返回列表 發帖

爸爸好嘢 - 布志綸

單選投票, 共有 21 人參與投票
19.05% (4)
4.76% (1)
4.76% (1)
28.57% (6)
42.86% (9)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ambrose121

派台日期: 28/07/2022

作詞:劉卓輝     
作曲:布志綸
編曲:Ariel Lai@emp / 布志綸
監製:舒文@Zoo Music / Ariel Lai@emp

對對錯錯 愛過了太多
痛痛快快 喝醉忘了餓
從到我出世到現在
從到你出世轉眼六歲多

冷冷暖暖 看過了許多
而說說笑笑 仍然在奔波
從對你喜歡哼的歌
從對你關注比我父親多

曾經一起開心天真走過了田野
曾經不經不覺內心經過了狂野
如今看見歲月無聲一切變化感嘆有一些 (感嘆一些)

曾經 身處叢林峽谷闖不出荒野
地厚天高只感覺人在野
霎眼已坐上 道別青春的火車
自力更新的譜寫
歷盡滄桑的世界
爸爸我在這

曾經一起開心天真走過了田野
曾經不經不覺內心經過了狂野
如今聽見歲月如歌一切變化感嘆有一些 (你我也變了些)

曾經 身處叢林峽谷闖不出荒野
地厚天高人感覺越野
我帶你坐上
道別青春的火車
自力更新的譜寫
歷盡滄桑的世界
爸爸好嘢

AYCK 粵語流行榜
第16週冠軍歌
Diff. - 李幸倪

可能係飛鳥俠太正,呢首開頭感覺遜色咗少少,不過聽聽下都唔錯
(btw Little Boy其實係英文歌名定係本身歌名嘅一部份

可能係飛鳥俠太正,呢首開頭感覺遜色咗少少,不過聽聽下都唔錯
(btw Little Boy其實係英文歌名定係本身歌 ...
mictong 發表於 2022-8-9 15:57

係歌名一部分
聽電台有講呢樣嘢

首個幾好聽,但個歌名真係好老土

一般般

發覺sony好盛產愛妻號、爸爸型男歌手
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

John 發表於 2022-8-12 22:55

發覺universal好盛產離巢、天后型女歌手

John 發表於 2022-8-12 22:55

證明佢地夠人性化
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

發覺universal好盛產離巢、天后型女歌手
liwaynejason 發表於 2022-8-13 22:47

第一次我想醉
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

無咩特別既歌

首首歌都加句    人在野

回復 1# CunninG
其實首歌真係唔錯,能展示暖男形象,平淡得來能準確表達感情,very good,5分。

唱腔比較平淡
但係歌詞幾到肉,亦都feel到佢既感情

首個幾好聽,但個歌名真係好老土
ycadrian 發表於 2022-8-10 01:17

呢首個feel有D似 eason單車都係平平淡淡咁,但係都好窩心

唔知點解成日個腦都會諗起呢首歌

其實首歌完整個名係咪連埋little boy
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

一分