返回列表 發帖

OFF/ON - COLLAR

單選投票, 共有 139 人參與投票
46.04% (64)
2.16% (3)
7.91% (11)
4.32% (6)
39.57% (55)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ambrose121

派台日期: 15/07/2022

作詞:梁栢堅
作曲:T-Ma 馬敬恆 / Wilma Virintie / Karri Mikkonen
編曲:Karri Mikkonen
監製:T-Ma 馬敬恆

Are you scared?
well I don’t care

氧氣罩爆燈 我要轉個陣
似冰島 太空低溫(太過冷氣溫)
多安多酚 太多真真假 太多假真真 (bla bla … ha...)
諗得多會忟
等一等我分分身

eh 只想拉近 只想喧嘩這族群
即刻揮開悶棍 閃閃燈先至震憾
Don’t wanna be hidden, I don’t need a reason
人等轉交通燈
開機通通免問

Hmmm 只想升溫不要問
Just wait
Hmmm 跳掣跳脫興奮
全世界別要灰暗 醒覺只想開燈
不想節能 只想沸騰 不想過問
推爆光暗 鬆開繃緊 不准怨恨不准抱憾

Shut down! na na na na na
玩得最燦爛 高速再轉彎
熄機冇困難 只需要開關

Mini mini mini mini me
is all I gotta
all I gotta be brah
we just wanna rock it up
do what I wanna do, whats up?

一種心癮 不需醫生要養份
點起藥引 Four three two one 爆上雲
我有我亢奮 不火跟不慍
不滅的烈火重生
貪玩想玩一陣

Hmmm 只想升溫不要問
Just wait
Hmmm 跳掣跳脫興奮
不想節能 只想沸騰 不想過問
推爆光暗 鬆開繃緊 不准怨恨不准抱憾

玩得最燦爛 高速再轉彎
熄機冇困難 只需要開關

Shut down! (Whooh~)
Shut Shut Shut Shut down!(Whooh~)
Shut Shut Shut Shut

這刻我要破繭
Just wait ha~
跳水跳上跳板 Na~
那會再折返

Shut down! na na na na na(Whooh~)
Shut Shut Shut Shut down! na na na na na(Whooh~)
Shut Shut Shut Shut down!
Shut down!

呢首真心GAO唔掂 好難聽 1分

同生生啲歌差唔多:mv>>>>>歌
在這畢生不滅 無極的狀態

暫時最難聽
可能要聽多幾次
3分

呢首好聽過strayz嗰首啦
似anson lo啲歌 不過入耳好多
唱要加把勁啦
所以整體其實還好
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

Whooh~
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

想叫佢哋shut up多啲

吓 呢首係4首入面最好聽個首wor 好kpop
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

其實Kpop風格同Cantopop係咪水火不容?

米色蘇 發表於 2022-7-17 13:28

呢首咪做到
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

嗰分係咩事????
明明4首之中最好 正到喊 仲嗰陣blackpink味wor
MV又高質

想怎樣
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

勁catchy同埋好un囉 段rap都型
唔該大家有返啲taste好唔好

不過《收聲多謝》都會有人唔鍾意就算把啦
cantopop stans don’t deserve anything good

呢隊野Gao 唔掂

只需要開關

致敬美Gin/Dear Secret

canto ...
JasOh103 發表於 2022-7-17 13:37

好彩而家個audience base大左好多 睇住CM反應做歌死得
《收聲多謝》stan! 無可挑剔

上首mv 又純咁多 今次化到啲妝好濃
Day 個樣
雖然上首歌係抄
Call my name 都好啲,呢首仲難頂
再將我相信的如煙火般綻放

canto ...
JasOh103 發表於 2022-7-17 13:37

支持marf
我都覺得係四首入面最好嘅一首 不過mv可以再拍好d 等睇dance version mv

對COLLAR啲歌永遠都係同一個評價
好過MIRROR我真心覺得Wing係專業過花姐好多
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

mv 好colourful

Ah~~~~~~!!!
MV唔錯,編曲正正常常,不過都係果句
荃力姿持Winka同Marf單飛
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

歌嚟講,四首之中算係比較好,MV同cover相反而係敗筆

呢首仲衰過call my name

根本聽唔清楚啲歌詞
Ann

對COLLAR啲歌永遠都係同一個評價
好過MIRROR我真心覺得Wing係專業過花姐好多 ...
JayantL 發表於 2022-7-17 14:17

但係花姐唔會俾Gotta go嗰d事發生

根本聽唔清楚啲歌詞
Ann 發表於 2022-7-17 16:09

啲詞本身唔順啦可能

但係花姐唔會俾Gotta go嗰d事發生
小伙子. 發表於 2022-7-17 16:34

「下次抄得聰明些」
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

「下次抄得聰明些」
JayantL 發表於 2022-7-17 16:39
美捲金句

米色蘇 發表於 2022-7-17 13:28

覺得mirror同collar嘅團歌都唔好聽,除咗warrior

呢首好正喎
Call My Name成日覺得佢地食唔住首歌
明明首歌好型但佢地唱到好虛
今次好似唱得有返啲力(雖然唔知關唔關個編曲事
Week 16
冠軍歌:COLLAR - Back in the Game

呢首好聽過strayz嗰首啦
似anson lo啲歌 不過入耳好多
唱要加把勁啦
所以整體其實還好 ...
an_kp_on_edge 發表於 2022-7-17 12:47

同AL啲歌一樣都係咁嘈

kpop嘢真係難搞

非常強壯
我喜歡
https://music.163.com/album?id=148680504

好高質喎呢次
夠catchy又洗腦
分工都好左 真係唱得好d嘅唱多d
利申:唔係鏡粉

呢度好多collar stan

blackpink feel
四首之中最好
舞應該最難

呢首pre-chorus位搵左Winka同Soching 去build up係好聰明
食住個Beat
Marf段Rap算係畫龍點精
Ivy Candy唱都有力果之前好多
應該要歸功於T-MA

曲風唔係我杯茶
但編曲好有層次
好addictive

支持marf
我都覺得係四首入面最好嘅一首 不過mv可以再拍好d 等睇dance version mv ...
小伙子. 發表於 2022-7-17 14:08

我都覺, 群舞個景流到 大燈加黑bg, 又冇一個靚景係全部人一齊出現
不過budget 問題啦

根本聽唔清楚啲歌詞
Ann 發表於 2022-7-17 16:09

聽唔清楚歌詞X2
係咪音樂聲太大蓋過左八個人把聲?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

唔想聽落去 對唔住
WK14 1)中二寄生魂 2)七點半鐘的陽光 3)今晚抹掉你
WK15 1)在最好的時間做最好的你 2)Chosen Family 3)黑玻璃

呢首Gao唔掂
「微笑之中 接受還未有 答案。」

同AL啲歌一樣都係咁嘈

kpop嘢真係難搞
alison1225 發表於 2022-7-17 19:36

大國啲人嘅vocal….唔夠嘈會暴露哂啲嚇人嘅vocal
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

聲線太弱, 浪費左隻歌

好KPOP嘅一首歌,中間啲尖叫聲有少少趕客

呢首正到痴線喎,反而覺得個MV拍得唔夠動感
希望公司繼續行呢個方向,唔好再出never never land呢啲悶歌...

好K Pop嘅一首歌

首歌好嘈,原諒我完全認唔到佢地把聲
vocal 感覺弱,行kpop hip pop 味但唔夠班投入唔到,sor

個melody幾好聽,pre-chorus好上腦
Shut down都洗腦過call my name

dance version 好好多