返回列表 發帖
覺得俾地滑轟炸咗三個月終於俾翻首輕鬆啲嘅歌,覺得感恩

我心目中嘅港式中國風,係好似前面嘅各位會員講嘅黛玉笑了,呢首歌你話係中國風有啲勉強,MC 把聲好似痛歌編曲唔係好夾,Finally 個人意見唔想係光頭寫
好攰,但係都未温曬,可以收檔
( ´•̥̥̥ω•̥̥̥` )

唔知係編曲/詞/唱唔夾定點,聽落怪怪地
都係上年啲歌好聽啲
在這畢生不滅 無極的狀態

其實個風格好普通甚至老土,周杰倫啲中國風成廿年啦喎
我亦都有諗起gin首月球下的人
係入第一次副歌轉key稍為有趣,之後好嘈

5分
比想像中更早開竅嘅表現
我好想知華納嚟緊幾年仲有咩計劃俾佢
逐個台稱霸?
Btw 係聽到似時侯不早嘅地方

其實個風格好普通甚至老土,周杰倫啲中國風成廿年啦喎
我亦都有諗起gin首月球下的人
係入第一次副歌轉key稍 ...
just11256 發表於 2022-7-20 23:20

+1
甚至呢度講嘅黛玉笑了都已經係十五年前嘅事(聽落仲冇呢首咁舊)
呢首又唔係特登玩throwback,就算係亦稱唔上玩得精彩
似係流行曲套上「中國風」嗰種格格不入,包括演繹亦都一樣

想知光頭有邊次重點預告嘅歌出到嚟係冇吹大咗?
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

.

淨係唱功贏晒鏡
Alfeewusy 發表於 2022-7-21 00:20

曲詞都贏埋距離9kk啦

.

+1
甚至呢度講嘅黛玉笑了都已經係十五年前嘅事(聽落仲冇呢首咁舊)
呢首又唔係特登玩throwback,就算係 ...
bagfgfcde 發表於 2022-7-20 23:54

我見E支歌仔話佢首曲夾到㗎喎

旋律普通 編曲太刻意玩gimmick 做偽中國風 但一忽忽又唔夠細緻
歌詞又唔夾d中樂
不過有mc靚聲+靚仔樣mv 夠比fans/街客J嘅

話首歌中國風老土嘅本身中國風就係懷舊feel架啦,要點先算唔老土啊

我喜歡老派反對雙雙咁播

曲詞都贏埋距離9kk啦
kenneth 發表於 2022-7-21 00:22

但mc比起鏡仔兒登少咗9cm
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

Mc 唱歌就係有種吸引力
詞一般

中國風大碟可以參見欣太后The Red Album

呢首開頭verse幾好 係first chorus突然變中國風有啲抽離
一係就全首中國風 無端端轉咗feel咁
魂冇影啲歌真係好難聽

唱得唔錯啊,不過就係曲風老土咗啲,4fun
We stand as one.

淨係唱功贏晒鏡
Alfeewusy 發表於 2022-7-21 00:20

Ian呢…

叱吒樂壇聽果陣仲以為污糟兒先係中國風果首 呢首佢唔硬tag中國風其實冇甘覺
btw 版主偏心, 污糟兒呢

呢首挑下骨頭呢就係明明D拍好大粒, 但係編曲到唱都拖拖地咁
岩岩仲去聽番次祝英台仲冇咁拖, 唔知呢首bg果pat野係想點

好聽,但MV個黑衫Look真係

不得了..

.

原來MC一直對中國風歌曲情有獨鍾,機玄巧合之下發現與GooChan志同道合,於是齊齊寫歌。MC更想到今古「穿越」的概念,特別在進入副歌時把旋律變調為中國風。編曲的GooChan及黃兆銘還特別加入古箏等中樂樂器,突顯歌曲的不同層次,饒富心思。填詞人Wyman黃偉文曾表示,《老派約會之必要》的靈感來自作家李維菁一篇同名散文,歌詞的大意與原文相約。為配合「穿越」的意念,Wyman特別在副歌之前寫現代的人和事,到了副歌便時空轉移,變成古代。就是這樣,全首歌曲、詞、編、唱方面都互相呼應,一脈相承。

所以唔係全首中國風

只係想講講歌詞
其實成首歌大致上都填很好好
但唯一敗筆係「以里數換你獎賞」呢句
成首歌都用上好多充滿古 ...
北風 發表於 2022-7-20 19:45

因為事實係第一段chorus之前係現代
入第一段chorus之後先穿越返去古代
作曲填詞都係咁解釋
所以亦都解釋左點解入第一段chorus個曲風咁大轉變

其實你見頭三段,都唔止里數啦
手機、赤柱侍應呢d 都好現代
唱完個故事
最尾三句又回到返現實

可能係啦

手機同赤柱喺歌詞度出現得好自然同合理
但總覺得用里數換獎賞畀人係一個好奇怪嘅概念
而且好無誠意,一啲都唔浪漫

係咪得我一個覺得去到chorus個編曲好亂好嘈

可能係啦

手機同赤柱喺歌詞度出現得好自然同合理
但總覺得用里數換獎賞畀人係一個好奇怪嘅概念
而且好無誠 ...
北風 發表於 2022-7-21 14:06

里數係講兩個人一齊漫步/相處 好浪漫wor

係咪講緊第一段chrous轉key嗰個位?我都覺得有啲怪
北風 發表於 2022-7-20 22:48

聽到嗰個位突然醒一醒,浪費晒之前嘅舖排。
同埋覺得chorus有d位好“反對無效”

里數係講兩個人一齊漫步/相處 好浪漫wor
henry168 發表於 2022-7-21 14:28

有得同mc行對我而言已經係最好獎賞

事實證明只要唔寫啲過界嘢就可以任上港台既龍虎榜 好任性既百荃

btw呢首好中國風,好姐卵。賦王正常發揮,聽完無咩太大感覺
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

話首歌中國風老土嘅本身中國風就係懷舊feel架啦,要點先算唔老土啊
alison1225 發表於 2022-7-21 05:20

bagfgfcde會員已經講咗,佢唔係特登玩throwback,所以先尷尬

bagfgfcde會員已經講咗,佢唔係特登玩throwback,所以先尷尬
just11256 發表於 2022-7-21 21:33

尷尬與否就見仁見智啦
地滑又話老土,中國風又話老土,點都搵到啲嘢講其實只要首歌好聽已經夠曬啦

可能要聽返eason十幾年前嘅舊歌先啱口味掛

又關陳奕迅咩事?暗單春粉??

尷尬與否就見仁見智啦
地滑又話老土,中國風又話老土,點都搵到啲嘢講其實只要首歌好聽已經夠曬 ...
alison1225 發表於 2022-7-21 22:48

地滑我ok嘅,佢throwback得更透徹,而且嗰首vocal真係教材級

係咪得我一個覺得去到chorus個編曲好亂好嘈
WZA111 發表於 2022-7-21 14:21

兔兔都覺。。

尷尬與否就見仁見智啦
地滑又話老土,中國風又話老土,點都搵到啲嘢講其實只要首歌好聽已經夠曬 ...
alison1225 發表於 2022-7-21 22:48

兩首都老土有衝突咩

利申先:上年我男銀
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

喜歡Oscar播完接黛玉笑了,之後仲有李錦聯
好攰,但係都未温曬,可以收檔
( ´•̥̥̥ω•̥̥̥` )

喜歡MC
只有這句

依隻個編曲真係......十幾年前周姐倫玩爛左啦

其實話首歌老土唔係淨係因為佢玩中國風囉
要知道做得好嘅中國風其實可以好潮好襟聽
例如十幾年前嘅糖不甩

回復 1# CunninG
首歌好好聽,vocal is great,但係中國風比想像中少,MV都拍得好好,5分。

怪怪的
Lobe

還可以( ・᷄ὢ・᷅ )

評分人數

Lobe

Spotify streaming勁到

Spotify streaming勁到
masterdragon 發表於 2022-7-22 23:18

連續兩日破10萬後邊班鏡粉死買爛買都未到MC一半數

MC聲線辨識度好高,中國風就唔係太有感覺,但就十分喜歡MC演譯,今次無太多高音,仍是非常高質之作。5fun

如果講中國風唱得最好的新一代歌手,我會選毛不易,他看完無問西東電影後,就作了一首無問,曲詞都是他的手筆,曲詞都好正,周深都翻唱過,效果都不錯。

回復  losyes
啲英文發音真係好差
創作又唔掂, 學多幾年先做唱作人, 太心急, 未夠料急唔嚟 ...
Alfeewusy  ...
Alfeewusy 發表於 2022-7-21 11:52

MC 唱左幾多年呀? Ian 點都唔可以用差嚟形容呀? 新進歌手佢唱 live 算係前列果幾位!
其實我真係唔係咩粉, 不過覺得佢啲歌幾好聽, 又識作曲, 填詞......咁有才華唔 deserves 比人咁抺黑

賦兒果然係樂壇新貴,俾著第二個唱應該未必feedback 咁好

我愛你已開始變成癮
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

有無人發覺個mv首歌係mono唔係stereo?