返回列表 發帖

[Jul/12/2022] Time & Faith - Gin Lee (CD)

歌手:Gin Lee
唱片名稱:Time & Faith
唱片封面:

推出日期:2022/7/12
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 剛好
02. 虛榮
03. 靈魂之窗
04. 明就明   
05. 日出時讓街燈安睡 (feat. Jacky Cheung)
06. 快歌慢想
07. IDK
08. 第二身
09. 日出時讓街燈安睡 (solo version)

附加資料:
堅定內心信念 活出自我態度 尋找更闊天空
一向很堅強的Gin Lee(李幸倪),除擁有一把感動人心的聲音,在樂壇一路走來,作品更流露一份剛毅自強的女性態度。在2022年廣東大碟《Time and Faith》中,無論在音樂和心態上,均展現了Gin現時的處世和人生哲學。 音樂心靈雞湯
大碟中的《剛好》和《虛榮》,兩首一快一慢的R&B歌曲,如呈現現代都市女性日與夜的心聲,前者道出女生要自愛自強信息;後者就感性唱出,無論多強悍,內心還是渴望一個愛自己的人。至於合作無間的詞人林若寧,今次更是包辦了7首歌詞,仿如為Gin的人生作一次階段性回顧,透過歌曲呈現各種生活學問。不論是《日出時讓街燈安睡》,或是新碟中的《靈魂之窗》,都如一道音樂心靈雞湯,在紛擾的世界中找到領航方向,為人生注入強心針繼續前行。
呈現舞曲魅力
Gin今次也展現了全新的動感一面,特別一提新碟內其中4首節奏不一的作品,由《明就明》的輕快調子,《快歌慢歌》的電子舞曲,《第二身》的urban upbeat快歌,以及《IDK》的Latin pop x EDM式曲風,由曲風至唱腔,均是Gin的新鮮嘗試,唱快歌對Gin來說,絕對無難度。而細味4首快歌的歌詞,亦是表達出今時今日Gin的處世態度,立體化呈現出Gin全新進化的一面。

出處:ECHO
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

8隻扮9隻

又剛剛好又貪慕虛榮又第三身

致敬大碟??

祝煎大碟大賣

支持Winka

張相咩事

張相咩事
Yan 發表於 2022-7-7 13:37

美倪太美 點影都靚

gin fun歸位!

美倪太美 點影都靚
WZA111 發表於 2022-7-7 13:38

以為係洗頭水廣告

尋找更闊天空
環球:走啦走啦咁想走

Album of the decade!
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

期待期待!試聽完覺得除咗日出時之外其他歌嘅質素都應該唔錯!

全碟都係 T-Ma & Eric Kwok 監製
希望離巢後真的可以擺脫 Eric Kwok

ERIC KWOK 嗰六隻可唔可以掹走佢

ERIC KWOK 嗰六隻可唔可以掹走佢
kwanie 發表於 2022-7-7 14:56

明就明 同 第二身 試聽感覺唔錯

兩首都唔係EK作曲

張貼紙真係好L樣衰

01. 剛好
02. 虛榮
03. 靈魂之窗
04. 明就明   
08. 第二身
呢五隻聽落唔差

Idk idk
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

張貼紙真係好L樣衰

01. 剛好
02. 虛榮
03. 靈魂之窗
04. 明就明   
08. 第二身
呢五隻聽落唔差 ...
721AXA 發表於 2022-7-7 15:06

就係冇派台嗰啲
DM多仔多到覆唔哂

明就明好好聽
要放開你 才隨時能掛念你

Sky Music話預訂價$250

支持幸兒
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

明就明 同 第二身 試聽感覺唔錯

兩首都唔係EK作曲
Nathan 發表於 7/7/2022 15:06
第二身直頭係改編歌

就係冇派台嗰啲
mosesming 發表於 7/7/2022 15:34

剛好有派台

剛好有派台
jcbartleby 發表於 2022-7-7 16:16

無留意,剛好派台成績 好唔好?
Harvard都不可教導

無留意,剛好派台成績 好唔好?
Garfield 發表於 2022-7-7 16:19

剛好        -        6        2        -        -

虛榮派唔派
成績應該同開錯燈的Loser一樣

其實剛好都okay
希望虛榮可以上到五台榜
再派靈魂之窗
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

剛好        -        6        2        -        -
GaracyTan 發表於 7/7/2022 16:21
出咗MV 都無得上榜

出咗MV 都無得上榜
kwanie 發表於 7/7/2022 16:31

環球:唔續約呀嗱
事實證明街燈同IDK都大受歡迎

虛榮派唔派
GaracyTan 發表於 2022-7-7 16:27

江好好似播得多過上善如酒

有神曲IDK = 神碟

本身6月底出碟,但環球7月調高價格

以往幸倪啲碟都好抵買,最後一碟先黎加價$234
Harvard都不可教導

2022至尊大碟
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

聽日派虛榮嗎?
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

虛榮派唔派
GaracyTan 發表於 2022-7-7 16:27

有機會上共和榜,然後第三季投票 越界越愛 越愛越界
8        Gin Lee - 開燈。熄燈 (熄燈版)        23
15        Gin Lee - 開錯燈        14
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

舊年明明有靈魂之窗唔plug 垃圾環球走去plug Idk 街燈
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

同歌神唱歌係榮幸 所以街燈一定派
魂冇影啲歌真係好難聽

《第二身》原版

Alive - Dabin Lee feat. RUNN (Avena Savage)

舊年明明有靈魂之窗唔plug 垃圾環球走去plug Idk 街燈
fifty1205 發表於 2022-7-7 17:51

其實街燈個曲係可以嘅,而且都唔易唱,只係啲詞有啲太老氣。

聽日派虛榮嗎?
MCmatt 發表於 2022-7-7 16:56
完約都宣布左, 虛榮真係會派台嗎?

Serendipity 發表於 2022-7-7 18:32

一個人牽掛(大聲)時牽掛(再大聲)
在放下(再大聲)時放下(再大聲)
心態隨心意 要(再大聲)順流(再大聲)要(再大聲)逆流!!!也易!!!!!!
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

Serendipity 發表於 2022-7-7 18:32

不過街燈真係show唱功
好難唱

一向很堅強的Gin Lee也到了出收山大碟的日子
Life was a willow and it bent right to your wind.

個三台雙周冠係因為張生 gimmick, 如果派 solo 版, 最多 RTCN 同 CCTVB 一周冠, ViuTV 應該無

boy4dudes 發表於 2022-7-7 18:37

榜主自plug了
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

個三台雙周冠係因為張生 gimmick, 如果派 solo 版, 最多 RTCN 同 CCTVB 一周冠, ViuTV 應該無  ...
boy4dudes 發表於 2022-7-7 18:45

珍! noise 唔夠

boy4dudes 發表於 2022-7-7 18:37

港台啱啱已經首播咗

估唔到collar咁快有成員單飛!
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

估唔到collar咁快有成員單飛!
HOTMAN 發表於 2022-7-7 19:07