返回列表 發帖

《全民造星V》明宣布參賽詳情!

《全民造星》過去4年為香港娛樂圈注入強勁新力量,除成就多個人氣組合MIRROR、ERROR、P1X3L及COLLAR,歌手曾比特(Mike)、MC張天賦、雲浩影(Cloud)、陳宗澤(CY)、ANSONBEAN、趙祥誠(折骨Ben)、陳葦璇等都已加入香港樂壇。MakerVille明天(7月15日)將舉行記者會,宣布《全民造星V》招募詳情。

《全民造星V》招募記者會將於明日下午舉行,「花姐」黃慧君和ERROR成員何啟華和梁業都會出席。之前有傳《全民造星V》將於海外招募參加者,而加拿大中文電台官方專頁亦宣布於香港時間明日下午2點半直播《全民造星V記者招待會》。

《全民造星》的頭四季都是在香港舉行海選後選出90多位參賽者在節目正式亮相,之前有報道指今年將加入海外招兵環節,更由MIRROR成員走訪世界各地招募參加者。

Link

ViuTV《全民造星》已辦了4屆,結果捧出MIRROR、ERROR、P1X3L及COLLAR等多個人氣組合,令香港廣東歌再受注目。

雖然花姐在《全民造星IV》表示不想再辦《全民造星V》,不過似乎欲罷不能。之前已確定《全民造星V》將會舉行,今屆並海外招募參加者,有指早前姜濤赴美國就是到當地招募參加者。

有指今次如頭兩屆般只招男性參賽,但詳情未公布,據悉有關方面將於明天(7月15日)舉行記者會,宣布《全民造星V》招募詳情。

《全民造星》為近年的娛樂圈帶來新氣象,除了最紅的男團MIRROR、另類偶像ERROR、實力派P1X3L以及新晉女團COLLAR以外,歌手曾比特(Mike)、MC張天賦,以及最近推出新歌的雲浩影(Cloud)、陳宗澤(CY)、趙祥誠(折骨Ben),還有已簽約Viu的藝人如陳葦璇、李炘頤(Alina)等,均出身自《全民造星》的選秀節目,是次再推出《全民造星V》定必吸引一大班忠實觀眾每晚追看。

Link

感想:琪待啊 屆屆都有追 唔知會出咩出色嘅歌手、男團呢~
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

Collar Mirror 唱Live都出事
唱功方面要好好教下
再將我相信的如煙火般綻放

Collar Mirror 唱Live都出事
唱功方面要好好教下
kaman921 發表於 2022-7-14 19:31

大國對團(or 藝人/歌手?)都係著重舞台感 反而造星solo出嘅有好幾個都live都好…
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

大國對團(or 藝人/歌手?)都係著重舞台感 反而造星solo出嘅有好幾個都live都好… ...
MCmatt 發表於 2022-7-14 19:40

之前有 D 參賽者 有料都紅唔起真係講觀眾緣多

好似 GIN LEE 唱功咁好 環球力谷 都係紅唔到

又咪多一隊廣告從業員.唱歌為副

So much for my happy ending…喎oh喎oh

又咪多一隊廣告從業員.唱歌為副
AndyChoi 發表於 2022-7-14 23:12

軒公又被搶生意啦
估新男團幾多人…?

呢啲選秀節目  年年做
其實多得滯  舊人未捧紅  新人又黎

唔會想搞到第十輯啊 ?

唔會想搞到第十輯啊 ?
星夢情真 發表於 2022-7-15 00:13

變長青節目? 簽唔簽到咁多啊….

停辦一屆唔得咩, 之前個 D 都未消化到, 又來一批, 香港真係咁好景咩, 要做爛先收工?
世界盃都4年舉辦一次, 全民可兩年辦一次吧
MC, COLLAR 先岩岩起步, 邊有時間追其他星

呢啲選秀節目  年年做
其實多得滯  舊人未捧紅  新人又黎
lty0015 發表於 2022-7-15 00:07

花無百日紅(mirror) 唔紅就唔紅(主要講P1x3l同造星3果啲)

觀眾唔鐘意就係唔鐘意 邊有咁多日久生情

makerville捧新人搏下係好sensible
萬一紅左咁又吸一班新觀眾 新觀眾又會聽埋舊人啲歌
其實對舊人黎講反而係好事

又搞…..

好似 GIN LEE 唱功咁好 環球力谷 都係紅唔到 ...
hissorhk 發表於 2022-7-14 22:08

係香港黎講 純實力派可以好似Gin Lee咁已經好勁
唔似得以前大家少啲娛樂 又少啲香港以外既競爭

而家咁多野去搶大家既attention
好難好似以前啲香港歌手咁紅

個市道咁差, 好心攪好依家呢批先啦, 上年出隊 collar, 之後都無晒資源.
依家出道個兩隊女團都要自資出歌,  又無唱片公司簽... 證明蝕錢多

而家咁多 ...
tree 發表於 2022-7-15 11:18

呢個珍 出面太多誘惑

個市道咁差, 好心攪好依家呢批先啦, 上年出隊 collar, 之後都無晒資源.
依家出道個兩隊女團都要自資出歌,   ...
iamhei621621 發表於 2022-7-15 11:37

無留意新兩隊女團消息 會唔會係唔想簽

MakerVille今日(7月15日)舉行記者會,宣布《全民造星V》在香港、溫哥華和吉隆坡同步招募,但只接受男性報名。

「花姐」黃慧君、ERROR成員Dee(何啟華)和肥仔(梁業)今日出席記者會,宣佈《全民造星V》的招募詳情。《全民造星V》希望讓海外年輕人與香港人一齊追逐夢想,因此特別增設溫哥華及吉隆坡兩個海外面試地點。

「造星星探」Anson Kong和Lokman 將遠赴加拿大溫哥華;而Dee和肥仔就親赴馬來西亞吉隆坡發掘有潛質的參賽者進行面試、初選,選出出線代表在《全民造星V》舞台上一較高下。

花姐在記者會上透露,今年雖然退出監製一職,但仍希望節目可吸引高質素的參賽者:「增設海外參賽一定比往年更大型和有具競爭性,機會要自己掌握,今年唔知下年事。」肥仔表示:「如果相信自己有能力,就要讓我們看到。」Dee:「曾經有前輩說過:『藝人勤力就做到,明星就講命數』,大家想做明星前,可以先從藝人開始做起。」

《全民造星V》只招募男性!花姐呼籲把握機會:今年唔知下年事

比靚花大家睇… 其實得「只有男」&「海外招募」兩點?(無睇記招)

好似 GIN LEE 唱功咁好 環球力谷 都係紅唔到 ...
hissorhk 發表於 2022-7-14 22:08

點止環球,cm會員日日轉發gin lee嘅新聞都完全冇人理
我估錯這個世界得到教訓

MIRROR係落手落腳照顧嘅親生仔 但又湊唔晒
ERROR係天生天養嘅養仔 鐘意就餵兩啖飯 唔鐘意就唔俾飯佢哋食
PIXEL直情係棄嬰留俾人哋湊

而家咁多 ...
tree 發表於 2022-7-15 11:18

環球唔當佢寶, 成日塞 D 垃圾歌畀佢
唔係唱作人, 今時今日下下

都仲要靠人靠公司 先做到歌

其實好難

停辦一屆唔得咩, 之前個 D 都未消化到, 又來一批, 香港真係咁好景咩, 要做爛先收工?
世界盃都4年舉辦一次,  ...
iamhei621621 發表於 2022-7-15 09:58

MC 唔算岩岩起步啦, 已經另一層次, 可以極速上男金

想睇娟姐擠羊奶
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

世界盃都4年舉辦一次,  ...
iamhei621621 發表於 2022-7-15 09:58

好明顯有人當左造星好似港姐咁要年年搞啦
下屆諗唔到仲可以點搞,可能整個殘疾人偶像選秀出黎,規定失明失聰肢體殘缺都可以幫佢地造星都唔出奇
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

唔覺得Viu仲有能力可以捧多啲人
不過搞都好正常要做好準備MIRROR隨時有人約滿走人

其實學第一輯完嗰陣咁話搞畢業制咪幾好
係要為咗賺快錢做爛自己招牌
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

環球唔當佢寶, 成日塞 D 垃圾歌畀佢
唔係唱作人, 今時今日下下

都仲要靠人靠公司 先做到歌

其實好難 ...
hissorhk 發表於 2022-7-15 22:14

Gin有作歌架e.g.敢
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

搞一次收幾多sponsor錢
比著我係甘魯花都搞啦
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

電視台都係要做到爛先肯收手

Gin有作歌架e.g.敢
John 發表於 2022-7-16 05:14

幸兒應該要參加造星3
不過驚佢入二汶嗰組去咗信C尊

幸兒應該要參加造星3
不過驚佢入二汶嗰組去咗信C尊
梨胃言 發表於 2022-7-16 13:47

EK:佢嘅笑容令我睇得好開心,佢笑容做到嘢

好明顯有人當左造星好似港姐咁要年年搞啦
下屆諗唔到仲可以點搞,可能整個殘疾人偶像選秀出黎,規定 ...
kevin2011 發表於 2022-7-16 03:04

先希望你唔好被翻舊賬
不過納入LGBTQI+同有缺陷人士呢樣都係國際趨勢嚟嘅
唔排除有幕後真係想試
反正做咩啲記者都可以寫做「完整紀錄佢地嘅喜怒哀樂生活百態,促進社會平權」

MakerVille今日(7月15日)舉行記者會,宣布《全民造星V》在香港、溫哥華和吉隆坡同步招募,但只接受男性 ...
MCmatt 發表於 2022-7-15 15:37

想睇AK返家鄉加拿大
在這畢生不滅 無極的狀態

自願被念經 命令下造星
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

諗下點分配好現有的資源先啦, 人總是貪心的