S. 建議大家上RTHK重溫10.1國慶一台《中國點點點》講述這首《義勇軍進行曲》的背景:loveliness:

求下班反國教廢青唔好再攪事攪非得唔得?
俾香港人過過安寧日子呢個要求都唔係好過份啫!
第七週冠軍歌曲-謝安琪《心不由己》

從不曾沉悶大家已能找到最好歸宿
如果有妄想堅決不懂 美滿得不接受心痛

求下班反國教廢青唔好再攪事攪非得唔得?
俾香港人過過安寧日子呢個要求都唔係好過份啫! ...
cchow2 發表於 2012-10-16 01:46

一味支持國教就會安寧?
都係既,我都唔多覺北韓有乜反對聲音
論盡樂迷,敢愛敢恨

救命 點解仲要去番政總攞彩....
依家政府都讓曬步 落曬面
你地班人仲要踩多兩腳-___-
唉 真係冇眼睇

但願攪埋今次之後
政府同政治家們唔好再提國教
我真係唔想再係FB見到黑衫黑衫黑衫國教國教國教政總政總~
大佬呀 你唔厭我都厭啦
又唔係唔知FB禁一個制就可以forward sigh....

救命 點解仲要去番政總攞彩....
依家政府都讓曬步 落曬面
你地班人仲要踩多兩腳-___-
唉 真係冇眼睇

但願 ...
屮SiU霖屮 發表於 2012-10-16 19:46

fb 都可以襟一個掣就 hide 左佢
btw,聽晚唔只得反國教人士響果度集會,都有支持既人去集會
點解你又唔話下佢地見到人地去佢地又要去?
論盡樂迷,敢愛敢恨

與其再講反唔反國教
就好似以上呢張工作紙
你睇完老師 ...
星勤 發表於 2012-10-15 15:06

其實呢個答案算唔算係一個體會呢??~

其實呢個答案算唔算係一個體會呢??~
kenny1102 發表於 2012-10-16 21:28

如果體會係指個人感受
學生話覺得自己響一個危險地方
就係睇完歌詞後既感受了
論盡樂迷,敢愛敢恨

如果體會係指個人感受
學生話覺得自己響一個危險地方
就係睇完歌詞後既感受了 ...
星勤 發表於 2012-10-16 21:56

響一個危險地方的感受是甚麼??可以係驚, 可以係刺激, 可以係無奈....
我估老師應該係話佢個答案唔夠中POINT既~

始終都要知道埋老師打x個用意係咩先可以客觀全面討論~

fb 都可以襟一個掣就 hide 左佢
btw,聽晚唔只得反國教人士響果度集會,都有支持既人去集會
點解你又唔話 ...
星勤 發表於 2012-10-16 21:21

sigh...我只係見到leofb 個張相

當日 十二萬群眾聚集反洗腦
我們創造歷史~
今天群眾勝利 就讓我們回到廣場

我只係見到依句就覺得好反感
我唔理支唔支持既人去 跟本唔係重點
我只係覺得點解明明成件事都攪掂曬
都"撤科"啦 仲回乜鬼到廣場??
講真攪依個活動去政總for what?
你之前去都仲話叫做表達你地既不滿
你地依家去係攞彩wor 對個社會冇任何貢獻wor
跟本好多人都扭曲曬本身去政總個意義
只不過係反而反 冇諗過去黎做乜
我真係好希望聽日好小人去 如果唔係我真係對依個社會既年青人好失望

其實最抵死係張相上面個6隻字 總結感受展望
總咩結 有咩野好總結? 撤回國教 4隻大字?
感受? 有咩感受好講? 成功逼到政府撒回國教好威水?
展望? 有咩野好望 你唔係展望第時仲有機會比你地去反對國教下? 定係展望你地再有機會落政府面?

大專行動依個咁既組織簡直不知所謂

呼打完~

sigh...我只係見到leofb 個張相

當日 十二萬群眾聚集反洗腦
我們創造歷史~
今天群眾勝利 就讓我們 ...
屮SiU霖屮 發表於 2012-10-17 00:07

想知道點解要番去
聽日自己親身去一趟係最佳辦法
否則一直響網上打轉
你都唔會得到咩結果
論盡樂迷,敢愛敢恨

洗腦還是被洗腦?被誰洗腦?主動被洗腦?又或無腦可洗?;P

黎黎去去就系同一班人
反國教
反東北發展
反老人津貼
反中反共
反D&G
反自由行

睇下今集新聞透視

黎黎去去就系同一班人
反國教
反東北發展
反老人津貼
反中反共
反D&G
反自由行

睇下今集新聞透視 ...
bowbowbow 發表於 2012-11-10 21:16

無想過兩個月後上同一個POST@@
  HK真係咁大問題@@?

講真...近依幾年真係好多人反反反反反反反反反反
究竟係好事定壞事....真係不得而知

講真...近依幾年真係好多人反反反反反反反反反反
究竟係好事定壞事....真係不得而知 ...
屮SiU霖屮 發表於 2012-11-11 17:55

我覺得係因為通識既出現
令後生仔不得不關注時事

我覺得係因為通識既出現
令後生仔不得不關注時事
Nicholas 發表於 2012-11-12 03:58

睇近年六四晚會開始好多年青人,幾感動
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼