返回列表 發帖

張敬軒率頭組義工團包起20酒店房 予演唱會門慘劇人員避靜

Source:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20220801/mobile/bkn-20220801000022976-0801_00862_001.html

人氣男團MIRROR的紅館演唱會發生嚴重慘劇,承受入行以來最沉重的打擊,12子隨即被安排「潛水」,留空間調整心理上的「創傷後遺」,原定本月20日於日本東京演出的大型音樂祭亦傳已辭演。向來疼錫MIRROR的張敬軒伸出援手,花費6位數字包下酒店房讓他們避靜,並安排心理輔導,助他們走出陰霾,重新出發。

MIRROR於上月28日舉行的第4場演唱會飛來橫禍,一塊巨型屏幕突然從高空墮下擊中舞蹈員,當中COLLAR成員So Ching的男友李啟言(阿Mo)頸椎骨折受重傷,進行2次手術後情況危殆;另一舞蹈員張梓峯(阿峯)則已出院。慘劇發生後,餘下8場演唱會即告取消,所有工作及活動亦叫停,而12子行蹤成謎,有Fans曾到成員的寓所及公司等守候,但未見蹤影。

據知,MIRROR原定挾演唱會強勢接下海量廣告,又要出席電影、商演等活動,最近期的工作是姜濤及Jer於本月10日出席主演英皇電影《阿媽有咗第二個》的首映禮。12子原定參加本月20日於東京Pacific Stage舉行的大型SUMMER SONIC音樂祭,同日演出者包括日本搖滾樂隊L'Arc~en~Ciel主音HYDE等,門票早已售罄。已跟大會簽約的MIRROR,最遲要於18號抵達東京準備這個意外後首度「復出」的最大型演出,但昨日有傳他們已辭演。

安排心理專家輔導

慘劇令12子身心跌入谷底,各方面現正商討最佳的「破鏡重圓」方案,重點是助12子重新振作。一直對MIRROR愛護有加的「軒公」張敬軒,早前除邀請成員Ian、Jer及姜濤任個唱嘉賓外,又愛屋及烏欽點MIRROR師妹組合COLLAR踏紅館,今次MIRROR出事,他即伸出援手,聯同Ian聘請專家顧問團隊,並借出地方為一眾表演者提供心理輔導及支援,而其所謂「借出地方」,有指是自資包下尖沙咀五星酒店逾20間房,安排12子及20多名舞蹈員入住「避靜」,包食包住包埋見心理專家,為期約一星期,花費逾80萬元!軒仔更不時出入酒店陪眾人傾偈減壓,有酒店租客報稱見過他外,MIRROR經理人花姐及高層金廣誠亦似曾上房開會。

Anson Lo拉闊重踏舞台

今次阿Mo在Anson Lo及Edan的演出環節出事,與他早於大學已相識的Anson Lo相信打擊最沉重,而他將與鄭欣宜合作於9月6日舉行的《神の拉闊》音樂會,可能是他首度重踏香港大型舞台。阿Mo 亦曾為欣宜的演唱會擔任伴舞,若音樂會如期舉行,兩位傷心人同台定必感觸更大。

Anson Lo被指於意外發生後繼續唱歌,因而被轟冷血,有份參與演唱會的23名舞蹈員包括受傷的阿峯昨日發出聯名聲明,除透露尚有一位舞蹈員Zisac受傷外,又為12子護航:「MIRROR12子與我們均賣力演出,此刻與我們一起共渡難關,請勿將責任歸咎於該演唱會任何一位表演者。」並澄清所有網絡平台流傳的匿名留言並非出自任何一位舞蹈員,所有言論僅透過個人平台發放,傷者的健康狀況亦以本人、家屬及官方發放單位為準,同時強調沒有為傷者發起眾籌,MIRROR多位成員及經理人花姐亦有轉發聲明。

此外,有份演出的舞蹈員方芷欣(方方),在社交網轉發有關演唱會總承辦商藝能工程有限公司的聲明,留言︰「調查緊唔講得,OK。查,一定要查。」

Kenneth評: 對ViuTV之重大人 物損失表示遺憾

假新聞咯~~軒仔澄清在
可能怕被人誤會佢
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

假新聞咯~~軒仔澄清在
可能怕被人誤會佢
cathay1996 發表於 2022-8-1 02:31

未知係咪假
新聞有自己核證標準
而軒又有佢講法

我就用咗中間落墨嘅方式
一方面引用佢澄清截圖
二方面再改咗原新聞標題
但同時保留新聞完整內容

畀大家咁多位會員得到完整嘅資訊

未知係咪假
新聞有自己核證標準
而軒又有佢講法

我就用咗中間落墨嘅方式
一方面引用佢澄清截圖
二方 ...
kenneth 發表於 2022-8-1 02:35

人地張敬軒已經澄清在係假 你堅持的咩

人地張敬軒已經澄清在係假 你堅持的咩
cathay1996 發表於 2022-8-1 02:38

張敬軒同東方係唔同嘅媒介
互不隸屬㗎喎

我咪講咗兩個source都畀料
你堅持乜?
(唔通想暗示張敬軒=真理?)

Btw

//行業之內發生重大事故,無論身處任何崗位範疇,提供能力所及之協助本來就是份內之事,況且眼下亦有各項事情需要按步驟處理,本來無必要多作說明,無奈各種不準確的消息日漸增多,為免引起誤會,現作簡單說明。

在事故發生以後,為了方便參與演出的各位舞者能夠得到休息和接受一定程度的情緒輔導,在當晚各種善後工作需要立即開展以及各種忙亂之中,主辦單位已立即作出相關安排。翌日我和演唱會舞蹈統籌協助主辦單位代為安排其他場地需要和配套,並組織臨時義工團隊(由行業內資深幕後人員、以及Mirror成員代表組成)支援交通及人力資源方面的需要,並聯絡專業輔導顧問義工團隊向各位演職員提供無償的心理輔導和情緒支援。

其餘任何消息,若非上述所列,均不屬實。//

講完都唔知講左啲乜
軒嘅表達能力有待提升

Btw

//行業之內發生重大事故,無論身處任何崗位範疇,提供能力所及之協助本來就是份內之事,況且眼下亦有 ...
kenneth 發表於 2022-8-1 02:44

我嘅理解係,啲 key points 如下:

主辦單位已立即作出相關安排
僅協助主辦單位代為安排 (原文有個 僅 字)
義工團隊
提供無償
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

Btw

//行業之內發生重大事故,無論身處任何崗位範疇,提供能力所及之協助本來就是份內之事,況且眼下亦有 ...
kenneth 發表於 2022-8-1 02:44

你理解能力有問題,屈人表達能力有問題

軒公一個人點夠錢同資源做到咁多野

但可以考究係咪特登用流料去蓋住真正出手嘅金主
啲電影公司相當有嫌疑

我嘅理解係,啲 key points 如下:

主辦單位已立即作出相關安排
僅協助主辦單位代為安排 (原文有個 僅  ...
Bluejays 發表於 2022-8-1 03:23

唔該晒你嘅賜正 thx very much
我標題應該未有新證據前唔算起錯啦
即使有人揞左少少錢其實都無乜所謂啦
家下兵荒馬亂就搞掂最緊要嘅嘢
例如落口供 重組案情 揾到肇事元兇之類

另外都要嚮度代cm對咁多位義工講聲多謝
辛苦晒你哋照顧傷員(身心靈三方面都係)

回復 9# LushKillYourMus

23位舞蹈員聯合聲明都相當可疑
有關當局排除咗畀任何獨立嘅聲音發出嘅可能
背後嘅幕後黑手係咪可以令公眾無辦法得知真相?

回復  LushKillYourMus

背 ...
kenneth 發表於 2022-8-1 03:41

佢哋自己共識嚟㗎,你冷靜啲啦
每人每天都是披著戰士袍打出新版圖。

回復  LushKillYourMus

背 ...
kenneth 發表於 2022-8-1 03:41

聲明就唔好質疑啦
針對嗰啲爆料形式嘅新聞好過

可以Lock post。。。

假新聞。。。

唔該晒你嘅賜正 thx very much
我標題應該未有新證據前唔算起錯啦
即使有人揞左少少錢其實 ...
kenneth 發表於 2022-8-1 03:31

其實你有乜嘢資格「代CM」發表意見?
咁莫名其妙嘅言論真係越睇就心情越差
Just Take My Hand 走出昏暗的韻味
夢幻就算實現不來 夜幕下鮮花都會開

其實你有乜嘢資格「代CM」發表意見?
咁莫名其妙嘅言論真係越睇就心情越差 ...
uran 發表於 2022-8-1 10:46

總要有人帶頭做好事
好似軒嘅義務行為咁係
邊度嘅人自然可以代表邊度
多謝義工不辭勞苦呢啲只係好基本嘅共識

但你好似講到我講錯咗嘢咁

你係有權唔同意
你係可以直接發表意見
你代香港人代人類去講都係無問題
因為係你對自己界定身份嘅做法

但家下反過蒞話有問題
要否定我對義工團嘅肯定嘅話
請你提出理據
唔係無端端否定我事實上身份嘅呢個fact
因為咁先係最莫名其妙嘅事

總要有人帶頭做好事
好似軒嘅義務行為咁係
邊度嘅人自然可以代表邊度
多謝義工不辭勞苦呢啲只係好 ...
kenneth 發表於 2022-8-1 12:11

你收皮喇(扣分都要講

這名會員Kenneth 真的是不知所謂

認認真感謝留言人尋開心
進步靠打擊跌倒中振奮
人人大駕光臨 沒愛心怎有恨

犀利
自己post假新聞
當事人已經出嚟澄清話冇咁嘅事仲要死拗係真同埋based on單假新聞發表意見
然後俾人鬧就act like a victim
呢啲人睇醫生都嘥藥費 自己行入青山或者堆填區啦

犀利
自己post假新聞
當事人已經出嚟澄清話冇咁嘅事仲要死拗係真同埋based on單假新聞發表意見
然後俾人鬧 ...
路人乙 發表於 2022-8-1 20:00

佢真係痴咗線, 點算.仲要不斷搵稻草人...