返回列表 發帖
我都係咁覺得
其實缺席唔一定因為離世
尤其近幾年咁樣嘅社會狀況
實在有太多原因令到大家雖然健在但唔能 ...
北風 發表於 2022-7-8 19:33

其實離世都好啦
我只係覺得成個故事鋪排同講故事既方式好老土
咁多個MV都講過死人
但呢個就拍得有啲冇誠意咁囉
尤其後面一堆露骨對白用字幕呈現
某程度都反映導演既影像敘述功力唔夠深厚

其實離世都好啦
我只係覺得成個故事鋪排同講故事既方式好老土
咁多個MV都講過死人
但呢個就拍得有啲冇誠 ...
lokzai 發表於 2022-7-8 20:33

認同,對白真係好老土

Gin lee loves this song

Melody好好喎,K得黎又唔係好俗
MV就真係太煽情,好彩畫面算靚

詞都係光頭呢幾年寫開嘅風格,
放落咩situation都得,移民/情人分手/親人離世 大包圍乜都得 lol

this is my favorite song in 2022
Owen

JF有咩理由唔紅

演唱會唱完live 先派好正確
今年JF應該可以攞幾個大獎喇
5分

仲可以等 又黎年資論
邊個拎男金都值 兩個謙都愛
tom 發表於 2022-7-8 18:19

幸兒等等下就等到三連銀之後從903消失
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

5分
Cherrychch 發表於 2022-7-9 04:11

希望今年公司幫到佢fight多啲獎返黎,下年開紅館

男金啦

我喜感動到呢
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

主題可以。
遺憾曲調同過往作品相若,期待Jay Fung唱別人的歌。
每人每天都是披著戰士袍打出新版圖。

唔知903會唔會俾3連冠

曲風好聽dess
Lobe

點解要喺演唱會之後先出
Lobe

幸兒等等下就等到三連銀之後從903消失
John 發表於 2022-7-9 08:25

咁又唔會嘅 話晒係寰亞旗下

JF今年啲melody開始有啲樽頸
要一個唱作人keep住年年出碟同一首接一首plug其實都幾chur
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

呢首值冠呀

虛榮/靈魂之窗接呢首真係

要一個唱作人keep住年年出碟同一首接一首plug其實都幾chur ...
JayantL 發表於 2022-7-10 00:38

好似話佢出年會休息一陣,唔知係咪結婚

5分
Cherrychch 發表於 2022-7-9 04:11

非常點題

要一個唱作人keep住年年出碟同一首接一首plug其實都幾chur ...
JayantL 發表於 2022-7-10 00:38

支持佢唱下其他唱作人既曲
Ivana上次都好好呀! 希望可以唱下Phil、Gareth、AGA、Terence啲次貨
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

份詞好感動

支持佢唱下其他唱作人既曲
Ivana上次都好好呀! 希望可以唱下Phil、Gareth、AGA、Terence啲次貨 ...
JasOh103 發表於 2022-7-10 18:35

久唔久同其他人擦下火花幾好

久唔久同其他人擦下火花幾好
rainbowycc 發表於 2022-7-11 08:28

我唔反對, 但驚比人話跟風

wongcw25 發表於 2022-7-10 17:55

都要啦,拖遲咗兩年都有了,佢都應該好似Gin Lee咁想返家鄉探親。

都要啦,拖遲咗兩年都有了,佢都應該好似Gin Lee咁想返家鄉探親。
Serendipity 發表於 2022-7-11 11:43

不過睇佢而家好努力咁去achieve target,我估應該等自己都係等有成就先會結婚
今年加油!

我覺得首歌嘅宣傳方法做得好好
首先喺半個月前透露咗歌名
而歌名又中正演唱會呢個主題
令歌曲同演唱會嘅宣 ...
北風 發表於 2022-7-8 10:09

非常同意。唱片公司今次應記一功。宣傳做得好對位。不過好多嘢都係要天時,地利,人和。

啱啱 JF 開演唱會
佢寫咗首歌關於演唱會同嫲嫲
JF 背後嘅故事係好感人。

所有嘢加起上嚟令到觀眾同 JF connect 咗。觀眾了解咗 JF 自然會昇華咗對首歌嘅感情。

wongcw25 發表於 2022-7-10 17:55

唔係開紅館咩?
魂冇影啲歌真係好難聽

我覺得首歌嘅宣傳方法做得好好
首先喺半個月前透露咗歌名
而歌名又中正演唱會呢個主題
令歌曲同演唱會嘅宣 ...
北風 發表於 2022-7-8 10:09

等首歌真係成功 hit 先講 case study喇,而家views數都唔算升得好多,MV 真係拍得比較保守,同埋又係大細聲問題,唱片公司出 youtube 片真係要注意下

男金 十大 唱作金, PLS
今年比佢先啦, 比左佢就坐穩一線的了

家謙仲可以等多年的 ...
gordon0807 發表於 2022-7-8 15:13

點解你覺得佢可以等多年?佢今年搏到盡,覺得佢人氣定作品都好值
兩個謙都好,無必要咁講

JF之前啲歌我都鐘意,呢首覺得無特別,類似題材反而DMF真係聽到喊
可能我聽streaming version

我覺得呢首好touch到我 可能因為自己都有屋企人離開左世界
JF 今年應該係時候男金 希望寰亞成全

年度大熱

不錯,終於冇英文歌詞,但唔知點解個旋律唔係咁順,唱出嚟嘅情感未達到極致,爆發點不足,4分。

不錯,終於冇英文歌詞,但唔知點解個旋律唔係咁順,唱出嚟嘅情感未達到極致,爆發點不足,4分。 ...
ambrose121 發表於 2022-7-12 20:15

係個四拍?

等首歌真係成功 hit 先講 case study喇,而家views數都唔算升得好多,MV 真係拍得比較保守,同埋又係大細 ...
powerful 發表於 2022-7-11 14:41

同意個MV問題 落多少少theatre嗰啲覺得會好睇啲

不錯,終於冇英文歌詞,但唔知點解個旋律唔係咁順,唱出嚟嘅情感未達到極致,爆發點不足,4分。 ...
ambrose121 發表於 2022-7-12 20:15

Encore
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

Live Version > Studio Version
JF今年暫時最正尼首

係個四拍?
leroyjaime 發表於 2022-7-12 20:34

Yes,有少少奇怪。

越聽越好聽

似先哭為敬2.0既頒獎大熱,街客應該會好buy呢首

FoldCC 發表於 2022-7-13 22:30

夾埋先哭為敬真係成個musical 咁 yy 2.0 可以考慮下

FoldCC 發表於 2022-7-13 22:30

希望會有好成績啦

希望會有好成績啦
rainbowycc 發表於 2022-7-15 00:40

似會HEA播
歌都有歌命, 好歌未必有好報

似會HEA播
wchild 發表於 2022-7-15 12:14

都預左其實  上兩plug都冠左

似會HEA播
wchild 發表於 2022-7-15 12:14

都未必嘅,呢首坊間反應咁好,我覺得會有十大

都未必嘅,呢首坊間反應咁好,我覺得會有十大
北風 發表於 2022-7-15 20:07