返回列表 發帖

姚父入稟涉誹謗:姚焯菲為全球知名藝人歌手

姚焯菲(Chantel)自私人影片流出後,與家人離港到紐西蘭散心,無綫電視(TVB)6月30日向傳媒發出聲明,表示姚焯菲父親以監護人身份就此事向香港高等法院申請展開民事訴訟,入稟狀今曝光,指未成年的姚焯菲是在香港、內地甚至全球著名的女歌手及藝員,影片涉誹謗,及影射她和他人發生不當的關係。

原告為姚焯菲(Chantel)的監護人、現任今翊資本(Nexus Point)首席財務官(CFO)及常務董事的父親姚輝文(Raman)代表入稟。入稟狀指,姚焯菲為中港,甚至全球的知名藝人和歌手。本年6月23日左右,一段聲稱與姚焯菲有關的影片在社交平台流傳,並經媒體報道。文件透露,該影片包含三段影片,其中一段顯示一段白色拖鞋,另一段顯示姚試穿一條白色裙,最後一段顯示姚和他人拖手。三段影片均配上字句,但該些字句均非姚焯菲加上。

姚輝文認為,該影片和片上配上的字句,屬誹謗姚焯菲,惡意地暗示姚焯菲與他人保持不正當的男女關係,影響其公眾形象,構成誹謗。姚焯菲一方要求法庭下令禁止任何人在網上傳播、發布或轉發有關影片或作出與影片相關的陳述,協助或教唆他人在網上傳播或陳述有關影片,並向有關人士作出申索,惟入稟狀沒有列明申索金額。

Link

感想:勁過亞洲第一哦~~ 菲爸:要搞大個宣傳先...今日阿囡出歌,叔伯弟兄支持支持~~
但歌腔依然麻麻....
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

以為支支炎紅到去印度已經夠犀利
原來小馬蹄露紅遍全世界
離不開 留不低

勁過Gigi Wang
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

姚爸:原來談戀愛是這麼一回事
DM多仔多到覆唔哂

搞笑?

究竟條片影到D 乜

究竟條片影到D 乜
快劍俠 發表於 2022-7-4 16:07

冇野睇的 有佢就只要認錯呢條路啦 仲會調返轉條仔係刑事
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

全球知名

邊度知名
不正常人類推介榜 2024 Week 20
1. 瑪莉晚安了 - 林宥嘉 / 林家謙 2. 主僕關係 - RubberBand 3. 還有一艘救生艙 - 炎明熹

以為支支炎紅到去印度已經夠犀利
原來小馬蹄露紅遍全世界
LoveMirkay520 發表於 2022-7-4 14:56

荃情琪待兩大國際巨星合作
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

笑死人咩
利申:唔係鏡粉

ok

SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

ok
John 發表於 2022-7-4 18:28

第二條片真係黑到咩都睇唔到
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

ok
John 發表於 2022-7-4 18:28

完全睇唔到咩拖手… 全球知名㗎 唔係乜手都會拖㗎
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

明嘅,當有reputation loss時,一定將啲impact放大來突出事件的嚴重性,要強調呢單事件會造成嚴重損失, 當然要突出甚至誇大呢個人嘅名氣,去達致significant issue,令法庭受理。

覺得佢老竇比佢吸引我係咪有病???

覺得佢老竇比佢吸引我係咪有病???
fancycar 發表於 2022-7-4 20:24

老豆嚟講佢算係好型嗰啲
DM多仔多到覆唔哂

不拖手 或者都可堪稱熱戀
一拖手 比咳嗽更短
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

唔好咁玩自己個女啦

識佢老鼠
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

上聯:全球知名藝人
下聯:我識佢老鼠咩
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌